Ябълки с Мед или Израел-13

• 27 199
  • 288
  •   1
Отговори
# 120
  • Някъде там...
Здравей плюшено мече и добре дошла Simple Smile

# 121
Здрасти, Борянке /нали може така на галено  Hug/,добре заварила !
Някъде прочетох,че си от Варна и се сетих как се загубих там това лято  Laughing вместо в Морската градина се озовах пред някакво полицейско управление / тука голям шок,варненската брат`чедка звъни и пита де` съм,а аз `Амиии,в полицията`,а тя оттам потреперва   Whistling /Да беше дошла да ме чака , ама аз претендирам,че всичко помня и знам и  Sunglasses/А в същото време маминка и татенце са в Балчик,а аз съм се домъкнала с автобус оттам до Варна. / тук заключвам,че е крайно време да си сменя цвета на косата/
оправихме се,без намеса на дъ копс,ама беше бая ...ъм....ох...ъъъ...страшно. Mr. Green

Ако спрат ритмите от горния етаж ще спя най-накрая.
Плюшено мече отива да гушка плюшена овца и да се мъчи да спи. Лека нощ. Hug

# 122
  • Някъде там...
Хахахахааааааа добре е завършила поне разходката ти Simple Smile а по въпроса за косата е аз съм изрусена и повярвай ми спестява много извинения а като ми кажат да ама ти си изрусена аз се оправдавам че по душа съм руса Simple Smile Лайла тов

# 123
  • T"A
Съжалявам, няма да отговарям персонално, защото имам съвсем малко време...
Сега сме в Рим, но от последното ми писане обиколихме доста градове...

... ще разкажа две неща, които могат някак да се свържат с темата за Израел  Peace

По препоръка на Ханд (  bouquet ) посетихме Сен Пол дьо Ванс и дори отидохме да видим гроба на Marc Chagall и оставихме по едно камъче... Интересното беше, че го открихме в католическо гробище - просто там са погребани двама евреи... Както и да е, в самия град също намерихме доста следи от неговите творби, което мен лично ме зарадва  Grinning
А Израел е получила от него ето това:
http://www.chess-theory.com/images1/11419_marc_chagall.jpg
И това:
http://www.artsoho.net/imgg/chagall24.jpg
... и гордостта заради еврейския му произход  Blush

В Италия бяхме във Венеция, където успяхме да посетим  Ghetto Vechio. Това е първото гето, което изобщо е създавано за еврейското население и всъщност там е измислена думата за гето... Това беше в събота и от организацията Хабад ни поканиха на празничен обяд за шабат, но ние любезно отказахме... Вълнуващо е да се проследяват корените по такива места, ще разказвам и по-нататък  Peace

Лек пост на който пости на Йом Кипур, и да получите прошка и да дадете, де...

# 124
  • Някъде там...
Момичета може и да се е писало по въпроса но аз не си спомням дали съм чела,та какво се счита за начало на летоброенето при евреите.Гледам напускането на Египет и тръгването към обетованата земя не е та ако някой може да помогне

# 125
Мента  Hug, радвам се да те видя отново с нова, интересна информация!

Ханд, лека адаптация и дано ви тръгне по вода, дръж ни в течение!

Плюшенето мече, здравей и добре дошла!

Борянка, евреите започват летоброенето си с мистичното сътворение на Света, което се е случило през 3761 година преди новата ера (преди Христа).
Затова прибавяйки 3761 към годината от грегориянският календар получаваме бройката на еврйската година (3761+2008=5769).

# 126
Тали,добре заварила! Hug

Борянче,аз бях на розови кичури тогава  Crazy  Вчера се наклепах със зелено,татенце беше  Shocked ,още не ми е свикнал на артистичните пориви.
В Балчик имаше някаква израелска денс формация,не запомних името. Та играха брейк,степ и т.н. и аз бях най-големия фен.

Оставянето на камъчета на паметните плочи е обичай,така ли? Нещо равносилно на оставянето на цветя ли е? newsm78

Искам и да и попитам нещо,което смятам да задам и на мамите в другите теми.
Една съученичка днес каза,че има желание да емигрира завинаги от България/къде и да било,каза/ и да прекъсне завинаги връзката с всички тук. Не иска и българин за съпруг,попитах за детето,ще го лъже за произхода си или ще му разказва от къде е.Тя каза,че няма да допусне никакъв контакт с българи и т.н.,дори и да го лъже.
Не ме гони никакъв патриотизъм,обаче се изненадах.Не е задължително да е професор по ядрена физика,обаче това ми се стори лекичко ...... тъпо. newsm78
Как мислите вие и как стоят нещата от другата страна на барикадата?

Отивам да пиша домашно по испански,до довечера.  bouquet

# 127
  • Някъде там...
Тали мерси много Simple SmileГолямо смятане падна всички години които Петя е дала в първата тема ги сметнах знам че трябва да се прибави и нашата година е не става и не става  Blush та накрая срам не срам притиснах притеснението че досаждам и си питах Simple SmileМентичка и аз бях за няколко часа във Венеция но уви видях само катедралата и площада Сан Марко но пак успях да се загубя.Беше страшна паника че ще изтърва кораба ,но менаджера ми беше с мен та....а моя италиански е мама миа Simple Smile и никой не говори англ. в тази Италия(или не искат да говорят)
Плюшено мече,доколкото си спомням от обясненията камъчета се оставят при посещение в нещо като знак за уважение мисля ама пак някой ще обясни по-добре от мен.
Като бяхме на Маслинения хълм видяхме гробищата и на някои гробове нямаше камъчета аз попитах гида защо това означава ли че никой не ги посещава или системно се почистват той не ме разбра и помисли че питам защо ги няма покричните плочи и ми каза че йорданци са ги вземали за да си строят къщите Sad ,но каза че Израел има мисия за цял един живот да възтанови всичко.Та да попитам вас защо някои нямаха камъчета?Целувки

