Майчинството - счетоводно - 12

• 71 455
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 135
записвам се да следя темата.онова което ме вълнува като въпроси ги е задала dessy encheva

# 136
няма нужда да се записвате  Naughty

Темата е закована!  Peace

# 137
Бременна съм и от декември излизам във второ майчинство. Сега съм в майчинство с първото си дете, което ще тръгне на ясла.

От декември излизаш в болничен поради втората бременост.Ако детето ти няма две години,ще получаваш всеки месец 110 лв до навършването на две години.Като отделно ти вървят обещетенията от Нои за болничните поради бременност.

Малка скоба!
Не знам дали в този случай ще има право да си получава обезщетението, което е взимала с предходното дете или то ще се преизчисли наново.  Thinking
Защото  тя има право на това ако излезе в болничен за бременност и раждане "през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете" .
А ако детето е на ясла, вече не си ползва отпускът за гледане на дете.  newsm78

# 138
здравейте!
...........
П.П.искам да уточня,че желанието ми за напускане на работа е свързано с факта,че в длъжността ми на работното ми място настъпиха промени,които не отговарят на професионалната ми квалификация,на трудовата ми характеристика и изобщо на желанието ми за работа
съжалявам,ако досадно повтарям някоя стара тема,но не можах да си свърша работа с търсачката  блгодаря на тези,които ще ми отговорят,може и на лични

А няма ли начин да се разбереш с работодателя си?
Не могат да ти налагат друга работа без твоето съгласие! Освен случаите на чл.120 от Кодекса на труда (http://lex.bg/laws/ldoc/1594373121)
В такъв случай може да напуснеш без предизвестие по чл.327 т.3 от КТ - когато
"3. работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт"
Работодателят ти дължи обезщетение в размер на една брутна заплата (по чл. 221 ал.1 от КТ)

Неползваните отпуски трябва да ти ги изплатят при прекратяване на договора.

# 139
Бременна съм и от декември излизам във второ майчинство. Сега съм в майчинство с първото си дете, което ще тръгне на ясла.

От декември излизаш в болничен поради втората бременост.Ако детето ти няма две години,ще получаваш всеки месец 110 лв до навършването на две години.Като отделно ти вървят обещетенията от Нои за болничните поради бременност.

Малка скоба!
Не знам дали в този случай ще има право да си получава обезщетението, което е взимала с предходното дете или то ще се преизчисли наново.  Thinking
Защото  тя има право на това ако излезе в болничен за бременност и раждане "през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете" .
А ако детето е на ясла, вече не си ползва отпускът за гледане на дете.  newsm78
Да, точно това ме интересуваше: дали ще ми се преизчислява наново майчинството и то как: нали трябва да имам 6 работени месеца назад, а аз ще имам само 2(и то от отпуската).
Ако не я запиша на ясла, ми казаха че ще получавам същото майчинство както при първото дете.
Благодаря ви за бързите отговори.

# 140
Здравейте, интересува дали от януари 2009 година ще влезе в сила майчинството да стане платено до 3 годишна възраст на детето и дали ще важи и при такива като мен в заварено положение или само за родените през 2009 година ?

Благодаря предварително за отговорите !

Лек ден на всички !

# 141
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, интересува дали от януари 2009 година ще влезе в сила майчинството да стане платено до 3 годишна възраст на детето и дали ще важи и при такива като мен в заварено положение или само за родените през 2009 година ?

Благодаря предварително за отговорите !

Лек ден на всички !

Когато го приемат би трябвало да уточнят тези неща

# 142
Да доразвия питането на Деси Енчева спрямо моя случай: докато съм в майчинство (4ти месец) работодателят закрива моята длъжност и ми предлага да подпиша договор за нова. Но тя не ме удовлетворява. Какво става ако не подпиша? - имат ли право да ме съкратят сега или след като реша да се връщам на работа; дължи ли някой на някого предизвестие (1 месец по договор); бих ли имала право на някакво обезщетение при прекратяване на трудовите правоотношения?

# 143
Може ли някой да ми каже какъв е IBAN и кода за плащане на здравните осигуровки на самоосигуряващите се лица.

# 144
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Може ли някой да ми каже какъв е IBAN и кода за плащане на здравните осигуровки на самоосигуряващите се лица.

http://www.nap.bg/ospage?id=21

http://www.nap.bg/ospage?id=90

# 145
Да, точно това ме интересуваше: дали ще ми се преизчислява наново майчинството и то как: нали трябва да имам 6 работени месеца назад, а аз ще имам само 2(и то от отпуската).
Ако не я запиша на ясла, ми казаха че ще получавам същото майчинство както при първото дете.

Ако ти се преизчислява обезщетението, два месеца ще имаш върху отпуските и още 4 на минималната заплата, т.е. 220лв. в базата.

А кой ти каза, че ако не е на ясла момиченцето, тогава ще получаваш предходното обезщетение?
 Grinning

# 146
Да доразвия питането на Деси Енчева спрямо моя случай: докато съм в майчинство (4ти месец) работодателят закрива моята длъжност и ми предлага да подпиша договор за нова. Но тя не ме удовлетворява. Какво става ако не подпиша? - имат ли право да ме съкратят сега или след като реша да се връщам на работа; дължи ли някой на някого предизвестие (1 месец по договор); бих ли имала право на някакво обезщетение при прекратяване на трудовите правоотношения?

Нещо не ми е ясно колко време ти остава докато се върнеш на работа?
Докато си в отпуск по майчинство, не се подписват допълнителни споразумения. Не ми е ясно какво искат от теб.  Thinking

Дори да настояват, щом не искаш, не могат да те накарат да подпишеш. Wink

# 147
току що прочетох, че срокът за подаване на молба за ползване на неплатен отпуск по чл.167а по КТ – за гледане на дете до 8-годишна възраст е 10 дни преди започването му. Късно ли е да подам такава молба днес, тоест 6ти октомври щом детето ми на 12ти  октомври (неделя) навършва 2 години?  Проблем ли е, че това значи 5 работни дни преди края на 2те години платено майчинство? Извинявам се, че така питам в последния момент, но наистина бях останала с убеждението че е достатъчно няколко дни преди навършването на 2те години да се подаде молбата. Ако наистина съм закъсняла с молбата какво мога да направя? Няма вариант да се върна на работа, макар и да съм все още на трудов договор. Благодаря предварително!

Последна редакция: пн, 06 окт 2008, 01:58 от galentse

# 148

Ако ти се преизчислява обезщетението, два месеца ще имаш върху отпуските и още 4 на минималната заплата, т.е. 220лв. в базата.

А кой ти каза, че ако не е на ясла момиченцето, тогава ще получаваш предходното обезщетение?
 Grinning
Каза ми счетоводителката на фирмата, където работя. Тогава Ники не беше приета на ясла и тя каза, че директно от 1-то майчинство минавам във 2-то, без да се връщам на работа. Днес ще говоря с нея да видим какви варианти имам.

# 149
  • София-Младост
току що прочетох, че срокът за подаване на молба за ползване на неплатен отпуск по чл.167а по КТ – за гледане на дете до 8-годишна възраст е 10 дни преди започването му. Късно ли е да подам такава молба днес, тоест 6ти октомври щом детето ми на 12ти  октомври (неделя) навършва 2 години?  Проблем ли е, че това значи 5 работни дни преди края на 2те години платено майчинство? Извинявам се, че така питам в последния момент, но наистина бях останала с убеждението че е достатъчно няколко дни преди навършването на 2те години да се подаде молбата. Ако наистина съм закъсняла с молбата какво мога да направя? Няма вариант да се върна на работа, макар и да съм все още на трудов договор. Благодаря предварително!
Принципно може да я подадеш сега, но работодателят ти в този случай има право да откаже, според мен разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт