Майчинството - счетоводно - 12

• 71 129
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 960
Имам 1 въпрос: получавам майчинство 220лв за първото си дете до май месец 2009, но от дек. излизам в майчинство с второто си дете. Ако се върна на работа през ноември и ми актуализират заплатата, как ще ми се изчислява майчинството за 2-то дете? Ще се вземе този работен месец ноември и предните 5 назад ли( които са ми неработни и съм получавала 220лв- май-ство).

Аз съм в същото положение в момента - ако работиш само един месец ще ти се вземе този месец и 5 назад от по 220лв. Аз затова съм решила сега да си почна работа 4м. после да си взема отпуската която е 2месеца и така да ми станат 6м. - тогава вече ще си изляза в болничен.

Само да кажа, че ходих в Нои и за второто ми майч-во не се вземат последните 6 месеца от първото ( т.е. тези 220лв), а се вземат последните 6 работни месеца(т.е. тези в които съм била на работа преди раждането на първото си дете).
Ако си пусна платен отпуск сега за 1 месец- майч-вото ще се изчислява като се вземе този месец и последните 5 работни преди раждането на 1-то дете.

Да така е - взимаш това,което си вземала за първото

А това което съм ти казала по-горе ти писах после,че се обърках  Laughing

# 961
Само да кажа, че ходих в Нои и за второто ми майч-во не се вземат последните 6 месеца от първото ( т.е. тези 220лв), а се вземат последните 6 работни месеца(т.е. тези в които съм била на работа преди раждането на първото си дете).
Ако си пусна платен отпуск сега за 1 месец- майч-вото ще се изчислява като се вземе този месец и последните 5 работни преди раждането на 1-то дете.

Сигурна ли си, че точно това са ти казали?
Надявам се да си запомнила името на този, който ти е дал тази информация! Запиши си го за всеки случай.  Wink

И се надявам също така да ни информираш след време как са се развили нещата при теб!  Laughing

# 962
  • София-Младост

Надявам се да си запомнила името на този, който ти е дал тази информация! Запиши си го за всеки случай.  Wink

И се надявам също така да ни информираш след време как са се развили нещата при теб!  Laughing
Стики аз с първото изречение съм съгласна, ще вземат същата база, аккто за първото дете, т.е. ще получава същото среднодневно обезщетение. Но второто нещо не мога да го обмисля съвсем...

# 963
  • Plovdiv
Потвърждавам и при мен е така-последните 6 работни месеца се взимат Thinking Ида попитам за програмата за гледане на дете до 3 години от баба пенсионерка:тъй като аз няма да се връщам на работа а ще съм в майчинство с второто дете ще може ли майка ми ,която е пенсионерка да вземе да гледа големия по програмата?  bouquet

# 964
Стики аз с първото изречение съм съгласна, ще вземат същата база, аккто за първото дете, т.е. ще получава същото среднодневно обезщетение. Но второто нещо не мога да го обмисля съвсем...

Да, първото е вярно, но при определени условия, както знаеш.  Simple Smile
Обаче второто, ако наистина така са казали, си е направо за Топ 100.  Joy

# 965
Потвърждавам и при мен е така-последните 6 работни месеца се взимат Thinking Ида попитам за програмата за гледане на дете до 3 години от баба пенсионерка:тъй като аз няма да се връщам на работа а ще съм в майчинство с второто дете ще може ли майка ми ,която е пенсионерка да вземе да гледа големия по програмата?  bouquet

Чакай, всеки случай е отделен! Не може да се каже - "И при мен е така.""Аз съм в същото положение"  Naughty
Вече на няколко пъти мамчета си мислеха по този начин, а бяха в съвсем различна конфигурация.
Ти прочете ли поне част от темата, извинявай за въпроса?

Относно въпроса ти, аз лично не съм чела още никъде нищо за промените от следващата година, да не говорим и за разясненията им.

# 966

Да, даже и в мейла друга служителка ми писа и същото каза. След това като ходих в офиса да попълвам разните молби, нашите счетов-ли ми казаха същото. Никога не се вземали тези 220 лв- майчинство за изчисляване при майчинство за второ дете.

# 967
Ако желаеш, копирай този мейл да видим какво точно са ти писали.  Wink

# 968
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Може би трябва и въпроса си да копира, защото не съм сигурна че си разбрала какво точно пита и затова мислиш, че отговора е грешен

# 969
Да, и въпроса наистина.
За другото не те разбрах какво имаш предвид.

# 970
Ето мейла, но тогава най-вече ме интересуваше какво става когато си запиша детето на ясла. След това реших да си пускам 1 месец платен отпуск и тогава чичкото в Нои ми каза тези нови неща, че няма да се изчислява на база 220 лв- майчинство , а се вземат работните месеци преди 1-то дете. То тях ги нямам документирани. Аз все още се чудя дали да си пусна 1 месец платен отпуск или да си продължа както е до сега. От утре ще пускам детенце на ясла и ми е едно тъжно  Cry. Ако аз нещо не съм разбрала, пишете.

Във връзка със запитването Ви отговаряме следното:

Съгласно разпоредбите на чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда, след
използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.
        С настаняването му следва да се върнете на работа или може да ползвате платен или друг законоустановен отпуск.
     В случай че се върнете на работа, ще имате право на 50 % от
обезщетението за отглеждане на дете до 2 години, ако детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
    Това обезщетение в пълен размер се изплаща когато ползвате платен годишен отпуск, отпуск за временна неработоспособност за Вас или за гледане на болно дете.

В случай, че не ползвате платен или неплатен отпуск или отпуск за временна неработоспособност до излизането Ви в отпуск по бременност и раждане на второто Ви дете, Вие ще излезнете от кръга на осигурените лица и няма да имате право за обезщетение по бременност и раждане.

Освен това, работодателят Ви ще има основание да Ви прекрати трудовия договор, ако това време от 01.11 до 20.12.2008 г. не бъде оправдано по някакъв начин.

Отпускът по бременност и раждане с второ дете е нов осигурителен случай и се взема нов 6.месечен период, от който се изчислява паричното обезщетение за Вас той ще бъде  м. 06. до 11.2008 г., включително.

За дните, включени в периода се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето е ползвало неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж или е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете до 2 години.

Ако ползване платен отпуск за м.11.2008 г. ще се вземе възнаграждението, което сте получавали по време на отпуска.

Съгласно разпоредбите на чл. 49, ал. 2 от КСО, при придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен  за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Ем. Иванова

----- Original Message -----
From: Iana
To: noi@nssi.bg
Sent: Tuesday, October 14, 2008 1:35 PM
Subject: майчинство

Здравейте,
В момента съм в майчинство с първото си дете(от 12 май 2007), а от 20 декември излизам в 45 дневния болничен за раждане на второто си дете. Имам 3 въпроса за майчинството, понеже първото ще тръгне на ясла от 1 ноември и тогава няма да получавам майчинство.

1. За този месец и половина( ноември, дек. ) какви варианти имам: да си пусна болничен, платена отпуска или абсолютно нищо във фирмата, в която работя?
2. Ако не си пусна болничен или платена отпуска- какво майчинство ще получавам с второто дете?
3. Ако си пусна платена отпуска за този месец и половина ще ми се преизчислява ли наново майчинството?

# 971
  • София-Младост
Qnush по-горе си писала следното, цитирам:
"Само да кажа, че ходих в Нои и за второто ми майч-во не се вземат последните 6 месеца от първото ( т.е. тези 220лв), а се вземат последните 6 работни  месеца(т.е. тези в които съм била на работа преди раждането на първото си дете).
Ако си пусна платен отпуск сега за 1 месец- майч-вото ще се изчислява като се вземе този месец и последните 5 работни преди раждането на 1-то дете."

Нищо такова не  е написано в писмото, което публикуваш, в отговор на твоето запитване до НОИ, само това ще кажа.
 Simple Smile

Отпускът по бременност и раждане с второ дете е нов осигурителен случай и се взема нов 6.месечен период, от който се изчислява паричното обезщетение за Вас той ще бъде  м. 06. до 11.2008 г., включително.
Ако ползване платен отпуск за м.11.2008 г. ще се вземе възнаграждението, което сте получавали по време на отпуска.

# 972
Ако си пусна платен отпуск сега за 1 месец- майч-вото ще се изчислява като се вземе този месец и последните 5 работни преди раждането на 1-то дете.      - Това ми го казаха в Нои, в мейла не е така. По телефона друга служителка ми го каза същото както в мейла. Според мен служителите там са много объркани и никой не знае със сигурност как е. И аз не знам. Затова не искам да правя промени, че след това да не ме прецака някой некомпетентен. Най-добре да си вземам както първото майчинство, хич да не се занимавам с каквито и да е промени и платени отпуски и т.н.....

# 973
  • Плевен
Здравейте, искам да попитам нещо. В договора ми за работа пише:
Настоящият договор се сключва със 6 (шест) месечен срок на изпитване, който изтича на 01.04.2009г.
Ако забременея преди да изтече този срок, ще имат ли право да ме уволнят? Никъде не пише член или нещо друго.
Благодаря ви предварително за отговора Simple Smile

# 974
  • София-Младост
Ако си пусна платен отпуск сега за 1 месец- майч-вото ще се изчислява като се вземе този месец и последните 5 работни преди раждането на 1-то дете.      - Това ми го казаха в Нои, в мейла не е така. По телефона друга служителка ми го каза същото както в мейла. Според мен служителите там са много объркани и никой не знае със сигурност как е. И аз не знам. Затова не искам да правя промени, че след това да не ме прецака някой некомпетентен. Най-добре да си вземам както първото майчинство, хич да не се занимавам с каквито и да е промени и платени отпуски и т.н.....
С риск да ми се обидиш...или отговарящия е бил не достатъчно компетентен, или ти не си разбрала точно отговора му. С написаното в писмото съм съгласна.

Общи условия

Активация на акаунт