Майчинството - счетоводно - 12

• 71 169
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 1 005
Елфита, много благодаря  bouquet. Разбрах всичко. Жалко че не съм го знаела по-рано, защото с близнаците май ще ми се наложи да изляза рано или късно в предварителен болничен и всичките сметки с втория договор отиват на кино Confused

# 1 006
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Благодаря   bouquet Става въпрос за отпуск за гледане на дете до 2 години, останалото вече е подадено  Simple Smile

Това ли е въпросното плиожение:
http://docstore.odit.info/?s=4&rid=477

Да

# 1 007
Здравейте !

Ще може ли някой да ми помогне ,че на мен въолще не ми е ясно!
Преди седмица разбрах че съм бременна!
термина ми е на 25-07-2009 г.
В момента ме осигуряват на 300 лв.

1.Искам да се осигурявам шест месеца преди да изляза в 45 дни болничен на максималния праг / 2000 лв или 1400 лв не си спомням кой е той/.
Въпроса ми е колко трябва да внасям аз от тези 300 лв до максималната заплата/2000лв или 1400 лв/ на месец?

Благодаря ви предварително!

Максималния осигурителен доход за 2008 г. е 2000 лв.
За да получавате максималното обезщетение нетната ви заплата трябва да е повече от 1800 лв. Например 2300 лв. брутна заплата
Личните осигуровки са 260 лв. + 204 лв. данък, за работодателя осигуровките са в размер на 408 лв.
Осигуровките на заплата от 300 лв. са Личните осигуровки са 49,80 лв. + 33,33 лв. данък, за работодателя осигуровките са в размер на 61,20 лв.

Много ти благодаря за бързия и компетентен отговор!

# 1 008
  • София
Здравейте,
За пръв път си взех болничен лист откакто съм с двама работодатели. Като се прибрах обаче забелязах че печати имам само на първия болничен лист. На втория екземпляр нямам нито един печат. Така ли трябва да бъде или е грешка? Благодаря

# 1 009
Здравейте, момичета. До 5 октомври ползвах 135-те дни болнични за бременност и раждане. От 6 октомври трябва да получавам майчинство с декларация. Попълних необходимите документи и счетоводителката ни ги занесла още на 10 октомври. На 3 ноември получавам писмо от НОИ, че ми прекратяват майчинството. Причина- липсват данни за лицето в регистъра на осигурените лица. Отидох при счетоводителката- каза, че е подала данните за осигуряването на 4 ноември. От НОИ до вчера не ги бяха обработили и ми казват, че нямам внесени осигуровки за октомври месец. Освен това изискали от счетоводителката да ме води като в болнични до изтичане на 315-те дни, да поправи данните и отново да ги представи в НОИ. Въпросът ми е: необходимо ли е да ходя в НОИ, за да подам молба за прекратяване на полученото разпореждане, след като се обработят осигуровките в НОИ за предходния месец или автоматично ще ми възстановят ПО?

# 1 010
За малко да си помисля, че си втори такъв случай, а то е същото като преди няколко страници. Thinking

Ами казали са ти каква е причината - погрешно подадена информация при тях. Счетоводителката ще си коригира данните и това е. За друго не знам, но ако искаш пак си питай.

# 1 011
Ето  и моя случай: в момента съм в 3-тия болничен след бременност и раждане. Имам 2 трудови договора - на 8 часа и 4 часа. Основния ми договор беше прекратен с предизвестие от 1-ви ноември. Искам втория, който е на 4 часа да стане основен и да мога спокойно да си получавам майчинството и болничните, както и да не губя трудов стаж.
какво трябва да направя, за да може втория договор, подписан като допълнителен да стане основен, а работното време да е 8 часа, а не 4?
Фирмата е на майка ми - интересува ме документално какво да направя?

Знам, че втория трудов договор не се записва в трудовата книжка. А сега като стане основен какво се пише в нея - дата на постъпване 1.11. или датата на назначаване преди няколко месеца?

# 1 012
Здравейте, имам питане за друг човек, непосещаващ форума.
Става въпрос за бременно момиче, не е работило до момента. Термина е 3 декември, на 16 юни т.г са започнали фиктивно да я осигуряват на около 700 лева /не, че сумата в случая има значение/. Та, реално на 16 декември биха станали 6 пълни месеца трудов стаж, според счетоводителката на фирмата, в която я осигуряват трябвало да си платят осигуровките и за декември, който после щял да бъде включен в изчисление на обезщетението. Според мен обаче ги лъжат и излишно си дават парите. Ще се радвам на компетентното ви мнение.
Благодаря   bouquet

# 1 013
Здравейте,
За пръв път си взех болничен лист откакто съм с двама работодатели. Като се прибрах обаче забелязах че печати имам само на първия болничен лист. На втория екземпляр нямам нито един печат. Така ли трябва да бъде или е грешка? Благодаря

И двата болнични листа трябва да са с печата. Различното е номера им и името на работодателите.

# 1 014
Ето  и моя случай: в момента съм в 3-тия болничен след бременност и раждане. Имам 2 трудови договора - на 8 часа и 4 часа. Основния ми договор беше прекратен с предизвестие от 1-ви ноември. Искам втория, който е на 4 часа да стане основен и да мога спокойно да си получавам майчинството и болничните, както и да не губя трудов стаж.
какво трябва да направя, за да може втория договор, подписан като допълнителен да стане основен, а работното време да е 8 часа, а не 4?
Фирмата е на майка ми - интересува ме документално какво да направя?

Знам, че втория трудов договор не се записва в трудовата книжка. А сега като стане основен какво се пише в нея - дата на постъпване 1.11. или датата на назначаване преди няколко месеца?

Няма как да ви освободят след като сте в болничен. Датата на прекратяване може да стане чак след като изтекат 315-те дни.
При втория работодател ще ви пуснат допълнително споразумение в което се променя работното време от 4 на  8 часа. За периода от сключването му до това допълнително споразумение ще ви издадат УП-3 за трудовия стаж, а след това могат да ви го впишат в трудовата книжка с дата на назначаване датата на допълнителното споразумение.

# 1 015
Става въпрос за бременно момиче, не е работило до момента. Термина е 3 декември, на 16 юни т.г са започнали фиктивно да я осигуряват на около 700 лева /не, че сумата в случая има значение/. Та, реално на 16 декември биха станали 6 пълни месеца трудов стаж, според счетоводителката на фирмата, в която я осигуряват трябвало да си платят осигуровките и за декември, който после щял да бъде включен в изчисление на обезщетението. Според мен обаче ги лъжат и излишно си дават парите. Ще се радвам на компетентното ви мнение.
Благодаря   bouquet

Трябва да си плати осигуровките до 16.12. за да събере необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетенията.

# 1 016
Благодаря   bouquet

Трябва да си плати осигуровките до 16.12. за да събере необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетенията.

благодаря, Дейзи, но как едновременно ще й вървят осигуровки и ще се води на работа и ще й тече 45 дневен болничен  newsm78

# 1 017
Благодаря   bouquet

благодаря, Дейзи, но как едновременно ще й вървят осигуровки и ще се води на работа и ще й тече 45 дневен болничен  newsm78

Тя няма право да ползва болничния преди да събере стажа

# 1 018
Зравейте и от мен,
имам проблем. Искам да прехвърля майчинството на майка си, която работи на трудов договор. Искам да прекратя отнощенията си с фирмата, в която работех преди да родя да подпиша нов трудов договор. До тук добре-подписах новия трудов договор и от старата фирма ме увериха че всочко е наред и майчинството е прехвърлено. Да обаче продължават да ми го превеждат в пълен размер на мен, което ме кара да мисля че нищо не е прехвърлено. Отидох да ги попитам и ми отговориха, че са пропуснали да свършат работата. Казаха ми щом не съм прехвърлила майчинството и съм подписала нов трудов договор ще ми направели от НОИ акт който бил от 50 до 500 лв. Нещо да знаете по темата или да ми кажете къде да прочета.
Благодаря Ви

# 1 019
Зравейте и от мен,
имам проблем. Искам да прехвърля майчинството на майка си, която работи на трудов договор. Искам да прекратя отнощенията си с фирмата, в която работех преди да родя да подпиша нов трудов договор. До тук добре-подписах новия трудов договор и от старата фирма ме увериха че всочко е наред и майчинството е прехвърлено. Да обаче продължават да ми го превеждат в пълен размер на мен, което ме кара да мисля че нищо не е прехвърлено. Отидох да ги попитам и ми отговориха, че са пропуснали да свършат работата. Казаха ми щом не съм прехвърлила майчинството и съм подписала нов трудов договор ще ми направели от НОИ акт който бил от 50 до 500 лв. Нещо да знаете по темата или да ми кажете къде да прочета.
Благодаря Ви

Може би най-добре е да звъннете в НОИ и да проверите какво е положението при тях

Общи условия

Активация на акаунт