За първа година в детската градина! - 5 част

• 17 366
  • 282
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
Муци, телефонните номера госпожите ни ги дадоха снощи на род. среща, макар че аз ги имам от първия ден, заради "ревящата Стелла"  Mr. Green Уговорката беше да звъним само, когато са на смяна или ако има нещо те ще звъннат и затворят и ние ги набираме  Peace
Боби, сега ще те чета, добе дошла  Hug Госпожата я познавам от баткото, оплаквания не съм имала. Един път само взех Стелла на обяд, казаха ми, че не е препоръчително да го правя повече, защото после детето чака. Аз през деня съм сигурна, че е спокойна, но дойде ли време за обедния сън започва да реве. Вчера са я оставили да не спи, заспала на столчето си  Laughing При опит да я преместят се събудила и ревала доста. Не искам да сменям засега градината, надявам се да се напаснат с госпожата все пак  Rolling Eyes
Браво на твоето момченце, дано да не изживява обаче нещата вътре в себе си  Praynig Ти си майка и си го знаеш детенцето, дано наистина започне да му харесва там и да ходи с желание. Това на всички дечица го пожелавам  Hug

Последна редакция: пт, 26 сеп 2008, 10:06 от *Бубето*

# 241
Здравейте, мили мами! Hug
Аз, така да се каже съм и от двете страни на барикадата, учителка съм на първа група и майка на дете в първа група.
Това за телефоните направо не мога да го повярвам, ние сме разпечатали на едни листчета мобилните и домашните телефони и ги даваме от първия ден на детето в нашата група. Знам какво е да ти се свива сърцето, когато детенцето е плакало сутринта и как се успокояваш, когато малко след това се обадиш и разбереш, че си играе и дори да чуеш смеха му. Grinning
Няма нищо по-нормално 3год. дете да му е мъчно при раздяла с майка си. И типично за 5 мин. да се заиграе с приятелчетата и да не се сети много време за нея. Те са малки, емоциите им са по-силни, но и по-нестабилни и бързо преминават.
Миналата година водих предучилищна група и там нещата бяха други.
Моят син е ходил 2 години на ясла и е свикнал. Но и сега сутрин ми казва : " Не може ли днес да почиваме и ти да гледаш мен, а не другите деца" .
Колкото за телевизора, ние имаме и го пускаме понякога, за да гледаме някоя класическа приказка или образователно филмче. Например ако съм им разказвала "Червената шапчица", след няколко дни им пускам анимация, за да затвърдя по по-интересен начин приказката. След време включвам децата да изиграят някоя сценка от приказката. Телевизорът е помощник, за разнообразие, но не и ежедневно гледане на каквото и да е, особено предавания, непредназначени за детската аудитория.
Мами, имайте доверие на госпожите, повечето от тях са влюбени в децата и знаят как да им помогнат да се адаптират бързо. Но и децата са различни, някои са по-чувствителни и не обичат промените. Но всички свикват и се привързват към детската градина.

# 242
Бубето,улучи точно притеснението ми.За това съвсем тихичко споделих, че не зная от къде ще изскочи заека...
Щом познаваш госпожата е добре.Явно ви трябва време - и аз завиждам на децата, които влизат усмихнати и спокойните им родители.Ама все пак си мисля, че ще е по-безболезнено да я взимаш на обяд и един ден да и кажеш, че от днес ще спи там.В смисъл да я подготвяш от няколко дни и да си знае, че това я чака.Абе, не знам всъщност - познаваш си детенцето, ще прецениш.Само се мъча да измисля вариант да е по-лед.сничко и за двете ви, а тя, че ще свикне, ще свикне Laughing Hug
Хубав ден, майчици, аз вече чакам почивните дни, за да закипи обичайната лудница у дома

# 243
Муци, имам телефоните на госпожите, не е проблем да ги търся. Първата седмица се обаждах всеки ден, сега вече не. Разбрали сме се ако има нещо да се обаждат те.

Боби, Вени добре дошли!

# 244
Аз за пореден път ще мрънкам, че храната в ДГ е много ограничена. Днес с прискърбие юнакът ми съобщи, че той няма да порасне.  Cry Защо бе, мило дете? Не ми достига яденето, а като не ям, няма да порасна. Вечер и сутрин гледам да компенсирам с обилни порции, но фактът си е факт. Не е дебел, дори е възслабичък, но си е ящен, горкият. При вас как е?

# 245
  • София
Вени , здравей . И ти като мен . Моето дете е първа група и аз водя първа група . А вие с детето ти в една и съща градина ли сте ? Ние не . И не смятам да го местя от неговата градина . Там той се чувства много добре пък и за мен градината е моето работно място , а не място в което ще си отглеждам детето .

# 246
  • София
Veni, Pipi благодаря ви, че споделяте опита и вижданията си. В нашата група, стане ли въпрос за телефони, първата им дума "А, те са лични!?" #Crazy
Имам телефона на канцеларията и директорката, но ми се струва доста по-ефективно и време и нерви спестяващо с директна комуникация. Явно, госпожите са на друго мнение!?

Ще видим на родителската какво ще стане? newsm78

Аз винаги съм си представяла учителката на моето малко съкровище като  усмихната, приветлива, вдъхваща доверие, нежна като майка и строга като учителка, изискваща и в същото време раздаваща се.
Любезна, учтива, говореща на децата, без да ги третира като поредното дете доведено в групата. В случай на някаква ситуация да има желание за диалог споделяне, без нападки и обвинения.
Е, кажете ми това само химера ли е в детската градина?????

Според мен това е отношението, което нашите деца заслужават, но наистина не знам как да накараш някой да направи нещо, което не чувства за нужно.

Стейси, имат меню закачено нна дъската. Можеш да попиташ и госпожата за това как се храни детенцето. Аз каот взимам дъщеря ми е вигаи гладна и все й нося нещо. В градината не знма каке още, но в яслите им даваха допълнително.

# 247
  • Пловдив
Вени, добре дошли и на вас с детенцето в темата  Hug

Мами, имайте доверие на госпожите, повечето от тях са влюбени в децата и знаят как да им помогнат да се адаптират бързо. Но и децата са различни, някои са по-чувствителни и не обичат промените. Но всички свикват и се привързват към детската градина.
Ето това изречение много ми хареса и искрено се надявам да стане така   bouquet

Steisi, не знам какво хапват в градината, питам я, но тя не казва Simple Smile Поговори с госпожите, ако е гладен да му дават допълнително, но не знам има ли такава практика и дали им остава храна  Thinking
Боби, аз също с нетърпение чакам почивните дни и хаоса у дома  Crazy
Деси, пиши как сте, оправя ли се малкия вече  Hug

# 248
  • София
За община Младост , менюто в дг е едно и също . Предполагам , че и в другите общини е същото . Грамажа на порциите е един и същ абсолютно за всички дг в България  . За яслата е един грамажа , за първа , втора, трета и четвърта група е друг . Малко по - голям ,както се досещате . Полага се по една порция на дете . Ако остане ядене от другите деца то се разделя на тези , които искат още . Иначе допълнително няма . Ако имаш 18 деца , пускат ти 18 порции храна . Това е .

# 249
Вчера госпожата казала на синът ми, че ако не заспи мама няма да дойде да го вземе. Толкова жестоко ми се видя това, а той плакал много. Снощи също плака като ми го каза.
Той продължава нищо да не яде в градината.

Това наистина е жестоко! Какви ли мисли са му минали през главичката на милото. Аз бях казала на дъщеря ми, че ще я чакам на една пейка близо до градината, за да мога да отида да я взема първа и тя беше спокойна. Госпожата и казала, че не съм на пейка а на работа ooooh! и Мария съответно ревнала и тъжила цял ден. Когато отидох да я взема се разплака, гушна ме силно и ме попита къде съм била  Sad

# 250
Александър днес пак рева до скъсване ooooh!. Не знам, как ще я караме така, от ден на ден, вместо да намалява, реването се увеличава.
Вчера ми го свалиха с чужд панталон и блузка.
Казах на госпожата , че е станало объркване, да се качим горе, да си познаем дрехите. Все пак и майката на другото детенце, облечено в чужди дрехи ще се чуди. Стават грешки, малки са децата, докато е време да оправим нещата.
А госпожата взе, че се засегна и ми беше изнесена лекция(пред детето), как така едно 3 годишно дете не може да си познае дрехите, какви родители сме били(не ние конкретно, а за всички), трябвало малко по-строго да се отнасяме с децата, не можело само с глезене . Това било недопустимо, от МО изисквали децата на 3 години да могат сами да се обслужват, да си обличат и събличат дрехите, да се хранят сами.
Всички стояли и чакали да ги обличат,а те не били длъжни да го правят:ooooh:
Разбирам възмущението й, донякъде, все пак са повече от 20 деца, но поне в началото, мисля че трябва малко търпение с тези неща.
Снощи се амбицирах и го накарах, малкия, да се съблече и облече сам- еми, направи го, но много бавно- значи стават нещата, лека-полека.

# 251
Мила, ще се научат, ама тези госпожи какво искат от едно 3-годишно дете.  Close

# 252
mila , нас ни помолиха да напишем имената или инициалите на детето на етикетчетата на дрехите за да не става объркване

# 253
Не са казали да надписваме дрехите, досега не е имало объркване.
За мен не е чак такъв проблема, голяма работа станала, чужди дрехи.
Просто не очаквах, че госпожата ще го вземе толкова насериозно.
За разпознаването на дрехите, моят син си ги познава, и по улиците като вървим, като види някое дете със същите обувки, или дрехи, веднага му прави впечатление Wink
Но в случая, явно не може да се отпусне пред госпожата, и да и каже че това не са негови дрехи.
Но ако продължи така, ще му надпиша нещата, въпроса е дали има кой да чете.

# 254
  • София
При нас казаха да не надписваме дрехите, някак си се оправят...
За телефоните, още първия ден поисках телефон от госпожата - не ми отказа, все пак моето дете тръгва за първи път на ДГ. На втория ден беше друга госпожа, понеже са сборни групи. Ами и нейния телефон поисках. Притеснявам се за детето си, не звъня непрекъснато, но все пак ... Е, когато се обадих втория ден да питам как е Рали, госпожата ми каза че е добре, успокои ме и каза, че ме познала защото само аз съм и поискала телефон  Rolling Eyes

За това каква е храната - не видях никъде табло, както в яслата. Рали от време на време казва какво е било яденето. Каза ми че понякога я хранят - госпожата давала големи хапки. Когато е яла сама, си личи по дрехите  Simple Smile

Много се радвам че пишат и учителки в ДГ. И силно се надявам и госпожите в нашата градина да са като вас   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт