Майчинството - счетоводно - 12

• 71 471
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Здравейте. Назначиха ме във една фирна фиктивно, аз си плащам осигуровките за да мога да взимам по-добро майчинство. Въпроса ми е - осигуряват ме от 13.10.2008, термина ми е за 24.05.2009, значи излизам към 10.04.2009 болнични. Но дали ще ми се зачете октомври, като не е цял месец. И въобще какво ще стане ако не ми го признаят за един от 6 месеца. Благодаря ви предварително.

# 406
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте. Назначиха ме във една фирна фиктивно, аз си плащам осигуровките за да мога да взимам по-добро майчинство. Въпроса ми е - осигуряват ме от 13.10.2008, термина ми е за 24.05.2009, значи излизам към 10.04.2009 болнични. Но дали ще ми се зачете октомври, като не е цял месец. И въобще какво ще стане ако не ми го признаят за един от 6 месеца. Благодаря ви предварително.

Ще ви го признаят. Ако нямате 6 месеца осигурителен стаж ще започнат да ви плащат обезщетение след като ги съберете. Обезщетението ще го изчислят на базата на внесените осигуровки по договор, а за дните в които нямате осигуряване се взима пропорционалната част от минималната работна заплата

# 407
  • Луната ни пази
Здравейте, искам да попитам нещо, за да съм 100 % сигурна. Така, Термина ми е 21 май 2008, родих на 18 май 2008.Последния ми болничен лист (от педиатъра) е от 29 юни до 18 август (51 дни) включително. След това пуска молба за отпуска от 19 август и въпроса ми е до кога, защото счетито на моя работодател го изчислява 3 пъти и три пъти различно и и го връщаха от НОИ. Според мен е до 18 февруари вкл., защото тогава бебка навършва 9 месеца. Права ли съм, защото спорим с нея? Тя сега ми е написала дата 11 февруари. Моля ви, упътете ме, защото батака е голям и заради нея 2 месеца не мога да получа никакви пари! Дано съм обяснила точно Simple Smile

Питаш кога ти свършват 315 те дни,нали?Много объркано си задала въпроса,но май е това.

Броиш 315 календарни дни от датата на болничния 45 дни преди бременност и раждане.45 те дни влизат в 315 те.
Това,че детето е навършило 9 месеца,обикновно е грешен ориентир.
Точно това питам! Ама разбрах точно какво питам като се посъветвах по телефона с вуйна ми, която също се занимава с това и тя ми каза, че се брои от началото на 45 дневния болничен, а не до края на деветия месец. 45 дневния ми започва на 6ти април и от там ще броя, благодаря много!

# 408
  • София
ДейзиГ благодаря ти много за бързия отговор   bouquet, така ме успокой.

# 409
Здравейте мами, про4етох доста и си мисля 4е по4ти успях да прескоча всички перипетии и разправии с НОИ .. за разлика от много други явно. Но почти.. Иска ми се да попитам и аз нещо пък ако наякой може да ми отдели време и да отговори ще съм много щастлива.
Родих в края на 2006та и до август тази година си получавах майчинството от една фирма и всичко си беше ОК. Само дето малчо тръгна на ясла от началото на септември, а аз започнах работа в нова фирма. Ясно ми е че имам право на половината майчинство след като работя. Проблема ми е друг. Жената която се занимава със счетоводството на новата фирма не и се занимава и ми обяснява че нямам право на тези 110 лв, което знам че не е така. Въпроса ми е какво трябва да се направи.. не може да е толкова сложно. До сега съм попълвала една декларация за гледане на дете до 2 години в старата фирма но нищо друго. Трябва ли да подавам сега друга декларация, и ако да къде и как? И счетоводителката трябва ли да ме впише в тия данни дето ги подава в НОИ все месец или какво. Моля ако някой знае дайте някакви насоки.  Предварително мерси.
П.С ако това е от значение  в началото на септември имам няколко дни без осигуряване т.е между едната и другата работа 

# 410
  • София
Стики
Цитат: До април вкл. се самоосигуряваш на високия процент, после на трудов договор в твоята фирма, така ли?

Да до април съм се самоосигурявала в моята фирма, след което от май месец съм назначена на трудов договор на 1300лв, незнам дали има значение но това е втори трудов договор. Първият и основен е в другата фирма където се осигурявам на 600лв и процент за стаж който се е променил последния месец та там се осигурявам на 625.2лв и от миналия месец на 628.8лв
Благодяря предварително.
п.п. Сумите ги извадих от сайта на НОИ.

# 411
Според мен дневното ти обезщетение ще е 65.96лв.

Но ми се струва, че има грешка за месец май - трябва и на двете места да си в болнични. Не може само на едното.
Както и за април - не са дадени неприсъствените дни в твоята фирма. Провери как стоят нещата, после да не се чудите защо нищо не превеждат. Simple Smile

# 412
Въпроса ми е какво трябва да се направи.. не може да е толкова сложно. До сега съм попълвала една декларация за гледане на дете до 2 години в старата фирма но нищо друго. Трябва ли да подавам сега друга декларация, и ако да къде и как? И счетоводителката трябва ли да ме впише в тия данни дето ги подава в НОИ все месец или какво. Моля ако някой знае дайте някакви насоки.  Предварително мерси.
П.С ако това е от значение  в началото на септември имам няколко дни без осигуряване т.е между едната и другата работа 

Колежката трябва да тегли парите от НОИ. Може би ще се затрудни да си спомни как се прави това, но си има начин да разбере. Тя нищо не подава в НОИ. Просто си иска парите и оттам ги превеждат.
Ти й попълваш декларация, че детето ти е ... по ред; че не си прехвърлила отпуска на друг; че не е дадено за осиновяване. И това е.

За дните без осигуряване няма да имаш обезщетение, но това си го знаеш.  Wink

# 413
Е, де, да не бъдем чак толкова алчни - това че няма да взимаме 90% от 2000 лева, а 90% от 1890 не е чак толкова фатално  Mr. Green Особено при положение, че се осигуряваме фиктивно само за няколко месеца  Peace

# 414
Здравейте, искам да попитам  колко дни болничен за дете/ сега е на 5 год/ имам право да ползвам през календарна година и на колко дни имам право да ползвам за мен, защото личната ми каза ,че имам право само на 40 дни ,независимо дали за мен или малката, а аз знам, че за възрастен е 40дни, а за малко дете е неограничени дни.
БЛАГОДАРЯ ВИ

# 415
Здравейте!  Получавам майчинство от социалните, защото нямам трудов  стаж и не съм била осигурявана. Знам, че ще го получавам в размер на една година. Моя приятелка ми сподели(тя също е получавала майчинство от социалните), че след тази една година е намерила фирма, която е склучила едногодишен договор с нея(фиктивен). Платила е осигуровките за първия месец, а в следващите месеци е изплащала само здравните си осигуровки. Получавала е 220 лв за тази една година. Искам да ви попитам дали има такава възможност и какво е необходимо да се направи? Благодаря ви!

# 416
Здравейте!Вярно ли е, че от НОИ изплащат втория болничен /този за 42 дни/ чак след като получат третия, който е изравнителен?

# 417
  • София-Младост
Здравейте!  Получавам майчинство от социалните, защото нямам трудов  стаж и не съм била осигурявана. Знам, че ще го получавам в размер на една година. Моя приятелка ми сподели(тя също е получавала майчинство от социалните), че след тази една година е намерила фирма, която е склучила едногодишен договор с нея(фиктивен). Платила е осигуровките за първия месец, а в следващите месеци е изплащала само здравните си осигуровки. Получавала е 220 лв за тази една година. Искам да ви попитам дали има такава възможност и какво е необходимо да се направи? Благодаря ви!
Да може. В случай , че имате осигурителен стаж 6 месеца имате право и на обезщетението.

# 418
Моля, ако някой знае отговорът на зададеният от мен въпрос ,да ми каже ,че спешно ми трябва да знам.
БЛАГОДАРЯ Simple Smile

# 419
  • София-Младост
Здравейте!Вярно ли е, че от НОИ изплащат втория болничен /този за 42 дни/ чак след като получат третия, който е изравнителен?
Не.

Общи условия

Активация на акаунт