СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 857
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 930
 Четох, четох и стигнах до извода, че ако имам едно дете и то е здраво и право, със здрави и работещи родители, без значение от колко поколения са софиянци, то То (детето) никога няма да влезе в детската градина.
  Напълно подкрепям всички, които се борят да има за всяко детенце място (тук изключвам общината), но си мисля, че май е по-добре да си висим по опашки. Лично за себе си смятам, че бих си отделила едно или две денонощия с термос, одеало и къмпингарски стол пред някоя градина, за да съм сигурна, че съм в първите 10-20 бройки, отколкото да се състезавам с родители натрупали знайно и незнайно как максимален брой точки. Това последното го казвам, защото ми се струва, че някой от удостоверенията и бележките, които се изискват могат да се получат и по оня начин.
  И дали някой може да ми обясни, какво общо има дете на 15 години с дете на 2 години? Защото един от критериите е за братя и сестри до 18 години.
  И още един въпрос, за точката за родител/баба/дядо, работещ в детска градина - смята се само за кандидатурата за съответната градина или детето я придобива във всички случай без значение за кое детско заведение кандидатсва? Защото ако е второто би било доста нечестно.

# 931
Би трябвало да е само за конкретната градина.

# 932
  • София
щурчо и Lovi-татко,

може ли да напишете кои са въпросните родителски организации, които са давали писмени и устни становища и са  накланяли везните насам и натам?

по принцип е по-представително, по-меродавно и по-правилно да приемеш становището на "организация", отколкото на отделен "индивид".
лошото е, че в нашите реалности, много често зад разни неправителствени организации и обединения реално стоят точно една шепа хора. така че, за никаква меродавност не става и дума.
редно би било да се види коя е тази организация, дето е давала писмени становища, колко членове има, правено ли е допитване до членовете по повод становището и т.н.

бас държа, че би излязла интересна истина.

както и да е - и това попада в графата "страсти"...

# 933
  • гр.София
щурчо и Lovi-татко,

може ли да напишете кои са въпросните родителски организации, които са давали писмени и устни становища и са  накланяли везните насам и натам?

Не е нужно да търсиш по-далеч от бг-мама.
 Още по-конкретно-пише си в протоколите на Работната група,кой като какъв се е явявал на срещите.

# 934
щурчо и Lovi-татко,

Не е нужно да търсиш по-далеч от бг-мама.
 Още по-конкретно-пише си в протоколите на Работната група,кой като какъв се е явявал на срещите.

А защо не е имало представители на всички родителски организации,а само на една на срещата от 14.01.2009г.?Явно всички трябва да се включим в някоя организация,че да ни се чуе гласа.

# 935
  • Нови искър
Четох, четох и стигнах до извода, че ако имам едно дете и то е здраво и право, със здрави и работещи родители, без значение от колко поколения са софиянци, то То (детето) никога няма да влезе в детската градина.
  Напълно подкрепям всички, които се борят да има за всяко детенце място (тук изключвам общината), но си мисля, че май е по-добре да си висим по опашки. Лично за себе си смятам, че бих си отделила едно или две денонощия с термос, одеало и къмпингарски стол пред някоя градина, за да съм сигурна, че съм в първите 10-20 бройки, отколкото да се състезавам с родители натрупали знайно и незнайно как максимален брой точки. Това последното го казвам, защото ми се струва, че някой от удостоверенията и бележките, които се изискват могат да се получат и по оня начин.
  И дали някой може да ми обясни, какво общо има дете на 15 години с дете на 2 години? Защото един от критериите е за братя и сестри до 18 години.
  И още един въпрос, за точката за родител/баба/дядо, работещ в детска градина - смята се само за кандидатурата за съответната градина или детето я придобива във всички случай без значение за кое детско заведение кандидатсва? Защото ако е второто би било доста нечестно.

Напълно те подкрепям това с бабата и дядото е още по-голям абсурд защото не е хич честно все е едно дали има роднина в детската градина или не

# 936
  • гр.София
 Интересна работа. След цяла година се отваря едно-единствено свободно място във 2-ра яслена ,за да влезе дете с предимство-Моли Саара Кол (тя е първа чакаща и пред друга градина). Отказана е миналата седмица и днес на текущо класиране мястото го няма-не се класира друго дете на нейно място Thinkinghttp://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=4&k=177&kl=36

# 937
  • София
според протокола от последната среща на работната група, когато е обсъждан регламентът, е присъствал представител на асоциация "Родители".
на сайта на асоциацията няма информация за асоциацията по отношение на членската й маса и представителност. не видях някъде да пише и нещо за участието им в работната група за обсъждане на новия регламент на ИСОДГ. не видях и нещо като допитване до родителите.
с достъпните ми възможности за търсене във форумите на бг-мамма не намерих нищо, което да свързва тази асоциация с обсъждане на темата за регламента.

# 938
Интересна работа. След цяла година се отваря едно-единствено свободно място във 2-ра яслена ,за да влезе дете с предимство-Моли Саара Кол (тя е първа чакаща и пред друга градина). Отказана е миналата седмица и днес на текущо класиране мястото го няма-не се класира друго дете на нейно място Thinkinghttp://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=4&k=177&kl=36

В ОДЗ в моя квартал така изчезнаха не едно, а две места (пуснаха 6 свободни, записаха се 4, отказаха се двама, а на другата седмица никой не беше класиран). Отправих запитване през системата и ми отговориха следното:"Децата в тази група и в момента са повече от капацитета за тази група, затова сме премахнали тези свободни места и не сме класирали нови деца." Възможно е такъв да е случаят и при вас, попитай.

# 939
  • гр.София
 Шлябада,сигурна съм,че децата там са над капацитета,че групите са раздути,без да е отразено в с-мата. Миналата година имаха над 60 деца в две яслени групи. Тази само 40-официално.
 Всъщност за повечето ОДЗ-та истината ще лъсне като обявят свободните места за 1-ва група след месец.Ще се види,къде колко деца са приети над лимита.

# 940
  • София

Всъщност за повечето ОДЗ-та истината ще лъсне като обявят свободните места за 1-ва група след месец.Ще се види,къде колко деца са приети над лимита.

И като лъсне какво ще се направи? Едно голямо нищо. В нашето ОДЗ системата е приела 20 деца, а по списък за плащане на таксите са 27 бр. т.е. 7 отгоре. И съм убедена, че не е само при нас така.

# 941

Да те успокоя  Mr. Green Имам четири внучета и съм учител в ДГ от 35 години.И четрите ми внучета са се класирали БЕЗ да имам някакво предимство.Имах възможността да кандидатствам миналата година чрез "новата" система и мога да ви кажа,че № ни беше от първите 20 и детенце се класира за ясла по общия ред.Така,че не се бой.Майки с малки деца в ДЗ отдавна няма, а и на нас като баби внуците отдавна са в ДГ и ДЯ и вече се оглеждаме за училищата. Laughing Това "предимство" дето ни го дават вероятно ще ни трябва за правнуците,че увеличиха и възрастта за пенсиониране,а пък няма и наплив на млади кадри към ДЗ.

# 942
Логиката на критерия родител или баба или дядо в КОЯ ДА Е детска градина на територията на София е, че ако не бъдат приети тези деца е възможно съответния роднина (майка, баща, баба, дядо) да си остане в къщи и да си гледа само и единствено своето си внуче или дете, вместо 25 други..т.е..нашите (или вашите..- тия, които все пак се доредят до заветните липсващи места)..
На предпоследната среща се прие да им се дава по 1т допълнително + 3т за съответната ДГ в която работят роднините . Идеята беше да им се гарантира приема в съответната ДГ.
...
На последната работна среща, директорките повдигнаха въпроса,че много често роднините на такива деца работят далеч от дома на детенцето си и понеже работят на смени, .. не е много логично децата да се разкарват из целия град. Аз лично намирам логика в това и смятам,че персонала не е чак толкова голям, и..ако не с друго (достойно заплащане), то поне с ТОВА "предимство" е редно да ги поощрим за това, че гледат нашите деца..
..
В крайна сметка излиза,че пак ние родителите ги поощраваме, а не държавата, на която това й е работата, но...то така е ситуацията и с "Българската Коледа" и всички благотворителни иинициативи в които се очаква нямащите да съберат за още по-нямащите...докато Държавата (майка ли, мащеха ли..дзвер ли...не знам как да я нарека)..трупа бюджетен дефицит с милиарди..
...
...
Мен лично много по-некоректна ми се вижда точката за родители които са в ситемата на средното образование в района на София.. (В първоначалния й вариант бяха добавени и баби и дядовци и........ тогава просто силно се възмутих- г-н Джонев знае..) Но в крайна сметка, след като говорим за дирекция Образование, като една от страните , които имат право на глас..не е чудно,че този критерий се прие..
...
И..знаете ли, докато ние тук оплюваме всеки предложен критерий, или казус, който не ни касае лично или заподозрем,че по някакъв начин може да ощети нашето конкретно дете, и директорките на ДГ и представителите на Общината са абсолютно единни в защита на всеки критерий, който може да облагодателства кой да е техен колега.
И..това явно е естествено, след като тия за които няма места сме ние, а не те... Но..въпреки това е жалко, като факт..

Последна редакция: сб, 07 фев 2009, 15:55 от *щурчо*

# 943
според протокола от последната среща на работната група, когато е обсъждан регламентът, е присъствал представител на асоциация "Родители".
на сайта на асоциацията няма информация за асоциацията по отношение на членската й маса и представителност. не видях някъде да пише и нещо за участието им в работната група за обсъждане на новия регламент на ИСОДГ. не видях и нещо като допитване до родителите.
с достъпните ми възможности за търсене във форумите на бг-мамма не намерих нищо, което да свързва тази асоциация с обсъждане на темата за регламента.

Ами, просто присъствалия представител е и родител - с много по голям стаж и опит от моя и твоя.... И - в това можеш да бъдеш уверена е защитавал нашите интереси. Можеш да отправиш питанията си на мейла на Асоциацията.

# 944
Направих си труда днес и се разрових
във всички ОДЗ -та в района.
Всички до едно са "елитни" като съдя по
това колко са кандидатстващите деца Rolling Eyes
Аз продължавам да се "свличам " назад в списъка
и само чудо може да вкара детето ми в ясла ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт