Майчинството - счетоводно - 12

• 71 090
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 30
Привет на всички. За първи път ви пиша. Ако можете да ми отговорите ще съм ви мн благодарна. Аз работя в една фирма    ( от 02.08г.) и по договор съм на 350лв. заплата, обаче всеки месец получаваме допълнителни пари които всеки си е изработил отгоре и те всеки месец са различна сума. Така заплатата един път ми е 430лв ,друг път е 720лв  и е стигала до 1090лв. Когато ни дават фиш за заплата в него фигурират и тези допълнителни пари, и удръжките са върху цялата сума. Въпроса ми е като ми варира заплатата всеки месец аз какво маичинство ще взимам и как ще го изчисляват. Мерси предварително.

# 31
Искам да попитам нещо и се извинявам ако е обсъждано, но нямам възможност да прегледам темите назад. Синът ми тръгва на ясла след няколко дни. Знам, че в 7 дневен срок трябва да уведомя работодателя си и ще си взема отпуските, които ми се полагат. Но моите работодатели не ме щат вече и се чудех следното, дали имам право да ползвам неплатения отпуск за гледане на дете ако детето ходи на ясла? Имам ли право да го изисквам от тях при положение, че е ясно, че няма да продължа да работя там?
Принципно може да си ползвате неплатения по чл.167а КТ, но защо да го "хабите" при тази ситуация?
В случай, че не си намеря нова работа докато ми изтече платения отпуск да имам вариант за този следващ период. 

# 32
  • София-Младост
Привет на всички. За първи път ви пиша. Ако можете да ми отговорите ще съм ви мн благодарна. Аз работя в една фирма    ( от 02.08г.) и по договор съм на 350лв. заплата, обаче всеки месец получаваме допълнителни пари които всеки си е изработил отгоре и те всеки месец са различна сума. Така заплатата един път ми е 430лв ,друг път е 720лв  и е стигала до 1090лв. Когато ни дават фиш за заплата в него фигурират и тези допълнителни пари, и удръжките са върху цялата сума. Въпроса ми е като ми варира заплатата всеки месец аз какво маичинство ще взимам и как ще го изчисляват. Мерси предварително.
Ами на база шест месеца преди болничния, нищо че сумите варират. Ако са осигурителен доход ще влязат в изчисленията.

# 33
Здравейте,ето и моя въпрос

синът ми официално тръгна на ясла на 15,09,а от това което чета-трябва в 7 дневен срок да уведомя работодателя и да вземам 50% от майчинството.Реално ще тръгна на работа когато детето свикне и започне да ходи по цял ден-а това е неизвестен период от време.
Говорих със счетоводителката на фирмата и тя ме увери,че когато реално тръгна на работа тогава ще подаде документи и ще започнат да ми изплащат 50% от майчинството-до тогава ще си получавам пълното майчинство въпреки че детето официално е записано че ходи на ясла.

Кое се гледа всъщност реалното връщане на работа или датата на записване в детското заведение???

# 34
  • София-Младост
Здравейте,ето и моя въпрос

синът ми официално тръгна на ясла на 15,09,а от това което чета-трябва в 7 дневен срок да уведомя работодателя и да вземам 50% от майчинството.Реално ще тръгна на работа когато детето свикне и започне да ходи по цял ден-а това е неизвестен период от време.
Говорих със счетоводителката на фирмата и тя ме увери,че когато реално тръгна на работа тогава ще подаде документи и ще започнат да ми изплащат 50% от майчинството-до тогава ще си получавам пълното майчинство въпреки че детето официално е записано че ходи на ясла.

Кое се гледа всъщност реалното връщане на работа или датата на записване в детското заведение???
Дано ако се стигне до връщане на суми и счетоводителката се включи един ден.  Wink Със записване на детето в ясла вие нямате право на отпуск по чл.164 КТ, т.е. или се връщате на работа и взимате 50% обезщетение, или ползавет друг вид отпуск отново с 50% обезщетение. Това дете има ЕГН, тези данни градините вероятно ги дават някъде...всеки сам си преценява риска кога и дали една информация отива в НОИ.

# 35
Здравейте мамички!   bouquet
Рових се назад, но не съм наясно с проблема си. Моля за помощ.
Започнах работа на 01.07.08 с изпитателен срок до 01.10.08. Термина ми е 16.02.09. Преди започването на работа бях студентка (на 23 ми беше държавния). Искам да изляза в постоянен болничен от 01.11.08. Ще взимам ли майчинство и какво ще бъде? Осигуряват ме на 440 лв. като съм ползвала неплатени отпуски и болнични.
Моля за помощ по проблема ми  Praynig
Благодаря предварително  Hug

А имаш ли право на обезщетения?
виж първото мнение - някъде по средата.

# 36
Здравейте.
Аз се водя към безработните родители и ще получавам парите за майчинството от Социални грижи. По принцип знам, че еднократната помощ за раждане се изплаща безусловно, но се иска документ за брутните доходи на другия родител, ако той работи.
При нас ситуацията е следната: бащата работи на частно и в момента, няма социални осигуровки (плаща само здравните) и не е регистриран в Бюрото по труда. Какво трябва да подавам като документи за тази еднократна помощ в този случай? И по същия начин ли се процедира с детските добавки и парите за майчинство?
Предварително благодаря

# 37
  • София-Младост
Здравейте.
Аз се водя към безработните родители и ще получавам парите за майчинството от Социални грижи. По принцип знам, че еднократната помощ за раждане се изплаща безусловно, но се иска документ за брутните доходи на другия родител, ако той работи.
При нас ситуацията е следната: бащата работи на частно и в момента, няма социални осигуровки (плаща само здравните) и не е регистриран в Бюрото по труда. Какво трябва да подавам като документи за тази еднократна помощ в този случай? И по същия начин ли се процедира с детските добавки и парите за майчинство?
Предварително благодаря
Както си написала еднократната помощ при раждане се плаща без условно...не се искат доходите на нито един от двамата. За детските вече се иска дохода на двама ви, ти нямаш-декларирай го в свободен текст това. Бащата след като няма реални доходи също декларира че за посоченият период няма доход.

# 38
  • Пловдив
Мисля, чеи това ще бъде интересно и полезно - http://dezygg.multiply.com/photos/album/45/45
Дейзи, това е супер! Благодарности!   bouquet  bouquet  bouquet

И според мен е много полезно   bouquet
Благодаря и за новата тема  Hug

# 39
Здравейте!Свършват ми се 315 дни отпуск за раждане,трябва за 1 месец да изляза на работа.Мога ли после пак ползвам отпуск за гледане на дете до 2 години и какви документи трябва да предоставя в НОИ? Благодаря.

# 40
Здравейте!
Да се включа и аз с конкретен въпрос:
Самоосигуряващо лице съм и от 15.09. съм в 45-дневния болничен за бременност и раждане. В момента попълвам данните от болничния лист в програмата на НОИ (и преди съм го правила, когато съм била в болничен за гледане на дете до 18г. /с това демонстрирам, че не съм пълен идиот  Mr. Green/) и се чудя дали този болничен се третира като обикновен такъв или трябва да прилагам към него нещо по-особено? Гледам, че в програмата на НОИ има "Опис на болничен" и "Опис молби-декларации", в което има за чекване "тип обезщетение" - парично обезщетение за бременност и раждане и парично обезщетение за гледане на малко дете. Трябва ли да попълвам тази форма?
Не знам дали обяснявам достатъчно ясно, ако трябва ще слагам и скрийн шотове...

# 41
  • Пловдив
Здравейте!Свършват ми се 315 дни отпуск за раждане,трябва за 1 месец да изляза на работа.Мога ли после пак ползвам отпуск за гледане на дете до 2 години и какви документи трябва да предоставя в НОИ? Благодаря.

Брои хубаво от датата на 45 дневния болничен преди термин 315 календарни дни.Ако ти свършват и искаш да се върнеш на работа,за този месец ще получаваш 50 процента от майчинството 110 лв за 2008.След това без проблем може да не работиш,да си в майчинство и да получаваш 220 лв за 2008 г.

Връщайки се на работа,за да получаваш 50 процента от майчинството  подаваш при работодателя,а той ги носи в НОИ-
1. молба в свободен текст за връщане на работа, подписана от прекия ръководител
2. молба-декларация за изплащане на паричното обезщетение
3. копие от Акт за раждане на детето

След това,за да излезнеш в майчинство подаваш при работодателя-
1. заявление на майката (осиновителката) и декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката (осиновителката) не е дала съгласие за прехвърляне на правото на ползване на майчинство
2. молба-декларация
3. копие от Акт за раждане на детето

Дай майл,за да ти пусна документите.

# 42
  • София-Младост
Здравейте!
Самоосигуряващо лице съм и от 15.09. съм в 45-дневния болничен за бременност и раждане. В момента попълвам данните от болничния лист в програмата на НОИ (и преди съм го правила, когато съм била в болничен за гледане на дете до 18г. /с това демонстрирам, че не съм пълен идиот  Mr. Green/) и се чудя дали този болничен се третира като обикновен такъв или трябва да прилагам към него нещо по-особено? Гледам, че в програмата на НОИ има "Опис на болничен" и "Опис молби-декларации", в което има за чекване "тип обезщетение" - парично обезщетение за бременност и раждане и парично обезщетение за гледане на малко дете. Трябва ли да попълвам тази форма?

С първият болничен нямаш да подаваш приложение към Наредбата, само това за банкова сметка, ако не е декларирана вече. Опис на болничен  е твоето поле в програмата.

# 43
Момичета, моля ви за помощ! Не можем да се разберем с НОИ, моля и за вашето мнение по моя случай. А ето и фактите:
    В отпуск за бременност и раждане съм от 23.01 2007г. Преди това бях непрекъснато в болнични от 14.08 2006г.  Болничните ми/за бременност и раждане/ бяха изплатени от НОИ в размер на 180лв. Проблемът е , че до 23.01.2007г, аз получавах болнични в размер на 320 лв. , изплащани от моя работодател. Разликата от 320 на 180 лв. ми се струва твърде голяма, за да се дължи само на обяснението, което ми дадоха  от НОИ/ ще го цитирам по- долу/ Знам, че при непрекъснат болничен, за база се взима дохода от 6 месеца преди болничните, ето какъв е той:
януари 2006г.-277,20
февруари       -359,64
март                -297,20
април              -543,94
май                  -435,80
юни                 -422,60
юли                 -289,80
август             -113,40-бруто   14/203,84- по болест

А ето и отговора на НОИ:
    1. Това дали болничният лист ще бъде изплатен от работодателя или от НОИ директно няма никакво отношение към размера на болничния лист. В случая работодателят Ви е допуснал грешка като ни е представил болничният лист от 23.01.2007 за бременност. Не е имало възможност да бъде засечена тази грешка, тъй като болничният лист за бременнос е първичен.
    2. Относно размера на изплатените Ви парични обезщетения за бременност и раждане бе констатирано, че са абсолютно коректно изчислени от програмния продукт. Осигурителният случай бременност и раждане е нов и задължително се изчислява нова база, въпреки че няма прекъсване между двата болнични листа.

Аз се питам не идва ли всичко от това,че болничният от 23. 01 2007г, е представен в НОИ, а не е изплатен от работодателя и съответно НОИ го приема като , че има прекъсване на болничните и вече каква е тая нова база, върху, която го изчислява  НОИ- не знам Rolling Eyes
Моля за вашите експертни мнения, да продължавам ли да се ядосвам с тях или да пия една студена вода.

# 44
Здравейте!

С първият болничен нямаш да подаваш приложение към Наредбата, само това за банкова сметка, ако не е декларирана вече. Опис на болничен  е твоето поле в програмата.
Данке!   bouquet
За следващия болничен пак ще се включа  Hug

Общи условия

Активация на акаунт