Майчинството - счетоводно - 12

• 71 326
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте!!!
 Искам да попитам....ако пусна дъщеричката си на година и половина на ясла и не започна веднага работа,ще спрат ли да ми плащат майчински.
 Извинявам се за въпроса,сигурно многократно е обсъждан,но не разполагам с  време да търся,а до сега откривах различна информация и още повече се обърках.
Принципно не можеш да не започнеш работа. По КТ нямаш право на този отпуск, при положение, че детето посещава детско заведение-ясла, градина ... Или се връщаш или ползваш отпуск и получаваш 50% обезщетение. В някоя от декларациите , които си подала за да ползваш отпуск и обезщетение е записано, че си длъжна да уведомиш работодателя в ...по спомен май беше 7 дневен срок.
Ясно,но при мен проблема е че след като излязох в болничен по време на бременността,работното ми място беше закрито и шефа за да не ме съкрати ме остави като служител във фирмата.....сега трябва да пусна детенце на ясла,да изчакам да се адаптира и да започна да си търся работа,което ще отнеме поне месец-два.
 Все пак искренно благодаря за бързия отговор  Hug

# 556
Здравейте!Бременна съм и ходя на прегледи в друг град.Това ми отнема време и се налага понякога да отсъствам от работа в Кодекса на труда прочетох следното:157(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.
Въпросът ми е :мога ли поне веднъж месечно да ползвам такъв вид отпуск/един ден/ и ще ми бъде ли удържан от годишния платен?

# 557
  • София-Младост
Здравейте!Бременна съм и ходя на прегледи в друг град.Това ми отнема време и се налага понякога да отсъствам от работа в Кодекса на труда прочетох следното:157(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.
Въпросът ми е :мога ли поне веднъж месечно да ползвам такъв вид отпуск/един ден/ и ще ми бъде ли удържан от годишния платен?
Не виждам пречка да не можете, няма да ви се приспада от платения, този е отделно от другия.

# 558
  • София
Към всички мами, които денонощно отговарят на въпросите тук:
Преди няколко дни зададох въпрос тук и ми беше отговорено компетентно на мига, нищо че беше посреднощ.
Оттогава ми излиза тази тема в нови отговори на моите публикации и аз от любопитство и любознателност почнах да чета новите отговори. И непрекъснато си мисля колко компетентни, всеотдайни и безкористни сте.
Благодаря ви, че ви има, момичета!!! 
bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet 

# 559
Не виждам пречка да не можете, няма да ви се приспада от платения, този е отделно от другия.

Благодаря Simple Smile

# 560
Мили експерти, може би вече е обяснявано тук, но искам да попитам защото ми е трудно да изчета всичко:
Разбрах, че от АГ - консултиращият ме лекар мога да взема максимум 180 дни болничен за годината.
Аз съм в болничен от 06.06.2008, като 180-тте дни ми свършват на 5-ти декември. От 31.12 трябва да изляза в 45 дневният болничен преди раждане.  
 Доколкото разбрах, ако съм в непрекъснат болничен, то майчинските се изчисляват на базата на шестте месеца, преди да изляза в болничен /т.е. ще се смятат месеците декамври, 2007 до май, 2008г. / и така няма да се намалят парите, които ще получавам за майчинство.
Остава ми една "дупка" от 5-ти до 31.12. Кое е по добре /или възможно/ да си взема болничен от друг специалист /напр. хирург или невролог/ или да отида на ТЕЛК и да ми се продължи досегашният болничен? И кое е по-изгодно в случая, така че да не ми "орежат" парите за майчинство? Доколкото разбрах има опасност, ако мина през ТЕЛК да ми го броят като неплатен отпуск, което не ме устройва - някой знае ли нещо за това?
Много ви благодаря предварително!

Лимита ви е 180 дни неработоспособност /болнични/ не само от един лекар, а въобще за годината като в тези дни се включват и дните за гледане на болен. Ако от 31.12. ви пускат болничния лист ви можете да си пуснете дните от 05.12. до 30.12. дори като неплатен отпуск и няма да ви повлияят на обезщетението.

Много благодаря за бързият и конкретен отговор!
  bouquet

# 561
искамда попитам за по сигурно,ако болничният ми 45 дни преди раждане започне от 30.04.2009 ,тогава за база месеците 10.2008-03.2009 ли ще са,независимо че боличният е чак в последният ден от 04.2009,значи април месец няма да влезе в базата така ли е??

