Майчинството - счетоводно - 12

• 71 323
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 540
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Според мен е като обезщетението което сте получавали за първото дете

тоест няма да е минималната работна заплата, а това което съм получавала при първата бременност и майчинство, нали?

благодаря много за отговора,  ДейзиГ   reverance     bouquet
и въобще за целия ви труд тук във форума  Hug

Не би трябвало да е минималната работна заплата, защото вие нямате реално дни в последните 6 календарни месеца с осигуровки за този вид риск.

# 541
извинявайте, но най-важното забравих да напиша във връзка с моите болнични след борсата.ще сега съм на трудов договор,но на 6 часа.пак ли имам право на болничен?

# 542
  • София-Младост
извинявайте, но най-важното забравих да напиша във връзка с моите болнични след борсата.ще сега съм на трудов договор,но на 6 часа.пак ли имам право на болничен?
Да, имаш.

# 543
Мили експерти, може би вече е обяснявано тук, но искам да попитам защото ми е трудно да изчета всичко:
Разбрах, че от АГ - консултиращият ме лекар мога да взема максимум 180 дни болничен за годината.
Аз съм в болничен от 06.06.2008, като 180-тте дни ми свършват на 5-ти декември. От 31.12 трябва да изляза в 45 дневният болничен преди раждане.  
 Доколкото разбрах, ако съм в непрекъснат болничен, то майчинските се изчисляват на базата на шестте месеца, преди да изляза в болничен /т.е. ще се смятат месеците декамври, 2007 до май, 2008г. / и така няма да се намалят парите, които ще получавам за майчинство.
Остава ми една "дупка" от 5-ти до 31.12. Кое е по добре /или възможно/ да си взема болничен от друг специалист /напр. хирург или невролог/ или да отида на ТЕЛК и да ми се продължи досегашният болничен? И кое е по-изгодно в случая, така че да не ми "орежат" парите за майчинство? Доколкото разбрах има опасност, ако мина през ТЕЛК да ми го броят като неплатен отпуск, което не ме устройва - някой знае ли нещо за това?
Много ви благодаря предварително!

# 544
Здравейте!
Моля,когато е възможно да ми отговорите на следното питане.Днес ми издадоха болничен за малката ми дъщеричка,която след седмица става на 1г.Майчинството за нея взима майка ми,а аз работя и се осигурявам от две места.Днес си взех болничният с чиста съвест без много да му мисля си останах да си гледам болното детенце.Току що сестра ми ми извести,че съм нямала право на болничен след като друг ми гледа детето и НОИ плаща за това (майчинството от 220лв).
Какво ще кажете по въпроса?Да си тръгвам ли на работа от утре или да си изкарам болничният?Не ме е грижа толкова за парите за 4те ми работни дни в които ще съм болничен,по скоро се притеснявам да не стане някаква излагация Rolling Eyes Confused
Предварително БЛАГОДАРЯ!  bouquet

# 545
Искам да попитам, понеже съм притеснена и може да е дискутирано вече, но онзи ден срещнах счетоводителката на фирмата,
в която работя и тя ме отряза че вече не съм имала право да ползвам платената отпуска която ми се полага за двете години в които съм
била по майчинство, което ме озадачи!
Дъщеря ми на 11.07.2009 навършва две годинки и след това смятам да си използвам платеният отпуск който ми се полага и който е 40 дни!
Така ли е  или греша? А доколкото чета и неплатен такъв ми се полага!
Благодаря ви предварително!

Полагат ви се дни за платен отпуск, стига да не сте се водили фиктивно в тази фирма, тогава не е коректно да искате отпуска. Дните ви се полагат пропорционално за периода от първия ден на болничния 45 дни преди термин /ако не сте ползвали друг болничен преди това/ до дата на започването ви отново на работа.

# 546
Мили експерти, може би вече е обяснявано тук, но искам да попитам защото ми е трудно да изчета всичко:
Разбрах, че от АГ - консултиращият ме лекар мога да взема максимум 180 дни болничен за годината.
Аз съм в болничен от 06.06.2008, като 180-тте дни ми свършват на 5-ти декември. От 31.12 трябва да изляза в 45 дневният болничен преди раждане.  
 Доколкото разбрах, ако съм в непрекъснат болничен, то майчинските се изчисляват на базата на шестте месеца, преди да изляза в болничен /т.е. ще се смятат месеците декамври, 2007 до май, 2008г. / и така няма да се намалят парите, които ще получавам за майчинство.
Остава ми една "дупка" от 5-ти до 31.12. Кое е по добре /или възможно/ да си взема болничен от друг специалист /напр. хирург или невролог/ или да отида на ТЕЛК и да ми се продължи досегашният болничен? И кое е по-изгодно в случая, така че да не ми "орежат" парите за майчинство? Доколкото разбрах има опасност, ако мина през ТЕЛК да ми го броят като неплатен отпуск, което не ме устройва - някой знае ли нещо за това?
Много ви благодаря предварително!

Лимита ви е 180 дни неработоспособност /болнични/ не само от един лекар, а въобще за годината като в тези дни се включват и дните за гледане на болен. Ако от 31.12. ви пускат болничния лист ви можете да си пуснете дните от 05.12. до 30.12. дори като неплатен отпуск и няма да ви повлияят на обезщетението.

