Консултация с логопед - тема 3

• 177 560
  • 759
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте,
моето момче е на 3г и 3м .Знае около 20 думички,разбира всичко което му казвам и изпълнява това което го помоля.Когато му кажа да повтори някоя думичка след мен той казва нещо на неговия си език или "да".По скоро употребява звука, който издава съответното нещо като например вместо коте казва "мяу" иначе понякога ми казва както трябва коте, но когато му кажа аз и той ми го повтори .И на всички близки предпочита да казва "коке",а знае какво трябва да казва и понякога след настояване от страна на майка ми й казва "баба".А мама и тате си ги казва отдавна. На всички буболечки казва "аки"и когато например си играем на "лази буба" той казва "аки ам ам". А от 2 месеца сме на гости на свекървата и забелязвам, че той започва да се ядосва, защото тя не го разбира всеки и път ,а и не е от търпеливите, а напротив.
Много бих искала да го заведа на специалист логопед  които се занимава с деца на неговата възраст.Ние сме от Бургас и ще бъда много благодарна ако някои може да ми даде информация къде да заведа детето в града.
Благодаря ви предварително  

Последна редакция: нд, 30 авг 2009, 00:04 от magito

# 301
Бих желала да науча мнението на логопедите в тази тема  bouquet за или прoтив логопедичните детски градини и групи.
Дали е за предпочитане детето да е ежедневно между деца, от които има много какво да чуе и копира или е по- добре да е в група от деца с разлини говорни затруднения, но с него да работи логопед по- системно? В кои случаи логопедичните групи помагат и кога не са от полза?

# 302
Здравейте,майчета HugНие се завърнахме от моренцето,бше чудно ,но много ,много не си починахме защато Симона все тичаше насам-натам,пееше,скачаше,абе въобще лудница беше Grinningно все пак нали отидохме заради детето.
Вчера посетихме невроложката,много хубав човек ми се видя напръв поглед,симона много и допадна,взеха да си говорят,да я пита за разни неща и симона отговаряше като първолаче.дори взе и песнички да и пее GrinningТа жената каза че не вижда никакъв сериозен проблем при нас,че това дори не е заекване,а от самата прибързаност става това разминаване,и ме посъветва че за момента нямаме нужда и от логопед,че спрем ли прибързаносста и нервността и че проблема ще изчезне от самосебе си.просто ми каза че детето е малко по буйничко и бързичко и че мисълта изпреварва говора.Изписа ни едно сиропче за 10 дни ,ще видим дали ще има резултат.надявам се да е така PraynigНо важното е че ме успокои жената и каза че това се лекува,да не се тревожа изобщо.
Хубава вечер на всички желая,а на децата много Hug

# 303
Здравейте!
Дъщеря ми е на 1г и 1м не говори нищо, дори и срички. Когато играе си бръмчи, понякога казва тттт и отскоро д. На последната консултация която беше на 1г питах педиатърката дали е нормално на тази възраст да не изговаря срички, тя каза че не е много нормално. Знам, че ние майките все за нещо се притесняваме, но мисля че е нормално. Иначе ни разбира много добре добре когато й говорим. Има и др което ми прави впечатление в поведението й. Например когато не й се занимава с нещогледа на една страна, ние й правим смешки, тя без да ни поглежда директно започва да се смее на глупостите които правим. Имам ли поводи за притесние? Знам, че ще ми кажете че е малко още да говори, но аз не искам да ми прави изречения на тази възраст, само да казва срички.

# 304
Бих желала да науча мнението на логопедите в тази тема  bouquet за или прoтив логопедичните детски градини и групи.
Дали е за предпочитане детето да е ежедневно между деца, от които има много какво да чуе и копира или е по- добре да е в група от деца с разлини говорни затруднения, но с него да работи логопед по- системно? В кои случаи логопедичните групи помагат и кога не са от полза?
Здравейте! Въпросът Ви е много актуален и интересен. Интеграцията на деца с различни проблеми в масовите градини и училища е доста нашумяла тема, но за съжаление едностранчивото и възторжено "Да" за интеграцията в много случаи разрушава доста детски съдби. Решението детето да бъде или не в масова градина или училище трябва да се вземе строго индивидуално и да се преценят всички възможни позитиви и негативи. Работя в логопедична градина и имам поглед върху темата. Конкретно за логопедичните нарушения - те са различни. Ако детето Ви има само говорен проблем - т.е. не изговаря правилно някои говорни звукове, то определено съм "За" масова детска градина. Но ако проблема е в нарушената структура на речта - то тогава логопедичната градина е най- доброто решение за Вас.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 02:40 от Tatti

# 305
Бих желала да науча мнението на логопедите в тази тема  bouquet за или прoтив логопедичните детски градини и групи.

