Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Кога трябва да представя болничния лист и молбата за изплащане на парични обезщетения?
Как се изчисляват болничните?
Какво включва майчинството и как се изчисляват обезщетенията?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Кога трябва да представя болничния лист и молбата за изплащане на парични обезщетения?
-
Как се изчисляват болничните?
Дневното парично обезщетение се изчислява чрез вземане на 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение за последните 6 месеца преди настъпването на неработоспособността. Сумата не може да надвишава среднодневното брутно трудово възнаграждение за съответния период. Изчислението на болничния зависи от различни фактори, като например предишни доходи, осигурителни вноски и други параметри. За да получите точна информация относно изчисляването на болничния, най-добре е да се консултирате със счетоводител, НОИ или друга компетентна институция, която може да предостави конкретни и актуални данни за вашия случай.
-
Какво включва майчинството и как се изчисляват обезщетенията?
-
Как се изчисляват обезщетенията за отпуск по майчинство и отпуск за гледане на дете?
-
Какво представлява неплатеният отпуск и как се изчисляват обезщетенията?
! И аз си мислех, че е такава ситуацията, но счетоводителката ми категорично ми каза, че не е възможно! И аз я питах "добре какво правим ако от 30.10 до ... съм в болница, а ти трябва да осчетоводяваш?" Нищо не ми каза и ми се нацупи нещо... Но след като имам такива законови права не виждам как би могла да ме изпързаля!

Работиш ли? Ако да, тези болнични листове се носят на работодателя, той пък води дневник и там пише...помоли да ти направят справка.
моля ви, че днес ще пускат документите ми към НОИ и трябва да се разправям с шефа, ако наистина по-малко ще излезе.