# 128
  • На дивана, под юргана
Тали,добре заварила! Hug

...Една съученичка днес каза,че има желание да емигрира завинаги от България/къде и да било,каза/ и да прекъсне завинаги връзката с всички тук. Не иска и българин за съпруг,попитах за детето,ще го лъже за произхода си или ще му разказва от къде е.Тя каза,че няма да допусне никакъв контакт с българи и т.н.,дори и да го лъже.
Не ме гони никакъв патриотизъм,обаче се изненадах.Не е задължително да е професор по ядрена физика,обаче това ми се стори лекичко ...... тъпо. newsm78
Как мислите вие и как стоят нещата от другата страна на барикадата?

Отивам да пиша домашно по испански,до довечера.  bouquet

Е-е-е-х, това е да си на 17 или 18... Мога само да кажа, че животът не е лека разходка никъде по света... Трябва време, за да се научи човек да цени ежедневните радости!

# 129
 Гмар хатима това !

То не е празник за празнуване, а е ден  за пост , не се слуша музика и няма веселие. Та  трудно се  пази тоя  ден в БГ , защото живота не замира , а си тече тук с пълна сила.Атмосферата те претопява.Моят мъж пости и си спази всичко както винаги на тоя  ден .След това като свърши Йом Кипур  отидохме  в един страхотен ресторант  с жива музика и  народни танци.Сервитьорите бяха с носии, а самият ресторант беше  с изкуствена рекичка , водно колело.На  вторият етаж  бяхме седнали , а на покривът под нас , който е вътре в самият ресторант ..имаше сено ...Страхотно , битово и много вложено ... Остъклението  ти позволява да видиш навън "рекичката" и колелото, а даже водопадче.

Мимка , моят мъж  е израелец и евреин по рождение  накратко.

Камъни се оставят  при посещение на гроб , да.Върху гроба  се слагат.

http://cemeteries.files.wordpress.com/2006/09/stones_on_gravestone.jpg

http://www.luminous-landscape.com/images63/grave-746-thumb.jpg

Ако съм пропуснала нещо , писано към мен или въпрос  - извинявайте , но децата ми скачат  буквално по главата.

Лек ден !  Hug

# 130
Шалом /това научих от днешния урок по българо-иврит  Mr. Green/ !

Тигърчо,има време до 17 или 18, тая дотогава може и да поумнее /гадайте за колко години става въпрос,приемам и залагания  baby_neutral /.

Пете,много харесвам такива заведения,една такава атмосфера цари там,много задушевна.
И си позволих да разгледам албума със снимки,дето беше пускала в предните теми,дечицата са ти бонбони.

Сега чакам да се свали филма Ehad Mishelanu /One of Us е на инглиш/по препоръка на съседа,да преценя вЕрно ли е толкова хубав или ме пързаля нещо.

# 131
Петя, да не е "Веселото село"? Аз съм водила мъжа ми в този ресторант но в София много ни хареса.

Ние вече сме горди собсвеници на кола на 8 години, но много запазена  Wink защото метрото е много добре организирано можеш на всякъде да стигнеш за минути но ме е страх да размъкваме бебето все пак захладнява.  Застраховките за кола са ужасно скъпи  Shocked 250 долара на месец защото мъжа ми не карал преди в Канада, лека-полека ще намалява вноската с годините.

При нас сега е 7 сутринта при Вас вече вечер така, че Лека Вечер  Simple Smile

# 132
Мече , мерси!Наше лошо нЕма!Хем Убави, хем скромни кат' майка си!  Mr. Green

ханд, подобно, ама е страхотно...конкуренция си правят страшна.Поздрави на мъжО и на малката ...Тя не ме помни , ама друга година може и да почне да запомня  Simple Smile ...
 Hug

Лека вечер на всички !

Шабат шалом !

Peace

# 133
  • Някъде там...
Шабат Шалом Simple Smile
Тази вечер за първи път видях тази специална вечер Simple Smile поканиха ни на гости големия син на който му предстои бат митцва чете от Тората.За съжеление беше неудобно да помоля да ми превеждат какво се чете.После отпихме по глътка вино а малкия син(голям сладур на 7год) надигна чашата като последен  JoyВсичко беше много вкусно и аз съм една усмихната защото вече опознах още една традиция Simple Smile Целувки и лайла тов   bouquet

# 134
Хубаво  Simple Smile.В различните семейства имат различен обичай в реда на отпиване на виното.По стар обичай се пие от  една чаша - красива , сребърна да речем (като нашата у свекър ми).Подава се от най-възрастния мъж  към  по-младите , а после от най-възрастната жена към най-младата.По традиция чашата трябва да е без  столче , така , че да се  обхване с дланта отдолу и с пръстите на горе .Да  седне в ръката един вид.Това не се спазва масово.Има различни чаши....от стъклени ....до  порцеланови ....обрисувани или не , обковани или не ...Има и метални, но не сребърни.Красивии по-обикновени.... Други си подават чашата по ред на седене на масата в кръг например. Ние напоследък  си сипваме в малки чашки и всеки си отпива  без подаване от уста на уста .... Шарени обичаи.

Чаши :

http://search.aol.com/aol/image?query=jewish%20kiddush%20glass%20for%20wine

(нашата е подобна)

И без  столче :

Лек  ден !

Общи условия

Активация на акаунт