Майчинството - счетоводно - 12

• 71 174
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 1 020
Ето  и моя случай: в момента съм в 3-тия болничен след бременност и раждане. Имам 2 трудови договора - на 8 часа и 4 часа. Основния ми договор беше прекратен с предизвестие от 1-ви ноември. Искам втория, който е на 4 часа да стане основен и да мога спокойно да си получавам майчинството и болничните, както и да не губя трудов стаж.
какво трябва да направя, за да може втория договор, подписан като допълнителен да стане основен, а работното време да е 8 часа, а не 4?
Фирмата е на майка ми - интересува ме документално какво да направя?

Знам, че втория трудов договор не се записва в трудовата книжка. А сега като стане основен какво се пише в нея - дата на постъпване 1.11. или датата на назначаване преди няколко месеца?

По кой член са ти прекратили първия договор?

За да стане вторият договор основен, трябва и там да те прекратят и после да те назначат - което при теб е невъзможно, защото си в болнични.
Може да попиташ колегите в одита ако имат някаква друга идея.

# 1 021
  • Пловдив
Здравейте, имам питане за друг човек, непосещаващ форума.
Става въпрос за бременно момиче, не е работило до момента. Термина е 3 декември, на 16 юни т.г са започнали фиктивно да я осигуряват на около 700 лева /не, че сумата в случая има значение/. Та, реално на 16 декември биха станали 6 пълни месеца трудов стаж, според счетоводителката на фирмата, в която я осигуряват трябвало да си платят осигуровките и за декември, който после щял да бъде включен в изчисление на обезщетението. Според мен обаче ги лъжат и излишно си дават парите. Ще се радвам на компетентното ви мнение.
Благодаря   bouquet

Трябва да си плати осигуровките до 16.12. за да събере необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетенията.

благодаря, Дейзи, но как едновременно ще й вървят осигуровки и ще се води на работа и ще й тече 45 дневен болничен  newsm78

Тя няма право да ползва болничния преди да събере стажа

Аз се извинявам че се намесвам,но да попитам по компетентните.....защо да няма право момичето на 45 дневен болничен.Не би ли трябвало от 19.10 (от когато трябва да и е болничния) да си внася здравните осигуровки само към фирмата,а просто от НОИ да започнат да и изплащат болничните когато натрупа 6 месеца стаж,тоест след 16.12.2008 г.  newsm78
Интересно ми е и затова и аз питам  Hug

# 1 022
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Става въпрос за бременно момиче, не е работило до момента. Термина е 3 декември, на 16 юни т.г са започнали фиктивно да я осигуряват на около 700 лева /не, че сумата в случая има значение/. Та, реално на 16 декември биха станали 6 пълни месеца трудов стаж, според счетоводителката на фирмата, в която я осигуряват трябвало да си платят осигуровките и за декември, който после щял да бъде включен в изчисление на обезщетението. Според мен обаче ги лъжат и излишно си дават парите. Ще се радвам на компетентното ви мнение.
Благодаря   bouquet

Трябва да си плати осигуровките до 16.12. за да събере необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетенията.

благодаря, Дейзи, но как едновременно ще й вървят осигуровки и ще се води на работа и ще й тече 45 дневен болничен  newsm78

Тя няма право да ползва болничния преди да събере стажа

Аз се извинявам че се намесвам,но да попитам по компетентните.....защо да няма право момичето на 45 дневен болничен.Не би ли трябвало от 19.10 (от когато трябва да и е болничния) да си внася здравните осигуровки само към фирмата,а просто от НОИ да започнат да и изплащат болничните когато натрупа 6 месеца стаж,тоест след 16.12.2008 г.  newsm78
Интересно ми е и затова и аз питам  Hug

За да събере стажа нужен за да получи обезщетение трябва да и се внасят не само здравни осигуровки

# 1 023
  • Пловдив
.......
За да събере стажа нужен за да получи обезщетение трябва да и се внасят не само здравни осигуровки
А-хаааа,благодаря ти Simple Smile Мислех си че аз нещо не съм разбрала   bouquet

# 1 024
Имам питане Simple Smile предварително благодаря за точните отговори

Приятелката ми е с термин на 15.05.2009
от този месец на 10.11.2008 я преназначават на по висока длъжност,
и съответно и заплатата й е по-висока.
Ще й стигне ли времето (6 месеца преди раждането), за да й изчислят
по-високо обезщетение за 315-те дни след раждането.
Притеснява се какво ще стане ако роди по рано? от 10.05.2009 примерно.

