Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Кога трябва да представя болничния лист и молбата за изплащане на парични обезщетения?
Как се изчисляват болничните?
Какво включва майчинството и как се изчисляват обезщетенията?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Кога трябва да представя болничния лист и молбата за изплащане на парични обезщетения?
-
Как се изчисляват болничните?
Дневното парично обезщетение се изчислява чрез вземане на 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение за последните 6 месеца преди настъпването на неработоспособността. Сумата не може да надвишава среднодневното брутно трудово възнаграждение за съответния период. Изчислението на болничния зависи от различни фактори, като например предишни доходи, осигурителни вноски и други параметри. За да получите точна информация относно изчисляването на болничния, най-добре е да се консултирате със счетоводител, НОИ или друга компетентна институция, която може да предостави конкретни и актуални данни за вашия случай.
-
Какво включва майчинството и как се изчисляват обезщетенията?
-
Как се изчисляват обезщетенията за отпуск по майчинство и отпуск за гледане на дете?
-
Какво представлява неплатеният отпуск и как се изчисляват обезщетенията?
Ситуацията е следната: имам дете на 4мес.,на срочен договор съм, който изтича края на мес.Декември и наскоро стана ясно,че няма да ми го подновяват.Къде да отида и какво да направя, за да си ползвам все пак оставащите ми 3 мес. платено майчинство( докато малкия стане на 9 мес. ) и след това на трудовата борса ли трябва да се регистрирам за мин.майчинство 240 лв до 2-та год?
Счетоводителката на фирмата ме праща в социалното, където ми обесняват,че за оставащите ми 3 мес.платено майчинство ще получавам по 100 лв,т.като оставам безработна
Нищо не ми стана ясно....