Майчинството - счетоводно - 12

• 71 091
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 840
Днес ми се случи нещо много странно. От НОИ ми изплатиха огромна сума. При положение, че си следя всеки месец болничните /остават да ми изплатят само 3 дни от 135-те дни болничен/, реших, че това е грешка. Но после успях да вляза в сайта и да си проверя изплатените болнични. Оказа се, че ми доплащат за целия период на 135- дневния болничен. Някой да е попадал в подобно положение и да ми обясни защо?

# 841
  • Майничка
Здравейте, мили и отзивчиви мами,
Имам един въпрос: смятам да изляза в болнични, редовно, 45 дни преди термина. Излизам на 01.01.2009 (живот и здраве Praynig). Започнах работа на 1 октомври 2007, т.е. ще работя 3 месеца от новата година (октомври, ноември и декември). Въпросът ми е имам ли право на някаква платена отпуска за тези три месеца?

Предполагам, че става въпрос за 2008г.. В този случай имате право на отпуск, пропорционално на отработените месеци, т.е., около 1,5 ден на месец. Но ако решите да го ползвате преди болничния, работодателят може да откаже ползването му. Обаче дните не се губят, можете да ги ползвате след майчинството.

Днес ми се случи нещо много странно. От НОИ ми изплатиха огромна сума. При положение, че си следя всеки месец болничните /остават да ми изплатят само 3 дни от 135-те дни болничен/, реших, че това е грешка. Но после успях да вляза в сайта и да си проверя изплатените болнични. Оказа се, че ми доплащат за целия период на 135- дневния болничен. Някой да е попадал в подобно положение и да ми обясни защо?

Попитайте ги, тук можем само да гадаем. Ако са погрешно изплатени, се връщат, понякога с лихва. Mr. Green
Някакво преизчисление на среднодневното обезщетение, вероятно, особено ако има премии за месец преди болничните, изплатени в следващ месец.

# 842
  • София-Младост
Здравейте, мили и отзивчиви мами,

Имам един въпрос: смятам да изляза в болнични, редовно, 45 дни преди термина. Излизам на 01.01.2009 (живот и здраве Praynig). Започнах работа на 1 октомври 2007, т.е. ще работя 3 месеца от новата година (октомври, ноември и декември). Въпросът ми е имам ли право на някаква платена отпуска за тези три месеца?

Мерси!  bouquet
Да, ако преди това имаш  и друг трудов стаж, от друга работа. Ако стажът ти е само тези три месеца нямаш право за сега.

dgudge, Ала-Бала,

Да, аз работя от 2007 година, т.е. вече година и нещо и януари ще станат година и три месеца. А преди това имам 3 години стаж на друго място.

Въпросът ми е: имам ли право сега декември да кажем да излеза в платен отпуск 10 дена? При положение че съм работила само 2 месеца от новата година (и 1 година преди това)?

Hug
Да, имаш право.

# 843
  • София-Младост
Само предположение ще направя. Възможно е работодателя да е подал някаква корекция в декларациите и на база на тях да е преизчислено среднодневното обезщетение. Огромна сума звучи малко стряскащо...не ти пречи да се обадиш и да попиташ.

# 844
  • Майничка
Извинете, не прочетох уточнението от предната страница. При това положение за 2007 имате 5 дни, а за 2008 - 20 дни (ако няма допълнително уговорени в трудовия договор), т.е., имате право, ако не сте ги ползвали досега.

# 845
  • София
Мерси много, страхотни сте!  bouquet

# 846
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Само предположение ще направя. Възможно е работодателя да е подал някаква корекция в декларациите и на база на тях да е преизчислено среднодневното обезщетение. Огромна сума звучи малко стряскащо...не ти пречи да се обадиш и да попиташ.

Възможно е първоначално да не са изчислили правилно обезщетението и програмата им сама прави преизчисление и доплащат сумата.

# 847
Не знам дали тук му е мястото, но моля ако знаете нещо по въпроса да ми кажете.
Току що научих, че на работа са въвели задължително облекло и го изплащат на колегите срещу фактура.
Аз съм в болнични по майчинство до към края на март. И мисля после да се върна на работа.
Та въпроса ми е като съм в болнични полага ли ми се работно облекло или не?
За 2007 също не съм ползвала, ама те на никой не дадоха.
Тази година излязох в болничен от 10.05.2008г.
Не мога да си представя да си купувам 4-5 костюма на веднъж изцяло за моя сметка

# 848
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Не знам дали тук му е мястото, но моля ако знаете нещо по въпроса да ми кажете.
Току що научих, че на работа са въвели задължително облекло и го изплащат на колегите срещу фактура.
Аз съм в болнични по майчинство до към края на март. И мисля после да се върна на работа.
Та въпроса ми е като съм в болнични полага ли ми се работно облекло или не?
За 2007 също не съм ползвала, ама те на никой не дадоха.
Тази година излязох в болничен от 10.05.2008г.
Не мога да си представя да си купувам 4-5 костюма на веднъж изцяло за моя сметка

Ако се полага на всички трябва да ви дадат сума пропорционална на реално отработеното време

# 849
Ами към кого да се обърна към ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ или към шефката на нашето звено. Защото те при нея ги изпращат тези заповеди, а тя ме видя в четвъртък и нищо не ми каза. Та сега не знам какво да правя. То сигурно има срок.

# 850
  • София
Извинявайте за въпроса, сигурно  е дискутиран преди, но нямам време да чета назад. Става въпрос за моя приятелка - терминът и беше 05.11, а тя роди на 02.11, т. е 3 дни по-рано. Кой трябва да и издаде болничен или бележка ,за да и се изравнят дните болнични -от болницата, личната лекарка или педиатъра на детето?
Благодаря предварително.

# 851
  • Майничка
Извинявайте за въпроса, сигурно  е дискутиран преди, но нямам време да чета назад. Става въпрос за моя приятелка - терминът и беше 05.11, а тя роди на 02.11, т. е 3 дни по-рано. Кой трябва да и издаде болничен или бележка ,за да и се изравнят дните болнични -от болницата, личната лекарка или педиатъра на детето?
Благодаря предварително.

Педиатърът. От болницата ще издадат болничен за 42 дни, считано от 02.11., а педиатърът издава след него изравнителен болничен (в случая - за 51 дни).

# 852
  • София
gargamela, много ти благодаря  Hug

# 853
ДейзиГ много ти благодаря за отговора   bouquet.
Мисля утре  да мина покрай фирмата и да видя какво ще стане.

# 854
Здравейте мами, понеже нямам много време да чета назад, мога ли да задам един въпрос?! Детенцето ми е на 1г. и 3 месеца, класирахме се за ясла, аз обаче не възнамерявам да започвам работа все още(знаете как е-разболяват се на 2-та седмица, а аз си я гледам абсолютно сама), въпроса ми е ще ми спрат ли майчинството? И може ли да кажем да го прехвърля на някой(татко, баба, дядо...)?! Предварително благодаря. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт