Майчинството - счетоводно - 12

• 71 354
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
Здравейте, аз искам да ви попитам ако си работя на трудов договор и ме осигурява работодателя, но имам подписан втори трудов договор по време на тези предварителни 6 месеца, които се гледат за обезщетението за майчинство, осигурителния доход от втория ми трудов договор ще се вземе ли в предвид за сумата ми накрая като ми се изчисляват 90% за обезщетението за тези 315 дни? Дали така ще получавам по голяма сума за майчинството или втория трудов договор не се взима в предвид?

Ако се осигуряващ на втори 4 часов трудов договор,ще си вдигнеш обезщетението за 315 те дни.Втория трудов договор се взима предвид.Само трябва да е трудов,а не граждански

# 451
Тоя член е много хубав, само че те не ми предлагат него...искат по 325-ти  да ме махнат Confused
Между другото в тая заповед пише, че ще ми изплатят неизползваната отпуска, но на мястото на сумата е празно.........а имам 41 дни!!!
Някой може ли да ми каже точно как се изчислява, за да знам какво да изисквам Rolling Eyes

Това обезщетение си е отделно и няма общо с това за неспазено предизвестие или другото.

Ако си съгласна с тях, недей да спориш и си подписвай каквото ти даат. Но ако смяташ, че се справяш със задълженията си, не виждам защо ще им се даваш. Все пак имаме закони, които ни защитават! Sick

# 452
Да, да на мен ми е ясно, просто не знаех на коя заплата е редно да ми наплатят неизползваната отпуска.
А щом е на последната да разбирам ли, че както тоя месец ще взема заплата и съм си изкарала и бонуса, който между другото ми го облагат и него с данъци, ще трябва да ми изплащат всички дължащи пари на цялата сума (заплата+бонус) или е възможно да ме порежат???

Иначе говорих с познати адвокати и всеки ми казва, че в кьоравата ни държава като се стигнело до съдилища много рядко ставало служителя да   спечели делото. Винаги ще намерят за каква да се хванат. В моя случай примерно, че съм инсталирала някакъв хардуер  или съм нарушила   повърхността на лаптопа (нито едно не е вярно де, но мисълта ми е, че винаги ще намерят за какво да се хванат....а после в трудовата ми книжка след целия стаж който имам не ми се ще да се водя - дисциплинарно уволнена  Sad Sad Sad
Надявам се да се свържат тия дни с мен, защото четох, че както не съм подписала заповедта става невалидна след 7 календарни дни. По принцип съм огорчена от компанията и за нищо на света вече не желая да работя и ден повече в нея....но не мога да се съглася да ме прецакат толкова грозно и подло....Моля се да стигнем до някакво споразумение, но ако не успеем, явно ще трябва да съм първия човек осмелил се да тръгне срещу тях.

И да ви попитам мога ли да ги натискам и аз по някакъв начин да приключат нещата в моя полза, в смисъл помня че имаше нещо от сорта, че до 3 годишна възраст на детето нямат право да ме уволняват, ама така ли е в действителност?

Последна редакция: нд, 19 окт 2008, 11:54 от val_stef

# 453
Намерих това:
Цитат
Закрила при уволнение
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 17.12.1999 г., бр. 25 от 2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. работничка или служителка, която е бременна, майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;
(5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.
(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;[/size]

# 454
  • София-Младост
Намерих това:
Цитат
Закрила при уволнение
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 17.12.1999 г., бр. 25 от 2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. работничка или служителка, която е бременна, майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;
(5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.
(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;[/size]
Това хубаво, но по-назад споменаваш чл.325...а него го няма в цитата ти.

# 455
Ми точно това... те ме караха да се подпиша заповедта под него чл., но аз не я подписах..... Затова сега очаквам, че ще ме потърсят съвесем скоро и държа да съм много добре запозната с правата които имам за да им покажа, че ги знам и да мога по лесно да си взема това което ми дължат.  Peace

Последна редакция: нд, 19 окт 2008, 13:48 от val_stef

# 456
Иначе говорих с познати адвокати и всеки ми казва, че в кьоравата ни държава като се стигнело до съдилища много рядко ставало служителя да   спечели делото.....
Не знам с кои адвокати си говорила, но съдебната практика не е такава - в много голям процент от случаите делата се печелят от работниците. Проблемът е, че самата процедура е доста бавна (поне за София) и като те възстановят на работа след 3 години (примерно), обикновено си почнал друга работа и/или нямаш желание да се върнеш при тъпаците, които са те уволнили.

Моят съвет е: не подписвай нищо, консултирай се с адвокат и/или най-добре отиди с него следващия път като те привикат.
Нарушенията са много, така че използвай момента да ги изнудиш да си платят това, което ти се полага. Можеш да ги плашиш и с Агенцията по заетостта (а тя съставя чудни актове  Mr. Green), както и с обезщетения, лихви и разноски  Peace

# 457
Имаш предвид Инспекцията по труда, не Агенцията по заетостта.  Wink

val_stef
Сигурна ли си, че адвокат ти е казал това. Аз пък съм с впечатления, че много хора ги възстановяват на работа след процес за неправилно уволнение. И няма значение колко време ще се проточат нещата. Те ще трябва да ти платят осигуровките за цялото време, когато не си била на работа по тяхна вина. Но да оставим това настрана. За тези действия се искат много сили.

Сега задължително ходи на работа. Защото наистина ще те уволнят дисциплинарно ако не ходиш. Ако не те допускат на работа, им кажи че ще отидеш в Инспекцията по труда и ще си търсиш правата.

Стискаме ти палци!  Peace

# 458
Здравейте,мили мами-счетоводители,които така всеотдайно ни помагате,за което едно огромно БЛАГОДАРЯ   bouquet.Имам питане относно превеждането на помощите за гледане на дете до 2 год.възраст.До сега парите по майчинство за 9 мес. след раждане са ми превеждани винаги  през първата седмица от месеца,а този месец все още не съм получила 220 лв. за гледане на дете до 2 г. възраст,та въпросът ми е :Зависят ли тези пари от документи или справки,които счетоводителката не е поддала навреме или тях просто ги превеждат на по-късна дата?До сега не съм имала закъснения и проблеми с получаването на майчинството си.Звънях в НОИ,но само ме препращат от телефон на телефон и в крайна сметка не ми дадоха никаква информация.Дали да отида на място да разбера какъв е проблема newsm78?

# 459
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,мили мами-счетоводители,които така всеотдайно ни помагате,за което едно огромно БЛАГОДАРЯ   bouquet.Имам питане относно превеждането на помощите за гледане на дете до 2 год.възраст.До сега парите по майчинство за 9 мес. след раждане са ми превеждани винаги  през първата седмица от месеца,а този месец все още не съм получила 220 лв. за гледане на дете до 2 г. възраст,та въпросът ми е :Зависят ли тези пари от документи или справки,които счетоводителката не е поддала навреме или тях просто ги превеждат на по-късна дата?До сега не съм имала закъснения и проблеми с получаването на майчинството си.Звънях в НОИ,но само ме препращат от телефон на телефон и в крайна сметка не ми дадоха никаква информация.Дали да отида на място да разбера какъв е проблема newsm78?

След като изтекат 315-те дни за отпуск по бременност и раждане се подава декларация по чл. 53 от КСО, приложение 4 - МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО. Тази декларация се представя в НОИ от работодателя след изплащане на трудовите възнаграждения за съответния месец, през който е подадена във фирмата и изплащането на обезщетението става в рамките на 15-дневен срок от подаването на декларацията в НОИ. Можеш да попиташ в счетоводството на фирмата ти кога са подали декларацията тив НОИ, а ако не си попълнила такава - да го направиш.

# 460
  • Попово
здравейте,
второто и третото ми детенце са породени с разлика 1 година и 6 месеца, можете ли да ми кажете какво обезщетение ще получавам при положение, че с баткото получавах 90% от заплатата ми, а сега за първия 45 дневен болничен преди термина превода ми е 90% от 220лв, и ако има някаква грешка към кого да се обърна? по време на третата ми бременност не съм работила, прекъсвала  или прехвърляла майчинството си.
благодаря ви

# 461
  • В полите на Пирин планина
здравейте,
второто и третото ми детенце са породени с разлика 1 година и 6 месеца, можете ли да ми кажете какво обезщетение ще получавам при положение, че с баткото получавах 90% от заплатата ми, а сега за първия 45 дневен болничен преди термина превода ми е 90% от 220лв, и ако има някаква грешка към кого да се обърна? по време на третата ми бременност не съм работила, прекъсвала  или прехвърляла майчинството си.
благодаря ви

Според мен иа грешка. От кой си получавала обезщетенията за второто си дете и сега от кой за третото?

# 462
Стики, благодаря ти!  Hug  bouquet
Ами една позната адвокатка така ми каза...но в действителност тя не е адвокат по Трудови дела....

Направо не се виждам как ще седна зад писито утре и ще си върша работата, но и аз смятам, че съм длъжна да съм там докато не се свърши всичко окончателно...
Те ми казаха, че вече съм можела да не ходя на работа (само устно) и мисля че това ще им е най удобния повод за едно дисциплинарно уволнение.
Четох много подробно КТ и в действителност майка до 3 годишна възраст може да бъде уволнена само ако предварително работодателя има разрешение от Инспекцията по труда да го направи, но искам да попитам в случаите на дисциплинарно уволнение същото ли важи?
И още нещо възможно ли е да направя някъде справка дали са ме били подали към Инспекцията за уволнение и дали са получили разрешение????

... Толкова ми е гадно, че чак не знам утре от къде ще я намеря тая сила и да съм там за да се боря.....
Стискайте палци да успея и да съм силна, за да се развият нещата в моя ползва Praynig

Последна редакция: нд, 19 окт 2008, 21:01 от val_stef

# 463
Elfita, много ти благодаря   bouquet

# 464
  • Попово
здравейте,
благодаря ви

Според мен иа грешка. От кой си получавала обезщетенията за второто си дете и сега от кой за третото?
от НОИ, и обезщетенията и болнични все от там.

Общи условия

Активация на акаунт