Консултация с логопед - тема 3

• 177 429
  • 759
  •   1
Отговори
# 180
  • София, в офиса
Здравей, всъщност твоето дете няма нжда да го стимулираш още повече, а обратно,  детето е малко за такова голяма нотаоварсване с езиците, буквите и цифрите и може да започне да демонстрира говорни проблеми. Необходимо е да обърнете внимание и на втория език, защото а неговоо оевладяване ще е необходима поне 1 годна, а за диференциарането на двата езика, минимум две.
Добре би било детето повече да играе с манипулативни игри и игри свързание с описване на това, което прави и на двтата езика, като, ако и двамата родителя са българи, чуждият език трябва да се учи в учебното заведение, а в къща,ако се говори езика да се учат формите и на двата езика. Добре е да се събитра с англоезичните деца да игра в извън училищна обстановка  bouquet

По повод говоренето с измислени думе е трябвало да се обърнете към български логопед, защото в този момент е бил водещ българският език. Ако това състояние продължи и сега в новата обстановка, не пропускайте да се консултирате, но следете как деето повтаря думи и н двта езика и дали след това ги включва в разговорната реч  bouquet

# 181
nnnnina,   bouquet

Ще се вслушам в съветите, благодаря! Искам единствено да стимулирам говора, и то правилния, нищо друго. Учи (бикви, цифри и др.) толкова, колкото й е интересно и не насилвам за нищо, т.е. тя просто е любознателна. Мнението ти е, че е добра идея на тази възраст да учи езиците паралелно? И най-добре в игра? У дома говорим само на български, оставила съм заучаването на английския на учителите й. А пример за манипулативни игри би ли ми посочила, не разбирам просто?!
Измислените думи продължава да ги употребява, дори по този начин се прави, че чете книга. Разговорната реч обаче е само на български, но ще следя за проблеми, ще се консултирам и с педиатър като за начало. А проблемът с третото лице? Все още говори за себе си като за съседското дете?!

Благодаря много!   bouquet

# 182
Запис да следя темата Simple Smile

# 183
  • София
nnnnina,   bouquet

Ще се вслушам в съветите, благодаря! Искам единствено да стимулирам говора, и то правилния, нищо друго. Учи (бикви, цифри и др.) толкова, колкото й е интересно и не насилвам за нищо, т.е. тя просто е любознателна. Мнението ти е, че е добра идея на тази възраст да учи езиците паралелно? И най-добре в игра? У дома говорим само на български, оставила съм заучаването на английския на учителите й. А пример за манипулативни игри би ли ми посочила, не разбирам просто?!
Измислените думи продължава да ги употребява, дори по този начин се прави, че чете книга. Разговорната реч обаче е само на български, но ще следя за проблеми, ще се консултирам и с педиатър като за начало. А проблемът с третото лице? Все още говори за себе си като за съседското дете?!

Благодаря много!   bouquet

Супер умно дете! Направо се комплесирах за моята кифла, пожелавам ти да е жива и здрава!

# 184
  • във фурната
Здравейте!Големият ми син от няколко месеца не може да се изразява гладко.Явно мисълта му тече много бързо,но не може да намери подходящата дума и докато я намери  прави  ъ  ъ ъ ъ,като това сигурно нарушава и дишането му.Преди няколко дни едно дете му се присмя за това нещо и аз взех този проблем по-сериозно,макар да съм сигурна ,че ще го израстне.Вие какво ще ме посъветвате,към какъв специалист да се обърна,проблемът логопедичен или психологичен е?Предварително благодаря!

# 185
Rima, много си мила, благодаря! Но аз наистина не мисля, че дъщеря ми е не е като всяко друго дете на нейната възраст. Дори съм на мнение, че доста изостава с речта, връстниците й се справят чудесно сравнени с нея. Може би като при всички хора - добри сме в едно, в друго - не толкова. Благодаря за милите пожелания, да ти се връщат многократно!   bouquet

# 186
  • София, в офиса
\ А пример за манипулативни игри би ли ми посочила, не разбирам просто?!
А проблемът с третото лице? Все още говори за себе си като за съседското дете?!

манипулативни игри:
рязане, лепене, оцветяване, пладтелин, конструктури, пъзели
какато и социални игри с партниране - игри на маса със или без зарче, игра на кукли със сюжет да сложим бебето да спи, да го н ахраним, облечем и т.н.

трето лице - детето още не се е отделимо от мама и тати, за да се появи аз трябва да се преценят възможностите на детето за самообслужване и самостоятелност
  bouquet

# 187
  • София, в офиса
Здравейте!Големият ми син от няколко месеца не може да се изразява гладко.Явно мисълта му тече много бързо,но не може да намери подходящата дума и докато я намери  прави  ъ  ъ ъ ъ,като това сигурно нарушава и дишането му.Преди няколко дни едно дете му се присмя за това нещо и аз взех този проблем по-сериозно,макар да съм сигурна ,че ще го израстне.Вие какво ще ме посъветвате,към какъв специалист да се обърна,проблемът логопедичен или психологичен е?Предварително благодаря!

Здравей, желателно е да го заведеш на логопед първо, за да се прецени дали има опасност от фиксиране на проблема или е резултат от разлика в развитието на фината моторика и езиковото развитие - с монго голяма разлика между тях

bouquet

# 188
  • във фурната

Здравей, желателно е да го заведеш на логопед първо, за да се прецени дали има опасност от фиксиране на проблема или е резултат от разлика в развитието на фината моторика и езиковото развитие - с монго голяма разлика между тях

bouquet
Какво имаш предвид?

# 189
Смрадовранката, прочетох историята ти. Имам чувството, че детето се забавя с говора имено защото в такъв ключов момент сте заминали за чужбина. Сега тя, още неовладяла единия език, се опитва да овладее и втори. От всичко, което описваш, детето се справя много добре за възрастта си и говори много (има богат речник). На тази възраст малко дечица знаят числата, азбуките и т.н. А за "Аз"-а- не е закъснала все още. ще се появи когато тръгне на градина примерно, към три годишна възраст.
Естествено, аз не съм специалист и сравнявам с моите деца и с тези, които срещам при логопеда. Ако имаш някакви въпроси, точно сега е момента да и се направи преглед при такъв специалист, но той ще бъде на английски и съответно тя трябва да владее достатъчно добре езика, за да разбрере какво се иска от нея. А евентуален проблем се диагностицира най-често към 4-5 годишна възраст и тогава започват сеансите за повечето деца, изключвам тези, които тръгват с голяма изостаналост още на 3 години.

# 190
  • Варна
Здравейте, виждам че някои от специалистите в темата дават  на лични координати за логопеди в различните градове. Искам и аз да помоля да ми препоръчате добър логопед за Варна, тъй като ударих на камък и вече ми стана ясно че е много трудно да се намери човек на който да се довериш  Confused
Благодаря предварително .

# 191
Здравейте!
Имам син на 2 г. и 8 месеца,казва около 15 думи,на български и на немски(живеем в Германия).Одавна виждам, 4е изостава с говора,но педито преди 7 месеца казва,че дете с 2 езика по късно проговаряло.Да ама не,имам познати деца които говорят добре,въпреки 2 -та езика.
Казвам аз на мъжа ми ,че детенце има проблеми,той все отрича.Отидох в едно училище за деца с проблеми да се поинтересувам, как можем с детето ми да ходим на логопед.
Ето какъв път извървяхме:
-Очен преглед -добре е;
-Уши ,нос ,гърло - откриха полип(някъде между ухото и гърлото мисля беше,но не съм сигурна),за добро или зло с операция го махнаха(бил голям).Слухът за щастие е добре  Smile
-Среща с психолога на училището в което бях да търся логопед  - детето има изоставане 5,6 месеца от развитието.Провеждаха на малкия много игри,всички сме ги играли в къщи,знаех как ще се справи,но беше важна за мен оценката на психолога.
= ако мога да бъда полезна и аз на мамите ще споделя (ще пиша и как се справи детето):
- низане на топчета - справи се отлично:
-редене на пъзел(този с дръжките) - справи се;
-разпознаване кое животно какво е -малчо казваше,например как казва кравата
-прескачане на лента,която е на земята- бива:
-подреждане на разлиюни геометрично форми в кутия - справи се;
-Питаха съблича ли се(да) и обратното(опитва се);
-Храни ли се сам-да;
-Пие ли от чаша-да;
-Памперса свален ли е-отчасти;
-Редене на рингове с разлиюна големина на стълб - справи се;
-Колко думи казва - казах грубо 15 и някои го накарахме да каже;
-Как е роден - секцио;
Това се сещам ако има още ще допълня.
Синът ми проходи без да лази на 1г. и 6 месеца.Сега се изразява с жестове и мимики,много малко думи,пове4ето от тях бебешки.Разбира всичко и изпълнява команди.Ходеше в един детски парк до обяд и нямше проблми с контактите с деца,но откакто го преместихме в друг,много плаче при оставянето и не комуникира много с др.деца(това много ме притеснява).
Видях ,че има една мама ,която също живее в германия,(не си спомням добре ника - Мартин_мама мисля,ако греша да ме извини) и са им назначили ЕЕГ,въпросът ми е как мога да изискам и на моя син да направят?
Следва посещение на логопед и 1 път седмично в група с деца(учителките щели да им правят игри на всяко според проблемите).
Не се срамувам ,че детето ми има проблеми с говора,искам да го науча и адски много опитвам.Напоследък играем в къщи(така реших като исках да видя дали няма да напредне с езика като слуша само български,но уви),пъзели,книжки 4етем,редим мозайка,строим с лего и т.н и т.н. все познати на вас Мами неща.Вечер се чувствам много изморена!
Написах цял ферман ,като се надявам на съвет и малко надежда,че един ден милото ми Мишле ще проговори!
Лека и спокойна нощ!

# 192
Забравих да пиша ,че изрязва,държи ножицата много добре,рисува кръгове,линии......
Чела съм ,че финнта моторика ,работата на пръстите е важна и водеща за говора.
Детето мисля,се справя добре при работа с пръстите,не мога да си обясня(не съм специалист),къде е проблема?Дали е преживяло някакъв стрес? Thinking

# 193
Здравейте!
Включвам се и аз - опасявам се, малко късно! Синът ми преди два дена направи две годинки - още не казва нито една дума осъзнато. Казва мама, тате и баба - но просто така, не като обръщение към някого. Разбира какво му говорим, но и той комуникира с жестове - посочва нещо и после устата си например и казва ммммммммм или ъъъъъъъ! Живеем на Редута - ако не се лъжа, този център Пумпелина е близо до парка Гео Милев! Моля за консултация и да кажете кога мога да дойда за преглед - надявам се не е късно за решение на проблема!

# 194
Здравейте!
Имам син на 2 г. и 8 месеца,казва около 15 думи,на български и на немски(живеем в Германия).Одавна виждам, 4е изостава с говора,...
...
а логопед и 1 път седмично в група с деца(учителките щели да им правят игри на всяко според проблемите).
...така реших като исках да видя дали няма да напредне с езика като слуша само български,но уви),пъзели,книжки 4етем,редим мозайка,строим с лего и т.н и т.н. все познати на вас Мами неща.Вечер се чувствам много изморена!
Написах цял ферман ,като се надявам на съвет и малко надежда,че един ден милото ми Мишле ще проговори!
Лека и спокойна нощ!

Здравейте Мама Ирена,
моля, регистирайте се или дайте е-мейл, за да  може да ви се изпратят материали за стимулиране на вербалната активност на детето. По интернет таква информация може да е малко обща като съвети, но вие пък ще почерпите идеи, щом имате желание да работите с детето си. Flutter

Последна редакция: чт, 11 юни 2009, 17:36 от katosun

Общи условия

Активация на акаунт