# 562
  • София
Здравейте отново.
Вчера си проверих в счетоводната къща, която ни обслужва и се оказа, че те начислявали заплати и внасяли осигуровки и болнични до 25-то число на следващия месец.
Моят болничен е от 24 Септември, казаха ми че ще го занесат на 25 Октомври в НОИ. В какъв срок ще си получа парите и дали ще ми ги разделят за Септември и Октомври или ще са заедно като са внесени с такова закъснение. ?

# 563
  • Пловдив
искамда попитам за по сигурно,ако болничният ми 45 дни преди раждане започне от 30.04.2009 ,тогава за база месеците 10.2008-03.2009 ли ще са,независимо че боличният е чак в последният ден от 04.2009,значи април месец няма да влезе в базата така ли е??
Да,точно така.Ако искаш април да ти влезе в базата,помоли АГ то да го пусне от 1 май.

# 564
  • Germany
Момичета, извинявам се, че ви тормозя за пореден път, но бих искала да помоля за още едно уточнение.
Би трябвало да изляза в 1вите 45 дни на 23 април. Както ми казахте в такъв случай 6те месеца които ще ми зачетат са от 10.2007 до 03.2008. Аз обаче в момента съм в болнични. В началото на месеца за седмица заради детето, а сега поне за 2 седмици, защото повръщам непрекъснато. Нали няма при това положение да ми вземат друг месец в 6те?
Няма как да ти вземат друг месец.  Simple Smile
Благодаря!

# 565
Да,точно така.Ако искаш април да ти влезе в базата,помоли АГ то да го пусне от 1 май.
благодаря ти много.не, искам базата да ми е март  месец.а ако преди това си взема болнични от 01 04.-до 29.04.и след това без прекъсване ми издздат от 30.04. 45-дневния преди раждане ,нали пак няма да ми се промени базата 10.2008-03.2009?

# 566
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, отново!!Аз бях в болничен през цялата бременност.Родих детето си 2 месеца преди термин.От болницата ми издадоха болничен 42 дни.Въпросът ми е губя ли тези 45 дни , които се издават преди термин или ще ми бъдат добавени допълнително

Педиатъра на детето ще ви издаде болничен лист за разликата от 135 дни минус ползваните досега /ако съм разбрала правилно са 42 дни/ - 93 дни. След това до навършването на детето на 2 години можете да ползвате отпуск за гледане на дете до 2 години

# 567
благодаря ти много.не, искам базата да ми е март  месец.а ако преди това си взема болнични от 01 04.-до 29.04.и след това без прекъсване ми издздат от 30.04. 45-дневния преди раждане ,нали пак няма да ми се промени базата 10.2008-03.2009?

Ако така са издадени болничните базата е 10 2008 - 03 2009 г.

# 568
Здравейте отново.
Вчера си проверих в счетоводната къща, която ни обслужва и се оказа, че те начислявали заплати и внасяли осигуровки и болнични до 25-то число на следващия месец.
Моят болничен е от 24 Септември, казаха ми че ще го занесат на 25 Октомври в НОИ. В какъв срок ще си получа парите и дали ще ми ги разделят за Септември и Октомври или ще са заедно като са внесени с такова закъснение. ?

Срока е до 15 дни след представянето на всички документи. Може да ви платят и двата месеца с един превод, а може и с 2 дни разлика, зависи от НОИ и наличните им пари в момента

# 569
Здравейте!
Преди 1,5г.родих и в момента получавам 220лв.След като изтече втората година знам,че имам право на 6 месеца неплатен отпуск.Когато и те свършат задължително ли е да се върна на работа или мъжа ми може да ми прехвърли и неговата половин година,за да гледам детето си до навършване на три годишна възраст?
Интересува ме и друго...Понеже планираме още едно бебе,ако родя докато ползвам неплатения си отпуск от шестте месеца,на каква база ще се изчислява обезщетението,което ще получавам?На минималната работна заплата,която съм взимала до навършване на две години на детето ми или на 90% от брутото,докато съм работила?
Предварително ви благодаря!!!!

Общи условия

Активация на акаунт