Чакам среща тъй голяма,през АПРИЛ да стана мама!

• 16 365
  • 293
  •   1
Отговори
# 180
пипи66, честито и от мен  Hug!
По отношение на болничния, аз мисля, че на 80% се изплащат болничните, независимо по каква причина са. И това май не се отразява после на майчинството newsm78.
А по отношение ан количките, намен тази ми хареса като модел, но нещо... трябва да е др. цвят Thinking. Но какво ли разбирам аз от колички Blush. Някой има ли идея каква е цената на тази peg-perego uno или приблизлително поне?

Последна редакция: ср, 17 сеп 2008, 12:23 от Little-Big Girl

# 181
tai,  благодаря ти за помощта.

Казах в работата си за бебето и като че ли само си навлякох затруднения.

Осигуряват ме, вече над 2 години, над прага от 2000лв и очаквам това да не се променя.  Това е добрата страна на нещата. Ако съм разбрала правилно от това, което изчетох по форумите трябва майчинските ми да са около 1800 лв ( надявам се да не греша).

След като казах за бебето с шефовете имахме дълъг разговор как ще реорганизираме работата и те ме помолиха да помисля дали е възможно последния месец преди да изляза в 45 дни майчинство преди раждане, да си взема болничен. Тоест да не съм на работа не 45 дни по-рано, а 75 дни по-рано.
Това, което искам да разбера е дали ако го направя това ще намали размера на майчинските, които ще взимам.

Надявам се да съм го обяснила добре.
ами след като се осигуряваш дълго време над 2000 лв. то тогава и сега да излезеш в непрекъснат болничен, и когато и да излезеш, няма да ти се промени въобще размера на обезщетението, което ще получаваш по време на тия 315 (или 410 ще станат) дни. Бъди спокойна, няма да се отрази.
Само че кой ти каза че ще получаваш 1800 лв.?, би трябвало да са около 1560 лв. (но това няма никакво отношение към болничните-все едно дали ще излезеш или не)

# 182
  • София
Благодаря  Hug !

За 1800 лв не съм сигурна; както споменах чета от 2 дена по разни форуми и се опитвам да се ориентирам. 1560лв пак е ОК! Те дали го приеха това за 410 дни?

Последно питане ( извинявам се на мамите, за които тези въпроси не се отнасят и само ни пълнят темичката) - Ако съм разбрала правилно ако изляза в непрекъснат болничен, това не се отразява на тези 1560лв, нали?
А ако изляза в 2-3 дневен болничен и после си ходя на работа - това вече се отразява?

Успешен ден на всички!

# 183
  • Варна
tai, защо ги изчисляваш към 1560? По време на майчинството се получават 90% от брутното трудово възнаграждение. Тъй като сумата не подлежи на облагане (защото е обезщетение) реално дохода на майката би следвало да се запази в почти пълен размер.

# 184
tai, защо ги изчисляваш към 1560? По време на майчинството се получават 90% от брутното трудово възнаграждение. Тъй като сумата не подлежи на облагане (защото е обезщетение) реално дохода на майката би следвало да се запази в почти пълен размер.
ами защото максимално разрешения осигурителен доход е 2000 лв. Даже и да се осигуряваш повече от 2000 лв., в НОИ ти го взимат 2000 и толкоз  Peace А пък 90-те % са от брутното, но не повече от нетното възнаграждение по закон.

Благодаря  Hug !

За 1800 лв не съм сигурна; както споменах чета от 2 дена по разни форуми и се опитвам да се ориентирам. 1560лв пак е ОК! Те дали го приеха това за 410 дни?

Последно питане ( извинявам се на мамите, за които тези въпроси не се отнасят и само ни пълнят темичката) - Ако съм разбрала правилно ако изляза в непрекъснат болничен, това не се отразява на тези 1560лв, нали?
А ако изляза в 2-3 дневен болничен и после си ходя на работа - това вече се отразява?

Успешен ден на всички!
не, казах ти че дали ще излезеш в непрекъснат или прекъснат болничен, В ТВОЯТ случай няма значение НО ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО 315(410) ДНИ!!! Някой друг случай в зависимост от размера на осигурителния доход през различните месеци може да е съвсем различно.

..........................По отношение на болничния, аз мисля, че на 80% се изплащат болничните, независимо по каква причина са. И това май не се отразява после на майчинството newsm78.
.........................
а това твърдение не е вярно. Обикновения болничен е в размер на 80%, а за бременност и раждане е в размер на 90%. Друг е въпросът, че пак в зависимост от конкретното БТВ това може и да съвпада.....

# 185
Здравейте,момичета!Тай,абсолютно си права по отношение на болничните!Много хора не знаят за важната подробност,че се плаща 90% от брутното възнаграждение,НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ НЕТНОТО!

