Майчинството - счетоводно - 12

• 71 007
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 795
  • Пловдив
Ако дохода на член от семейство е над 300 лв,нямате право на детски.Това е за 2008 г.За 2009 г прага май ще е по-висок-350 лв.

Елфита, във връзка с този по-горния коментар. Скоро ще се омъжвам. Имам едно дете от предише брак, догодина ще имаме вероятно близнаци. Интересува ме, семейния доход между 5 члена ли ще се дели за да се установи дали имаме право да получаваме детски или статута ми на първото дете, като неосиновено от бъдещия ми съпруг, просто го изключва от групата?

Много тъпо ако е така, не съм сигурна но ми мина през ума.

Благодаря предварително.

Дъщеричката ти може да не е осиновена от съпруга ти,но все пак ти си й майка.Ти влизаш в домакинството,следователно и тя.Тя е на 10 години и сама домакинство не може да образува.Според мен при вас трябва да се дели на пет.

Но все пак нека от Дирекцията за социално подпомагане да дадат компетентен отговор.

# 796
  • Пловдив
Здравейте, имам един въпрос и не намерих отговор на него. От 01.10.2008 съм на нова работа - ако сега изляза в болничен на каква база ще бъде изчислен той?

Базата ще ви бъде май-октомври.Независимо на коя дата през ноември излезете в болничен,тази ще ви е базата.

# 797

Здравейте,
 Искам да попитам и аз нещо.
Та,майчинството ми свършва на 17.12.2008г.Аз се водя на работа,но искам да изляза в отпуска до 3-4 януари.Имам ли право на това,трябва ли да се върна на работа и след известно време да си пусна отпуска и на колко дни имам право на отпуск при положение,че от 2005 година(тогава започнах там работа,а излязох в майчинство през юни2006)не съм ползвала никакви отпуски.

Предварително благодаря!

# 798
  • В полите на Пирин планина

Здравейте,
 Искам да попитам и аз нещо.
Та,майчинството ми свършва на 17.12.2008г.Аз се водя на работа,но искам да изляза в отпуска до 3-4 януари.Имам ли право на това,трябва ли да се върна на работа и след известно време да си пусна отпуска и на колко дни имам право на отпуск при положение,че от 2005 година(тогава започнах там работа,а излязох в майчинство през юни2006)не съм ползвала никакви отпуски.

Предварително благодаря!

Можеш и веднага да ползваш платен отпуск, който е за стари периоди преди 2008 година. Това е натрупания и неизползван по време на "майчинството" платен отпуск. По КТ се полага по 20 работни дни за календарна година, а ако яма пълна такава - пропорционално на отработеното време.

# 799
Здравейте,момичета!
Имам голям проблем.Бях на срочен трудов договор,който изтече на 31.10.08 и не ми го подновиха.115 дни изтекоха на 28.10.08 и работодателя ми пусна документите за ползване на отпуска за отглеждане на малко дете само за дните до края на договора.Сега на къде?Ще получавам ли майчинство до 2 год. възраст на детето или нямам право?Може ли да сключа фиктивен трудов договор с друга фирма?Много съм объркана и не знам какво да правя.Дано поне съм обяснила ясно какъв ми е проблема.

# 800
[=Доника l
.Аз лично се терзах сума ти време какво ще стане, ако прекратя втори трудов договор 15 дни преди 45-я болничен. Ами за 2 дни ми отговориха хората и съм много доволна

Доника Ще те помоля ако не те затруднява да напишеш какъв беше отговора от Нои на твоя въпрос

# 801
Здравейте! Искрено се надявам да може някой да ми помогне,защото институциите нямат никаква връзка по между си и никаква точна информация Whistling Ситуацията е следната: имам дете на 4мес.,на срочен договор съм, който изтича края на мес.Декември и наскоро стана ясно,че няма да ми го подновяват.Къде да отида и какво да направя, за да си ползвам все пак оставащите ми 3 мес. платено майчинство( докато малкия стане на 9 мес. ) и след това на трудовата борса ли трябва да се регистрирам за мин.майчинство 240 лв до 2-та год? newsm78 Счетоводителката на фирмата ме праща в социалното, където ми обесняват,че за оставащите ми 3 мес.платено майчинство ще получавам по 100 лв,т.като оставам безработна #Crazy Нищо не ми стана ясно....

