Ябълки с Мед или Израел-13

• 27 210
  • 288
  •   1
Отговори
# 105
  Мили момичета , моля  правете  разлика  м/у евреин и израелец .
  Еврейството е по религиата  на  човека , а израелството  е    гражданство .
  Затова  има израелци  христиани , мюсолмани, евреи .
  А  евреинът може да е български , американски, румънски  и  даже... индийски. 
  МИМКА...... дали  питаш  за  евреин .....
  ТАЛИ.....  ясно  , че  не  е израелец , щом  е роден  в Бг.   Laughing

chef

# 106
  • Някъде там...
Хеееееееееей милички един ден ме няма и оп вие сте изписали света.Започвам с това,че по професия съм крупие имам 8 години стаж.Това за Карол Simple SmileБилета ми до Хайфа е по малко от 15 шекела обаче какво да правя и там обиколих Моловете остана само Бахай но ще отида с приятелите ми от кораба защото си вземаме и екскурзовод.Сватбата ще е в Бг но ще е много семпла понеже някак си аз не се разбирам с роднините си имам си само семейството а покрай корабите загубих вразка с много приятели.Моите родители нямат проблем че кандидат мъжо е евреин,всъщност много го харесват ама и той е един хубав такъв с невероятна усмивка ох май се надувам вече Simple SmileИ такааааааааа сега почвам с хваленетоооооооо днес бях с бившите си колеги от кораба в Йерусалим  Grinning Беше невероятно искам пак имаьме си и гид който на перфектен английски разказваше историята на местата където бяхме.Та бяхме на Хълма на маслините от където видяхме невероятния изглед,ходихме и до гръцка ортодоксална църква да си запалим свещ Simple Smile,после ходихме на място за което се предполага че там е била последната вечеря на Христос.И сега момичета помогнете с името,бяхме в църква където се намира дупката от кръста на Христос минахме и пипнахме а после и където са го положили за да го намажат с светено масло и покрият с плащ преди да го погребат там си осветихме сувенирчетата Simple Smile Видяхме и Божи гроб но не можахме да влезем защото имаше огрооооооооомна опашка.Завършихме с Стената на плача където си поставихме листчетата с желания и докоснахме стената.Пребита съм но удовлетворена Simple SmileИскам пак ....
Някой да каже какво означава Хатима( знам какво е Това)
А и веднага забелязахме дискринацията че мястото за млитва на жените е по малко от това на мъжете а жените бяхме повече ....
Целувки мамчета и госпожи   bouquet

# 107
  • София-България, Израел - където си поискам
Боряна,   не може да не сте били на Божи гроб!?Там наистина винаги има много хора. Точно срещу входа на църквата е гробът му, от дясно по едни стълби нагоре е Голгота.Нищо другият път, дано да успееш да влезеш.Аз всеки път ,като ходя в Йерусалим виждам по нещо ново.Тази година имах късмет да посетя и Ал-Акса, преди не пускаха там.
Хатима в превод е подпис. В случая на този ден евреите си пожелават хатима това, в смисъл да ти се опростят греховете и да бъдеш записан в книгата на праведниците.Петя е дала линкове по темата.
Мимка25, няма точно такъв празник при християните, най-близо е до прошка. В Израел на този ден нищо и никой не работи, няма транспорт,телевизия само болниците работят.Всички религиозни,които спазват традициите не ядат и не пият нищо, ходи се в синагогата.Това е най общо подробности ,ако те интересуват можеш да откриеш има  много изписано за  този ден и  не само.
Тали, свършвайте ремонта вече, отдавна исках да ти пиша,че хубаво сте решили да сложите паркет, а не плочки.

Последна редакция: вт, 07 окт 2008, 22:50 от jakinik

# 108
Хатима е подпис, хотемет е печат  Peace!
Хатима това или гмар хатима това е израз, който се използва като пожелание след постенето на съдният ден да бъдат опростени греховете.
Както вече стана ясно йом Кипур е съдният ден, ден за равносметка. Тази година започва от утре вече и свършва други ден привечер. Утре преди залез е последната вечеря. След това започва поста- не се яде, пие, къпе, мие, не се обуват кожени обувки, не се гледа и слуша телевизия и радио. Постът не е задължителен за децата преди бар/бат мицва (12-13г., болни, възрастни, бременни). Няма трафик, дори и самолетите спират.Това е единственият ден, в който Библията се предписва на човека да не се занимава с нищо, освен да обмисля своите постъпки и грехове .Целият израелски народ се моли за прошка и копнее за примирение между човека и Бога.
През не толкова далечнта 1973 г. на 6 октомври (съвпадат ерев йом кипур и шабат) Сирия и Египет тръгват на война срещу Израел. Денят е избран не случайно, използват факта, че е ден на пост и молитва. Радиата прекъсват мълчанието. Мъжете тръгват към фронтовете направо от синагогите. По това време министър-председателка е Голда Меир. Изненадата е пълна. Войната продължава 16 дни. По онова време Израел вече е притежавала атомно оръжие, но Голда не разрешава използването му. Не без подкрепа от САЩ войната приключва, нападателите са отблъснати. С посредничеството на американския държавен секретар Хенри Кисинджър са постигнати споразумения през 1974 и 1975 за разделяне на израелските от една страна и египетските и сирийските войски от друга страна в Синайския полуостров и на Голанските възвишения.
Много семейства понасят жертви. Мой колега от учението е загубил баща си тогава и има много ясни спомени за онова време, въпреки че е бил малко дете.

