Световната икономическа криза или каквото там се случва в момента

• 82 037
  • 1 312
  •   1
Отговори
# 1 260
  • далечно
задлъжнялостта на частните лица може да движи икономиката до един момент, но пък зависи какви са страничните явления свързани с една кредитна експанзия и кога те биха излезли извън контрол (напр. ипотечните кредити - бутат строителния бранш и помпат имотен балон; потребителските кредити в общия случай на малки отворени икономики могат да стимулират производството в Германия или Япония, например). Икономиката като цяло не е на кяр от не-харченето - друг е въпросът докога е на кяр от харченето на пари, които нито си ги спечелил, нито си налълно убеден, че някога изобщо ще ги спечелиш, та да ги върнеш.
Аз съм умерен фен на немския модел с експортно-ориентирана икономика, ниска задлъжнялост на населението и прословутия слой малки и средни фирми (много от тях тяхно профилирани и утвърдени глобално, например за разлика от италианските им аналози). Но пък вечния съвет към Германия е да отпуснат края и стимулират вътрешното потребление - заради самите тях си и нашето европейско семейство  Mr. Green

# 1 261
Хм, тук има и друго нещо, много сме спестеливи и предпазливи, което по време на криза не е хубаво, защото за да се стимулира икономиката, трябва да има потребление.

# 1 262
Хм, тук има и друго нещо, много сме спестеливи и предпазливи, което по време на криза не е хубаво, защото за да се стимулира икономиката, трябва да има потребление.
на какво? на боклуци? напоследък освен боклуци нищо не продават! купувам хамак от свестен магазин. пи8е до 100 кг. мъжа ми е 80. закачаме хамака, качва се мъжа ми и въжето просто се скъсва на 2 като срязано! от 1 път.
купувам си часовник от хубава марка преди лятото. не съм го мокрила. питай ме работи ли сега? не. не работи.
обслужването и поддръжката са гола вода, клаузи, нелюбезности и само разправии - по скъпо изкиза да въртиш тел. от да си купуиш поредния нов боклук ...
аман!

# 1 263
Loreley нещата се въртят и да наемаш мениджъри и да им плащаш много с основната цел да ти сплашат служителите и да им намалят заплатите и да ги накарат да работят като луди (защото са се вързали на стръвта и имат голям кредит в малко населено място без избор на друг работодател) .... в крайна сметка си вкарваш по един или друг път в дългоср. улан автогол. ... нещата не се въртят само в една посока.

# 1 264
  • в едно миланско село

аз пък мисля баШ, 4е беШе време да се усетим, 4е може да се живее и с телевизора от миналата година, ниЩо 4е има 3 пиксела в по_малко от днеШния нов модел  Rolling Eyes

# 1 265

аз пък мисля баШ, 4е беШе време да се усетим, 4е може да се живее и с телевизора от миналата година, ниЩо 4е има 3 пиксела в по_малко от днеШния нов модел  Rolling Eyes

Ако има много дългове (потребителски), да. Но виж, като нация немците не обичаме да живеем на кредит, това може-би ни спести по-задълбочена криза, но от друга страна когато се създава криза, с тази спестеливост се задълбочава.

# 1 266
  • в едно миланско село

Ако има много дългове (потребителски), да. Но виж, като нация немците не обичаме да живеем на кредит, това може-би ни спести по-задълбочена криза, но от друга страна когато се създава криза, с тази спестеливост се задълбочава.

Шегувах се малко  Embarassed
имам предвид, 4е обЩо_взето имаме по доста (пове4е, отколкото реално ни трябва) от вси4ко и 4е няма нужда да ни промиват мозъците да си купим поредната днес нова, утре стара веЩ  Rolling Eyes

а в интерес на истината, като удари кризата, 4овек и да иска, какво да потребление да създава?
е сега се оказа', 4е съм с немски темперамент  Laughing

# 1 267
Чухте ли за оригиналното предложение на Кантона? Всички да си изтеглят масово парите от банките в определен ден и така да се разрешат проблемите с тях

Само не разбрах какво има предвид да се правят парите след това... Ако примерно всички решат и  да ги похарчат масово... може пък да се спасим от кризата Thinking

# 1 268
 Laughing
Не, тук има друг феномен - предупреждават, че може да има криза, защото в САЩ има такава (примерно) и хората от страх от криза ограничават разходите си, макар да няма още криза. И от това намалено потребление може наистина да се стигне до криза  Wink

Иначе си абсолютно права че всички сме презадоволени в страните на 1вия свят, в днешно време, спор няма. Но всеки сам си знае за какво си харчи парите, и не всички купуват само заради купуването. Ето, утре чакам нова съдомиялна, защото старата спря да работи - на 16 години  Mr. Green  Wink