# 802
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте! Искрено се надявам да може някой да ми помогне,защото институциите нямат никаква връзка по между си и никаква точна информация Whistling Ситуацията е следната: имам дете на 4мес.,на срочен договор съм, който изтича края на мес.Декември и наскоро стана ясно,че няма да ми го подновяват.Къде да отида и какво да направя, за да си ползвам все пак оставащите ми 3 мес. платено майчинство( докато малкия стане на 9 мес. ) и след това на трудовата борса ли трябва да се регистрирам за мин.майчинство 240 лв до 2-та год? newsm78 Счетоводителката на фирмата ме праща в социалното, където ми обесняват,че за оставащите ми 3 мес.платено майчинство ще получавам по 100 лв,т.като оставам безработна #Crazy Нищо не ми стана ясно....

Според мен не могат да ви прекратят договора докато ви изтече отпуска в размер на 315 дни, но съм само счетоводител, а не юрист. Без да имате сключен трудов договор не можете да получавате обезщетение за отпуска за гледане на дете до 2 години. Ако нямате сключен договор можете да подадете молба в социалната служба и ако отговаряте ан изискванията ще получавате помощ в размер на 100 лв. докато детето навърши 1 година.

# 803
Цитат
Според мен не могат да ви прекратят договора докато ви изтече отпуска в размер на 315 дни, но съм само счетоводител, а не юрист. Без да имате сключен трудов договор не можете да получавате обезщетение за отпуска за гледане на дете до 2 години. Ако нямате сключен договор можете да подадете молба в социалната служба и ако отговаряте ан изискванията ще получавате помощ в размер на 100 лв. докато детето навърши 1 година.

Благодаря! Горе-долу това ми обясниха и в социалното,но звучи просто нелепо  Rolling Eyes А мога ли по време на майчинство да бъда преназначена в друга фирма?И колко време евентуално трябва/ако трябва да се водя на работа преди отново да възстановя майчинството си?

# 804
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
[quote ]

Благодаря! Горе-долу това ми обясниха и в социалното,но звучи просто нелепо  Rolling Eyes А мога ли по време на майчинство да бъда преназначена в друга фирма?И колко време евентуално трябва/ако трябва да се водя на работа преди отново да възстановя майчинството си?
[/quote]

Може да ви назначат в друга фирма стига да се разберет с тях. Може само един ден да отработите и после да си подадете молба за отпуска за гледане на дете до 2 год.

# 805
  • Варна
Аз да ти кажа като юрист - когато договорът е срочен, майката не се ползва от закрила и същият се прекратява с изтичането на срока му. Rositsaio, както ти е казала и ДейзиГ - няма проблеми да започнеш работа към друга фирма, дори и фиктивно - за да се ползваш от правата си на осигурена - т. е. освен обезщетение за бременност и раждане за 315 дни да получиш и обезщетение за гледане на дете до навършване на 2 год. възраст.

И да добавя и аз един въпрос. Имахме спор в нашата отчетна темичка какво обезщетение ще получава човек, осигуряван на максимума, но получаващ нетно възнаграждение почти два пъти повече. Моето несчетоводно мнение, изведено по логически път, е, че ще получава максимално възможното от 1800 лв. Как мислите?

Последна редакция: пн, 03 ное 2008, 10:03 от chockolina

# 806
След като е започнал отпускът за бременност и раждане, обезщетение за него се дава изцяло дори да е прекратено осигуряването.

Така че едва за ползването на гледане на малко дете вече Rositsaio ще трябва да е назначена някъде. Сега до 315 дни ще си получава обезщетенията.

Същото се отнася и до desidragan.

# 807
chockolina i стики   благодаря,че ви има да помагате и
 за бързите отговорите! Hug
От написаното от вас разбирам,че ще получавам до 315 дни сумата каквато е и в момента,което ме успокои.
Имам още един въпрос,тъй като договора вече ми е изтекъл(до 31.10.08) .Кога трябва да ме назначат в новата фирма на работа?Веднага от 01.11.08 или имам време до месец април,когато изтичат тези 315 дни.Честно казано много ме изнедаха с това решение да не ми подновят договора(мислех,че поне ще ме уведомят по-рано) и съвсем не съм подготвена.

# 808
Здравейте! Искам да ви питам може ли някой да ми каже как да вляза в страницата на нои и да проверя за изплатени болнични. Отваря ми само за осигуровките.
Лек ден на всички!

# 809
  • Разпиляна във въображението
Трябва да имаш писмо получено от тях, на което в долния ляв ъгъл мисля, има един номер ПИК, който ти трябва за да провериш тук:
https://benefits.nssi.bg/EGN/

ПИК мое да се разбере и то НОИ предполагам, аз го имам от тяхно писмо

Последна редакция: пн, 03 ное 2008, 09:42 от Miriel

Общи условия

Активация на акаунт