Boryana, вече си хаджийка  Hug. Ерусалим е специален град, със завладяваща и магнетична атмосфера.
Забравих да кажа, че след последната молитва при излизането на йом Кипур се свири на Шофар (има го на снимката, която Петя е публикувала) и се казва- следващата година в Ерусалим!

VIKULA, добре си ни дошла  Hug! Разкажи нещо за теб, ако искаш.
За разликата м/у еврейн и израелец аз лично съм писала поне три пъти в първата тема и още толкова в следващите две  Peace.

П.п с jakinik сме писали заедно  Sunglasses. С паркета наистина стана много хубаво, все едно друга къща. Омръзнали ми бяха тези плочки.

Последна редакция: вт, 07 окт 2008, 23:00 от Tali Dan

# 109
  • Някъде там...
Боряна,   не може да не сте били на Божи гроб!?Там наистина винаги има много хора. Точно срещу входа на църквата е гробът му, от дясно по едни стълби нагоре е Голгота.Нищо другият път, дано да успееш да влезеш.Аз всеки път ,като ходя в Йерусалим виждам по нещо ново.Тази година имах късмет да посетя и Ал-Акса, преди не пускаха там.
Хатима в превод е подпис. В случая на този ден евреите си пожелават хатима това, в смисъл да ти се опростят греховете и да бъдеш записан в книгата на праведниците.Петя е дала линкове по темата.
Мимка25, няма точно такъв празник при християните, най-близо е до прошка. В Израел на този ден нищо и никой не работи, няма транспорт,телевизия само болниците работят.Всички религиозни,които спазват традициите не ядат и не пият нищо, ходи се в синагогата.Това е най общо подробности ,ако те интересуват можеш да откриеш има  много изписано за  този ден и  не само.
Тали, свършвайте ремонта вече, отдавна исках да ти пиша,че хубаво сте решили да сложите паркет, а не плочки.

Неееее аз бях до Голгота пипнах дупката от кръста на Христос обаче не можахме да влезем (поне аз така разбрах)в пещерата където е възкръстнал Христос.Иначе пипнах ии мястото на което са го подготвяли за погребение.Там имаше поставено свето миро та и се помазахме ние и нещата които си бяхме купили.  bouquet

# 110
  • България-София
На всички момичета и момчета пожелавам ХАТИМА ТОВА!
Тали, с паркет е в пъти по-хубаво и по-уютно, но ако знаеш колко пъти си мисля как с магафа (как да го преведа не знам Rolling Eyes може би гребло) "чик-чак" оправях пода - лисвам вода и я изгребвам навън... нямах прахосмукачка дори... Сега е едно лазене по пода... та малко ми липсва. Зълва ми и тя сега се е навила като построят къщата да слага паркет, ама не си дава сметка, че той трябва да се пази, а 3-те й деца свикнали да ходят обути в къщи - не знам как ще "превъзпита".
Боряна, аз съм ходила на Божи гроб много пъти, но чак когато отидох с екскурзовод разбрах, че не е достатъчно само да отидеш и видиш, пипнеш. То за всяко кътче по света важи това, но специално за Израел удоволствието е двойно, когато някой те "въведе" в историята. Аз сега като си ходя, планирам посещенията на такива места да ги правя с гид - за да съм сигурна, че нищо няма да "изпусна". Случвало ми се е да чета за места, на които вече съм била, а не съм "усетила" нищо от живота му. Подробностите, оказва се са важни. Така че смело пътувай сега, че после като те завърти живота - работа, семейство, няма да ти остане време за пътешествия (поне с мен беше така).

# 111
  • Някъде там...
Забравих да спомена че ходих и на мястото където е била последната вечеря на Иисус.Една стая е вътре с едно маслинено дърво и на единия ъгъл има нещо като джамия  #Cussing out Преди там е било Йордания и мисля че до 1948 не е можело да бъде посетено мястото.Не искам да обиждам никой на религиозна основа но се засегнах като видях джамията.Отгоре на покрова(плосък покрив) има една стаичка където е работил първия президент на Израел.Стаичката е заключена и не подлежи на посещения.Гледката която се разкрива беше невероятна обхваща новия и стар Ерусалим (поне преди години се е виждало прекрасно сега има дървета)Нашия гид спомена че по принцип никой гид не включва това място отиват само до стаята на последната вечеря,така че с много надувки разказвам това хахахаха мисля че съм била на място където не много туристи са били.Аз пак ще отида до Ерусалим,рядко обещавам но това си г обещах.А как мога да имам ааааааааа нещо като документ че съм била на хадж???Гида не ни обясни а и аз незнаех как да попитам (как е на англ. хадж???)Разочарована съм от някои от моите приятели,българска му работа предупредих ги от предния ден да са с панталони и с тениски с по дълъг ръкав а те пичките с потници без сутиени че и се сърдят че не ги пускат....пак че хората са подготвени с шалове та тези секси девойки не пропуснаха места.А аз умница блузка с три-четвърт ръкав че и качулка(бях сигурна че някъде че е добре да си покрием косите) покрихме си главите като бяхме на Голгота.И да ви похваля мамчета и госпожи аз бях много осведомена по въпроса(благодарение на вас) задавах много въпроси и гида беше учуден от моите познания а приятелите ми ме разкъсаха с въпроси Simple Smile Умно нащо дете бееееее Целувам ви и искренно благодаря за всичко което сте ми разказали   bouquet

# 112
  • На дивана, под юргана
Преди години такива документи се издаваха в гръцката православна църква в Йерусалим. Струваха десетина долара. Сега може да е различно. Но не виждам смисъл да си купуваш такава тапия...

# 113
  • Paris, France
Привет,

Минавам да ви поздравя и да вдъхна кураж на постещите за Деня на опрощението.

Боряна, на английски хаджилък е pilgrimage, хаджия -  a pilgrim. Ето как изглежда сертификата:

http://www.tourism.gov.il/other/certs/pilgrim.jpg

Можеш да се свържеш с: Amalia Alexander

amaliaa@tourism.gov.il

Tel: 972-2-6664360

за подробности. Центъра за хаджилък в Ерусалим е всъщност част от Християнския Информационен Център на Портите на Яфа.

После го снимай и ни го покажи, че нали знаеш сме по нагледното представяне на материала Laughing!

# 114
  • Някъде там...
Ох да ви кажа сигурно следващото ми ходене до Ерусалим ще е чак догодина живот и здраве когато сестра ми и племеницата ми дойдат тук на гости.А за тапията Тигърчо някак ми се иска да имам незнам защо....Може би догодина ще се свържа с тази госпожа за да ползвам услугите да организира екскурзията на сестра ми защото дори и да съм шофьор не мисля че бих се справила с трафика там а и ще издаде тапия на откачената ми сестра Simple Smile и невероятната ми племеница Simple SmileТо е рано още ама сестра ми не говори англ. а племеницата ми все още не е на много добро ниво та ако им изпратя писмо на иврит и после като кацнат в Тел Авив и го покажат на емиграционните дали ще ги пуснат по лесно за да не ги питат за цел за посещение и къде ще спят или ще е най-добре да летя с тях насам?Някой има ли идея?

# 115
Борянка, на нас сертификати ни даваше екскурзоводката. Има по Яфо две българки, които правят екскурзий на български.

Майка ми не знае нито иврит, нито англит, затова на границата й викат руска граничарка  Laughing. Предполагам, че сестра ти ще върже две думи на руски, нали?!

unik, то с гребло трудно се гребе вода  Crazy, сигурно имаш предвид магав, с нея по- лесно би се оправяла. (магаф е ботуш, а магав е гумата)

Децата чакат с нетърпение вечерта- предстой бясно каране на колелета, кънки и подобни по улиците!

Последна редакция: ср, 08 окт 2008, 17:20 от Tali Dan

# 116

g'mar chatimah tovah ( само моля - преведетеми го точно!

# 117
  • Някъде там...
На Йом Кипур Господ съди всеки и слага печат на съдбата  на всеки та това означава да имаш добър печат Simple Smile Малеееее тъпичка съм как го обясних(преразказах)Ох дано някой ти даде по добро обяснение...

# 118
  • Някъде там...
А за ексурзовода той беше един мъж(евреин),който живее в Ерусалим та от кораба ни го отстъпиха(помогнага ни) срещу минимално заплащане.Иначе на човека работата му е да разхожда гости от кораба по гръцките острови и където там ходи кораба.Това е израелски кораб на компанията на Мано.Ако решите да правите круиз не използвайте Ирис-кораба защото така и не ремонтираха климатика,шоу програмата е ужас,басейна е силно казано басейн по скоро гюл....Храната иначе си им харесваше на израелци.Спазвахме и празниците макар че ние бяхме предимно българи,3 румънци,2 англичани.Там бях по време на 60год.Израел а също и седмица преди това беше Деня на убитите по време на Холокоста.И на двата дни ни забраниха да работим та се побърквахме от скука.Предполагам че днес също няма да им позволят да работят и крупиетата ще си почиват...

# 119
Добър вечер!

Чета ви още от първата тема и много се радвам,че има кой да разказва толкова готини неща за Израел. Най-накрая реших да спра да шпионирам  Mr. Green
Още от първи клас искам да посетя Израел и почти навих татенце за екскурзия / още съм дребно и нямам доходи Laughing/.След две години ще кандидатстудентствам и ще се пробвам и по тез земи,пък каквото сабя покаже Mr. Green
Даже се запознах с един израелски момък,който живее в съседния блок / Mr. Green / от два месеца и сега аз ще го уча на български,той мен на иврит.  Embarassed

Сладки сънища и да гушкате плюшените мечета,а аз утре ще продължа с писанията  Hug

Общи условия

Активация на акаунт