СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 100 209
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 515
  • София
1) ВСЕКИ, който има лична карта, има постоянен адрес - това е адресът, който е записан върху нея!
2) Плащането на данъци не е свързано нито с постоянния адрес, нито с временния.
3) За регистрация на постоянен адрес към тази седмица поне в една община в София искат: лична карта, акт за раждане, попълнено заявление. Толкоз..... Лично съм питала  Whistling

reniris
, не бой се, никой нищо не знае още, никой не може да ти отговори, нали видя как изненадващо изскочи тази 10-та версия, ей така... Само Съдбата знае какво ни се крои  ooooh! Та още нищо не е прието...

П.С. За критерият "данъци" и аз съм  newsm78   #Crazy  newsm78

значи разбирам: ОСТАВАМ СИ С ПОСТОЯНЕН АДРЕС в провинцията плащам си там данъци ... тук се регистрирам с настоящ адрес(които мога да сменям през 30 дни) и взимам 2т. - о'к  
п.п. в нашата община в Слатина искат за регистрация на постоянен адрес нотариален акт , акт за граждански брак и т.н , което значи ,че наистина ще съм жител на тази община щом представям нотариален акт на жилище  (или съм омъжена за човек с постоянен адрес от тази община)- логично !

# 1 516
  • София
reniris, извини ме Hug
 Постът ми е към ембрион
Joy
Разбирам те правилно какво точно искаш да кажеш, но не мога да се съглася. Започвам да се чувствам виновна,че съм родила второ дете. Моите деца и двете са в градина, макар и различни  - едното в Младост, другото в Центъра, и периметъра  на обиколка ми се увеличава доста. Няма да споря повече. 

Wink а'бе видях , че ме хвърли в 9 глуха опс в 10  Joy нали сме сега всички на 10   bouquet

# 1 517
Само да каже и мойто мнение, моля без да се засяга някой!
1. Критерий за близнаци- да няма предимство! Да кандидатства едновременно и 2-те деца, но ако приемат 1-то да приемат и автоматично и другото.
2.Критерий 2 деца- да няма предимство! Ако кандидатстват и двете едновременно и ако приемат 1-то да приемат и автоматично и другото, но в 1 и също ДЗ.
3.Семейства с 3 и повече деца- да няма предимство!- същото като 2т.
Всеки си прави избора колко деца ще има. Не мисля, че това дава някакво предимство.

Да бъдат създадени критерий когато местата в ДЗ са достатъчно.

# 1 518
  • София
Да, от виртуалното деловодство отговарят коректно , но изцяло с общи приказки.Няма голяма полза от такава жалба.

Герчо, чакам да видя писмото ти.
 Ставам досадна,но настоявам за отмяна на критерия наличие на брат(сестра) в ДГ.
 Който е луд нека кандидатства от Люлин чак до Младост. Ясно е,че всички кандидатстват в някакъв удобен за тях периметър. Ако пък им е неудобно второто дете да е в еди-коя си градина-да не са кандидатствали за нея  или да си го държат вкъщи.

ПП. За данъците точно така го разбрах-ще се гледа сумата (колкото по-голяма-толкова си по-напред), а не дали си платил(неплатил).

Звучиш абсурдно с искането си за отмяна на критерия брат/сестра. Искам да те попитам - изпадала си в ситуация да разхождаш децата си в различни градини?Само ако си била в такава ситуация ще приема изказването ти за нормално.

Изобщо не е абсурдно. Това че някои имат по две деца, а аз едно не значи, че техните трябва да са с предимство.
И както е казала Герчо по-рано - това, че детето ми е първородно защо трябва да го лишава или да бъде дискриминирано заради това???

Това не е дискриминация. Просто е абсурдно сутрин да отивам да оставям едно дете на едно място, после второто на друго .Хайде   да речем аз съм добре - имам кола, разхождам ги. Ами хората, които  ползват градския транспорт?Как майката да отиде на работа навреме и да заведе децата на градина едновременно ако трябва да чака транспорт. В този случай  могат да я изгонят от работа. Или пък трябва да тръгва в 5ч. Но пък градините отварят в 7ч?Какво се прави в такава ситуация?Има много "ако" в цялата тази работа. Според мен трябва да се запази този критерии. Но също така според мен решаването на въпроса с градините е отварянето на нови  такива,а не измислянето на нови и нови критерии за прием. Точно пред 43- ти блок в Младост 1, тоест под прозорците ми, има  градина, която не  работи? Питам се защо? Градината е голяма, а не се използва. Имат време да седят и мислят регламент за кандидастване, а нямат време за ремонти.

Ами виж сега, родителите на едно дете са в същото положение, когато заради такива предимства трябва да водят детето си на градина в другия край на София. Те също закъсняват за работа и също има риск да ги изгонят от работа.
Както е казала Блан, съжалявам, но всеки си прави сметка колко деца да има и при очОваден недостиг на места предимствата са абсурдни. Второто дете на някой няма по-голямо предимство от моето първо да посещава същата градина.

# 1 519
  • гр.София
 angelaa- радикално и справедливо.
 Само остава въпросът кой ще е критерия при равен брой точки.

Ембрион, и аз няма да споря повече. Ето,на теб ти е трудно и се справяш. Hug
 И аз не съм за оплакване. Ще пиша само ЦДГ-та , а там предимството брат(сестра) се среща много по-рядко.Отделно така нареченото голямо (дете) все пак вече не е вързано за полата ми,по-самостоятелно е.
 Но тези ОДЗ-та се превърнаха в нещо като затворени институции ,в които достъпът е срещу абонамент. Ако имаш друго дете там... Ако си набутал ясленче там...

# 1 520
  • София
Ще си позволя да не се съглася с това, че точно за многодетните е дискриминационен критерия Simple Smile - всеки има правото да бъде многодетен родител..Това е личен избор. Ако пък има и възможността да си го позволи- защо да не го подкрепим ? Аз лично се чувствам удовлетворена. Това дава на сина ми равен шанс с дете, което е породено и има братче/сестриче  в ДГ... и..не виждам особена разлика..

Ако няма предимство за породени и брат/сетра, то не виждам по какъв начин някой може да ме убеди, че трябва изобщо да се гледа броят деца в семейството  Peace

Звездица,  личното ми мнение се препокрива с масовото тук- ние съзнателно сме направили избор да имаме две деца- било породени, с 3г разлика или със 7 год разлика. Ако няма да се гледа броят деца, дали ходи на ясла, градина или т.н. за да има равен шанс за всички деца , то трябва предимството да остане само и единствено за близнаците! И надали някой ще се възпротиви. Тези деца са родени заедно, никой не  е имал избор. Те са дошли заедно на този свят.

Лично аз не виждам нищо общо м/у близнаци и породени. По-скоро виждам общо м/у породени и всички останали семейства с две деца (вкл. и посещаващи училище) и тези, на които брат/сестра посещава вече ДГ (даже за мен тези два случая са еднакви).

И както е казала Герчо по-рано - това, че детето ми е първородно защо трябва да го лишава или да бъде дискриминирано заради това???

Както ти, така и всички останали родители с много деца първо са имали едно, което е кандидатствало, като единствено  Laughing Не ми се вижда сложно за разбиране  Laughing
А  кандидатствало е било още по-сложно, защото вторите деца на останалите са влизали директно!
За разлика от сега, когато вторите деца се джуркат наравно с останалите в жребият (пак ще кажа, че едното дете в много от случаите ще бъде с равен брой точки, защото са от сф и двамата родители работят) и нямат директен прием, т.е. остават навън, докато другото дете ходи на ДГ.

И в тази връзка да ти кажа, че кандидатства когато имаше директен прием за вторите деца. А сега второто ми няма да бъде прието по миналогодишните предимства. Прецакващо, нали Simple Smile Но не ми пука. За мен това е по-справедливото, защото се дава шанс на семействата с едно дете. Ще се джурка наравно с тях и дано има късмет.

Пък, ако няма, нашият тати ще храни не две, а три гърла, защото майка му и да работя, пак няма да имат пари за частна ясла дори и на едното. Две деца са си повече от едно. Ето тук Герчо е разликата с частните ясли, разбра ли я? Ако аз и ти имаме общ семеен доход от 2000лв, ти даваш 1000лв за частна ясла и тримата живеете с 1000лв (ти, мъжа ти и детето). А ние даваме 1000лв и четиримата живеем с 1000лв (ние с мъжа ми и две деца). И разликата е огромна, защото знаеш, че разходите по децата са по-големи, отколкото разходите за възрастни. Аз мога да нося едни обувки и дрехи 5 години, т.е. константен разход. Но децата имат нужда от нови дрехи и обувки през няколко месеца. За нас може да не купувам пресни плодове и зеленчуци, но за децата купувам в огромни количества. И на това му казвам двоен разход. Той важи за още куп неща около двете дечица, изключвам възрастните в семейството.
Изобщо не ме разбирайте погрешно, аз съм разбран човек, но в случая се опитвам да ти покажа какво е с две дечица. Съгласна съм да има равен шанс за децата ни. И всеки път казвам, че ако ще има такъв, то трябва да отпаднат всички предимства, освен за близнаците. Тогава ще съм доволна от наистина справедливите критерии- предимство за наистина нуждаещите се. Всички други сме направили своят избор за повече от едно дете.

Ембрион, не спори, вече веднъж се опитах да обясня нагледно с разбивка по часове какво се случва с майка на две деца, които посещават две различни градини, тя работи на трето място, а живеят на четвърто. И са от Сф, където задръстванията са факт. nana77 дано си прочела поста ми тогава. Напълно реален. Разбит по часове. Имала съм и едно дете, знам как е.

# 1 521
  • София
значи разбирам: ОСТАВАМ СИ С ПОСТОЯНЕН АДРЕС в провинци

Пак да кажа, че ПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪЦИ НЕ Е СВЪРЗАНО С ПОСТОЯННИЯ АДРЕС!

И... таковата.... това е само ПРОЕКТ  Whistling

# 1 522
blanc, отговора ми е да няма критерии. Да няма никакви точки. Единствения фактор, който да определя как детето да бъде прието да остане времето. Да се кандидатства по време т.е. I месец- 1 набор, II месец- 2 набор. и .т.н. всички други жребии ми се виждат абсурдни.

# 1 523
  • гр.София
 diana_t, при Версия 10 , при двама работещи родители от София със сигурност детето ,което има брат(сестра) в градината ще мине пред детето,което е едно в семейство (пък дори и в двудетно,без дете в градина) Въобще няма да отидат заедно на балотаж.

angelaa- разбрах, ама със закъснение. Mr. Green

# 1 524
  • София
Lovi - татко.

Железни майки сте!
Като цитирате трудното водене на две деца в различни градини, къде са татковците Ви?
И не ми излизайте с номера че те са постоянно заети с изкарване на пари за семейството и не могат да водят поне едното дете.
Всичко е въпрос на семейно планиране. Както сте се разбрали за броя на децата в семейството, така и ще се разберете за воденето им на градина.

# 1 525
  • София
значи разбирам: ОСТАВАМ СИ С ПОСТОЯНЕН АДРЕС в провинци

Пак да кажа, че ПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪЦИ НЕ Е СВЪРЗАНО С ПОСТОЯННИЯ АДРЕС!

И... таковата.... това е само ПРОЕКТ  Whistling

Аха , вие къде плащате данъка на жилището си newsm78 ? в общината където живеете и където ще кандидатствате за ДГ  или другаде
( не са ми ясни тези неща , и за това не иска да споря О'К  ако не съм права , но то както е проект така ще стане и реалност , и тези които имат настоящ адрес ще се равнят с тези с постоянния , а пак казвам - има разлика и са две различни неща - трябва да се проверят и да се догледат всички К-та преди да се приемат за да няма ощетени и всеки да е  наясно  )
п.п. говоря за моя случай - с настоящ адрес съм  да не стане догодина , че видиш ли ти - трябвало постоянен с 1 г. назад , а някои не догледал нещата ! Wink а аз сега все още имам време да се регистрирам и да грабна точка когато му дойде времето  Mr. Green

# 1 526
  • нейде там, където ....
Lovi - татко.

Железни майки сте!
Като цитирате трудното водене на две деца в различни градини, къде са татковците Ви?
.........
Конкретно в момента - командировка. За дълго и на често. Понякога ходя и аз.
Не майките. Татковците излизат често с тези номера.

Много по-трудно е да се нагоди графика на двамата родители с графика на децата. Винаги сме планирали нещата така, че да може да се справи и само единият от нас, когато се наложи. С изключение на тази учебна година. Водили сме ги и в оДЗ на 1 спирка разстояние.

Не защитавам точката за брат/сестра в градината. Но ако бъдат приети по общия ред, кандидатствайки наравно, с останалите, то нека бъдат улеснени в последствие за евентуална размяна между детските градини. Макар да си е стресиращо за детето всяко едно местене, докато местата в градините не достигат - това ми се струва разумен вариант, неощетяващ никого.

# 1 527
angelaa, аз от много време насам (от по-предишната тема за регламента) предлагам нещо подобно, ще се самоцитирам:

Цитат
- две деца от едно семейство, кандидатстващи едновременно в годината на прием и при условие, че никое от тях не посещава в момента ДГ или ОДЗ, да получават допълнителна точка без оглед на възрастовата им разлика.
При прием на едното дете, тази точка автоматично да се премахва от сбора точки на другото дете.

Веднага давам пример: имаме две семейства, в едното кандидатстват едновременно две деца, едното на 4,5 а другото на 2 години. Дотогава не са посещавали ОДЗ или ДГ, тъй като примерно майката е гледала и двете деца, докато е била в майчинство с второто или голямото е посещавало самостоятелна ясла. В един момент и двете кандидатстват за ОДЗ и... ясно ти е колко е голям шансът да вкараш не едно, а две деца едновременно. Този случай много се доближава до случая с близнаци, само дето децата кандидатстват за различни възрастови групи. От друга страна съм аз, с две породени, едното от които е прието в ОДЗ. Защо  трябва да получавам точка поради самия факт, че имам породени деца? Моята нужда е по-малка отколкото нуждата на първата майка. За едно дете  ще се напънеш и ще намериш гледачка или частна ясла, на която можеш да плащаш, но за две едновременно?

Принципно аз съм против това за второ дете, независимо от върастта му, да се дава точка (само поради факта, че съществува второ дете) - това би имало смисъл, само ако и двете деца кандидатстват едновременно. Иначе това е едно лошо противопоставяне на семействата с едно срещу тези с две деца и намалява несправедливо шанса на първите.

Относно близнаците, мисля че те са си отделен случай и трябва да имат предимство.

# 1 528
  • нейде там, където ....
......
Аз не съм се отказала от писмото, но утре ще го преработя, защото вече не е актуално. Явно ще трябва да го депозирам само от мое име, защото никой не проявява интерес
Аз проявявам. Може ли преработения вариант? Доколкото те познавам - "за" съм

Щурчо, аз колкото повече чета текста за данъците, толкова повече се убеждавам, че се има предвид точно количеството платени данъци. Ще си позволя да го цитирам още веднъж

•   третично: по намаляваща сума на платени местни данъци и такси за миналата година от двамата родители (ако има неплатени данъци и такси, неплатената сума се намалява от сумата за подредба);

И аз мисля, че се гледа количеството на платените, а не на дължимите данъци.

# 1 529
Извинявам се за въпросите които може и да ви се сторят глупави,но от толкова много теми и неясноти тотално се обърках.Имам син на 30.01 направи 3 год.посещава самостоятелна ясла,кандидатсвах ме чрез системата за ДГ и към този момент ни пише чакащи под номер 82 но в графата за група пише прием 2005г.Назнам защо е така.И доколкото разбирам критериите за прием все още не са ясни,когато се приемат тогава ще бъде реално класирането/приемането на детето.Предварително благодаря на всички.

Общи условия

Активация на акаунт