Майчинството - счетоводно - 12

• 70 868
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 600
Хайде сега нов въпрос...ще се наложи да се повторя!В майчинство съм с първото си дете и съм бременна във втория месец.Въпросът е да си взема ли болничен или да си чакам 315-те дни за второто дете.Кое излиза по-добре?
Какво се взима за изчисляване на тези болничен.В НОИ ми отговориха..."6м.назад като се взема базата от което е взето обезщетението"..при мен 6м.назад сумата е 5000лв.Дано тази информация е достатъчна за да ми отговорите.И ако реша да изляза в болничен как ще се отрази след това на второто майчинство!

Би ли пратила линк от одита да видя там какво са ти казали?

И аз вече съм в шах и мАТ И НЕ ЗНАМ НА КОЙ ДА ВЯРВАМ Shocked

# 601
Отговора, който получих тук просто не е верен-затова:) Какво значи "защо просто не прие"?! Защото просто става дума за нещо много важно, а както ти пишеш "можеш да имаш претенции само към счетоводител на който плащаш"-е, за какво е форума тогава-всеки да си пише предположения, а после "ми не ми плащаш за тази консултация"-не е готино така!

Ето виж докъде стигнах в крайна сметка: http://www.odit.info/?s=6&i=125816&f=3
Може да е полезно.

А, между другото толкова мнения чух вече-различни-че съм като Тома неверни, чакам си псименото становище от НОИ, че нали на тях поне плащам....

Каквото и да те попитам - ти едно си знаеш, неверен отговор получих и това е. Ама кой отговор не е верен?

Точно това ти отговорихме и ние, което и Джон ти е писал.
Явно не си го прочела. Друго си е само да питаш.

Права си - всеки може да пише каквото си поиска, но в случая не си права!  Naughty
Добре че си си изяснила ситуацията.

Знам ли, може би аз много насериозно взимам темата. И това безпочвено обвинение ме засегна, защото няма никакво основание.
Явно си е до човек - не може да се угоди на всички.

# 602

Темата й е най-отгоре. Пък и като вече всичко ти е ясно, какво пак се тюхкаш.  newsm78

# 603
Здравейте момичета, искам да помоля за малко помощ, а ето за какво става въпрос: От декември 2006 ми започна 45-дневния болничен за първото дете, в момента съм бременна с второ и от вчера започна 45-дневния за второто. В тази връзка нашата счетоводителка ми каза, че всичко, което е необходимо да и изпратя е болничния лист с декларация за банковата сметка и молба за отказване от майчинството за първото ми дете. Това, което ме притеснява е, че тя не спомена нищо за вземането на 50 % от майчинството за първото дете до навършването му на 2 години, а сега като чета, май трябва да си попълня нещо. Освен това за мен е по-изгодно да взимам това, което съм взимала и за първото дете, отколкото 220 лв, но не ми стана ясно това по подразбиране ли се случва или трябва да бъде посочено някъде изрично, и последно  - сега трябвало да се прехвърля към НОИ(досега бях от завареното положение и всичко ми се изплащаше през работодателя), това така ли е и изобщо има ли нещо друго, което трябва да направя? Благодаря предварително!

В момента в отпуск за гледане на малко дете ли си или не?

# 604
Стики, вместо да се засягаш на професионална чест, можеше да прочетеш какво ми е отговорено и да разбереш кое не е верно-няма да пиша 1000 пъти едно и също!

И мисля, че диалога между мен и теб е безмислен, просто предупредих момичетата да внимават, в което няма нищо лошо!

Сега чакам с нетърпение да видя какво ще отговориш на kamikam, с която сме в едно положение и чиито постове следя от самото й появяване...
Тя също вече дълго не получава ко нкретен отговор-факт!

Моля, престани да приемаш лично нещата които пиша, приеми това като предизвикателство и ни изясни случая професионално-ето това ще е свършена работа!

Хубава вечер:)

# 605
Момичета, оказа се че имам достатъчно отпуска /28 дни/ и реших да си я използвам цялата, защото вече много ми тежи работата /работя като мърчандайзер по цял ден на крак и зареждам стока/. По време на отпуска какво ми се изплаща- 90% от брутното възнаграждение за последния месец в който имам отработени минимум 10 дни /които в моя случай ще са октомври/ и при условие, че повече от месец ще съм в отпуска и директно влизам после в 45 дневния болничен как ще ми се отрази тази отпуска на изчислението му /взема се цялата сума, изплатена по време на отпуск или  newsm78/
Благодаря предварително   bouquet

# 606
Здравейте!
Искам да попитам има ли право бащата на детето да ползва болничен за гледане на малко дете?
Нашата педиатърка твърди, че имало промени, не можело, само майката имала право. Посъветва ме бащата - да се договорел с неговия личен лекар, да му обясни и той да му издаде болничен лист, че самият той е болен.  Confused
Ама кому е нужно това, в нашия случай таткото ще си пусне от платения отпуск, но ми се струва, че педиатърката греши.  Thinking

# 607
Здравейте момичета, искам да помоля за малко помощ, а ето за какво става въпрос: От декември 2006 ми започна 45-дневния болничен за първото дете, в момента съм бременна с второ и от вчера започна 45-дневния за второто. В тази връзка нашата счетоводителка ми каза, че всичко, което е необходимо да и изпратя е болничния лист с декларация за банковата сметка и молба за отказване от майчинството за първото ми дете. Това, което ме притеснява е, че тя не спомена нищо за вземането на 50 % от майчинството за първото дете до навършването му на 2 години, а сега като чета, май трябва да си попълня нещо. Освен това за мен е по-изгодно да взимам това, което съм взимала и за първото дете, отколкото 220 лв, но не ми стана ясно това по подразбиране ли се случва или трябва да бъде посочено някъде изрично, и последно  - сега трябвало да се прехвърля към НОИ(досега бях от завареното положение и всичко ми се изплащаше през работодателя), това така ли е и изобщо има ли нещо друго, което трябва да направя? Благодаря предварително!

В момента в отпуск за гледане на малко дете ли си или не?
Да, в момента съм в отпуск за гледане на малко дете, към датата на раждането то ще бъде на около 1 г. и 10 месеца.

# 608
Значи без прекъсване на майчинството за едното дете минаваш в майчинство за другото.  Simple Smile
Ти ще продължаваш да си в заварено положение! Дано това не те разочарова!

Всичко отново ще минава чрез работодателя ти, няма да се предава в НОИ.
Всъщност трябва да ти теглят освен болничните за бременност, така и 50% обезщетение за първото дете.
И да, ще взимаш обезщетението за бременност, което си взимала и преди (щом това е по-изгодно за теб).

# 609
Здравейте!
Искам да попитам има ли право бащата на детето да ползва болничен за гледане на малко дете?
Нашата педиатърка твърди, че имало промени, не можело, само майката имала право. Посъветва ме бащата - да се договорел с неговия личен лекар, да му обясни и той да му издаде болничен лист, че самият той е болен.  Confused
Ама кому е нужно това, в нашия случай таткото ще си пусне от платения отпуск, но ми се струва, че педиатърката греши.  Thinking

Разбира се, че има право. Само ще попълни още една декларация, когато предава болничния.
Вашата докторка съвсем се е объркала.

# 610
Момичета, оказа се че имам достатъчно отпуска /28 дни/ и реших да си я използвам цялата, защото вече много ми тежи работата /работя като мърчандайзер по цял ден на крак и зареждам стока/. По време на отпуска какво ми се изплаща- 90% от брутното възнаграждение за последния месец в който имам отработени минимум 10 дни /които в моя случай ще са октомври/ и при условие, че повече от месец ще съм в отпуска и директно влизам после в 45 дневния болничен как ще ми се отрази тази отпуска на изчислението му /взема се цялата сума, изплатена по време на отпуск или  newsm78/
Благодаря предварително   bouquet

За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

Няма никакви 90%. Същата тази сума ти влиза в базата за майчинството.

# 611
Здравейте!
...

Разбира се, че има право. Само ще попълни още една декларация, когато предава болничния.
Вашата докторка съвсем се е объркала.
Благодаря за отговора!   bouquet
Бихте ли казали каква декларация? Какво да я правя сега нашата педиатърка, аз ли да й нося да чете и къде?  Confused

# 612
Благодаря ти много, Стики! Това абсолютно ме устройва, страхотно е да има откъде да получиш компетентен отговор!

# 613
Хайде сега нов въпрос...ще се наложи да се повторя!В майчинство съм с първото си дете и съм бременна във втория месец.Въпросът е да си взема ли болничен или да си чакам 315-те дни за второто дете.Кое излиза по-добре?
Какво се взима за изчисляване на тези болничен.В НОИ ми отговориха..."6м.назад като се взема базата от което е взето обезщетението"..при мен 6м.назад сумата е 5000лв.Дано тази информация е достатъчна за да ми отговорите.И ако реша да изляза в болничен как ще се отрази след това на второто майчинство!

http://www.odit.info/?s=6&i=125865&f=3
Здавейте момичета...Стики и МиаМиа...вчера просто изключих компютара(виждам че до късно сте писали) защото ме обхвана безпомощност...вече втора седмица търся инфо и незнам какво да предприема.
Да Стики в момента съм майчинство и от 13.09 започват да ми плащат 220лв...до тази дата сумите са други!
Това което е написал ЛС в одит е абсолютно противно на всичко което ми казаха в НОИ и още две счетоводителки и както ще видите в крайна сметка темата увисна без отговор и в одита...и точно там ми писаха ЧЕ АКО В БГ МАМА НЕ НАМЕРИШ ОТГОВОР НЕМА КЪДЕ!!!!Хайде помагайте!
За последните 6м.(април-септември) имам изплатени от НОИ 5000лв.и ме посъветваха(счетоводителка и ТРЗ) да си взема болничен...така ше получавам добра сума докато съм бременна + 50% от първото майчинство!Да обаче в одит ЛС пише че болничния нямал нищо общо с осигурителните суми.
За да не повтарям и досаждам с две думи въпросът ми е.....да си остана ли в майчинство и да чакам второто раждане или да използвам това, че последните суми преведени от НОИ са добри и да си взема болничен..КОЙ ВСЪщНОСТ Е ПО-ДОБРИЯ ВАРИАНТ!!!!МиаМиа ти като излезе в болничен твоите суми назад 6м.какви бяха?Ще очаквам с нетърпение отговорите ви!

# 614
благодаря за отговора Стики  Heart Eyes
за този казус- ако тези 5000 са обезщетение за бременност и раждане няма как да се вземат като сума според мен, защото върху тях не се плащат осигуровки /осигурителния ти доход през това време се води 0 лева/, но все пак аз не съм счетоводител. Онзи ден моя позната ми показа бележка от работодател за детски, точно си пишеше че си е с 0 лева доход /за периода на 315-те дни/.

Общи условия

Активация на акаунт