Майчинството - счетоводно - 12

• 71 188
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 495
Elfita , много ти благодаря за бързия отговор, макар да се надявах на друго Confused . Живях със заблудата, че ще взимам 90% минус някакви удръжки евентуално... макар и предният път да не беше така (просто не помня сумите оттогава Embarassed ).
Още веднъж мерси  bouquet

# 496
само да споделя, в момента се осигурявам на втори трудов договор на 1000 лева, та чистата сума за получаване по фиш е 783, предполагам това ще е обезщетението ти за периода на болничния

# 497
В майчинство съм за отглеждане на дете до 2 год.възраст(остават ми още около 7 месеца).Колегите са недоволни от момичето което ме замества и искат да се върна на работа, за да я освободят.Мога ли на този етап да си прекъсна майчинството,да се върна на работа за известно време,за да и прекратят договора и после пак да си продължа майчинството.Т.е. те искат ново назначение.Моите въпроси са:1.Какви документи са нужни за прекъсване на майчинството?
     2.За какъв минимален срок мога да се върна на работа,за да я освободят?
     3.Като съм се върнала на работа в какъв предварителен срок трябва да уведомя,че искам да си продължа майчинството?
Въобще възможно ли е да им помогна с нещо?

# 498
Здравейте.

От фишовете за заплатата си не мога да разбера колко точно е брутната и колко е нетната ми заплата. Не мога да си изчисля майчинството и затова се надявам на помощ от вас. Заплатата ми е 500 лв., но получавам месечно и соц.разходи за храна около 100-120лв. Чистата ми заплата е обикновено над 500 лев., но за моя изненада, когато проверих в сайта на НОИ се оказа, че ми превеждат по около 320лв. за месец.
Вече една година се опитвам да измоля от "човешките ресурси" във фирмата да проверят случаят ми, но винаги се оправдават с колежките от София (фирмата е регистрирана в София и всички болнични и док. се пращат в софийското НОИ).
От направената справка в сайта на НОИ виждам, че веднъж среднодневното обезщетение ми е 16,13 лв. - за втория и третия болничен, а за първия болничен (45 дни преди раждане) - среднодн. обезщ. е 17,52 лв. Възможно ли е това, при условие , че за предишен ползван болничен среднодн. обезщ. е 21,08 лв.

Предварително благодаря за отговорите.

# 499
  • Пловдив
Здравейте.

От фишовете за заплатата си не мога да разбера колко точно е брутната и колко е нетната ми заплата. Не мога да си изчисля майчинството и затова се надявам на помощ от вас. Заплатата ми е 500 лв., но получавам месечно и соц.разходи за храна около 100-120лв. Чистата ми заплата е обикновено над 500 лев., но за моя изненада, когато проверих в сайта на НОИ се оказа, че ми превеждат по около 320лв. за месец.
Вече една година се опитвам да измоля от "човешките ресурси" във фирмата да проверят случаят ми, но винаги се оправдават с колежките от София (фирмата е регистрирана в София и всички болнични и док. се пращат в софийското НОИ).
От направената справка в сайта на НОИ виждам, че веднъж среднодневното обезщетение ми е 16,13 лв. - за втория и третия болничен, а за първия болничен (45 дни преди раждане) - среднодн. обезщ. е 17,52 лв. Възможно ли е това, при условие , че за предишен ползван болничен среднодн. обезщ. е 21,08 лв.

Обезщетението ти се изчислява въз основа на данните от НОИ,независимо,че ти взимаш повече.Явно допълнителното се дава на черно при нас.
Напиши какво ти дава НОИ като доход 6 месеца назад преди първия ти болничен по време на бременността.

А този болничен,който ти е изчислен на по-голяма сума явно е за друг период и са те осигурявали на по-голяма сума.

# 500
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    727.46
5    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    659.21
6    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    900.91
7    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    616.51
8    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    23    650.56
9    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19    99.98
9    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица       372.70

Това копирах от справката на НОИ за соц. осигуряване на 6-та месеца преди раждането (м. октомври 2007г).
Във фишовете имам начислени и др.суми, но те са социални разходи (премии, клас и др.), но обикновенно чистата ми заплата е около 500-600 лв.
Няма двойно счетовоство във фирмата ми. Просто не дават никакви пари "под масата".

Последна редакция: вт, 21 окт 2008, 00:12 от ninka@

# 501
Забравих да кажа, че изплатеният ми болничен за общо заболяване е от преди да забременея и дори тогава заплатата ми беше по-ниска.

А също така след изтичане на 48 дни след раждането започнаха да ми изплащат заплата (просто някоя от софийските колежки е решила, че съм се върнала на работа #2gunfire). И така сега дължа на фирмата 2 заплати.
Между другото стана пълен батак с болничните, а и първите две декларации се подадоха заедно и по няколко пъти, защото все се губеха по пътя до НОИ. Последната декларация съм подала м.август, но така и не е стигнала по предназначение. И аз си чакам 220 лв. на куково лято.
Но такава жалба ще им спретна, че ......
Само искам да съм сигурна, че наистина са ми объркали нещо болничните, за да не обвиняван безпочвено някого.

# 502
  • София-Младост
Здравейте.

Е няма как да има разлика всреднодневното обезщетение за целия период от 315-те дни. Или е 16,13 или е 17,52. 

# 503
  • Germany
Здравейте,
Имам още едно питане. Термина ми е за 06.06. Сметнах, че трябва да изляза в 1вите 45 дни на 23 април. При това положение от кога ще ми се броят 6 месеца? От 23 октомври ли? или от началото на октомври? защото искам да почна да се осигурявам на повече, но ако е от началото на октомври съм изпуснала.
Благодаря ви предварително!

# 504
  • София-Младост
Здравейте,
Имам още едно питане. Термина ми е за 06.06. Сметнах, че трябва да изляза в 1вите 45 дни на 23 април. При това положение от кога ще ми се броят 6 месеца? От 23 октомври ли? или от началото на октомври? защото искам да почна да се осигурявам на повече, но ако е от началото на октомври съм изпуснала.
Благодаря ви предварително!
6 календарни месеца, а не от дата до дата. Т.е. периода ще е м.10.2008-м.03.2009 вкл. За октомври все още не са внесени осигуровките вероятно, не пречи да го направиш, ако имаш тази възможност.

# 505
  • Germany
Много ти благодаря!

# 506
  • Пловдив

Това копирах от справката на НОИ за соц. осигуряване на 6-та месеца преди раждането (м. октомври 2007г).
Във фишовете имам начислени и др.суми, но те са социални разходи (премии, клас и др.), но обикновенно чистата ми заплата е около 500-600 лв.
Няма двойно счетовоство във фирмата ми. Просто не дават никакви пари "под масата".

Аз изчислявам средноднвевно  25,50лв.От НОИ наистина са ти изчислили много малко.Имат телефони,звъни и питай.

Нинка,да те работиш в Ти Би Ай Кредит ЕАД???

# 507
  • София-Младост

Аз изчислявам средноднвевно  25,50лв.От НОИ наистина са ти изчислили много малко.Имат телефони,звъни и питай.

Нинка,да те работиш в Ти Би Ай Кредит ЕАД???
Ами базата изобщо не е тази според мен. Тя е писала 6-те месеца преди раждането-м.10, гледа се периода преди първият болничен лист.

# 508
Здравейте!
Може ли да ме насочите към някаква информация за помощи ,които се дават след навършване на 2 год. на детето?
Мисля че е нещо ново, отпуска се на бабата на детето........не съм много на ясно .   Моля ако някой има инфо да помага.

# 509
Благодаря ви за отговорите.
Все пак ще си напиша жалбата и ще чакам за отговор от страна на работодателя, в противен случй ще се оплача и в НОИ и Инспекцията по труда.

Elfita не работя в Ти Би Ай Кредит, а за един омразен монополист.

Общи условия

Активация на акаунт