СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 805
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 155
К5   Детето има брат/сестра, които са записани в детска градина в момента и ще посещават детската градина след прием на детето  
1 т. само за съответната градина
 Моите възражения са към това предимство. При остър недостиг на места го намирам за крайно неуместно спрямо хората с едно дете или с две с по-голяма разлика.

По повод "натрупването на точки"-на мен ми изглежда справедливо,особено ако имаше квоти. При квотите не влизат всички деца с предимства и не задължително по първо желание. А сред децата с предимства ще се откроят по-нуждаещите се(тези,които натрупват повече точки).Лично там бих подкрепила и критерия доход.
Peace

Там критерия "доход" е скрит..в някой от критериите....Например.."деца в риск"...

# 1 156
Естествено е, че всяка майка на неприето дете се чувства малко или много ощетена.....
2 - години майчинство ми изтекоха. Сега работя от вкъщи , редовен студент съм, бременна в 7 месец и си гледам пъвото дете вкъщи.
Еми да чувствам се ощетена и затпва ще детето ми беше прието чрез системата в новооткрита група  ОДЗ, но ми отказаха да го запишат, защото е родено през Декември.
Ощетена съм, но какво да направя - ДА ПИЯ БОЗА ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЛИ ?

НДам..и на моето отказаха...макар да е родено юли...и към септември ще е на навършени 3г и 2 месеца, ама...трябвало до 31 май!!!!!!!!! Ей тази дата, ако някой ми обясни от къде се взима...???И ако ми докаже, че не е дискриминация по рожденна дата...??????

# 1 157
  • София
Защо се дава само 1т. за родители с постоянен адрес.Не е редно.Има много млади семейства,които са вложили пари в апартамент и плащат данъци.Преди време когато си купихме нашия гледахме да има в близост ДГ за бъдещото ни дете,а сега всичко отива на вятъра.Защо не се направи райониране по общини или квартали.Имам предвид в общината или квартала,където са с постоянен адрес родителите,да имат по-голямо предимство за намиращите се в близост ОДЗ или ЦДГ.Ние като си подавахме документите за постоянен адрес задължително ни искаха нотариален акт,незнам дали в другите общини го изискват.

# 1 158
  • София
По отношение на натрупването на точки по критерии К3, К4 и К5, бях писала и в другата тема. Действително се получават повече точки, но предполагам, че е така, за да могат децата, определени като такива с предимство, да получат наистина повече точки, иначе предимството се обезмисля. Например близнаци, ако получат точка само по К3, ще имат същия брой точки като семейство с две деца, които не са близнаци и със сигурност с по-малко точки, ако в другото семейство по-голямото дете вече посещава детска градина, защото няма начин близнаците да ползват точка по К5.
Може би не са добре диференцирани критериите, затова се получава така.

# 1 159

И..пак по критериите искам да си кажа личното мнение на родител, необвързан с каквито и да е организации.
Повечето от тях не са критерии, касаещи самите деца, а родителите им. В този смисъл..единствено социалните критерии (К7-К12) са такива, които подкрепям на 100% без никакви резерви.
Критерий К1 за местоживеене приемам също на 100%, защото не е проблем за никой от желаещите да го изпълни, но...той няма да е определящ за никого..
Критерий К2 за работещ родител също приемам на 100% (защото, дори родител , който няма работа, би могъл да се самоосигурява)
За останалите критерии (К3-К6) смятам, че ако алтернатива при равен брой точки е жребия, тези критерии стават автоматично дискриминиращи, защото дават повече права на определени деца по произход.
За критерий К13 съм склонна на 80% да го приема.., защото със сигурност има случаи, които трябва да гарантират прием на определени деца и няма как да бъдат изброени (някой са толкова невероятни,че..просто няма как да се измислят дори)..Останалите 20% съм против вследствие на възможността за злоупотреби с този критерий и...личното ми недоверие към институцията ..
Служебните критерии К14 и К16 приемам на 100% и смятам,че директорите на ДГ трябва да имат повече права да преценяват (включително мисля,че К13 би трябвало да е приоритет на директорите , а не на общината и също трябва да има някакво органичение до не повече от 2 деца по К13 в група)
Служебния критерий К15 не го подкрепям..поне не за ДГ- смятам, че за тези деца може да се мисли по К13 или К15, а не да имат отделни "предимства"
...

Да си се самоцитирам...от преди 10-20 страници...смятам да защитавам тази идея на срещата в понеделник, ако нещо не ме спре да отида..