# 547
Здравейте!
Моля,когато е възможно да ми отговорите на следното питане.Днес ми издадоха болничен за малката ми дъщеричка,която след седмица става на 1г.Майчинството за нея взима майка ми,а аз работя и се осигурявам от две места.Днес си взех болничният с чиста съвест без много да му мисля си останах да си гледам болното детенце.Току що сестра ми ми извести,че съм нямала право на болничен след като друг ми гледа детето и НОИ плаща за това (майчинството от 220лв).
Какво ще кажете по въпроса?Да си тръгвам ли на работа от утре или да си изкарам болничният?Не ме е грижа толкова за парите за 4те ми работни дни в които ще съм болничен,по скоро се притеснявам да не стане някаква излагация Rolling Eyes Confused
Предварително БЛАГОДАРЯ!  bouquet

Според мен ще има проблем ако и обезщетението за гледане на дете се плаща директно от НОИ, защото при тях има ЕГН-то на детето и могат да сравнят нещата. Не можете да ползвате два вида отпуска /и съответно два вида обезщетения/ за един и същи човек. Вие сама би трябвало да прецените какво ще правите

# 548
По време на неплатения също ще получавате половин обезщетение. Ако отидете на борсата ще сте за минимален срок 4месеца и минимално обезщетение...малко по спомен, но мисля че за тази година е 100лв. Съвета ми еда отидеш в НОИ и да си извадиш ПИК-персонален код, с него можеш да провериш в сайта на НОИ, кога и дали са ти подадени необходимите документи, за да си получаваш обезщетението.

До колкото разбрах .. до навършване на 2год. мога да карам на 50% и след тези две години пускам молба свободен текст за 6 месечен неплатен или парво за 40(общо за 2 год.)дена платен (по жремена платения пак ще е 50% предполагам)
попражи ме ако греша ..!
Само да питам и това докато сам по майчинство(а детето си ходи на яасл през това време) и ползвам 50% до края на 2-та год. те имат ли прражо да ме уволнят (да анулират договора)!!?

Или след като детето е трагнало на ясла ,..аз или трябва да се върна на работа или да си пусна неплатения отпуск 6 месеца  !?

Неплатен отпуск по чл.167а по КТ – за гледане на дете до 8-годишна възраст.
Този отпуск е в размер на 6 месеца (освен в случаитв на ал.4). Може да се ползва наведнъж или на части, като работодателят трябва да е уведомен за него 10 дни предварително.
Признава се за трудов и осигурителен стаж. Съответно за него се полага и платен годишен отпуск.
Осигуровки – 6% от 240лв. за 2008г.
Пропуснах момента, че детенце е вече на ясла...тогава варианта е отпуск. При теб нещата са фиктивно, така че платен отпуск...стига да се разберете с роднината, за да ти стече стаж. Иначе неплатен и здравна вноска от 3,9% върху 240лв. , заплаща се по принцип от работодателя...но при теб ситуацията е друга, 8,64лв. е здравното на месец. Другото написано е вярно.

благодаря много .... Hug вие сте безцени !!

# 549
ДейзиГ  - благодаря за изчерпателната информация  bouquet Спести ми много време. 

# 550
  • Germany
Момичета, извинявам се, че ви тормозя за пореден път, но бих искала да помоля за още едно уточнение.
Би трябвало да изляза в 1вите 45 дни на 23 април. Както ми казахте в такъв случай 6те месеца които ще ми зачетат са от 10.2007 до 03.2008. Аз обаче в момента съм в болнични. В началото на месеца за седмица заради детето, а сега поне за 2 седмици, защото повръщам непрекъснато. Нали няма при това положение да ми вземат друг месец в 6те?

# 551
  • София-Младост
Момичета, извинявам се, че ви тормозя за пореден път, но бих искала да помоля за още едно уточнение.
Би трябвало да изляза в 1вите 45 дни на 23 април. Както ми казахте в такъв случай 6те месеца които ще ми зачетат са от 10.2007 до 03.2008. Аз обаче в момента съм в болнични. В началото на месеца за седмица заради детето, а сега поне за 2 седмици, защото повръщам непрекъснато. Нали няма при това положение да ми вземат друг месец в 6те?
Няма как да ти вземат друг месец.  Simple Smile

# 552
Здравейте!!!
 Искам да попитам....ако пусна дъщеричката си на година и половина на ясла и не започна веднага работа,ще спрат ли да ми плащат майчински.
 Извинявам се за въпроса,сигурно многократно е обсъждан,но не разполагам с  време да търся,а до сега откривах различна информация и още повече се обърках.

# 553
  • София-Младост
Здравейте!!!
 Искам да попитам....ако пусна дъщеричката си на година и половина на ясла и не започна веднага работа,ще спрат ли да ми плащат майчински.
 Извинявам се за въпроса,сигурно многократно е обсъждан,но не разполагам с  време да търся,а до сега откривах различна информация и още повече се обърках.
Принципно не можеш да не започнеш работа. По КТ нямаш право на този отпуск, при положение, че детето посещава детско заведение-ясла, градина ... Или се връщаш или ползваш отпуск и получаваш 50% обезщетение. В някоя от декларациите , които си подала за да ползваш отпуск и обезщетение е записано, че си длъжна да уведомиш работодателя в ...по спомен май беше 7 дневен срок.

# 554
Здравейте, отново!!Аз бях в болничен през цялата бременност.Родих детето си 2 месеца преди термин.От болницата ми издадоха болничен 42 дни.Въпросът ми е губя ли тези 45 дни , които се издават преди термин или ще ми бъдат добавени допълнително

Общи условия

Активация на акаунт