# 1 025
  • Пловдив

Ами ако може от сега да си измести с един ден термина.С този 15.05  ще и издадат първия болничен от 31.03. което значи че за база за изчисление ще и вземат 09.08 г.-02.09 г. така поне ще спечели и март месец.  Hug

# 1 026

При термин 15.05.2009 г. болничния лист за 45 дни преди термин трябва да и е издаден на 31.03.2009. Базата в този случай ще бъде м.септември 2008-м.февруари 2009 г. Ако иска може да се уговори с лекаря да и сменят термина за 16.05. и базата ще се измести с един месец напред, защото болничния лист ще бъде издаден на 01.04.2009 г.
Ако роди преди дата 01.04.2009 г. ще има само два болнични листа, но не губи нито ден от отпуска, просто ще получава по-малко време обезщетението /с фиксирана сума/ за гледане на дете

# 1 027
стахотна си  Hug
благодаря за бързия отговор

само ей тука нещо не ми светва ....   newsm78
"просто ще получава по-малко време обезщетението /с фиксирана сума/ за гледане на дете"

# 1 028
стахотна си  Hug

"просто ще получава по-малко време обезщетението /с фиксирана сума/ за гледане на дете"

Получават се два вида обезщетения - обезщетение за бременност и раждане и обезщетение за гледане на дете до 2 год. Първия отпуск започва с болничния лист 45 дни преди термин и е в размер на 315 календарни дни. Следващия отпуск започва веднага след отпуска за бременност и раждане. Обезщетението за него е с фиксирана сума, която за 2008 г. е 220 лв. Ако приятелрката ви роди преди 31.03.2009 г. ще получава по-малко време второто обезщетение

# 1 029
Отново да се включа с въпрос:
Значи в момента съм в болничен за бременност и раждане.
Голямото ми дете е на 3 години и ходи на градина.
Питането ми е: има ли право съпругът ми, който е осигурен за всички соц. рискове, да взима болнични за гледане на дете до 18 години, когато се разболее голямото дете, докато аз съм в моя болничен? Педиатърката твърди, че не може (не само, че твърди, ами направо отказа да издаде болничен...). Но според мен в това нещо няма логика, защото 1. тя няма от къде официално да знае съм или не съм в болничен, и 2. болничния ми е на основание бременност и раждане, от които бих могла да не съм в състояние да се грижа за болен под 18г., и 3. Доколкото знам, декларация, че няма кой друг да гледа детето се подава само за деца над 7 години...

# 1 030
Питането ми е: има ли право съпругът ми, който е осигурен за всички соц. рискове, да взима болнични за гледане на дете до 18 години, когато се разболее голямото дете, докато аз съм в моя болничен? Педиатърката твърди, че не може (не само, че твърди, ами направо отказа да издаде болничен...). Но според мен в това нещо няма логика, защото 1. тя няма от къде официално да знае съм или не съм в болничен, и 2. болничния ми е на основание бременност и раждане, от които бих могла да не съм в състояние да се грижа за болен под 18г., и 3. Доколкото знам, декларация, че няма кой друг да гледа детето се подава само за деца над 7 години...

Според мен няма право да откаже, още повече че вие можете да започнете да раждате всеки момент и реално няма кой да гледа детето. Декларацията се попълва само при лица над 7 години

# 1 031

Според мен няма право да откаже, още повече че вие можете да започнете да раждате всеки момент и реално няма кой да гледа детето. Декларацията се попълва само при лица над 7 години
Именно... Или пък може второто дете да е с друго ДжиПи и на практика ДжиПи-то на първото никога да не разбере, че съм раждала, била в болничен и т.н.

# 1 032
Благодаря   bouquet

Тя вече е в болничен за бременност и раждане. За какви осигуровки, освен здравни, говорим тогава? Naughty
По време на болничен се внася само здравна осигуровка - 8.64лв. месечно (или пропорционално на дните в болничен).

Разликата е само в това, че от НОИ няма да й превеждат пари докато не направи 6 месеца осигурителен стаж. Надявам се, че е била на пълен работен ден. Тогава за ноември до 15 декември няма да й преведат нищо. Ще има 8 дни за декември с обезщетение. (16.12.2008-31.12.2008)

Ако терминът й е 3 декември, октомври й е започнал болничният 45 дни преди раждане. Базови месеци за обезщетението ще са й април - септември.

# 1 033

Разбира се, че има право! Може детето да е заразно болно и това да застрашава твоето и на бъдещото ви дете здраве. Което съответно означава, че не е добре ти да се грижиш за него. Това го казвам заради докторката.

Съпругът ти трябва да подаде Декларация в счетоводството, защото такава не подава само майката.

# 1 034
стахотна си  Hug

Получават се два вида обезщетения - обезщетение за бременност и раждане и обезщетение за гледане на дете до 2 год. Първия отпуск започва с болничния лист 45 дни преди термин и е в размер на 315 календарни дни. Следващия отпуск започва веднага след отпуска за бременност и раждане. Обезщетението за него е с фиксирана сума, която за 2008 г. е 220 лв. Ако приятелрката ви роди преди 31.03.2009 г. ще получава по-малко време второто обезщетение

Аз не видях да пише някъде, че има още едно дете под 2 години.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт