СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 964
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 200
Не става въпрос за социализация само, а за приемственост. Едно време, когато изписваха синът ми от яслата, ме питаха в коя градина искам да го прехвъърлят. На една ясла се падат 3, 4 ЦДГ-та, поне при нас е така, т.е. децата които се изписват от там не са толкова много. В нашата група бяха 3 или 4 деца, които си тръгнаха заедно от яслата и после в градината. Защо може децата от ОДЗ-тата да преминават директно, а децата от яслата да нямат право поне на едната точка. Тези, които не са си дали децата на ясла нека кажат защо? Дали заради това, че не одобряват яслата или защото не е имало места? Според мен голяма част дори не са си помислили за ясла, като неприемливо за тях, т.е. имали са алтернатива. Е аз например нямах, както и други майки, които не одобряват яслата, но са принудени да се запишат децата си там. Така че, хич не ми говорете за уреждане в яслата.

Peace

Само да добавя, че в яслата на моя син до преди седмица имаше записани само 16 деца. Едва миналата седмица приеха още нови и сега вече са 22 деца..
При положение ,че в ОДЗ-тата децата с апо 30бр...сами разбирате,че 16 деца са два пъти по-малко и едва ли биха били толкова, ако е имало желаещи родители да си запишат децата.
Всяка ясла има интерес да запише повече деца, защото от броя им зависи и финансирането й..(тук не говорим само за 40-те лв държавна такса..а също така и за субсидията, която получават на брой деца..)
И аз мисля,че ако имаше приемственост, (както преди имаше), места в яслите нямаше д аима и щеше да е въпрос на "доредил се до ясла"...Но..при крещящия недостиг на места за набор 2006 в яслени групи на ОДЗ, за мен е непонятно как няма чак такъв интерес към самостоятелните ясли..
И..да добавя още,че в групата основно са деца от набор 2007 (макар  по-големичките  деца да се гледат по-лесно..) Така,че..от цялата група на моя син, има само 5 деца набор 2006... Общо са 4 групи в яслата..и това е една ясла за няколко квартала наоколо..Не вярвам чак толкова да натежат тия 20 деца на ЦДГ-тата в района.., да не говорим на няколкото квартала..

# 1 201
  • София
Защо се дава само 1т. за родители с постоянен адрес.Не е редно.Има много млади семейства,които са вложили пари в апартамент и плащат данъци.Преди време когато си купихме нашия гледахме да има в близост ДГ за бъдещото ни дете,а сега всичко отива на вятъра.Защо не се направи райониране по общини или квартали.Имам предвид в общината или квартала,където са с постоянен адрес родителите,да имат по-голямо предимство за намиращите се в близост ОДЗ или ЦДГ.Ние като си подавахме документите за постоянен адрес задължително ни искаха нотариален акт,незнам дали в другите общини го изискват.

И АЗ СЪМ - ЗА

# 1 202
Ако не го дадеш детето на 10 /или 3/ месеца на общинско ДЗ тепърва ще духаш супата.....Раждаш и записваш.....В такаво положение ни поставят...ребром. #2gunfire

# 1 203
При нас пък има 1 ясла и 1 градина. Ама защо ли не го записах на хартия да ходи, пък това, че ще заеме място на някое наистина нуждаещо се свмейство в доста по-лошо положение от нашето, кво ми пука... Ех, ама тия пусти мои принципи...
Знаеш ли..в чистите ясли този номер не минава.. Grinning (или поне в нашата) Ако не ти посещава детето яслата, приемат на негово място друго дете..Така,че..едва ли щеше да си ощетила някого  Grinning (поне не за дълго)..
Иначе..децата в яслитенаистина боледуват много. Гледах по списъка на плащането..Има деца с по 2 дни посещаемост на месец. Не,че не искат да ходят..Просто..някой лежаха в болница..Въпрос на имунна система..
Моя юнак ходи по 18 дни в месеца и..е с най-голяма посещаемост.
Най-масово са децата, които ходят между 9 и 11 дни месечно..
Ако не беше чиста ясла, а ОДЗ, щеше ли да си запишеш детето ?

# 1 204
Ако не го дадеш детето на 10 /или 3/ месеца на общинско ДЗ тепърва ще духаш супата.....Раждаш и записваш.....В такаво положение ни поставят...ребром. #2gunfire

Хех, не е точно така..раждаш и записваш, да кандидатства детенце.., а дали ще ти дойде реда... newsm78

# 1 205
Аз да си призная, не съм чула да се е открило ново училище...А там..как ще се поберат децата на половината страна не знам..Скоро ще пропищим и за липса на места в училищата..
   Joy Joy Joy Пак да ви успокоя,че не сте единствените майки изпаднали в ужас от записване на децата си в ДЗ.Положението в у-щата е същото,че даже и по-лошо. Sick Вече доста хора пищят,а някои още не са се усетили,но има време.Теоретично от 1 април се подават документи,а се оказа,че вече няма места и то в кварталните у-ща.Приемат се тихомълком молби без дати и вх.№-ра и се формират класовете,а от 1 април всичко това получава съответната легалност.Ако си нямаш обаче секретарка или друг служител в у-ще и отидеш най-наивно на 1 април ще разбереш,че места....вече няма.
                           Така ,че успокояващото за вас е ,че ще имате здраво калени нерви от борбата с ДЗ и за училище ще сте вече с горчив опит.Или ще сте събрали пари за частно училище.
                           Това е !Нищо ново и конструктивно в измъченото ни образование.

# 1 206
                           Така ,че успокояващото за вас е ,че ще имате здраво калени нерви от борбата с ДЗ и за училище ще сте вече с горчив опит.Или ще сте събрали пари за частно училище.

Така де...тия родители, дето се притесняват, че до 6г на детето може да се наложат да си останат в къщи...май трябва да почнем да се притесняваме,че..така ще е до 12клас..
Ти сега ме навя на една мисъл..дали да не взема една начална педагогика да изкарам докато чакам да приемат детенце в детска градина, че...после може да се съберем няколко такива като мен и..да спретнем частно училище за децата на тия от вас, дето пак няма да са достатъчно социално слаби  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 1 207
  • София
Lovi - татко.
Браво Щурчо, добре се представи на срещата!

Както и очаквах, г-жа Минчева почти не е в час, а основно пак се слушаше само г-н Джонев. С въпроса си за броя на заинтересованите страни, който го поставих и на журналистите, целях да се остави основно да говори г-жа Минчева, а не г-н Джонев. Все пак той е изпълнител на заданието, а не основна страна в диалога община-директори на ДГ-родители.

За съжаление, предаването беше добре режисирано. Родителите бяха отделени като отделна категория встрани от камерите, а на привилигерованите им се чуваше думата от центъра на сцената.
Г-н Джонев ловко избегна прекия отговор на въпроса "Ще се откаже ли от изпълнение на заданието, ако се приеме критерии време". Също така и не прочете всички предложени критерии. Замълча си.

# 1 208
  • София
Здравейте,
включвам се с информация, която може да бъде полезна.

В понеделник, 16.02, от 11.00ч. в Зала 5 на Столична община ще се състои обсъждане на проекта за регламент по приема в детските градини.

Lovi  - татко.

Определено е полезна информация, но донякъде. За да се влезе на "Московска" 33, трябва предварително да се заяви участието на желаещите, за да може да се изготви списък. На входа по него и срещу лична карта се извършва проверка и допускане в сградата.

# 1 209

Така де...тия родители, дето се притесняват, че до 6г на детето може да се наложат да си останат в къщи...май трябва да почнем да се притесняваме,че..така ще е до 12клас..
Ти сега ме навя на една мисъл..дали да не взема една начална педагогика да изкарам докато чакам да приемат детенце в детска градина, че...после може да се съберем няколко такива като мен и..да спретнем частно училище за децата на тия от вас, дето пак няма да са достатъчно социално слаби  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
             Ами ние с няколко колежки сме обмисляли идеята за ЧДГ /теоретична и практическа подготовка имаме на 6,че и повече  Laughing/ Ясно ни е обаче,че без собствена сграда сме аут.Нито цените ще са ни поносими,нито ще бъде направено както го искаме /като помещения/ а и наема ще се вдига автоматично с появата на всяко ново дете.Вече имаме и практически опит от подобна градина.Направиха я супер,с поносими цени още 90 и някоя година и собственика на помещението я разсипа за 0 време.
              Така,че Щурчо първо завършваш архитектура и построяваш сграда на частното у-ще , а ние събираме пари да ни учат нормално дечицата.А може към у-щето да имаш и ДГ. Peace
              Според мен една такава инициатива ще изпревари общинските идеи. Mr. Green

# 1 210

Така,че Щурчо първо завършваш архитектура и построяваш сграда на частното у-ще , а ние събираме пари да ни учат нормално дечицата.А може към у-щето да имаш и ДГ. Peace

Ами..да приемем,че вече тази работа съм я свършила Peace
Съпругът ми е архитект, аз съм строителен инж. по образование..
ТА...откъм сграда мисля да го докараме...достатъчно читаво... Mr. Green
Сега сериозно..
Има приятелка адвокатка, която пък спомена,че има терен...и интерес...Ако сериозно се подходи, не е невъзможно да сътворим идеята Simple Smile

# 1 211

Сега сериозно..
Има приятелка адвокатка, която пък спомена,че има терен...и интерес...Ако сериозно се подходи, не е невъзможно да сътворим идеята Simple Smile
Остава да намерим спонсора  Laughing или банката ,която да ни финансира,а и ББ може да помогне с терен на подходящо място.Лиценза и церемониите по учебни програми ги поемам аз. Laughing Ще се набъркам и на архитекта в заданието за да обясня какво точно трябва на идеалната ДГ. Embarassed

# 1 212
Здравейте,
включвам се с информация, която може да бъде полезна.

В понеделник, 16.02, от 11.00ч. в Зала 5 на Столична община ще се състои обсъждане на проекта за регламент по приема в детските градини.

Lovi  - татко.

Определено е полезна информация, но донякъде. За да се влезе на "Московска" 33, трябва предварително да се заяви участието на желаещите, за да може да се изготви списък. На входа по него и срещу лична карта се извършва проверка и допускане в сградата.

Това определено е полезна информация...Сега ви вейвам и телефон на Общината с надежда да може на тях да се запишат родителите предварително или...поне да получат инфо дали е достъпно за всички и ..как точно Simple SmileSimple SmileSimple Smile

02/943 3183, в. 8121,  - директор дирекция Образование

02/981 1043, в. 401,   Дирекция "Секретариат на СОС"

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 20:18 от *щурчо*

# 1 213

Сега сериозно..
Остава да намерим спонсора  Laughing или банката ,която да ни финансира,а и ББ може да помогне с терен на подходящо място.Лиценза и церемониите по учебни програми ги поемам аз. Laughing Ще се набъркам и на архитекта в заданието за да обясня какво точно трябва на идеалната ДГ. Embarassed

Не звучи лошо...трябва да помисля малко по-задълбочено и..да спра да се тормозя как да реша неразрешима задача...Сигурно построяването на частна ДГ ще се окаже по-лесна и по-бързо релизируеама задача от приемането на детенце в Общинска ДГ..

# 1 214

А резултата кога ще бъде известен!

Общи условия

Активация на акаунт