Майчинството - счетоводно - 12

• 71 331
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 465
Значи се обаждаш или пишеш до НОИ (РУСО) да видите какъв и къде е проблемът.

# 466
Стики, благодаря ти!  Hug  bouquet
Ами една позната адвокатка така ми каза...но в действителност тя не е адвокат по Трудови дела....

Направо не се виждам как ще седна зад писито утре и ще си върша работата, но и аз смятам, че съм длъжна да съм там докато не се свърши всичко окончателно...
Те ми казаха, че вече съм можела да не ходя на работа (само устно) и мисля че това ще им е най удобния повод за едно дисциплинарно уволнение.
Четох много подробно КТ и в действителност майка до 3 годишна възраст може да бъде уволнена само ако предварително работодателя има разрешение от Инспекцията по труда да го направи, но искам да попитам в случаите на дисциплинарно уволнение същото ли важи?
И още нещо възможно ли е да направя някъде справка дали са ме били подали към Инспекцията за уволнение и дали са получили разрешение????

... Толкова ми е гадно, че чак не знам утре от къде ще я намеря тая сила и да съм там за да се боря.....
Стискайте палци да успея и да съм силна, за да се развият нещата в моя ползва Praynig

И за диспциплинарно уволнение трябва също да искат разрешение от Инспекцията по труда. Но това не означава, че няма да го получат.
А ако вече са искали, нямаше да ти дават да подписваш молба по взаимно съгласие.

Спокойно и успех!   chef
Не може така да се дискриминират майки с малки деца!  Naughty

# 467
Искам да попитам НОИ как изплащат болничните- за календарен месец или за период на болничния. Визирам 45 дневния болничен, който при мен ще е някъде от 10 декември, т.е ще получа сума от 10 до 31 декември, или ще ми изплатят целия 45 дневен след изтичането му в края на януари

# 468
  • София-Младост
Искам да попитам НОИ как изплащат болничните- за календарен месец или за период на болничния. Визирам 45 дневния болничен, който при мен ще е някъде от 10 декември, т.е ще получа сума от 10 до 31 декември, или ще ми изплатят целия 45 дневен след изтичането му в края на януари
Месец за месец, първо ще получиш парите 10-31 декември и после сумата за януари и чак накрая частта за м.02.

# 469
И аз да питам нещо за тези 45-дневни болнични:
Значи за периода 15-30.09. ми ги изплатиха, бях си внесла осигуровките.
За периода 01-30.10. ще ми ги изплатят ли, ако не съм си внесла здравните осигуровки 3,6% върху 240 лева? И трябва ли да подавам нещо допълнително (освен декл. 1 за тези здравни осигуровки)?

# 470
  • София-Младост
За периода 01-30.10. ще ми ги изплатят ли, ако не съм си внесла здравните осигуровки 3,6% върху 240 лева? И трябва ли да подавам нещо допълнително (освен декл. 1 за тези здравни осигуровки)?
Подаваш декларация 1, а там освен , че пише за здравните, пише че ползваш този и този вид отпуск и т.н. След декларация е по-сигурно изплащането. Wink А декл. 1 се подава след внесени осигуровки...те нещата са вързани.

# 471
  • София
Здравейте!

И аз имам един въпрос. Бременна съм и съм в болничен от 23 август. Първият болничен ми го изплатиха и нямах никакъв проблем. Вторият ми болничен ми беше издаден от лекаря на 01.09, но от работата ми са го загубили. Въпросът ми е има ли някакъв срок, в който този болничен трябва да се представи в НОИ и дали ако този срок не е спазен ще имам някакъв проблем с изплащането на обезщетението? Знам, че може да се извади дубликат и тази седмица ще ходя за следващия ми болничен и бих могла да го извадя, но честно казано не съм го изгубила аз и ми писна да се занимавам и да се разкарвам, защото някой не си е свършил работата.

Благодаря предварително!