# 1 269
Tatjana е права. Високото потребление може да ни изведе от кризата. То е като ефекта на доминото.
Аз няма да купувам, продавачката в магазина остава без работа. Магазина от своя страна не зарежда от доставчиците заради ниското потребление и те нямат работа. Доставчиците не прават заявки към фабриките и те нямат работа. Разбира се това най просто казано. Ако вклЮяите и транспорт, реклама, маркетинг, почивки и т.н

# 1 270
  • в едно миланско село
Tatjana е права. Високото потребление може да ни изведе от кризата. То е като ефекта на доминото.
Аз няма да купувам, продавачката в магазина остава без работа. Магазина от своя страна не зарежда от доставчиците заради ниското потребление и те нямат работа. Доставчиците не прават заявки към фабриките и те нямат работа. Разбира се това най просто казано. Ако вклЮяите и транспорт, реклама, маркетинг, почивки и т.н

мда, да взема един заем, за да има работа 4иновни4ката в банката и да си напазаря поредното напълно излиШно неЩо, за да имат работа продава4ките и достав4иците, а най_ве4е маркетингът (за тях ми е най_мило).
много социално отговорно поведение. заемът после, предполагам, 4е заедно с тях Ще го плаЩаме  Mr. Green

# 1 271
уф, жабке, да не спамим темата отново, дай на лични   bouquet, макар че нито ти ще ме убедиш в револ\ц. си идеи, нито аз теб в моите мръсни капиталистически такива  Wink
аз също съм работеща майка, без обгрижващ персонал от баби (започнах да работя, когато синът ми беше на 6 месеца, с бебе номер 2 ще е същото), та проблемите, които изброяваш са ми ясни до болка. Обаче не очаквам от държавата да ми гледа децата,
пък очакванията ми за това какви предпоставки би създала, за да мога да си го гледам, са минимални. С тази нагласа съм може би баш скроена за САЩ, но засега ми е много далеч, а и половинков не може да си се представи извън добрата продънена европа.

Просто е факт, че няма как да оцелеят пенсионните системи в сегашния им вид при сегашните икономически тенденции...Има поне един тон икономически изследвания по въпроса (pension economics), огромна част от тях датират от десетилетия+. Обаче, когато музиката свири, всички танцуват...Е, да, ама сега музиката спря. Няма никаква конспирация в продънените държавни б/джети на страни, които харчат повече, отколкото някога изобщо ще могат да си позволят да плащат...

За трудовите отношения в частния сектор съжалявам, но пък съм наясно, че част от трагедията на различните нац. пазари на труда в ЕС е, че е безумно скъпо да се уволни човек...Което създава предпоставки за задържане на дърти мързеливи пръдльовци (без извинение), които поради куп закони и закончета не мога да бъдат изхвърлени на приемлива цена, което води до занижена заетост при младите и безкрайно разтакаване на последните със срочни и всякакви набутващи нископлатени изгаврени договори. Това е...практическото измерение на теоретичния конфликт между поколенията, всеки ден го гледам (поне в Италия има за гледане  Laughing).  
спорен ден   bouquet

Сега ми се отвори малко време и да ти напиша малко по - подробно , за9ото тези повърхностни писания ме подразниха.
нямам соц. мислене . просто казах, че ако има соц. система, то тя трябва да е наред.
друго, което се опитах да каба - няма нужда да се сочим помежду си и да си викаме ти си виновен за кризата защото не купуваш/ползваш соц. система/ искаш ... а в същност сме избрали управляващи, които трябва да гарантират една работеща система  в която не само подаваш ...
по повод държави, които харчели повече ... повече от какво? преди да го напишеш дай правилна сметка на приходите за последните ... години и кажи къде са изхарчени тези пари , та и в повече и после ми кажи, че няма корупция и пр. аз не мога да докажа, но мога да споделя лично убеждение.
по повод дъртите пръдльовци, които трябва дауволним преди пенсия ... след като цял живот са работили и внасяли за изграждане на съотв. структура ... да не говорим, че повечето от тях са мног опо-добри специалисти от млади мързеливи мърльовци с големи усти и с никакво покритие , но разбира се пръдльовците са им виновни  .

# 1 272
  • в едно миланско село
и по повод пръдльовците (4акам опровержение от Лорелай за това, което разбрах), тази категория в Италия в момента засяга хора от 48 години нагоре. на всякакви позиции : от менаджър до обЩ работник.

