За първа година в детската градина! - 5 част

• 17 361
  • 282
  •   1
Отговори
# 255
  • София
... Е, когато се обадих втория ден да питам как е Рали, госпожата ми каза че е добре, успокои ме и каза, че ме познала защото само аз съм и поискала телефон  Rolling Eyes

Ох и това е вярно! Голяма част от родителите просто водят децата и ги оставят.
Нито питат, нито разпитват, нито искат каквито и да било отговори.
Казват ни донесете това и това, направете това и това.
Донася се ,прави се и никой не пита нищо повече.

Не ме разбирайте погрешно, не обвинявам част от родителите в невежество,
защото не вярвам да не ги интересува , а просто споделям наблюденията си.
Срамуват се да питат ли, притесняват ли се ако питат да не нарочат детето за нещо?!
Не знам, но е факт, че и ние родителите сме си виновни до някъде за цялата ситуация.

# 256
  • у дома
Бубето, като чета твоите постове, все едно чета за моето дете. Само дето плаче и като я взимам, и ме посреща с думите - "Не искам да идвам вече тук".
Аз вчера говорих с учителката да и намери някое другарче, с което да си играе, за да може да свикне по-бързо. Каза ми, че на тази възраст игрите били индивидуални, още. Е, не мога да се съглася. Детето ми е на 3 г. и 6 м. - отдавна преминахме пероида на индивидуалните игри...
Ще видя днес как ще е...

# 257
  • София
Моето дете е с проблемно хранене . Накратко той готвено яде , но с голяма мъка . Както и да е . Тръгва той на ясла , а ние с баща му не казваме , че не яде , за да видим, какво ще стане. Така . Минават няколко дена и аз започвам да питам . Как е , играе ли , бие ли се , спи ли - отговарят ми криво - ляво и накрая питам яде ли . И те : Ооооо , много яде , няма никакви проблеми , спи си , спокоен е , играе си , не се бие  newsm78 . Ние с мъжа ми седим и се чудим . Той не яде , целият в рани от войните , които водят там . Та подхванах един ден лелите . И те всичко си изпяха . Яде само хляб , за да не стои цял ден гладен , или намазана филия , спи няма проблем , ама докато си нагодят териториите и характерите с едно момченце беше свирепо . Та съвет от мен , разпитвайте си , ходете си след учителката , досаждайте и т . н. все пак става дума за вашето дете . Имате право и хич да не ви пука.

# 258
Вчера госпожата казала на синът ми, че ако не заспи мама няма да дойде да го вземе. Толкова жестоко ми се видя това, а той плакал много. Снощи също плака като ми го каза.
Той продължава нищо да не яде в градината.

Това наистина е жестоко! Какви ли мисли са му минали през главичката на милото. Аз бях казала на дъщеря ми, че ще я чакам на една пейка близо до градината, за да мога да отида да я взема първа и тя беше спокойна. Госпожата и казала, че не съм на пейка а на работа ooooh! и Мария съответно ревнала и тъжила цял ден. Когато отидох да я взема се разплака, гушна ме силно и ме попита къде съм била  Sad

Доста грубо. Twisted Evil Аз на моя син му обяснявам, че съм на влакчето в двора. когато влиза в градината винаги ми казва да отивам на влакчето и да го гледам как играе. Преди няколко дни, когато госпожата го чу, каза - да мама отива на влакчето. после, когато той влезе вътре  и тя знаеше, че може би ни чува все още, ми каза - хайде мамо отивай на влакчето. Wink

А това да се изисква от три годишни деца да се обличат сами ми се струва абсурдно. да, може и да има някои, които се справят, браво на тях. но моя син засега успява да си свали само панталоните и гащите. Вчера пак се беше напишкал. Госпожата го е завела да шкафчето, намерили са дрехите и го е преоблякла. Даже се обадила по телефона на бабата ( бях забравила да му сложа  резервен панталон smile3537) да му донесе панталони, защото седи по гащи до печката. Иначе надписвам само пижамата. защото понякога в бързината объркват коя пижама на кое дете е. а моя юнак отказва да говори с госпожата. Crossing Arms
В нашата група си имат стационарен телефон. Дадоха ми го още първия ден, без даже да съм го искала, за да им се обадя на обяд да ги попитам как е детето. Grinning

# 259
Благодаря за подкрепата, момичета! Имат меню на дъската, но ги улових, че лъжат. Пишеше филия с лютеница и сирене, а децата обсъждат колко вкусни били бисквитките на закуска.  ooooh!

Пипи, би ли споделила какъв е грамажът на порциите за 1. група? Да си сверя часовникът някакси.

# 260
  • Пловдив
УстатА, сега видях и другите ти публикации в темата - наистина си приличат по рев децата ни  Hug И моята така беше преди да тръгне - добре подкована колко е хубаво там, с желание беше за градината, всички казваха, че е готова... Да, ама не Sad Питам я има ли си приятелка там - не, нямала Sad Питам я за имената на децата - не ги знае. Какво сте яли - не казва. Песнички, стихчета, приказки - нищо не казва. В една група са със Сашко на Мила, той знае песнички, стихчета, приказка - Стелла явно не се вълнува от нищо там, а иначе е умно и будно дете Sad
Пипи, така, права си, трябва да питаме за всичко госпожите, но понякога виждам колко бързат и ми се отговаря с думите - "Ще свикне, нищо повече не мога да ви кажа, ще свикне".  Оня ден госпожата казва, че не е спала Стелла, а лелята казва, че спала, ама малко  ooooh! На кой да вярвам аз  Thinking
Меню има долу на входа на градината, но не е вярно  Wink

# 261
... Е, когато се обадих втория ден да питам как е Рали, госпожата ми каза че е добре, успокои ме и каза, че ме познала защото само аз съм и поискала телефон  Rolling Eyes

Ох и това е вярно! Голяма част от родителите просто водят децата и ги оставят.
Нито питат, нито разпитват, нито искат каквито и да било отговори.
Казват ни донесете това и това, направете това и това.
Донася се ,прави се и никой не пита нищо повече.

Не ме разбирайте погрешно, не обвинявам част от родителите в невежество,
защото не вярвам да не ги интересува , а просто споделям наблюденията си.
Срамуват се да питат ли, притесняват ли се ако питат да не нарочат детето за нещо?!
Не знам, но е факт, че и ние родителите сме си виновни до някъде за цялата ситуация.

Ето, аз съм такъв родител. Въобще не питам и не разпитвам. Ако има нещо за казване, знам че ще ми го кажат. Питам дали имат нужда от играчки, или нещо друго и купувам. Не се срамувам да питам, нито имам притеснения, но не го намирам за необходимо. Когато тръгна в началото ми казваха, че не иска да се храни, казваха ми, че се е напикал. Сега нищо не ми казват, нито аз ги питам. Смятам го за правилно. Но разпитвам детето постоянно и го предразполагам да споделя - какво е ял, дали е спал, дали го тревожи нещо, дали си играе с другите деца.

За щастие сме попаднали в най-прекрасната детска градина на света, и честно казано нямам оплаквания, нито притеснения. Госпожите са невероятно всеотдайни и усмихнати жени, а директорката е превъзходна . Преди да го пусна за първи ден, ме разходи из цялата детска градина, за да видя условията,  запозна ме с абсолютно всички учителки, разказа ми какви ремонти се планират, какви планове имат и т.н. Атмосферата също беше прекрасна, рядко можеше да се види разплакано дете, а ако има такова - то се гушка и успокоява.

Може би условията са това, което ме кара да съм спокойна и да не разпитвам.

# 262
*Бубето* и УстатА уние сме от вашия отбор, само дето малката е болна и тази седмица сме почивка, но от понеделник не ми се мисли Crazy

Колкото до питането и разпитването, ми се ще да поразпитам хубаво госпожата, но все нямам възможност.Когато отидем в градината малката реве и се тръшка, когато отида да я взема пак реве,  гушкаме се и гледам да и обърна повече внимание, а през това време другите деца остават без надзор и госпожата бърза да влезе при тях. Набързо ми казват някой неща, за което съм им благодарна Peace

Последна редакция: пт, 26 сеп 2008, 13:49 от шоши

# 263
*Бубето* и УстатА, и аз мислех, че моята дъщеря нищи не прави и не яде на градината. Другите деца докато ги обличат като ги взимат родителите, разказват какво са яли и правили, а моето само казва "нищо". Нито едно име на дете не знае, учили са песничка за мечо (инфо от госпожата), не я знае, приказки, театър са имали... нищо не ми казва  Crossing Arms Плюс това, че всяка сутрин реве, та се къса!
А вчера на родителската среща научавам, че на моята госпожица не и спира устата  Laughing Беше осведомила дори за имената на кучетата ни   Mr. Green  От друга майка научавам, че много си играят с детето и. И така - информация по лъжичка, но като сглобих пъзела, се оказва, че хич не е самотна и мълчалива, както си мислех. Започна да има и следи от храна по дрехите, от което съдя, че хапва/пийва нещо  Grinning Първите дни си я взимах чиста. Но дрехите започнаха да са все по -намачкани и тя се по -рошава, което говори за буйни игри  Mr. Green
Та следете и за околни белези  Simple Smile

# 264
Jes, същото е и при нас. С единствената разлика, че вече не плаче. Дано скоро и аз забележа околни белези.  Simple Smile

# 265
Izviniavam se, 4e na latinica, no niamam tuk kirilica. 6te se poma4a da bada kratka.
Jes, moqta iznenada be6e golqma, kogato tazi sutrin pitah u4itelkata na da6teria mi dali o6te pla4e i tq mi kaza: oooo s neq niama nikakvi problemi, tq e vse usmihnata, mnogo e prikazliva, hapva si dobre i spi. Shocked

A v nas kakvi isterii mi spretva ...

# 266
  • у дома
Jes, моето дете се храни там криво-ляво, през деня е спокойна и само от време на време и става мъчно за мен и плаче... Не е това, което ме притеснява.
Този неистов рев, който е задължителен сутрин и вечер. Рев, който умолява. Днес се беше вкопчила в мен, като маймунче и не ме пусна, въобще. Наложи се да я дърпат  Cry
Сутрин повръща и има разстройство... И си личи, че детето не е щастливо, просто...  
Започвам да се разколебавам, защото имам избор, но същевременно осъзнавам, че този момент ще дойде, дали сега или по-късно.

# 267
Ахъм, и аз съм така. На две (имам избор - градина, бабин дом, аз да остана в къщи да я гледам). Но нали е хубаво да е на градина. Ще се социализира по-добре, ще учи нови неща, ще , ще ... Обааче сутрин още преди да отвори очички и започва "Моля те мила мамо, недей ме води на градина. Не ме давай мамо. Моля те. Виж колко много те обичам..." И познайте какво ми е на душата  Cry То моето си е такова едно - дълбоко и все едни ги говори. Та всяка сутрин като я закарам и аз рева. В петък баба и и дядо и бяха на гости с приспиване и сутринта и тях разрева с молбите си.
Искрено е човечето. И все още си задавам въпроса Струва ли си? Но пък, УстатА , както казваш " този момент ще дойде, дали сега или по-късно", а ако е по-късно няма ли да е по-болезнено?

При нас започна да проличава и положителна страна от ходенето на градина. Само да не е това реване и тези молби сутрин!
 Например за 4 дни са и изградили режим, който аз се мъча да създам и закрепя 3 години. Как са я накарали да  заспи сама на обед, хич не ми е ясно! Като съм я оставала на баба и са били ревове и драми за приспиването. И събота и неделя беше като часовниче- в 1 ляга, в 3 става на обед, сутрин в 7 е на крак.

Как се справят вашите деца с бърсането след голяма нужда? Моята хубосница никак. И или я забърсват госпожите, или си идва с разпознавателен белег на бельото  Mr. Green

# 268
  • у дома
Наталия, въобще не може да стигне до въпросното място, камо ли да се избърше... Но откакто ходи на градина върши тази работа в къщи.
А, иначе, като ми вкара едни реплики от рода - "Големите деца сами ходят до тоалетна", "Аз съм вече голяма, мога да се обличам сама" "Ще затворя очички, няма да ги стискам, и ще заспя" - ми е ясно, кой И ги е приказвал...

# 269
  • София
Jes, за бърсането преди няколко страници и аз писах.
Поводът беше зачервено дупенце в следствие именно на невъзможността да се избърше детето.
Не само това, ами ги оставят да се бършат сами само с тоалетна хартия, въпреки мокрите кърпички, които носим.

В къщи до тоалетната имаме винаги пакет мокри кърпички с които бърсането става малко по-лесно щото поне не се къса по средата на "пътя". В нашата градина ми казаха, че ако детето кажело, че има ма ако тогава леличката взимала мокра кърпичка и отивал да го избърше #Crazy Без коментар!

И така ходи си милата както успее да се избърше и загащи! Close

tanita, ако всичко наоколо ти вдъхва доверие и виждаш загрижено и отговорност отстрана на персонала и си ежедневно свидетел на доброто и нежно отношение към децата , естествено е да си спокойно и да не задаваш толкова въпроси.

Дано има все повече такива педагози, директори и Хора.   bouquet

УстатА,
според мен изчакай още малко и виж как ще се чувства детенцето и после вземи решение да посрпете за малко.

Общи условия

Активация на акаунт