# 472
  • София-Младост
Здравейте!

И аз имам един въпрос. Бременна съм и съм в болничен от 23 август. Първият болничен ми го изплатиха и нямах никакъв проблем. Вторият ми болничен ми беше издаден от лекаря на 01.09, но от работата ми са го загубили. Въпросът ми е има ли някакъв срок, в който този болничен трябва да се представи в НОИ и дали ако този срок не е спазен ще имам някакъв проблем с изплащането на обезщетението? Знам, че може да се извади дубликат и тази седмица ще ходя за следващия ми болничен и бих могла да го извадя, но честно казано не съм го изгубила аз и ми писна да се занимавам и да се разкарвам, защото някой не си е свършил работата.

Благодаря предварително!
Не мисля, че ще има проблем с изплащането...просто ще се забавят парите вероятно, заради цялата процедура ходене насам-натам.

# 473
Здравейте.В момента съм в майчинство(бебето ми е на 9 месеца и 20 дни).Неискам да се връщам на старата работа.Ако сега подам молбата за напускане,ще ми се отрази ли на майчинството-на парите и продължителността но отпуската по майчинство.

# 474
  • София-Младост
Здравейте.В момента съм в майчинство(бебето ми е на 9 месеца и 20 дни).Неискам да се връщам на старата работа.Ако сега подам молбата за напускане,ще ми се отрази ли на майчинството-на парите и продължителността но отпуската по майчинство.
Напуснеш ли сега, без да си намериш друга работа (от където да излезеш в майчинство) няма да получаваш обезщетение.

# 475
Здравейте,
Имам такова питане:315 дни ми свършват на 24.ноември.След 01.януари.2009 детето ще е на 10 месеца и няколко дни.Както се чува от нова година тези 315 дни ще станат цяла година до навършване на 1 годинка на детето.При положение че малката няма 1 годинка мен и такива мами като мен ще бъдат ли обезщетени при "заварено" положение с размера на това обезщетение, а не като при отпуск за гледане на дете който е 220 лева.И ако изобщо това стане каква трябва да е процедурата.Дали след 24 ноември трябва да си пусна молба за отпуск за гледане на дете или да си ползвам натрупаната полагаема годишна отпуска до 01 януари и след това... NeWS78.

# 476
  • София-Младост
Здравейте,
Имам такова питане:315 дни ми свършват на 24.ноември.След 01.януари.2009 детето ще е на 10 месеца и няколко дни.Както се чува от нова година тези 315 дни ще станат цяла година до навършване на 1 годинка на детето.При положение че малката няма 1 годинка мен и такива мами като мен ще бъдат ли обезщетени при "заварено" положение с размера на това обезщетение, а не като при отпуск за гледане на дете който е 220 лева.И ако изобщо това стане каква трябва да е процедурата.Дали след 24 ноември трябва да си пусна молба за отпуск за гледане на дете или да си ползвам натрупаната полагаема годишна отпуска до 01 януари и след това... NeWS78.
Как да знаем нещо, което само се подготвя евентуално да стане? Нека го приемат и ще дадат  и процедурата на заварените случаи. Ти си следи и си пусни необходимите документи, защото в противен случай няма да ти се плаща обезщетението, а за догодина има време...макар и малко.

# 477
  • София
Здравейте!

Благодаря предварително!
Не мисля, че ще има проблем с изплащането...просто ще се забавят парите вероятно, заради цялата процедура ходене насам-натам.

Ала-Бала, благодаря ти!

# 478
  • Майничка
... но от работата ми са го загубили. Въпросът ми е има ли някакъв срок, в който този болничен трябва да се представи в НОИ и дали ако този срок не е спазен ще имам някакъв проблем с изплащането на обезщетението? Знам, че може да се извади дубликат и тази седмица ще ходя за следващия ми болничен и бих могла да го извадя, но честно казано не съм го изгубила аз и ми писна да се занимавам и да се разкарвам, защото някой не си е свършил работата.

А като са го загубили, дали са го намерили? Срок за предаване няма, но без втория ще ти върнат третия болничен зо доизясняване, т.е., ти си заинтересована да се предаде болничния по-бързо, за да си получиш парите. Най-добре провери дали болничният е намерен, ако не - извади си дубликат, няма кой друг да свърши тази работа.

# 479
Подаваш декларация 1, а там освен , че пише за здравните, пише че ползваш този и този вид отпуск и т.н. След декларация е по-сигурно изплащането. Wink А декл. 1 се подава след внесени осигуровки...те нещата са вързани.
Данке   bouquet
Айде, отивам да раждам  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт