на летящото килимче да се качим и Земята да обиколим-87 арабска

• 21 756
  • 282
  •   1
Отговори
# 60
Манел,принципно съм съгласна с поста ти.Макар да не следя предаването, от чутото и прочетеното, в мен остава едно неприятно чувство за показност, а не толкова за религиозност....дано да греша.Колкото до четенето на Корана на арабски, думата "четене" може да се интерпретира като наизустяване на отделни сури и аи.В арабския свят например, за жалост все още има доста жени,особено от по-старото поколение, които не са достатъчно грамотни и тяхното познаване на Корана е именно в този му вид.Но разбира се, разлика пак има, тъй като все пак нещата са на матерния им език и дори човек по отношение на четене да е неграмотен, то поне схваща  смисъла на наизустеното.Колкото до превода, ще си позволя да поправя една твоя фактологическа грешка.Доколкото съм запозната поне, Коранът не се превежда.Изданията на всеки език, различен от арабския се наричат тафсир . Peace

http://qoran.hit.bg/categories/za%20tafsira.htm

Главно мюфтийство да го бяха написали тафсир , а не "превод на свещения Коран" , да поемат те вината за фактологическата ми грешка Crossing Arms .

Това за "четенето" и аз си го помислих, защото знам за какво се използва тази дума , но точно това , което си обяснила не ми се връзва- арабският не й е матерен език .За превода не ми се пише , че ще задълбаем , но да кажеш , че не разбираш, какво пише в Корана  newsm78
По тази логика и аз не знам нищо от Корана.

Неприятното чувство и при мен го има по същата причина , демонстрациите не ми допадат.
 Офф скапан нет побърка ме , само чезне.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2008, 15:32 от Манел

# 61
Latea аз съм само за мъртво море както не мога да плувам. Сигурно е супер така да си лежиш по водата Wink
Белбейка как си днес? По-добре ли се чувстваш? Я разкажи имате ли там съседикакто ние тук си имаме в малките градчета и има ли там комшулук както е по нашите земи. По-скоро както имаше, щото напоследък комшулука взе да се губи като понятие...
Теди какво има във Търново?
Рали ти ме изумли Simple Smile нема ли пчели по египетските земи... Между другото четох че значително са намалели в световен мащаб, което никак не е хубаво...
И аз съм "за" паролата на Латеа Simple Smile
Нели в каква посока е тази екскурзия? В Турция или някъде другаде? Неговите родители знаят ли вече за вас?
Кате лек път към Варна и да е всичко по мед и масло Simple Smile
Като каза Ажда за гостилница, Дина няма да е лошо ти да отвориш в бахрейнските земи такава, аслъ българска гостилница Simple Smile както апетитно готвиш все пълно ще бъде там Simple Smile
Благодаря ти за инфото ако има нещо ще питам Simple Smile

# 62
здравейте моми4ета

от про4етеното разбрах 4е никой няма нищо против Латеа да полу4и паролата-зна4и латеа 4акам да ми пуснеш мейла си на ли4ни за да то дам достъп до албума-а ина4е сте супер 2ка и вдамата сте много готини bowuu

катенце,мило аз питам ли те кво праиш по нощите а  Mr. Green

магде разсмя ме Яси  Heart Eyes
сега да разкажа и при нас какво стана-приспивам дреби,щото ако нев легна до нея ще откара будна до сутринта-тя оба4е става и се разхожда -търпях,търпях и ми писна и и се карах-лягай веднага,тя оба4е ме гогледна и със сърдит тон заяви-не викай,малко по късно ве4е е в леглото с едно кенгуру ,а аз 4ета книга и 4увам да пита къде е баща ти/баща ти=баща ми/ казах и баща ти е на гости,оба4е съществото заявява-не говори,не питам теб,а кенгуруто  Joy Joy Joy

днес ходих с 3те за последни покупки  преди празника,и за път от години си купих официални дрехи-обувки на ток4е и съотв.4анта,ина4е карах в спортен стил

марси как е Линда newsm78

манел напълно съм съгласна с теб  Hug

# 63
Наде,все още се обмисля Турция,Египет или Дубай ще е  Peace неговите родители преди знаеха за мен,дори малко съм си говорила с майка му,но после станаха едни каши.. като започнаха приятелите му да му говорят и баща му,''няма значение каква е ,щом не е арабка как мислиш ,че се справите? дори да имате деца,ще ги гледат на криво другите...хората около вас няма да ви приемат,ще ви гледат лошо и коментират.  и тнн" и след това той беше решил ,че по добре да не продължаваме.. cry  Sob най-гадните дни от живота ми който е трябвало да преживея.. но това беше за кратко,разбра че са глупостии и всичко беше окей! и така де,те знаех че нали той е приключил и от тогава не им е казвал ,че пак сме заедно,но те със сигорност предполагат особенно майка му,просто може би не го коментират...
Дезърт,когато си свободна ми пишии или да се чуемм ,да отидем на бели денс! при мен всичко е добре,ти как си? как е с университета?  Hug
Манел и аз съм съгласна с тебе относноо мнението ти за Самие!
хехе Деси виждаш ли какво става  Grinning,отвръщане на удъра от маниците!!
  bouquet

# 64
Здравейте "арабски принцеси"!

След дълго гостуване във вашите теми ,ми остана малко време да се включа и аз при вас.
Казвам се Снежана Хадж Яхия - омъжена съм за арабин израелец/какъвто вероятно е приятелят на Латея/Донякъде и тя беше причина да се включа- не че вие не сте де Simple Smile много е интересно при вас.В момента сме в Израел,живеем в арабски град,казва се Тайбе.Какво друго за мен- имаме две малки съкровища:синът ни Сами,който след 2 дни става на две годинки и дъщеря ни Рим,която е на почти 3 месеца.
За сега ви оставям,че ще трябва се кърмим.
Ще пиша пак и още подробности,сега само набързо.

# 65
 Добре дошла , snejana haj   bouquet

Настанявай се удобно , аз след ифтар ще се присъединя  Laughing

# 66
Добре дошла Снежи, Хубави гости ни води Латеа... а аз не знаех, че има арабски град в Израел. В смисъл мислех, че всичко е разделено на арабска част Палестина и Израел с евреи...  newsm78 мдаааа, неосведомлена съм... Как така се престраши чак там? Да са ти живи и здрави мъниците и ще те чакаме на приказка за Ифтар Simple Smile

# 67
Благодаря за доверието на всички момичета   bouquet  Много ще се радвам да ви видя Hug

Добре дошла Snejana Haj   bouquet   Hug  Много се радвам, че си се решила да се присъединиш! Стана ми любопитно  Embarassed Разкажи ни твоята история  book къде се намерихте с твоя съпруг? Той е палестинец, така ли? Да са ви живи и здрави дребосъчетата  Hug

Арабелки... я кажете, сигурна съм, че знаете рецептата за хомос... Много ми се иска да се пробвам да направя  newsm78 Всякакви кулинарни съвети и препоръки приемам   chef

# 68
Латеа, страхотни снимки, а двамата сте много сладка двойка  bouquet.Аз вчера не успях да вляза но днес ги видях. Чао от мен за днес.

# 69
Латеа, гледам не са ти казали за хомоса (аз му викам хумус) - в общи линии ти трябва нахут (сварен или от консерва), тахан (сусамов сос), лимонов сок,зехтин,чесън,малко червен пипер за поръсване накрая и малко магданоз (пак за тогава) и сол на вкус. Пропорциите не мога да ти ги кажа,аз го правя на око   chef Ако стане много гъсто се добавя и малко вода.
Хайде сега някоя от по-висшите кулинарки да ме коригира,ако се налага или да доуточни нещата. Peace
Снежи, одбре дошла!!  bouquet
Деси, хилих се с глас на мъдростите на Даяна.И на нея съм и голям фен  Mr. Green
Наде, Теди отиват в Търново,защото там е участието на Сара в музикалния конкурс,за който преди време правиха записите в студио.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2008, 18:22 от Old Sport

# 70
# 71
Snejana haj Добре Дошла!! Когато можеш разкажи за себе си и семейството!
  bouquet

# 72
ха привет и от мен! ние сме на гости на нашите и си изкарваме супер напук на лошото време!
Белбей- и аз имах много проблеми с кръстта като бях бременна в началото, но не бяха много силни болките ми. не съм си правила специални изследвания тогава, но и не ме държаха много тия болежки.... най- добре е консултация с лекар за твое успокоение все пак! Hug
Кате Марокита- веселе изкарване във варна! много ми се искаше да се запознаем ако ти остане време, но ние с Ивка не знам кога ще се прибираме къв варна. Hug
аз изпуснах брадърите че приспивах малката-то май продължава  де, но чета тука една тема във форума и доста колоритно ги описват всички!
хайде лека от мене!

# 73
Здравейте пак!
Благодаря на всички за топлия прием-не че съм очаквала друго де Simple Smile
От един час се опитвам да седна пред компа да дрясна още някой ред ама чак сега заспаха дребните.
Надя не се притеснявай и аз не знаех много неща за Израел  Embarassed преди да дойда тук.
С няколко думи ще ви разкажа как се развиха нещата в моя живот.
Учех си аз в Пловдивския университетаз скромно провинциално девойче от "гората"/Девин/,и случайно живеех в медицинските общежития.Там покрай моята съквартирантка и съседките-арабки се запознахме с този прекрасен младеж понастоящем съпруг.Ще съкратя много от историята ,която се развива 10 години.То не бяха раздели,то не бяха събирания .................
Само ще уточня ,че когато се изяснявахме още в самото начало за нашите отношения мъжът ме предупреди/ням ада забравя на терасата на 12-я етаж: "ИСкам да ти кажа ,че както да се развият нещата в нашата връзка ,аз не се ангажирам с обещания за женитба ,с една дума каквото и да стане като завърша ,чантата и се прибирам.Ако си съгласна на такива условия да имаме връзка ок."
Така рече момчето ,а аз без колебания му казах - съгласна./И досега се чудя на себе си/ Simple Smile
И започнаха както споменах преди ,разни периоди през които обаче май се опознахме много добре- усещахме се.Той имаше даже няколко прибирания за по-дълго в Израел,докато на мен един ден /когато станах на 28г му казах че прекъсвам връзката и го оставям да се спасява,а аз ще си търся пътя в живота.КАзах така не може аз съм вече на  години /как звучи само Simple Smile /и искам деца семейство а тъй като той не е кандидат , да взема да се ориентирам.Пък той какво си мислите ми вика"Остани поне докато съм тук а,после прави каквото искаш".Да ама нееееееее казах аз и си събрах нещата и отидох при една приятелка.След това последва период ,в който той търсеше занимавка да си запълни времето ,а аз вършех "глупости" както и да е ,важното някак стигнахме до неговия рожден ден , на който му изпратих съобщение ,което явно е било последната какпа .После се видяхме и се уточнихме ,че май няма да можем да живеем разделени.И тука настъпва кулминацията :как ще се оправим с мама и тати.И той и аз.По време на връзклата ни имах  възможностт да се запозная с майка му ,която ми каза тогава "Много си хубава и добра ,ама си намери някое друго момче....."Simple SmileТя сама си припомни тези думи по-късно Simple Smile
И такаааа разбрахме се той да реши какво ще правим и аз ще го чакам да се върне с решение за нащето бъдеще.Той замина и аз чаках една година- чувахме се ,чатихме през тая година.
Мина тя и той дойде с предложение - което аз "някак " приех  Laughing и така ето ни с двама дребосъци.Това наистина е много съкратена версия Simple Smile незнам за  цялата колко време ще трябва.
Надявам се да съм Изяснила малко кртинката.
С две думи Борих се със зъби и нокти за тази връзка и за този мъж и ето го баща на децата ми.
Радвам се че и семейството му ме прие много добре и аз тях де Simple Smile

А НАдя тук има много чисто арабски,чисто еврейски и много смесени градове като Йерусалим например.Та нашия е един от тях.Друг път ще разкажа за него.
За сега от мен лека и спокойна ,дано утре мога да ви прочета,че смятам да врътна едни еклерчета и не само де та дано остане време.
още веднъж   bouquet и се надявам да не ви писне от дългия постинг ,даже няма да го проверявам правописно- ще ми простите за което.

# 74
Ох Латея забравих да ти отговоря - да моят съпруг е палестинец,който живее в Израел.
МАй пропуснах да кажа ,че и той живееше в медицинските общежития - учеше стоматология,та там се разпалиха искрите:)

айде вече до утре!

Общи условия

Активация на акаунт