Консултация с логопед - тема 3

• 178 908
  • 759
  •   1
Отговори
# 540
София, много ти благодаря! И аз мисля, че тя ще може да ни помогне, но като майка се притеснявам да не пропусна нещо. Още повече сега се сблъсквам с проблема и още не съм се ориентирала.

# 541
Здравейте,

Имаме следния проблем: дъщеря ни е на 3г и 2 месеца и от няколко месеца забелязахме че е почнала да заеква. Не се случва през цялото време и от ден до ден има голяма разлика - понякога може да мине цял ден и да не се случи, друг път се случва доста често. В повечето случаи е в началото на изречението. Като цяло е много будно и емоционално дете: много говори, много помни, бързо схваща и мисли.

Направихме консултация с невролог - не бяха открити неврологични проблеми, по неин съвет сведохме стреса, телевизията, шоколада и други неща които могат да повлияят до минимум, но мина време и проблемът си остава. Направихме две консултации с логопед (на две различни места) и последното становище бе, че има съществена разлика между умственото развитие, което по думите на логопеда задминава възрастта й с около 1 година, и това на говорния апарат, който според същия логопед е с около половин година назад. Въпросният логопед установи проблеми с изговарянето на определени звуци (Т, Ц, Ч и някои други), както и в някои общи насоки от говорното развитие, като например способността самостоятелно да преразказва приказки. Каза че тези неща били сравнително лесно поправим на нейната възраст.

За съжаление местата където правихме консултации са доста далеч от местоживеенето ни и би представлявало трудност редовно да посещаваме логопед там. Живеем в София, в квартал Стрелбище, и се интересуваме къде наоколо (или в южните квартали като цяло) има подходящи държавни или частни логопедични кабинети, които могат да окажат нужната помощ.

Благодарим предварително!

# 542
madasha, аз и на предната страница съм писала, че ходим частно на логопед в Белите брези и съм доволна, ако искаш координати пиши ми на лични.

# 543
  • Варна
Бихте ли ми препоръчали логопед и спец педагог за Варна.На 2 год е и е с умств изоставане.

# 544
  • Стара Загора
И аз да ви помоля за препоръка за логопед в Стара Загора!
Става въпрос за момче на 5г и половина със затруднения в речевото развитие.
Благодаря предварително!

# 545
След доста изчетено и аз искам да се включа в темата с въпрос. Аз съм на 31 г. и не изговарям правилно Л-то. Като повечето хора с този проблем произнасям нещо като Уъ. Като малка явно на никой не му е направило впечатление и не са ме водили на логопед. Само веднъж в училище по музика трябваше да пеем ЛА-ЛА-ЛА и учителката попита кой мучи hahaha, та от тогава само си отварях устата, без да пея. В момента живея в Гърция и нямам възможност да посетя логопед, тъй като тука изговарят само мекото Л - както при Лимон. Освен това мъжът ми пък който е грък, реши че е крайно време да понаучи малко български и изобщо не ми е ясно как ще му обясня как се произнася Л-то , като аз самата не мога да го произнеса Blush. Та ще съм изключително благодарна ако някой ми каже някакви универсални упражнения за произнасяне на правилно Л. Praynig
ние се уъкаме всички в къщи. Мен ме водиха на логопед в първи клас заради Л. Беше ужасно досадно. За да разбера как правилно да се поставя езика на Л ме караха да повтарям саЛЯм (салам), саЛята (салата) и подобни думи, където има удаение след Л, като замествам отворена гласна а с Я. Сханал артикулацията на Л, обаче категорично отказах след един месец да ме водят на логопед. Общо взето пред логопеда се стараех да говоря правилно, а на вън по стария начин. В резултат днес говорейки по инерция не произнасям правилно Л, но стараейки се мога на Л-кам правилно.

# 546
Здравейте за първи път пиша туки може да имало до сега и други деца със същия проблем.
Сина ми е на 2год, и 4 месеца. Говори много малко и използва думите когато си изка. Разбира ме се с жестове. Ходи на детска градина и от там казват, че разбира, но е малко своенравен. Физически се развива добре, разбира като му се говори, не сяда на едно място но се зайграва с играчки. Количките вози правилно и т.н., но не изка да казва как правят животните. Трудно се съсредоточава. Водила съм го на невролог препоръчаха ни логопед и детска градина. Въпроса ми е кой логопед се занимава с деца на тази възраст? много се притеснявам че изоставаме с говора. Даже днес баща му го е водил на лекар, че е болен и тя му казала ако изкаме да го заведем в Детската психиатрия за консултация. Направо не съм на себе си, иначе детето е контактни, играе с други деца и възрастни, показва на коко е години, колко ще порасне слага си столчето да мием зъбки, носи си обувките да се обуваме и понякога и моите. Когато сам реши, че изка да се къпе доста красноречиво ми показа да го съблека и да отиваме в банята. Моля за помощ!

# 547
Бихте ли ми препоръчали логопед и спец педагог за Варна.На 2 год е и е с умств изоставане.

За съжаление много са малко логопедите във Варна които работят за деца с проблеми в говора а не в изговора на някой звуци.

Чудя се кого да ти препоръчам. Това което ми идва на ум на първо четене е да отидете до логопедичната детска градина, не знам с колко големи деца работят , може и с такива на възраст под две години, проверете там, говорете с директорката и логопедите работещи там. Нека не те обърква името на градината, там работят именно с деца с по различни  проблеми от тези да казвал правилно Р и Л. Ако ви откажат ще мисля нещо друго. Имате ли официални документи удостоверяващи ГРР - то?

Пиши ми на лични ако не искаш да утежняваме темата.

# 548
здравейте,

моят син е на 2г и 1м. разбира всичко, но произнася отделни думи - мама, тате, дедо (а не дядо), кака, бебе, айде (вместо хайде), не (да не съм го чула до сега), ам, кола... 15тина думи, не сглобява 2-3 думи, за изречение въобще, иначе изпълнява задачки от сорта дай ми дистанционното, хвърли боклука в кофата, знае кое е ляво, кое дясно... малко е притеснителен и определено чувствителен, свива се от чужди хора, които го закачат, а за играта с деца, общо взето си харесва някое дете и с него се заиграва, копира... но повечко си седи вкъщи и не ходи на градина, но от съвсем малък реагира зле към непознати, доста и плачеше, когато отидем на гости например и иска да си тръгваме, крие се в мен или баща си...

не знам дали е въпрос за психолог или логопед или и двете или аз съм прекалено втренчена... какъв съвет бихте ми дали? и координати да добри специалисти в софия?

# 549
  Здравейте! Преди време Лого5ка ми помогна  Wink, но избяга в Бургас и сега нямам познат логопед в София-Младост Wink. Та искам да попитам за такъв в района. Е, не е задължително да е точно в Младост Simple Smile.
 За какво става въпрос: малкият ми син е на 4,5 години и има проблем с произнасянето на следните звуци "р", "л", "ж", "ч", "с", "ш", "щ". Някои не произнася изобщо, а други не произнася правилно. Струва ми се, че вече е време за работа с логопед, но не знам към кого да се обърна.
Аз самата съм ходила на логопед в същата възраст, защото също имах проблеми с изговарянето на някои от тези звуци. Чудя се дали има някакво унаследяване  newsm78?

# 550
Здравейте! Пиша за първи път тук. Дъщеря ми е на 1 г. и 5м. и беше с цепка на мекото небце (оперирана е вече). Въпросите ми са:
Какви упражнения трябва да правя за да насърча говора й/изговарянето на съгласните/повтарянето на думи (това изобщо не го прави)?
Кога трябва да се запишем при логопед да следи развитието на говора й?
Нормално ли е да изговаря думите като пропуска съгласните - ау(бау), ао (чао) - за тази възраст?

# 551
  Здравейте! Преди време Лого5ка ми помогна  Wink, но избяга в Бургас и сега нямам познат логопед в София-Младост Wink. Та искам да попитам за такъв в района. Е, не е задължително да е точно в Младост Simple Smile.
 За какво става въпрос: малкият ми син е на 4,5 години и има проблем с произнасянето на следните звуци "р", "л", "ж", "ч", "с", "ш", "щ". Някои не произнася изобщо, а други не произнася правилно. Струва ми се, че вече е време за работа с логопед, но не знам към кого да се обърна.
Аз самата съм ходила на логопед в същата възраст, защото също имах проблеми с изговарянето на някои от тези звуци. Чудя се дали има някакво унаследяване  newsm78?

Да,наистина е време да се обърнете към логопед. Работата над артикулацията започваме около 4.5 - 5 годишна възраст. От това,което разбирам,звуковете които сте написали са онтогенетично късни съгласни и се появяват най-късно в развитието на детето..Принципно може да се изчака още малко до 5 и малко след 5 годишна възраст,за да се появят правилните звукове,но след като и при вас е имало същия проблем като малка,значи си е наследствено. Има наследствена обремененост.

# 552
Моят син, /ще стане на 5 след 2 седмици/ не казва Р. Говори много, от много рано, но този звук не може да произнесе. Ходихме на консултация преди 2 седмици, но логопедката каза - нямате нужда, ще го каже, не му е дошло времето, той говори идеално иначе. Чуда се обаче да ходим ли и на друго място  Thinking

# 553
  • София
viliko, определено има възможност
да изчакате още малко - дори до към 6г.в.,
период, през който детето наистина ще
има шанс да каже звука без логопедична
намеса. "Р" и "Л" са двата най-късно
появяващи се звукове в детското езиково-
говорно разитие.

# 554
Моят син, /ще стане на 5 след 2 седмици/ не казва Р. Говори много, от много рано, но този звук не може да произнесе. Ходихме на консултация преди 2 седмици, но логопедката каза - нямате нужда, ще го каже, не му е дошло времето, той говори идеално иначе. Чуда се обаче да ходим ли и на друго място  Thinking

Не казва въобще "р" ,или го изговаря изопачено? Принципно,както казах и по-горе,наистина може да се изчака...това е най-трудният звук и се появява най-късно. Ако в семейството има някой,който не го изговаря правилно,тогава вече може и да не се появи правилният звук "р",тъй като детето подражава.

Общи условия

Активация на акаунт