Моят съвет е масова  детска градина ,като детето посещаша  3 пъти в седмицата логопед( индивидуално). Ежедневна работа  във вкъщи с родителите. Това е рецептата.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 02:20 от Bluevelvet

# 306
Много благодаря на flower40  и Bluevelvet за отговорите.    bouquet
В логопедичната група, която ни предлагат логопедичното занимание с детето е също индивидуално. Групата е малка - 12 деца на възраст от 4 до 6 години. На двора играят заедно с "масовите" групи.

# 307
  • На небето
Аз да споделя какво се случи при нас. Консултирах се с логопед за нашия проблем, не можеше да казва "Л" в случаите когато е последна буква, когато има "а" след "л"-то или в зависимост от звуковите съчетания около въпросната проблемна буква. Логопеда, каза, че детето е малко още (на 4г. и 6м) за да се работи с него. Да изчакам най рано да навърши 5г. или като тръгне предучилищна. Затова реших да послушам логопеда и да изчакам. През това време се опитвах да му обясня къде да си сложи езичето при изговарянето на ЛА, защото положението на езичето е различно при ЛА и ЛЯ примерно, като Ля, Ле, Лю, Ли ги казва без проблеми. С няколко опита се научи да казва "Л" и в монета като се старае казва във всички случаи Л. Гледам от време на време да го карам да ми казва думички с "Л" за да му стане навик, защото по инерция понякога пак си казва "уъ". Така, че може да не се наложи да посещаваме логопед.  newsm44 Стига да правим достатъчно упражнения, за щастие, той го възприема като игра и се опитва да повтори всичко което му кажа.

# 308
Zdravei ,asa,
triabva nezabavno da obarnesh vnimanie shtom imash dori nai-malko samnenie.
Moia Mitko predi da tragne na ychilishte imashe leki problemi s govora i hodihme na logoped.
Vav vtori i treti klas veche napravih pateka do uchilishteto zashtoto gospojata beshe potresena ot chengelite v tetradkata mu i misleche,che i pravi na puk. Toi reshavashe po-slojni zadachi za vazrastta si po matematika,no ne mojeshe da pishe i chete i detegledachkata se okaza ,che go e prikrivala kato mu e pishela domashnite.Taka se svarzahme otnovo s logoped,koito za da e siguren v postavenata diagnoza ,ni izprati da potarsim klinichen psiholog za diagnostika na cialostnoto razvitie.
Taka popadnahme pri gospoja Veselina Nedelcheva.Sled 3 meseca konsultacii Mitko ima goliam napredak.Mnogo sam dovolna ot neia zashtoto sega v momenta veche ima deca ,koito chetat po-losho ot nego i pishat s poveche greshki,makar che nqmat negovite problemi.

# 309
Имам въпрос към пишещите тук специалисти:
Възможно ли е вербална диспраксия да се сбърка с (диагностицира като) аутизъм?
Съществуват ли диференциални диагностични критерии? Кои са принципните различия между двете състояния?

Сигурно въпросът ми прозвуча твърде лаически, за което се извинявам.  Embarassed Причината да го задам е, че когато четох диагностичните критерии за вербална диспраксия, открих, че много от тях важат и за дъщеря ми. Тя е невербална, с диагноза ГРР.

# 310
Здравейте! Аутизмът е много модерна диагноза в последно време. Слага се общо взето на деца с много широк спектър от симптоми. Аз самата в момента работя с пет деца с такава диагноза, но те са много различни като клинична картина. Основното, което отличава тези деца е пълната невъзможност за комуникация. За да отговоря на въпроса Ви точно и изчерпателно трябва да ми опишете симптомите на Вашето дете, но най- добре е да се обследва от специалист.

# 311
Бихте ли ми казали нещо повече за алалия?И как се лекува на каква възраст?
Дъщеря ми е на 3г. и 4 месеца и понеже сме разделени с таткото,той я водил на логопед,понеже вмомента е при него и са казали че има алалия.Как да реша проблема кога и как .
Моля помогнете

# 312
 tan4uka ,  
Цитат на: Bluevelvet
Моят съвет е масова  детска градина ,като детето посещаша  3 пъти в седмицата логопед( индивидуално). Ежедневна работа  във вкъщи с родителите. Това е рецептата.

# 313
благодаря ви

# 314
Здравейте!

Дъщеря ми е на 3 г. 1м. Говори всичко, изразява се и с дълги и сложни изречения вече. От две-три седмици започна да заеква. Само в началото на някои думи и не винаги. Има моменти в които не заеква, после пък заеква на почти всяка дума в изречение и така. Засега не се дразни, не сме се фокусирали върху това, правим се, че го няма.
Не е изживявала някакъв силен стрес, но пък баща й като малък е заеквал леко и сам се е справил с проблема.
Препоръчайте ми логопед за консултация. Как да позная физиологичното заекване?

Общи условия

Активация на акаунт