# 186
С други думи, tai, ако сега изляза в непрекъснат болничендо края набременността ще получавам 90% от осигурителния доход, аккто ще е и после през 315(410) дни майчинство... newsm78? Или под болничен по бременност имаш предвид 45те дни преди раждането... newsm78? Ох и аз имам нужда някой да ми разясни тези неща Blush.

# 187
Честит празник на всички именнички  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 188
С други думи, tai, ако сега изляза в непрекъснат болничендо края набременността ще получавам 90% от осигурителния доход, аккто ще е и после през 315(410) дни майчинство... newsm78? Или под болничен по бременност имаш предвид 45те дни преди раждането... newsm78? Ох и аз имам нужда някой да ми разясни тези неща Blush.
болничен за бременност и раждане е 45-дневния преди раждане до 9 месец на детето (т.е. тези 315 или както смятат да ги направят 410 дни). Той е 90% от БТВ, но не повече от нетната заплата, т.е. при този болничен ще си получаваш същата сума все едно че си на работа Peace

Всеки друг болничен е в размер на 80% от БТВ, и често е по-малко от заплатата ти.
Така че ако сега излезеш в болничен (прекъснат или не) ще ти се плаща 80% от БТВ, а онзи 45-дневния се смята отделно на 90%  Peace

# 189
  • Варна
ами защото максимално разрешения осигурителен доход е 2000 лв. Даже и да се осигуряваш повече от 2000 лв., в НОИ ти го взимат 2000 и толкоз  Peace А пък 90-те % са от брутното, но не повече от нетното възнаграждение по закон.

Да де, така ги смятах, но пак ми излизат повече от 1560. Gaja е написала, че е осигурявана за сума над 2000 лв. Аз си сложих 2500 лв., от тях извадих 13% (осигуровките общо) - 325 лв., остават 2175 (облагаем доход), извадих данък 217,50 и стана 1957,50 нетно възнаграждение. При което, дори и за база да вземат максималния осигурителен праг от 2000 лв., същото би станало 1800 лв., което е повече от нетното.

# 190
Здравейте.  HugНе мога да пиша често, защото до вторник няма да имаме нет. Много ме е яд!  #Cussing out
Относно изследванията - на мен още на 29.08 ми ги направиха, както и картона. Напълняла съм с 1 кг, но коремчето ми е доста големичко и си купих първите дънки за бременни - голям зор беше да открия малък номер, очаквах да има по-голям избор на такива дрехи.  Днес ще излизам да търся подходящ сутиен.
Преди няколко дни станах на 28 и изкарах най-скучния р.д. в живота си. Реших да не каня гости, че всички са страстни пушачи и пиячи и аз само ще преглъщам на сухо. Сигурно и през следващите 1-2 години ще е така. Sad
Приятен и усмихнат ден и до скоро.  bouquet

# 191

Да де, така ги смятах, но пак ми излизат повече от 1560. Gaja е написала, че е осигурявана за сума над 2000 лв. Аз си сложих 2500 лв., от тях извадих 13% (осигуровките общо) - 325 лв., остават 2175 (облагаем доход), извадих данък 217,50 и стана 1957,50 нетно възнаграждение. При което, дори и за база да вземат максималния осигурителен праг от 2000 лв., същото би станало 1800 лв., което е повече от нетното.
ами незнам, може и аз нещо да греша, никога не съм имала случай на осигуровки над 2000 лв. Ако искате питайте в темата за Майчинство-счетоводно - там със сигурност ще знаят  Peace

# 192
  • Overijse, Belgie
Лелееее, колко много сте изписали!!!

Аз се записвам в темата Simple Smile

При мен новините са, че ми изписаха елтироин, за да се компенсира дефицита на тироин, понеже щитовидната ми жлеза не произвеждала достатъчно. Определено се чувствам много по-донре - задъхването и сърцебиенето изчезна, както и постоянното гадене намаля.
Другата седмица влизам във втори триместър и чакам с нетърпение  Heart Eyes

Иначе и моя корем вече се показа...раничко ми се струва, ама какво да се прави Wink

Приятен ден на всички!

# 193
Ааааа, моля ви Shocked Главата ме заболя от БТВ, ББТ и т.н. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Няма ли да си говорим за бебенца тва онова Laughing
Коремче още не ми се е появило на мен newsm78

# 194
  • София
Благодаря на всички, които се включиха във финансовата дискусия, определено получих отговор на питането за болничните.

Няма ли да си направим албумче и да качим снимки на коремчетата, за да си ги премери Laughing Честно казано не знам как точно става, но на мен ми е любопитно и постоянно търся снимки на коремчета в интернет и сравнявам с моето ( което май все още липсва)

Общи условия

Активация на акаунт