# 1 160
Аз да питам.
Породени деца с разлика до 2 години. Едното ходи вече в ДГ, в което искат да запишат второто, а малкото е в ясла, която не е одз... Ще ползва ли този случай всички предимства - за породени - едни точки, за брат/сестра до 18г - втори точки и за яслата - отделни точки и за това че голямото ходи в ДГ - 4ти точки. Правилно ли съм разбрала...  Чисто хипотетично питам да съм наясно в понеделника кво правя...

# 1 161
По отношение на натрупването на точки по критерии К3, К4 и К5, бях писала и в другата тема. Действително се получават повече точки, но предполагам, че е така, за да могат децата, определени като такива с предимство, да получат наистина повече точки, иначе предимството се обезмисля. Например близнаци, ако получат точка само по К3, ще имат същия брой точки като семейство с две деца, които не са близнаци и със сигурност с по-малко точки, ако в другото семейство по-голямото дете вече посещава детска градина, защото няма начин близнаците да ползват точка по К5.

Виж, там е работата, че близнаците и тризнаците са всъщност ЕДИНСТВЕНИТЕ от семейства с 2 деца, които би трябвало да имат предимства. Логиката на това предимство е,че на някой родители им се налага да гледат две (и повече) деца едновременно. Това не е никак лесно (макар да е въпрос на организация)
В крайна сметка, докато родителите на породените деца са имали избор КАКВА да е разликата на децата им, то родителите на близнаци, не са имали избор..ДА, близнаците са ДАР, но също така огромна грижа и отговорност и..определено не вярвам някой да е срещу предимство за тях..дори при ограничени места.
Обаче...с какво по-голямото дете на семейство с породени деца трябва да има предимство? Особено, ако майката си е в къщи в отпуск по майчинство за малкото дете .. ЗАЩО да не си гледа двете деца, като така или иначе няма да се върне на работа, а ще си остане в отпуск по майчинство?
...
И..с какво едно дете от семейство, в което има вече прието дете в ДГ, да е повече от същото дете в друго двудетно семейство, в което обаче няма прието дете в ДГ ?
..

# 1 162
Аз да питам.
Породени деца с разлика до 2 години. Едното ходи вече в ДГ, в което искат да запишат второто, а малкото е в ясла, която не е одз... Ще ползва ли този случай всички предимства - за породени - едни точки, за брат/сестра до 18г - втори точки и за яслата - отделни точки и за това че голямото ходи в ДГ - 4ти точки. Правилно ли съм разбрала...  Чисто хипотетично питам да съм наясно в понеделника кво правя...

Ако се приемат тия критерии - ДА, ще получи 4т...само защото е имало късмета да се роди в семейство с породени деца..
А две деца с 1 ден по-голяма разлика, може да получат евентуално по 1т... ако не са приети никъде.. и не с апородени (т.е..2г и 1 ден)
Хубавко, а ? Mr. Green .справедливо...от всякъде..

# 1 163

Виж, там е работата, че близнаците и тризнаците са всъщност ЕДИНСТВЕНИТЕ от семейства с 2 деца, които би трябвало да имат предимства. Логиката на това предимство е,че на някой родители им се налага да гледат две (и повече) деца едновременно. Това не е никак лесно (макар да е въпрос на организация)
В крайна сметка, докато родителите на породените деца са имали избор КАКВА да е разликата на децата им, то родителите на близнаци, не са имали избор..ДА, близнаците са ДАР, но също така огромна грижа и отговорност и..определено не вярвам някой да е срещу предимство за тях..дори при ограничени места.
Обаче...с какво по-голямото дете на семейство с породени деца трябва да има предимство? Особено, ако майката си е в къщи в отпуск по майчинство за малкото дете .. ЗАЩО да не си гледа двете деца, като така или иначе няма да се върне на работа, а ще си остане в отпуск по майчинство?
...
И..с какво едно дете от семейство, в което има вече прието дете в ДГ, да е повече от същото дете в друго двудетно семейство, в което обаче няма прието дете в ДГ ?
..

Това наистина е хубав въпрос  newsm78

# 1 164
Аз да питам.

Ще ти опиша моя случай, който съвпада по всичко, само дето малкият не е на ясла. Породени са, с година и 8 месеца разлика, голмият е записан в ОДЗ.
Получаваме точка за адрес. Получаваме две точки за работещи родители. Получаваме точка за породени. ПОлучаваме точка за две деца. Получаваме точка за по-голям брат, посещаващ ОДЗ. Ако дреби беше записан на ясла, щеше и оттам да има точка.

Аз съм дала едно предложение на щурчо по този повод, тя може да ти го сподели - и без това ще ходи на срещата, а аз няма да мога.
За мен предимство трябва да има само в случай на две едновременно кандидатстващи деца, нито едно от които не е записано в ДГ към момента на кандидатстване. Това може и да не са близнаци, обаче.

# 1 165
  • София
Естествено е, че всяка майка на неприето дете се чувства малко или много ощетена.....
2 - години майчинство ми изтекоха. Сега работя от вкъщи , редовен студент съм, бременна в 7 месец и си гледам пъвото дете вкъщи.
Еми да чувствам се ощетена и затпва ще детето ми беше прието чрез системата в новооткрита група  ОДЗ, но ми отказаха да го запишат, защото е родено през Декември.
Ощетена съм, но какво да направя - ДА ПИЯ БОЗА ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЛИ ?

НДам..и на моето отказаха...макар да е родено юли...и към септември ще е на навършени 3г и 2 месеца, ама...трябвало до 31 май!!!!!!!!! Ей тази дата, ако някой ми обясни от къде се взима...???И ако ми докаже, че не е дискриминация по рожденна дата...??????

Е точно това нещо не ми е ясно #Crazy, от една страна ще ти изхвърлят детето от яслата, а от друга не може да кандидатстваш за ДГ.

Ощетени винаги ще има, но е много гадно да четеш, че изобщо нямаш шанс и то заради някакви безумни неща. Ако наистина всичко е честно няма да се сърдя, че детето ми не е прието.

А за жителството мисля, че става и с адрес на приятел или ако си под наем. Наистина не  е честно хора плащаши на други общини да се ползват от екстрите на други

...
..

Напълно те подкрепям, а и ако другото дете е на 17 - каква е връзката с предимството

# 1 166
И..като многодетна майка, която разбира огромния проблем на еднодетните майки, искам да спомена пак и мнението си за критерия за "многодетни семейства"..
НЯма такъв филм..
АКО се реши да се стимулират многодетните родители, то критерия трябва да е :
- ДЕТЕ на многодетна майка.
Тук вярвам,че спор не може да има относно това КОЯ майка е многодетна..Нито възраст на децата, нито на майката нито...каквото и да е.. ТАКЪВ критерий, би защитавал интереса на многодетните семейства..
Иначе...нито миналата година, нито тази ще са защитени интересите на многодетните семейства, а само нанякой от тях...(и покрай тях и на немногодетните с по две деца, ще се струпат купчина предимства, които не разбирам).
Разбира се..това е моята камбанария..- знам го предварително (този ред е за всички, дето ще кажат, че дърпам чергата към себе си), но пък и си е лечно мое мнение..

# 1 167
  • София
И..като многодетна майка, която разбира огромния проблем на еднодетните майки, искам да спомена пак и мнението си за критерия за "многодетни семейства"..
НЯма такъв филм..
АКО се реши да се стимулират многодетните родители, то критерия трябва да е :
- ДЕТЕ на многодетна майка.
Тук вярвам,че спор не може да има относно това КОЯ майка е многодетна..Нито възраст на децата, нито на майката нито...каквото и да е.. ТАКЪВ критерий, би защитавал интереса на многодетните семейства..
Иначе...нито миналата година, нито тази ще са защитени интересите на многодетните семейства, а само нанякой от тях...(и покрай тях и на немногодетните с по две деца, ще се струпат купчина предимства, които не разбирам).
Разбира се..това е моята камбанария..- знам го предварително (този ред е за всички, дето ще кажат, че дърпам чергата към себе си), но пък и си е лечно мое мнение..
мисля си че вече и майките с две деца се водят многодетни, имайки предвид каква е средната раждаемост

# 1 168

Напълно те подкрепям, а и ако другото дете е на 17 - каква е връзката с предимството

Ами...никаква Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Там е работата, че се опитват да обяснят,че това има връзка с многодетните семейства...(въпросния критерий за деца под 18г) А реално НЕ Е ТАКА.
По него може да се облагодетелстват и семейства с две деца...а в същото време многодетни да не се облагодетелстват, (както е моя случай)..
Сигурно, ако беше приет миналата година, щях да си мълча, щото нямаше да знам колко е несправедливо, защото моето щеше да е влязло по този критерий,... Но..тогава беше за 3 и повече деца до..10г..
Сега автоматично не е за 3 и повече, а за всяко дете до 18г...
Има лек нюанс.. Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 1 169

мисля си че вече и майките с две деца се водят многодетни, имайки предвид каква е средната раждаемост

Peace Peace Peace

Ха-ха-ха.. развесели ме...определено..Чудя се тогава...защо няма места в яслите и ДГ...при тази средна раждаемост за която говориш... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт