Мами вегетарианки, да се преброим и споделим - 2

• 19 212
  • 312
  •   1
Отговори
# 285
Също така те всички съдържат мононатриев глутамат,но има и по-простичко обясние:те просто нямат вкус на месо.Те са чисти,ненатрапчиви,деликатни,което определено не може да се каже за месото.Не затормозяват хранителния тракт по същия начин,нито съдържат холестерол...и не на последно място-никога не са сукали от майка си. Wink
Кои са тези всички?

# 286
Ами чела съм,че всички месоподобни соеви и прочие продукти съдържат глутамат.Може би не се изказах много задълбочено,защото вероятно не всички от тях съдържат,но (май) е валидно за тези,които са масово разпространени.

# 287
Ако са правени по класически тохнологии, соевите продукти не съдържат глутамат или разни други "особени" неща. Но трябва да се внимава какво, от къде, кой го е произвел...
Иначе на масовия щанд за диетични храни, има точно масовите продукти от извлечен соев протеин, преработен и обогатен с неща, за които не бихме искали да знаем...

# 288
Тогава да си изповядам болката.Калина яде месо-не много,не често,но го опитва... Sad

Случи се същото и с Бам-бам Confused Не много и често,но вече е факт.А преди не го искаше изобщо и го плюеше.Така е-баща му и дядо му само му повтарят как истинските мъже трябвало да ядат "мръвка" и силно го аплодират когато хапне.Повлиял се е,ясно ми е.

Meg! сподели повече моля те!

# 289
да се запиша и аз да следя темата

# 290
Ако са правени по класически тохнологии, соевите продукти не съдържат глутамат или разни други "особени" неща. Но трябва да се внимава какво, от къде, кой го е произвел...
Иначе на масовия щанд за диетични храни, има точно масовите продукти от извлечен соев протеин, преработен и обогатен с неща, за които не бихме искали да знаем...

Със соевите основен проблем е, че много голямо количество от соята е ГМ. За глутамата не знаех.

# 291
Аз пък въобще не ги приемам разните соеви кайми и "заместители на месото". Веднъж направих мусака със соева кайма и с 300 зора я изядохме. Но за сметка на това пък разбрах на какво мирише голямата част от готовите кайми-абсолютна соя.
Та така-аз не ползвам никакви заместители, правя си пълнените чушки с гъбки (синът ми ги яде с огромно удоволствие така, а преди ги отказваше). Мусаката си я правя постна, въобще не се опитвам да търся вкус, близък до месото, а откакто сме вегетарианци (съпругът ми също е вегетарианец) търсим нови вкусове и повече експериментираме с плодовете и зеленчуците. Факт е, че сега ядем и много повече сурови плодове и зеленчуци, намалихме хляба, а тенденцията е по-нататък да спрем изцяло продуктите от животински произход.
По въпроса за месото-в къщи не се приготвя месо. Синът ми обича риба, аз също все още хапвам по някакъв повод риба-само в пресен вид. Та малкият месо не търси в къщи, когато сме навън и на гости хапва ако му предложат, аз не го спирам, нито пък правя трагедии от това(той и без това само опитва храната, никога не се нахвърля на количествата). Още повече, че в градината ядат месни ястия, и аз не мога да направя нищо срещу това  Thinking Опитвам се полека-лека да му обяснявам някои истини за месото, но гледам да не го травмирам на темата. Убедена съм, че като порасне още малко, сам ще вземе правилното решение Peace

# 292
Случи се същото и с Бам-бам Confused Не много и често,но вече е факт.А преди не го искаше изобщо и го плюеше.Така е-баща му и дядо му само му повтарят как истинските мъже трябвало да ядат "мръвка" и силно го аплодират когато хапне.Повлиял се е,ясно ми е.
Party Party на нас ни мина.  Simple Smile
Всъщност е възможно да е защото никога не беше опитвала месо и като и даваха и се струваше ново и интересно,но напоследък го сдъвква,плюе и повече не го търси из чинията-само зеленчуците си обира.Явно е период,но при нас няма психо-натиск.А това за момчетата е голяяяяма досада-всички си мислят,че с месо стават по-големи мъже.
Avgusta ,аз наскоро (откакто започнах да купувам за малката) открих,че елдата е супер як заместител на каймата и то по реакциите на мъжа ми,чиято майка е доста умела месоготвачка иначе.Мен лично елдата ми е малко тежичка,ама важното е да има разнообразие на трапезата,че само с тия зеленчуци и оризи ги побърквам вкъщи. Laughing

# 293
ама важното е да има разнообразие на трапезата,че само с тия зеленчуци и оризи ги побърквам вкъщи. Laughing
Мдам, това с разнообразието е малко проблем, ама...търсим начин за разрешаването му. Пък и се опитваме по-малко да отдаваме значение на храната като цяло и по-малко да смесваме храните...
Иначе елдата не съм я пробвала, синът ми така и не прояде каши навремето, ама ще се пробва. Благодаря   bouquet

# 294
Момичета, имам въпрос - знаете ли някакви подходящи за малки деца вегански бисквити? И по възможност да са от пълнозърнесто брашно, може и глутеново.
Искам да намеря такива и да давам по половин-една бисквита на ден на бебето, да си гризе, но не мога да намеря засега...

# 295
Направи ги ти! Simple Smile Виж в готварския за рецепта.

# 296
Купувам био Фролини с желязо - от пълнозърнесто брашно са. Но най-добре да си направиш сама наистина - от овесено обрашно, пълнозърнесто и т.н.

# 297
Мактуб, Грейс, ще взема да направя, наистина....
Ще потърся рецепта! Peace

# 298
Момичета, откъде купувате пълнозърнесто брашно?

# 299
Направих бисквити, че и безглутенови ги докарах Simple Smile Станаха много хубави, само малко ронливи.

Общи условия

Активация на акаунт