КОНСУЛТАЦИЯ С ДЕТСКИ ОФТАЛМОЛОГ : Д-р Константинов - тема 2

• 159 337
  • 763
  •   1
Отговори
# 150
Уважаеми д-р Константинов,
Във форума вече е повдиган въпроса за сондиране на запушени/стеснени слъзни канали при деца, но бих искала да попитам дали бихте препоръчали сондиране, което да се извърши през носната кухина . Не знам медицинското наименование на интервенцията , но по същество е както описах. Детето ни сега е на 1 година и 8 месеца и до момента претърпя две манипулации за сондиране на запушен слъзен канал на едното око /когато беше  съответно на 9месеца и на 1год.и 4мес/ . Доцентката, която извърши процедурата, на последния контролен преглед ни увери ,че вторият път вече каналът се е отпушил добре, но според нас  проблемът си стои – окото сълзи почти постоянно  и също толкова често е възпалено –отделя жълто-бял секрет. Поредният детски офталмолог, при когото го заведохме за консултация ни каза, че е чувал за гореспоменатата  микрохирургична процедура, която била по –щадяща окото. Моля Ви, бихте ли ни посъветвали какво да правим от тук нататък- детето расте и се страхуваме, че проблемът с окото само ще се задълбочава с времето . Предварително благодарим.

# 151
Здравейте!
Трябва да се уточни дали става дума за инфекция, стафиликоки ще има при всяко изследване, стеснен или запушен слъзен канал. След това ще се реши лечението. Аз съм против антибиотици преди една годишна възраст но пак казвам, първо открийте причината!
Здравейте, др Константинов!
Бихте ли ми помогнали съсъ съвет за моето  петмесечно бебе?
Още от раждането  има някаква инфекция на очите и преди месец се оказа, че е стафилококова инфекция. Предписаха му Ciloxan, но след две накапвания очичките му се зачервиха и ги спрях. Заведох го на друг лекар, който каза да правим промивки с лайка и смрадлика, но него го сърби все повече и повече. Вчера ми каза да му слагам Cursicrom, но в неговата листовка пише, че е за деца над 4 години, а и не е за стафилококова инфекция.
Какво да правя, да се върна ли на Ciloxan, но и в неговата листовка пише, че е задеца над 1 година.
Иначе инфекцията е установена след микробиологично изследване.
Благодаря Ви предварително!

# 152
Здравейте!
Ако става дума за стеснен канал без придружаваща инфекция аз бих чакал. Нищо не налага агресивно да се сондира каналчето на тази възраст.
Здравейте , Д-р Константинов!
Дъщеря ми е на 6 месеца и 8 дена, и дясното оченце продължава да сълзи. Като цяло няма секрет, само понякога сутрин има повече гурелчета на това око. Когато беше на 3 месеца ходихме на очен лекар,диагнозата беше стеснен слъзен канал, изписа ни Okacin(10 дни, 3 пъти по 1 капка) и препоръча масаж.Но окото не спря да сълзи. След месец  ходихме на контролен преглед и лекарката каза да продължаваме масажа и ако до шестия месец не спре сълзенето, ще се наложи сондиране Sad. Въпросът ми е да изчакаме ли още, от самосебе си да спре да сълзи или да пристъпим към сондиране, и въобще какво препоръчвате Вие?
Предварително благодаря!

# 153
Здравейте!
При вашия случай може би трябва да се обсъди поставянето на "тръбички" за бужирането на канала. Потърсете съвет от д-р Михайлова, Очна болница Луксор, Пловдив. Аз лично не знам кой прави трансназално сондиране у нас но ако има такъв специалист вземете и неговото мнение.
Във форума вече е повдиган въпроса за сондиране на запушени/стеснени слъзни канали при деца, но бих искала да попитам дали бихте препоръчали сондиране, което да се извърши през носната кухина . Не знам медицинското наименование на интервенцията , но по същество е както описах. Детето ни сега е на 1 година и 8 месеца и до момента претърпя две манипулации за сондиране на запушен слъзен канал на едното око /когато беше  съответно на 9месеца и на 1год.и 4мес/ . Доцентката, която извърши процедурата, на последния контролен преглед ни увери ,че вторият път вече каналът се е отпушил добре, но според нас  проблемът си стои – окото сълзи почти постоянно  и също толкова често е възпалено –отделя жълто-бял секрет. Поредният детски офталмолог, при когото го заведохме за консултация ни каза, че е чувал за гореспоменатата  микрохирургична процедура, която била по –щадяща окото. Моля Ви, бихте ли ни посъветвали какво да правим от тук нататък- детето расте и се страхуваме, че проблемът с окото само ще се задълбочава с времето . Предварително благодарим.

# 154

Синът ми (5г. и 5м) е с далекогледство (едното око-5 диоптъра, другото - 4). Наси очила от близо 3 години. Диоптрите не са се понижили. Другият проблем е кривогледството - с очилата центрира, но без очила криви оченцата и вижда образите двойни. Редовно го водим на консултации.

Притеснява ме факта дали е необходимо да се направи операция или просто да се изчака. Все по-често като че ли надделява мнението, че до 7-мата година на детето е необходимо да се направи операцията.

Може би има значение и факта, че синът ми се роди в началото на 9тия месец, имаше трудна адаптация, беше на кислородна маска и стоя в кувьоз 7 дни.

Бихте, ли споделили Вашето мнение по въпроса?

Благодаря!

# 155
Здравейте!
При далекогледство от такава величина и при контрол на кривенето с очилата, съвета е да се изчака. Операцията няма да промени диоптрите но ще се наруши балансът акомодация/конвергенция и по-късно може да се окаже излишна! Това че детето криви без очила и има двойно виждане говори че нещата са под контрола на очилата и така трябва да останат за сега!

Синът ми (5г. и 5м) е с далекогледство (едното око-5 диоптъра, другото - 4). Наси очила от близо 3 години. Диоптрите не са се понижили. Другият проблем е кривогледството - с очилата центрира, но без очила криви оченцата и вижда образите двойни. Редовно го водим на консултации.

Притеснява ме факта дали е необходимо да се направи операция или просто да се изчака. Все по-често като че ли надделява мнението, че до 7-мата година на детето е необходимо да се направи операцията.

Може би има значение и факта, че синът ми се роди в началото на 9тия месец, имаше трудна адаптация, беше на кислородна маска и стоя в кувьоз 7 дни.

Бихте, ли споделили Вашето мнение по въпроса?

Благодаря!

# 156
  • в джунглата
Здравеите, искам да попитам дали нелекуван ечемик които може би се е капсулирал вече може да създаде проблеми със зрението (или от друго естество) или е само козметичен проблем?

Става въпрос за три годишната ми дъщеря, която от 4 мес има ечимик на долния клепач, стой като леко зачервено топченце което ту се скрива ту изпъква повече. Не и пречи и не расте. За 10 дена е третиран с капки тобрекс 2х но ефекта е нулев. според лекаря, понеже не е голям не трябва да се пипа и не би и навредило да оставим така нещата.
Благодаря предварително.

# 157
Здравейте!
Сериозен проблем не може да се появи от ечемик. Наблюдавайте и ако наистина не расте има някаква вероятност да се свие от самосебе си и даже да стане незабележим. Лекарства не помагат защото е капсулиран.
Здравеите, искам да попитам дали нелекуван ечемик които може би се е капсулирал вече може да създаде проблеми със зрението (или от друго естество) или е само козметичен проблем?

Става въпрос за три годишната ми дъщеря, която от 4 мес има ечимик на долния клепач, стой като леко зачервено топченце което ту се скрива ту изпъква повече. Не и пречи и не расте. За 10 дена е третиран с капки тобрекс 2х но ефекта е нулев. според лекаря, понеже не е голям не трябва да се пипа и не би и навредило да оставим така нещата.
Благодаря предварително.

# 158
  • София
Д-р Константинов, бихте ли ми казали има ли лечение за око с диагноза "хипопластична папила" - някъде изобщо. Детето е на 13 години.

# 159
Здравейте!
За съжаление това вродено състояние не подлежи на лечение!
Д-р Константинов, бихте ли ми казали има ли лечение за око с диагноза "хипопластична папила" - някъде изобщо. Детето е на 13 години.

# 160
Дъщеря ми е на 6 месеца,отначало в 2 месец и се беше възпалило окото,предписаха ни капки Tobradex,мина и за известно време,но към края на 3 месец почна да и сълзи окото,да се зачервява и да залепва от секрет.Посетихме офтамолог в град Стара Загора и ни предписа Fucithalmic и веднага постави диагноза запушен слъзен канал,като я прегледа само с поглед.Правилно ли ни е предписала тези капки и как се установява дали е стеснен слъзния канал или запушен.Благодаря предварително за Вашия отговор.

# 161
Здравеите д–р Константинов,детето ми е на 1г.и7мес. когато беше на 1год.я заведох на офтамолог,заштото след 6мес.тя продалжи да си криви очичките,сега носим очила +4 и на двете очи.Според лекарите приблезителните диоптри са+5 на дясно око и +4на ляво око.В момента закриваме поетапно и двете очи с цел предотвратяване развитието на мързеливо око.Искам да ви попитам защо според вас когато детето гледа с лявото с по-нисък +4 тя не гледа през стъклото а наднича над него,дали това око вече е мързеливо или диоптрите не са вярни или нещо друго.....?С дясното око си гледа нормално като закрием лявото.                                                                  Другия ми въпрос е ако има само кривогледство необходима ли е операция за корегирането му и до каква възраст трябва да се направи тя?        Предварително ви благодаря за вниманието и отговора.  bouquet

# 162
Здравейте!
Най-вероятно лявото око е вече мързеливо. Трябва активно закриване на ДО за да се подобри зрението но трябва и да е сигурно определен диоптера. А колкото за операция когато се налага се препоръчва да се направи колкото може по-рано.
Здравеите д–р Константинов,детето ми е на 1г.и7мес. когато беше на 1год.я заведох на офтамолог,заштото след 6мес.тя продалжи да си криви очичките,сега носим очила +4 и на двете очи.Според лекарите приблезителните диоптри са+5 на дясно око и +4на ляво око.В момента закриваме поетапно и двете очи с цел предотвратяване развитието на мързеливо око.Искам да ви попитам защо според вас когато детето гледа с лявото с по-нисък +4 тя не гледа през стъклото а наднича над него,дали това око вече е мързеливо или диоптрите не са вярни или нещо друго.....?С дясното око си гледа нормално като закрием лявото.                                                                  Другия ми въпрос е ако има само кривогледство необходима ли е операция за корегирането му и до каква възраст трябва да се направи тя?        Предварително ви благодаря за вниманието и отговора.  bouquet

# 163
Здравейте! Аз не съм видял детето и не мога да съдя дали правилно е поставена диагнозата. А диагноза се поставя след преглед и  има неща които се проверяват за да се потвърди или отхвърли дадено твърдение!
Дъщеря ми е на 6 месеца,отначало в 2 месец и се беше възпалило окото,предписаха ни капки Tobradex,мина и за известно време,но към края на 3 месец почна да и сълзи окото,да се зачервява и да залепва от секрет.Посетихме офтамолог в град Стара Загора и ни предписа Fucithalmic и веднага постави диагноза запушен слъзен канал,като я прегледа само с поглед.Правилно ли ни е предписала тези капки и как се установява дали е стеснен слъзния канал или запушен.Благодаря предварително за Вашия отговор.

# 164
Здравейте, д-р Константинов!
Искам да дойда на преглед при вас. В събота (на 21.02.2009) ходих на преглед при друг лекар, но съм объркана от резултатите от изследванията. Въпроса ми е - колко трябва да е времето между разширяване на зениците (между двата прегледа), за да знам кога да си запиша час при вас.
Благодаря! Хубава седмица!

Общи условия

Активация на акаунт