като оставя настрана ретори4ния въпрос какво, по дяволите, трябва да правят тези хора до евентуална пенсия, си позволявам да имам моите съмнения за при4ината, поради която им се предпо4итат разни многознаеЩи и ниЩо не можеЩи пикльовци (или дрисльовци, за да съм в тон). сигур Щото 4овек с опит и св не мож му даде 1000 евро без осигуровки и нормален договор?  newsm78

не знам де, гадая си така  #Crazy

пс. аз съм социално ориентована, признавам си го от воле, не гарантистка, но не и по4итателка на еднодневките.

# 1 273
  • далечно
уха, изядохте ме, поне копчетата ми изплюйте  Wink.
Може би грубичко се изразих, но имах предвид, че една икономика, която няма гъвкавостта да отговори на променящите се нужди на пазара достатъчно бързо (щото примерно е унаследила социално бетонирани работници), ще излезе от икон. дупка по-бавно и за сметка на децата на тези социално бетонирани работници, които няма да имат работни места, а когато неминуемо изгърми пенсионната система с тлъстите права, то и пенсии няма да имат.
И вместо да се бетонира такова положение тип "намиране на работа за хората, не хора за работа", какво толкова е да се преквалифицират хората, от които просто може да няма нужда в даден момент, за да бъдат конкурентноспособни на базата на опита си и това, което умеят да правят - ясно е, че на 50 имаш в пъти повече опит все в нещо си отколкото на 25, ясно е, че на 25, и на 30, и на 45 пак трябва да се учат нови неща - но в сфера, където има нужда от определен тип умения, които те владеят. А не да са в тежест на работодателя, което води до ...абе погледнете статистиката на безработните в категорията до 25-30 г., примерно в Испания. Или неотдавна попаднах на материал точно за трудово-правните отношения в различните възрастови групи, май пак се касаеше за Испания. Тъжно е.
И не става дума някой да се предпочита пред някого на база възраст - става дума да се даде шанс според качествата (уменията, опит и прочие) и с оглед нуждите на пазара да се наемат и освобождават кадри.   Колко са тъпи нуждите на пазара е друг въпрос. Би било прекрасно, ако кризата даде възможността кризата да доведе до преосмисляне на консумеризма като форма на съществуване...в което се съмнявам.  
Обаче не е съмнявам, че елегантните теории на практика рядко работят и че в този спор истина едва ли ще се роди  Wink

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 22:17 от Loreley

# 1 274
  • в едно миланско село
уха, изядохте ме, поне копчетата ми изплюйте  Wink.
Може би грубичко се изразих, но имах предвид, че една икономика, която няма гъвкавостта да отговори на променящите се нужди на пазара достатъчно бързо (щото примерно е унаследила социално бетонирани работници), ще излезе от икон. дупка по-бавно и за сметка на децата на тези социално бетонирани работници, които няма да имат работни места, а когато неминуемо изгърми пенсионната система с тлъстите права, то и пенсии няма да имат.
И вместо да се бетонира такова положение тип "намиране на работа за хората, не хора за работа", какво толкова е да се преквалифицират хората, от които просто може да няма нужда в даден момент, за да бъдат конкурентноспособни на базата на опита си и това, което умеят да правят - ясно е, че на 50 имаш в пъти повече опит все в нещо си отколкото на 25, ясно е, че на 25, и на 30, и на 45 пак трябва да се учат нови неща - но в сфера, където има нужда от определен тип умения, които те владеят. А не да са в тежест на работодателя, което води до ...абе погледнете статистиката на безработните в категорията до 25-30 г., примерно в Испания. Или неотдавна попаднах на материал точно за трудово-правните отношения в различните възрастови групи, май пак се касаеше за Испания. Тъжно е.
И не става дума някой да се предпочита пред някого на база възраст - става дума да се даде шанс според качествата (уменията, опит и прочие) и с оглед нуждите на пазара да се наемат и освобождават кадри.   Колко са тъпи нуждите на пазара е друг въпрос. Би било прекрасно, ако кризата даде възможността кризата да доведе до преосмисляне на консумеризма като форма на съществуване...в което се съмнявам.  
Обаче не е съмнявам, че елегантните теории на практика рядко работят и че в този спор истина едва ли ще се роди  Wink

ъъх, няма такова неЩо, аз съм 50 годиШна баба, не мога да те сдъв4а даже  Mr. Green

статистиката на безработните в Италия показва обезпокояваЩо пока4ване на "пръдльовците".
4естно, Ще си, и ти, гледам сеира като ни дойде времето (на ме по_напред, естествено).
мисълта ми беШе, 4е смятам за безотговорно първото ти изказване, заЩото вси4ки знаем колко фирмите гледат в момента ка4ествата, важно е да са еФтини... и знаем до какво води, до обезценяване на работната ръка, квалифицирана, или не толкова.

вси4ко друго, вкл. и преквалификацията са теории, както тези (лЮбими мои) за консумизЪма  Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт