СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 771
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 450
  • гр.София
 Нали преди е имало някакви така наречени групи-вариант? Знам ли и аз,каква им е идеята. Поддържам разговора просто Joy

Последна редакция: сб, 13 дек 2008, 09:45 от blanc

# 451
  • София - Дианабад
Мисля, че вариантните групи ги откриват, за да попълнят броя на групите там, където няма достатъчно места. Например в провинцията има вариантни групи, за деца, които не са навършили съответната възраст. В София вече няма такива.

Всъщност Дидиа е доста по-компетентна по въпроса, нека да си каже мнението.

# 452
  • София
Мисля, че вариантните групи ги откриват, за да попълнят броя на групите там, където няма достатъчно места. Например в провинцията има вариантни групи, за деца, които не са навършили съответната възраст. В София вече няма такива.

има, например - в 76 ОДЗ в Младост 4 има група І - вариант. приемаха деца родени първото полугодие на 2006.

# 453
  • гр.София
 И във 2 ЦДГ имаше такъв прием-за 2006 набор. Ето, пишеше го в новините http://kg.sofia.bg/?page=news&id=98

Уникално нещо. С още 3 места съм се придвижила напред. ОТ 106 чакащ-сега съм 77. И то в градина,в която няма никакъв прием след 3-тото класиране през юни. Но непрекъснато вървя напред Mr. Green

# 454
  • Ланкър, планините Овнерог

Уникално нещо. С още 3 места съм се придвижила напред. ОТ 106 чакащ-сега съм 77. И то в градина,в която няма никакъв прием след 3-тото класиране през юни. Но непрекъснато вървя напред Mr. Green

Явно някой от по-предните номера си е деактивирал кандидатурата.

# 455
  • София
Аз така и неразбрах с това деактивиране какъв е случая newsm78 Сега като се активират деактивираните кандидатури,пак ли ще са на местата от преди деактивирането?

# 456
  • гр.София
Аз така и неразбрах с това деактивиране какъв е случая newsm78 Сега като се активират деактивираните кандидатури,пак ли ще са на местата от преди деактивирането?

ДА!

Гита Ог,така е, или ги приемат другаде. Аз се радвам на намаляващата цифра  Simple Smile, което е измамно. Пак може да набъбне.

# 457
                  Момичета,първа група "вариант" имаше по ваше време /когато вие бяхте в ДГ  Laughing/ и беше измислена защото тръгвахте на у-ще на 6 години.Някаква особена разлика не виждам защото родените на 1 юни 2005 година пак ще са с една година по-големи от родените на 30 май 2006 година.Сега съответно групите са 1 януари - 31 декември на съответния набор и за това се учудвам на този прием за родените първо полугодие.В момента  групи - вариант са по-скоро изключения.
                  Ако питате за моето ЛИЧНО мнение аз съм за тръгване на децата от 2 годишна възраст на ДГ с учители.И за правото на родителя да реши дали да даде детето си на ДГ по-рано /за тези,които са родени в началото на следващата година/,ако остане старото положение 1.01-31.12./
                  Чакайте си спокойно реда и не си деактивирайте кандидатурите.Винаги има движение в групите през годината, а в ОДЗ-тата 2006 ще се приемат деца и без да са ходили на ясла.Яслата не покрива нуждите на ДГ и винаги почти половината деца са "от вън" ако така мога да се изразя. Peace

# 458
  • нейде там, където ....
И сега, децата, които тръгнат с предния набор на градина, логично е да тръгнат с тях на училище, на 6 години.
Предполагам, че има помещение, а няма персонал за яслена група. Понеже проблемът е най-голям за набор 2006, все пак правят групи за тях. Мисля, че септември 2009-та те ще са втора група, а родените след края на май дечица ще се приемат тогава в първа.

# 459
                  Ами ако не искат да тръгнат на у-ще на 6 години?Какво става тогава с тях?Все пак те са 2006 год и няма закон ,който да ги задължи да ходят на у-ще на 6.Ще са минали ПГУ и място в следващото ПГУ /което всъщност си е на набора/ няма да има.Би трябвало да се приемат тези ,които ще ходят на у-ще на 6,ама каква гаранция има ,че в последния момент няма да се откажат от у-ще и пак място да няма за тях.

# 460
  • нейде там, където ....
Когато родителят записва детето си по-рано на градина, би трябвало да е наясно, че на шест ще завърши предучилищна. Ако няма намерение да пускат детето по-рано на училище, защо бързат с градината? Може би за тези, които желаят да повтарят предучилищна, вторият път да е в училище?   Thinking
Иначе, какво излиза? На 2 г. и 9м. не може да е заедно с двегодишните, защото го дърпат назад,  а на 6 г. и 9 м. същите деца вече са му достигнали нивото ли, какво?  newsm78
Някъде из темите имаше предложение избора с кой набор върви детето да се прави еднократно. И със сигурност да се взема под внимание мнението на преподаватели и възпитатели, не само на родителите  Peace
Но всичко това все още е в сферата на мечтите, защото би било приложимо само и единствено, ако има достатъчно места за всички желаещи. Confused

# 461
                   Според мен избора трябва да е на родителя.Това за тръгването на 6 год на у-ще. LaughingСега ще се пуснат децата от септември във втора група за да са на градина докато мама и тате работят , а после гледайте каква война ще стане,че не са готови на 6,че са малки и искат да останат в градината.Не един или два са подобните случаи,но с цяла група направо си е интересно. Mr. Green

# 462
  • на път
Във връзка с вариантните групи.

Моето момче беше преместено във вариантна група (деца на навършени 2 години) след първата година в яслата. Бях много притеснена, защото си мислех че е още "бебе". Оказа се, че точно през тази година "дръпна" напред здраво (в сравнение с приятелски деца на същата възраст посещаващи яслена група). Стана абсолютно самостоятелен, научи много песнички, стихчета, рисуваха ... и всички други екстри. Просто си имаха занятия, които не се случват в яслата във този си вид.

На следващата година беше първа група (а не втора както някои предполагат). Групата се попълни и с деца посещавали ясла до този момент. Разликата в знанията и самостоятелността на децата беше голяма. Адаптираните деца започнаха занимания с език, изкуство, спорт ...

Няма да му се налага да тръгва на 6 години на училище ...

# 463
  • нейде там, където ....
Ако случайно сме приети в такава група, поне за едно дете от нея няма да стане война, като навърши 6.  Mr. Green И аз подкрепям правото на избор на родителя, на колко години детето да тръгне на училище. Но все пак те трябва да са наясно с последствията, когато записват детето в градина по-рано. Peace Аз избрах ОДЗ на детето си именно заради групата вариант, която е имало предни години, а сега изведнъж се оказа, че не може да има такава. И децата от нея не са повтаряли, ако родителите не го пожелаят изрично. Въпрос на организация и преценка на всички, които се грижат за децата.
Сега в цяла София има 3 такива групи.

# 464
Във връзка с вариантните групи.

Моето момче беше преместено във вариантна група (деца на навършени 2 години) след първата година в яслата. Бях много притеснена, защото си мислех че е още "бебе". Оказа се, че точно през тази година "дръпна" напред здраво (в сравнение с приятелски деца на същата възраст посещаващи яслена група). Стана абсолютно самостоятелен, научи много песнички, стихчета, рисуваха ... и всички други екстри. Просто си имаха занятия, които не се случват в яслата във този си вид.

На следващата година беше първа група (а не втора както някои предполагат). Групата се попълни и с деца посещавали ясла до този момент. Разликата в знанията и самостоятелността на децата беше голяма. Адаптираните деца започнаха занимания с език, изкуство, спорт ...

Няма да му се налага да тръгва на 6 години на училище ...
                Това илюстрира моето мнение,че децата от 2 години трябва да бъдат с УЧИТЕЛИ не с медицински сестри. Peace

Общи условия

Активация на акаунт