Майчинството - счетоводно - 12

• 71 376
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Здравейте,
Имам въпрос - при 1200 лв нетна заплата (не знам точно каква е брутната), обезщетението за майчинство 90 % върху 1200 лв. ли е или върху брутната сума, след която остава 1200 лв. нетна заплата? С други думи, какво обезщетение за майчинство ще се получава при 1200 лв. нетна заплата?
Благодаря предварително.   bouquet

# 436
  • Пловдив
Здравейте,
Имам въпрос - при 1200 лв нетна заплата (не знам точно каква е брутната), обезщетението за майчинство 90 % върху 1200 лв. ли е или върху брутната сума, след която остава 1200 лв. нетна заплата? С други думи, какво обезщетение за майчинство ще се получава при 1200 лв. нетна заплата?

Ако 6 месеца преди излизането в болничен си се осигурявала на 1200 лв чисто,обезщетението ще ти бъде 1100-1200 лв в зависимост от работните дни в месеца,за който е обезщетението

# 437
  • София
Здравейте,

Ако 6 месеца преди излизането в болничен си се осигурявала на 1200 лв чисто,обещетението ще ти бъде 1100-1200 лв в зависимост от работните дни в месеца,за който е обещетението
Благодаря.  bouquet
т.е. е 90 % от брутната, но не повече от нетната средно за дните на месеца, така ли?

# 438
  • Пловдив
*Ирина* ,сравнява се с нетното,което в повечето случай е по-малко и се взима по-малкото

# 439
  • София
*Ирина* ,сравнява се с нетното,което в повечето случай е по-малко и се взима по-малкото
Благодаря ти!  bouquet

# 440
  • София
Относно болничните: имам един нормален за 5дни и веднага след него 45 дневен за бременност и раждане. По първия болничен от НОИ ще чакам за 4дни , а от работодателя за 1 ден , а за другия болничен от октомври има 15 раб.дни и пак ли първия ден ще е за сметка на работодателя т.е. от НОИ да чакам за 14 дни ?

# 441
  • София
Относно болничните: имам един нормален за 5дни и веднага след него 45 дневен за бременност и раждане. По първия болничен от НОИ ще чакам за 4дни , а от работодателя за 1 ден , а за другия болничен от октомври има 15 раб.дни и пак ли първия ден ще е за сметка на работодателя т.е. от НОИ да чакам за 14 дни ?
Болничния за бременност и раждане е изцяло за сметка на НОИ, при него няма 1 ден за работодателя, така че ще чакаш обезщетение за 15 дни.

# 442
Привет момичета,

Имам голяма нужда от помощ  Praynig

Току що имах посещение от прекия си мениджър и ми връчиха ненадейно заповед на основание чл. 325, т.1 за прекратяване на трудовият ни договор от дата 01. ноември!!!!!
.....

Неприятна ситуация!  Sad
Разбира се, че няма да подпишеш. Това е изнудване. Да ти изплатят обезщетението за неспазено предизвестие! Или поне 4 брутни заплати по чл.331 от КТ.
Пък ако много знаят, им кажи че ще ги съдиш ако те уволнят.

За всеки случай си прочети пак длъжностната характеристика да видиш дали си уязвима в някое отношение.

# 443

Това значи ли, че ако се върна на работа след 315 ден и никой не ползва отпуска ми за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще получавам освен заплатата си и обезщетение от НОИ. Имам спомен, че съм чела, че то е 50% от стандартното обезщетение за този период, т.е. ако се върна на работа през тази година - 110лв.
Ако е така, моля да ми дадете насока къде да намеря точното основание. Предварително ви блатодаря!  Hug

Правилно си разбрала. Трябва да получаваш 50% от обезщетението.
Основанието е чл.54 ал.1 от КСО.

# 444
Привет момичета,

Току що имах посещение от прекия си мениджър и ми връчиха ненадейно заповед на основание чл. 325, т.1 за прекратяване на трудовият ни договор от дата 01. ноември!!!!!
.....

Неприятна ситуация!  Sad
Разбира се, че няма да подпишеш. Това е изнудване. Да ти изплатят обезщетението за неспазено предизвестие! Или поне 4 брутни заплати по чл.331 от КТ.

За всеки случай си прочети пак длъжностната характеристика да видиш дали си уязвима в някое отношение.

Тоя член е много хубав, само че те не ми предлагат него...искат по 325-ти  да ме махнат Confused
Между другото в тая заповед пише, че ще ми изплатят неизползваната отпуска, но на мястото на сумата е празно.........а имам 41 дни!!!
Някой може ли да ми каже точно как се изчислява, за да знам какво да изисквам Rolling Eyes

# 445
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Привет момичета,

.....

Неприятна ситуация!  Sad

Тоя член е много хубав, само че те не ми предлагат него...искат по 325-ти  да ме махнат Confused
Между другото в тая заповед пише, че ще ми изплатят неизползваната отпуска, но на мястото на сумата е празно.........а имам 41 дни!!!
Някой може ли да ми каже точно как се изчислява, за да знам какво да изисквам Rolling Eyes

Искайте задължително да пише обезщетение за колко дни неизползван платен годишен отпуск ви дължат в заповедта. Обезщетението се плаща на базата на заплатат от месеца в който имате отработени реално минимум 10 дни

# 446
Здравейте
Детето ми е на 1год и 2 мес. След като стана на 9 мес аз се върнах на работа и от 1 месец е на ясла. Сега обаче искам да прехвърля майчинството си на свекърва ми.
Какво трябва да направя и колко време отнема горе- долу цялата процедура. Тя работи на трудов договор.
Благодаря предварително за отговора   bouquet

# 447
  • София
Здравейте
Детето ми е на 1год и 2 мес. След като стана на 9 мес аз се върнах на работа и от 1 месец е на ясла. Сега обаче искам да прехвърля майчинството си на свекърва ми.
Какво трябва да направя и колко време отнема горе- долу цялата процедура. Тя работи на трудов договор.
Благодаря предварително за отговора   bouquet
Ето тук можеш да видиш процедурата за прехвърляне на майчинство и всички документи, които трябва да се попълнят.
email: aniita76@gmail.com
парола: aniita761215 

# 448
  • Пловдив

Това значи ли, че ако се върна на работа след 315 ден и никой не ползва отпуска ми за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще получавам освен заплатата си и обезщетение от НОИ. Имам спомен, че съм чела, че то е 50% от стандартното обезщетение за този период, т.е. ако се върна на работа през тази година - 110лв.
Ако е така, моля да ми дадете насока къде да намеря точното основание. Предварително ви блатодаря!  Hug

Правилно си разбрала. Трябва да получаваш 50% от обезщетението.
Основанието е чл.54 ал.1 от КСО.

Благодаря!  Hug

# 449
Здравейте, аз искам да ви попитам ако си работя на трудов договор и ме осигурява работодателя, но имам подписан втори трудов договор по време на тези предварителни 6 месеца, които се гледат за обезщетението за майчинство, осигурителния доход от втория ми трудов договор ще се вземе ли в предвид за сумата ми накрая като ми се изчисляват 90% за обезщетението за тези 315 дни? Дали така ще получавам по голяма сума за майчинството или втория трудов договор не се взима в предвид?

Общи условия

Активация на акаунт