Ябълки с Мед или Израел-13

• 26 877
  • 288
  •   1
Отговори
# 195
Цитат
Няма други синагоги,само еврейските молитвени домове се казват синагоги. Smile
  и на мен затова ми беше думата - как са го написали сАмо.И аз така знам - синагогите са еврейски молитвени домове ,а храма е само един ,по-точно в момента е само една стена от него.
Еййй,плюшеното мече какви забивки прави ...

# 196
Защото сме хубавици! Mr. Green Аз и с брекетите съм убавица! Sunglasses

На 17 год.,91 набор е. Mr. Green Още учи на частно в Ашдот.А пък родителите му са грузински евреи.
Ходи с кипа и е много сладък. Embarassed Embarassed Embarassed
Днес е бил очарован от софийските тролеи. Laughing Confused

Миши,понякога авторите се чудят с какво да си запълнят страниците.Ако имаш ученичета прегледай някой учебник и се чуди кфо е тва дето пише вътре.
Иначе като е добър кандидата .... Embarassed

Hug

# 197
Vav Vidin ima evreiska obshtnost,no evreite sa mnogo malko.Satova i ne iskat da finansirat sinagogata.Po4ti vsi4ki vidinski evrei sa se preselili v Izrael.

# 198
  • Някъде там...
Krisy здравей Simple Smile не си се появявала от дълго време,а случайно знаеш ли нещо за еврейската общност във Варна да помогнем на Има-Е?

# 199
Има във Видин еврейска общност,да. В Русе и Бургас. За Варна не зная,обаче тя е най-шарения град в България,има от всичко там.Затова много харесвам Варна.
Само дето в България са останали вече по-малко от 2000 евреи.
След румънските нашите преселници в Израел са най-много от европейските. Съветските са микс,значи нашите са трети поред.Повече от полските и сефарадите от Испания,Португалия,Царфат. Mr. Green
Разпитах татенце и от випуска му са останали в България само двама и проф. Майер.

bouquet

# 200
  • Някъде там...
Да но плюшено меченце аз работих в хотел на Златни пясъци основно с клиенти евреи та много от тях си купиха апартаменти както вече казах и то в един много хубав район във Варна за това и си мисля че ще има такова общество.Я ми кажете как става да се намери обещството отивате до синагогата предполагам...Аз незнам къде е синагогата във Варна но сега ще търся в интернет Simple Smile

# 201
  • Някъде там...
Първата истинска синагога във Варна, на евреите - сефаради, била построена едва след Освобождението, през 1890 г. По времето на строежа се е намирала на оживено място - между Балък пазар (днес площада и паркинга пред РДВР) и Коларския площад (в района срещу входа на ГЩ ВМС на ул."Преслав"). Строена в мавритански стил, с отделни готически елементи, фасадата е богато орнаментирана, контрастираща с околните постройки и извисяваща се над тях
 Въпреки че е обявена за паметник на културата днес синагогата е почти разрушена, религиозната утвар е изгубена.
Малцина знаят, че във Варна има още една синагога, на евреите ешкенази, която се намира на ул."Тича". Тя е строена през 1908-10 г., когато в града вече са се заселили и немски и руски евреи. За съжаление нейната съдба не е по-различна от тази на сефарадската синагога. След 9 септември тя също е използвана от спортните клубове, по средата на височината на салона е излята бетонна плоча, а едната от стените е избита за направата на помощно помещение
Ужас Sad

# 202
Отвратително!Не ми го побира /плюшеномечешката/глава как може такива сгради да не опазят за поколенията. Нещо,което съхранява културата и традициите на някой да бъде съзнателно съсипано. Sad
Паметник на културата,направен на хамбар.

Борянче,всеки би се влюбил във Варна. Hug Иначе като търсих някакви информации за еврейството в България и за Варна почти нищо не намерих.И роднините ми там нищо не знаеха,иначе с удоволствие щях да посетя синагога или културен център,ама йок.  Sad
Да ти се похваля,сетих се къде е ГЩ ВМС,другия път може и да не се затрия. Mr. Green
Варненки,ако видите лутащо се плюшено мече,аз съм.Кафяво,с червена ризка и голяма панделка съм.Отговарям на името Чебурашка.Обичам мляко с какао и близалка..

Лека нощ и целувки!  bouquet Hug

# 203
  • Някъде там...
Плюшено мече ще се погрижим някак си да не се загубваш повече.Аз най-големия ми ужас беше извън Бг страха от това да не се загубя та и тук в Израел тези автобуси ме убиват Sad ама тук поне всеки говори или руски или англ. та и телефона съм подавала мъжо да каже къде искам да отида на таксиметровия шофьор Simple Smile ама учтиви са хората помагат ми а и са търпеливи Simple Smile

# 204
Плюшеното, деведесет и детски набор и познаваш Кърт  Laughing гордея се с теб- била си само на 3, когато той се е самоубил (аз бях на 16  Crazy)
Мацки главата ми се запалила с тези аквариуми и риби, не е шега работа- отивам да спя.
Лайла тов и шабат шалом!

# 205
А и аз го знам Кърт!Само дето не си спомням на колко бях като самоуби!Тали,ние с теб може и наборки да излезем!Аз си бях голямо диване

А плюшката е едно малко генийче в нашия форум.

# 206
 Hug

Борянка,много е страшно в чужд град да се губиш.За чуждата страна не искам и да разбирам от опит,честно.Аз със сигурност ще се паникьосам и ще забравя що чужди езици знам на секундата. ooooh! 
Ама поне израелските автобуси са готини. Sunglasses

Тали,още не съм била навършила 2. Laughing Ама хубавите неща са непреходни!  Mr. Green

Миши,благодаря ти! Embarassed

bouquet

# 207
Ей, мече ....грузинците има много злато ....  И да не казват - имат   Mr. Green Шегуват се с тях , че по сватбите вместо чек пускали синджирчета  в  касата  за по-лесно
  Joy

Доброви утро ! Отиваме по пазарите ние , нали е събота , някой открит пазар извън Пловдив ще видим - роми, сладолед , кебаПчета и сергии  Party  Mr. Green

Шабат Шалом!   bouquet

Тресе ме вече носталгията , а още не съм се върнала в Израел ...  ooooh! УжасТ !

Тали, скоро ще ти се обадя да ме успокояваш кат' се върна  Sad  ooooh! 

# 208
Пете,знаех си,че крие нещо от мен! Joy   hahaha
Тъкмо да се науча на бизнес,да удвоим състоянието набързо.  hahaha

bouquet  Hug

# 209
  • Sofia - TelAviv
ima-e време беше пак да се появиш  Mr. Green  как сте? как мина преместването? на всички в градината им е мъчно за Кари?

Петя, в Пловдив има голяма общност и жалко че не съм чела последната седмица,можехме да ти издирм координати на еврейския дом там.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт