Консултация с логопед - тема 3

• 177 322
  • 759
  •   1
Отговори
# 150
  • Бу-у-урга-а-ас
Да, добра идея е. Защото ти ще присъстваш и сама ще можеш да видиш, как да работиш с детето си в къщи. Освен това, при дълго време прекарано с един терапевт е много хубаво леко разнообразяване с нов, който има друг маниер и стил на работа и който ще подейства мотивиращо на детето и на вас. Освен това винаги е хубаво да се чуе и друга гледна точка от компетентен специалист.

# 151
Лого5ка, благодаря за отговора. И аз усетих, че от известно време тъпче на едно място. Сега ще търся добър логопед.

# 152
Здравейте!
Имам син на 3г и 5м. Той говори доста, много е комуникативен. Познава цветовете, брои до 10 с разбиране и смята до 5. Реди пъзели с малко части - 25, оцветява. Познава повечето букви от азбуката. До тук с уменията  Simple Smile

До 3г говореше не много, с прости изречения, но изпускаше букви или ги заменяше и трудно му се разбираше. Липсваха доста звуци като дори лесните "в" и "ф".  "В" - вече казва, само с малко наблягане от моя страна, но още не го казва във всички думи.
Сега прави сложни, правилно граматически изречения, използва бъдеще и минало време.
Съскащите съгласни са ни обаче големия проблем. "С" - когато е в началото се заменя с "Л", а когато е в средата или края с "Т".  Например "сок" = "лок", "късно"="кътно".
Иначе много чисто казва "к, г, " дори "л".
Понякога, когато разказва нещо сякаш му липсват думи, поема си дълбоко въздух и "и-ка" и включва ръцете да обясни или замества с "едно такова".

Аз знам, че имаме нужда от помощ и го заведох на логопед. Проблемът е, че прегледа ми се стори някак повърхностен и не ми каза никаква диагноза. Не знам дали от първия път се поставя такава изобщо. Просто каза, че трябва да го посещаваме за около 2 год индивидуални занимания + групови такива.

Прегледът беше не повече от 10 мин. Накара го да нареди едно дървено,  беше с различни цветове и формички, които се нанизват на едни колчета и цифрите на него. Примерно 2 жълти трябва да са над цифрата 2. Не го обясних добре, но идеята беше да види дали познава цветовете и цифрите може би. Той го направи. После му показа 10 карти, видя може би къде са му звуковите проблеми и това е.
Аз си мислех, че трябва да види как съставя изречения... нещо такова, не знам.

Доста съм объркана в момента.

# 153
Здравейте Mishok,
обикновено съветите давани виртуално завършват с "консултирайте се на живо", но във вашя случай нещата вече са се случили и вие не сте доволни. От това, което описвате и аз нямаше да съм.
Не коментирам компетентността на колегата (сигурно е добил представа за нарушенията в звукопроизношението), а по-скоро информацията, която трябва да ви се предостави като обратна връзка. Според мен, за съответната възраст, детето трябва да се проследи в игрова  и диалогова ситуация поне в рамките на половин час, да се потърсят моторните механизми и фонематичните такива за нарушението, и което е по-важно  - да ви се обясни какво е впечатлението от извършеното наблюдение (или обследване), какво е нужно още за поставянето на евентуална диагноза и какви са вариантите и формата под която се провежда терапия, както и в какво конкретно може да се състои тя. Разбира се всичко това често не може да се случи още на първата среща, затова се дава информация за принципните рамки, в които ще се проведат бъдещите такива и какви стъпки ще се предприемат, за да се изяснят нещата. След няколко срещи може да се даде примерна прогноза за темпа на очакваните промени, на базата на наблюдаваната адаптация на детето, реакцията му към прилаганите терапевтични методи и евентуалните промени в корекционен план. Добре е да имате подробни инструкции за работа вкъщи, за да можете да се включите в терапията и да съдействате активно (все пак детето общува приоритетно с вас) или поне да сте информирани какво се е случило през съответните терапевтични часове. Това са най-общи рамки, в които се организира логопедичната диагностика и терапия.
Съветвам ви или да продължите да посещавате колегата и да добиете по-пълни впечатления, или да потърсите друг, който да спечели доверието ви. При всички положения е много рано да се каже нещо конкретно, затова за следващата среща "на живо", си подгответе въпросите, които ви вълнуват и поискайте по-подробна информация.
Желая ви успех. Flutter

# 154
Благодаря Ви за отговора katosun  Hug

Ние бяхме вече на 1 индивидуален и 1 групов "урок".
Индивидуалният беше с друг спец., много много млад, в което разбира се няма лошо. Беше ми обяснено, че всичко се извършва под контрола на по опитният такъв. Казаха ми, че е много адаптивен и веднага се е приспособил и това е. Играли са си, за да се опознаят. Може би е още много рано за някакви обяснения. За вкъщи нищо още, но все пак това е началото.

Аз имам един друг въпрос. Груповите занимания малко ме притесниха, но може би това е практика. Групата според мен не е селектирана според уменията на децата. Там имаше дечица с доста проблеми - психични и други. Те няма ли да го дърпат назад?
Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против той да е в група с такива дечица, само не знам, как ще има той напредък, след като те са по-назад в говорно отношение?

Някак си не успяха да ме убедят, че той е толкова зле, че да посещаваме занималнята толкова често!

Казаха, че няма нужда от консултация с психолог или невролог (аз специално попитах), което лично за мен означава, че няма нужда от музикотерапия и др. подобни. Да това в никакъв случай няма да му навреди, напротив може само да подпомогне за по-бързото наваксване.

# 155
Мен също ме вълнува каква е ролята на груповите занимания при толкова малки деца, дори и да е група само с проблеми в говора. Моето дете в момента изключително много копира поведение, маниери, жестове и пр. дори от деца, които само е видял на улицата. Дали няма да стане присвояване освен на някои положителни умения и на проблемите на децата от групата? Ясно е, че дори и в детската градина децата са различни и всяко си има силни и слаби страни. Но ако са събрани само деца с говорни проблеми, как това ще им помогне всяко да достигне желаното ниво?

# 156

Аз имам един друг въпрос. Груповите занимания малко ме притесниха, но може би това е практика. Групата според мен не е селектирана според уменията на децата. Там имаше дечица с доста проблеми - психични и други. Те няма ли да го дърпат назад?
Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против той да е в група с такива дечица, само не знам, как ще има той напредък, след като те са по-назад в говорно отношение?

Мен също ме вълнува каква е ролята на груповите занимания при толкова малки деца, дори и да е група само с проблеми в говора. Моето дете в момента изключително много копира поведение, маниери, жестове и пр. дори от деца, които само е видял на улицата. Дали няма да стане присвояване освен на някои положителни умения и на проблемите на децата от групата? Ясно е, че дори и в детската градина децата са различни и всяко си има силни и слаби страни. Но ако са събрани само деца с говорни проблеми, как това ще им помогне всяко да достигне желаното ниво?

Работата в група с деца, като организация и терапия не е лесна. Добре е да се направи подбор на децата, както и броят им, особено ако имат и комуникативни проблеми. При такава терапия не се набляга само на произносителните нарушения, а на правилата на комуникация, на съвместната игра, спазването на ред в игровите ситуации и стимулирането на възможностите на всяко дете. При груповите занимания, специалистите предлагат формата и вида на терапията и взимат решение заедно с родителите. При положение, че има деца с различни проблеми, значи специалистите са преценили, че ползите ще са повече от евентуалните негативи. Обикновено такава група се сформира и след консултация  и с психолог, който познава водещите дефицити на децата и може да прецени на кои от ресурсите (възможностите на всяко дете) трябва да се опрат и използват специалистите, водещи групата. 
С течение на времето се прави регулярна преценка за всяко дете как реагира и какви ползи трупа от тези занимания.
Това, което бих посъветвала всеки родител, защото и аз като майка също го правя, е да питат за подробности и да съберат достатъчно информация от хората, които ще се занимават с тяхното дете. Добре е да знаете формата и естеството на работа - за целта се дава информация или след всяко занимание или на всеки няколко - според договорката между вас и специалистите. Допустимо е също така при съгласие от страна на всички родители да се заснемат групови занимания (както и индивидуални) или части от тях. Познавам хора, които много добре работят вкъщи с децата си на базата на такива видео-примери. (по простата причина, че ако присъстват на самото занимание, детето не се държи достатъчно самостоятелно...) Лично аз държа на  присъствие на родителя, до момента в който детето не покаже ясно, че това вече не му е от полза - обикновено родителите сами си дават тази оценка, че се детето им се"поглезва", търси си милувки и не показва истинските си възможности. При групите, е ясно, че родителите няма как да станат публика, освен ако няма специални условия за това.

# 157
Благодаря на katosun за разясненията  Simple Smile

Ще се надявам да сме попаднали на професионалисти и ще се опитам да получа повече инфо за конкретните занимания.
Съгласна съм, че когато аз съм там той се държи различно и винаги се опитва да ме включи в игрите и не е самостоятелен.
Идеята с камерата е много добра. Аз също съм чела, че дава резултат, когато вкъщи се гледат материалите и се обсъждат с детето.

# 158
здравейте
и аз имам питане, че вече започнах да се притеснявам за сина ми
расте в двуезична среда, аз говоря на български, баща му-на немски.Не сме го водили още на лекар, но вече се замислям. Всички наши познати се оправдават с изтърканата формула за "двуезично дете", но не мисля, че това е проблемът, с големия  ми син нямаше такова нещо, а и той е "двуезично дете".
 Та през целия ден бебчо е с мен, а вечерта играе с баща си. Сега е на 1г и 8 м. и разбира всичко, което му се говори, и на двата езика,даже и много сложни думи,  НО не иска да говори, нищо, единственната дума, която употребява е та-та-та-та и то когато иска да ни каже нещо, или когато го питаме нещо. Преди употребяваше и думата "ауто"/кола/ но сега и нея не иска да казва. Когато иска нещо, само посочва, и мънка "ъъъъ"  или ми хваща ръката и ме води. Чух да ме нарича "мама" само един път-една съботна сутрин, когато баща му му казал да отиде да събуди мама. Чува всичко, даже и когато много тихо говоря, играе на всевъзможни неща и игри, които са подходящи за много по-големи деца, заспива с биберон, през останалото време го крия.Памперсът не сме го махнали, защото не иска да седне с голо дупе на гърнето.
  на детска градина ще тръгне сега през септември. До скоро ядеше само пасирани неща, защото се давеше от всичко, слава богу вече започна да дъвче
 моля ви дайте ми съвет, дали това е нормално...или... Cry вече съм много притеснена, като виждам другите деца да говорят, правят прости изречения, а моя една дума не казва. А за "да" и "не" -върти глава в една и съща посока и аз трябва да гадая дали е да или не...
 моля за помощ 

Последна редакция: пн, 06 апр 2009, 01:34 от kaninova

# 159
Пиша малко като отговор на kaninova  Hug, но повече като информация за логопедите   bouquet, които следят тази тема(ако има сред тях говорещи немски).

На този адрес:

www.heidelberger-elterntraining.de

можете да намерите информация, за една много успешна програма за обучение на родители с деца, които имат забавяне в говорното развитие. Става дума за деца между 2 и 3 години, които нямат активен речник от 50 думи. т.е. не само деца с проблеми, а и за здрави деца, които просто малко закъсняват с проговарянето. Целта е да се покаже на родителя как да помогне на детето си, как да общува с него и как да успее да предизвика интерес към речта.
Провеждат се 7 срещи през 1- 2 седмици в малки групи от родители, без децата. Нагледно с видео и упражнения се показва методиката. Поставят се задачи за работа в къщи с детето. При следващата среща всеки носи собствен видео репортаж, как е работил с детето си, обсъжда се и т.н. Следва половин година пауза и отново групата се събира за отчет на резултати и следващи насоки.

kaninova, можеш да провериш на този сайт, кой е сертифициран логопед при вас по тази програма и да се запишеш. Иначе не се тревожи, малко ти е детето още. На У7 ако е все така, педиатърът ще предприеме мерки - ще ви даде направления за изследвания и/или логопед.

Мисля, че ще е чудесно, ако и в България има сертифицирани лица да водят курсове по тази програма. Или поне се организира някакво подобно обучение на родителите, защото явно при някои деца се изисква специален подход в тази насока.

# 160
Благодаря ти Martini mama  за информацията, но тази програма я няма при мен /виена/
днес цял ден си играх с него и се опитвах да го карам да говори,... Cryно нито сричка не пророни, опита се да каже как лае кучето - като отвори уста, направи устните за "б" и каза само "аа" /карах го да каже "бау-бау"/  Sad
 това дали е нормално??? все си мислех, че като слуша два различни езика е естественно да проговори късно, но пък набора му вече бръщолеви и на двата езика  ...

# 161
  НО не иска да говори, нищо, единственната дума, която употребява е та-та-та-та и то когато иска да ни каже нещо, или когато го питаме нещо. Преди употребяваше и думата "ауто"/кола/ но сега и нея не иска да казва. Когато иска нещо, само посочва, и мънка "ъъъъ"  или ми хваща ръката и ме води. Чух да ме нарича "мама" само един път-една съботна сутрин, когато баща му му казал да отиде да събуди мама. Чува всичко, даже и когато много тихо говоря, играе на всевъзможни неща и игри, които са подходящи за много по-големи деца, заспива с биберон, през останалото време го крия.Памперсът не сме го махнали, защото не иска да седне с голо дупе на гърнето.
  на детска градина ще тръгне сега през септември. До скоро ядеше само пасирани неща, защото се давеше от всичко, слава богу вече започна да дъвче
 моля ви дайте ми съвет, дали това е нормално...или... Cry вече съм много притеснена, като виждам другите деца да говорят, правят прости изречения, а моя една дума не казва. А за "да" и "не" -върти глава в една и съща посока и аз трябва да гадая дали е да или не...
 моля за помощ 

Здравей kaninova,
потърсете професионална консултация, за да изясните причините, поради което закъснява проговарянето при сина ви. Добре е да ви се дадат съвети за стимулиране на комуникацията в играта и в ежедневните ситуации. Също така може да ви попитат за неща, на които в момента не обръщате внимание или не смятате за важни.
Основни (базисни) моменти за развитието на говорната експресия са възприемането на говора като речева продукция и различаването на говорните звукове от шумовете и други дразнители, активното слушане и обратната връзка за разбирането, споделеното внимание, диалоговата игра, подражанието и имитацията. Има специални и не толкова специални техники, за насочване на вниманието на детето към наблюдение и интерес на оралната моторика, звукообразуването, ритмиката и семантиката на речта. Добре е всичко да става под формата на игра, но... с правила, както и със сетивно стимулиране, арт-техники и изява... Възможности има много, но е важно да се прецени, кое и как ще е най-подходящо за вашето дете и това може да го направи логопеда.
Тази програма в Германия е много подходяща за случая, но мисля, че при вас може да има нужда и от по-често наблюдение и гъвкави решения. Страхотно са го измислили, а в България това все още става предимно индивидуално - за всеки родител, който е потърсил помощ, логопеда трябва да отдели време да му покаже как да се занимава с детето си и да му бъде полезен. За съжаление, опитът показва, че все още тези родители не са болшинство у нас...или по-точно, не са настроени да обръщат внимание на такива проблеми в ранна възраст. Все пак, в последно време и това се променя, много информация стана достъпна и ако някой се интересува - успява да си намери и по-популярна или специализирана такава.
Желая ви успех. Flutter

# 162
kaninova, пусни тзрсене в гугъл и ще видиш, че и във Виена има сертифицирани по тази програма.

Иначе за съжаление, тук, а предполагам, че и в Австрия е така, не става просто ей така да потърсиш професионална консултация.  Cry Моето дете е с 1 година по- голямо от това на kaninova и е в същата ситуация, а още не сме стигнали до логопед за оценка и терапия.  Confused Както писах на У7, което е на 2 години, ако педиатърът отчете проблем и реши, че има нужда дава направления за невролог и аудиограма. За тях се получава термин нормално най- малко след 8- 10 седмици. След това отново педиатърът прави заключение дали има нужда от логопед. И ако даде направление, се записва час при логопед, който поставя диагноза и назначава терапия. Системата е тромава и смазваща. Не ми се говори просто.

katosun, бихте ли споделили някоя идея за "насочване на вниманието на детето към наблюдение и интерес на оралната моторика и звукообразуването"? За съжаление ми се налага да се преквалифицирам по неволя в тази област.

Последна редакция: вт, 07 апр 2009, 11:43 от Martini mama

# 163
Martini mama   Здравейте   на    лични мога да  ви пратя  идеи  и   видео   за  Артикулациаонна  гимнастика  при малки деца     Hug  bouquet

# 164
Безкрайно много ще ви бъда благодарна!   bouquet

Всяка идея е добре дошла за мен. Поради обстоятелствата, които описах, само аз се занимавам с детето. На онзи курс не мога да се запиша по- рано от август, а Марти тогава ще бъде вече на 3. Да не говорим, че и при другото ми дете има забавяне. Вече е на 8 месеца, а липсват сричките.  Cry 

Общи условия

Активация на акаунт