Майчинството - счетоводно - 12

• 71 330
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 1 035
  • Пловдив
стахотна си  Hug
благодаря за бързия отговор

само ей тука нещо не ми светва ....   newsm78
"просто ще получава по-малко време обезщетението /с фиксирана сума/ за гледане на дете"

Получават се два вида обезщетения - обезщетение за бременност и раждане и обезщетение за гледане на дете до 2 год. Първия отпуск започва с болничния лист 45 дни преди термин и е в размер на 315 календарни дни. Следващия отпуск започва веднага след отпуска за бременност и раждане. Обезщетението за него е с фиксирана сума, която за 2008 г. е 220 лв. Ако приятелрката ви роди преди 31.03.2009 г. ще получава по-малко време второто обезщетение

Аз не видях да пише някъде, че има още едно дете под 2 години.  newsm78
Дейзи има предвид че ще взима 1 ден по-малко обещетение за гледане на дете до 2 г. след като и изтекат тези 315 дни  Hug ,ако си измести термина от 01.04.2008 г.
В крайна сметка това според мен зависи,главно от това не кога е термина,а колко преди термина е родила......всяка една бременна която роди преди термина си взима толкова дни по-малко обещението за гледане на малко дете до 2 г.  Peace
Ама то това в повечето случаи си е божа работа  Stop

# 1 036
А, това ли!  Rolling Eyes
Ден повече или по-малко в случая няма кой знае какво значение.
То ако всичко ставаше по план ...  Laughing

# 1 037
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
А, това ли!  Rolling Eyes
Ден повече или по-малко в случая няма кой знае какво значение.
То ако всичко ставаше по план ...  Laughing

Приятелката на Сис се притеснява какво ще стане ако роди по-рано, поне аз така разбрах и затова съм и отговорила така

# 1 038
Дано не повтарям нечий въпрос:
В момента отглеждам 1г.и 1м. си дъщеря и за щастие пак съм бременна с очакван термин юли 2009. Интересува ме какво трябва да направя, за да получавам обезщетението си за бременност и раждане за второто дете и как ще бъде изчислено то, след като сега взимам майчинството от 220 лв.?
Нужните 6 месеца осигурителен стаж съответно ще са ми с база 220 лв. или ще получавам предишното обезщетение, както за първото дете?

# 1 039
Дано не повтарям нечий въпрос:
В момента отглеждам 1г.и 1м. си дъщеря и за щастие пак съм бременна с очакван термин юли 2009. Интересува ме какво трябва да направя, за да получавам обезщетението си за бременност и раждане за второто дете и как ще бъде изчислено то, след като сега взимам майчинството от 220 лв.?
Нужните 6 месеца осигурителен стаж съответно ще са ми с база 220 лв. или ще получавам предишното обезщетение, както за първото дете?

Ето тук има подобен случай
Имам 1 въпрос: получавам майчинство 220лв за първото си дете до май месец 2009, но от дек. излизам в майчинство с второто си дете. Ако се върна на работа през ноември и ми актуализират заплатата, как ще ми се изчислява майчинството за 2-то дете? Ще се вземе този работен месец ноември и предните 5 назад ли( които са ми неработни и съм получавала 220лв- май-ство).

Аз съм в същото положение в момента - ако работиш само един месец ще ти се вземе този месец и 5 назад от по 220лв. Аз затова съм решила сега да си почна работа 4м. после да си взема отпуската която е 2месеца и така да ми станат 6м. - тогава вече ще си изляза в болничен.
Хайде да не объркваме хората излишно...ако има застъпване както е при вас, обезщетението е в размера за първото дете, ако това е по-изгодно за майката. Няма никакъв смисъл да си прекъсвате отпуската за отглеждане на малко дете според мен.

# 1 040
Разбирам, че размера на обезщетението ще бъде както при първото дете, но повече ме притеснява как това се оформя документално? При работодателя ли се подава молба, с която да се продължи отпуска или направо в НОИ се подава някаква декларация? Тези стъпки са ми малко мътни...

# 1 041
Аз имам въпрос. Преди по-малко от седмица при мен се появиха двете чертички и съм много щастлива.
 Студентка съм 4 курс от което се предполага, че не работя на трудов договор.  Дай Боже всичко да е наред около юли месец трябва да се появи малкият човек и до тогава би трябвало да съм завършила. Та въпросът ми е имам ли право аз на майчинство и т.н., предполага се, че никой работодател няма да сключи договор с бременна, та какво бих могла да направя? Ако някой може да ме насочи 

# 1 042
  • Пловдив
Аз имам въпрос. Преди по-малко от седмица при мен се появиха двете чертички и съм много щастлива.
 Студентка съм 4 курс от което се предполага, че не работя на трудов договор.  Дай Боже всичко да е наред около юли месец трябва да се появи малкият човек и до тогава би трябвало да съм завършила. Та въпросът ми е имам ли право аз на майчинство и т.н., предполага се, че никой работодател няма да сключи договор с бременна, та какво бих могла да направя? Ако някой може да ме насочи 

Ако оставиш нещата както са сега,може да взимаш социално майчинство 100 лв в продължение на 1 година.Ако дохода на член на семейството е по-малък или равен на 300 лв./за 2008 г/
Друг вариант е да започнеш работа фиктивно във фирма на приятел.Ще трябва ти да си плащаш осигуровките всеки месец.По този начин ще взимаш майчинство да 2 години на детето-220 лв за 2008 г

# 1 043
Разбирам, че размера на обезщетението ще бъде както при първото дете, но повече ме притеснява как това се оформя документално? При работодателя ли се подава молба, с която да се продължи отпуска или направо в НОИ се подава някаква декларация? Тези стъпки са ми малко мътни...

Съгласно разпоредбите на чл. 49, ал. 2 от КСО, при придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен  за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Имай предвид потъмненото ако желаеш да ползваш предното обезщетение.

Като ти дадат болничният 45 дни преди раждане, го занеси в счетоводството. Там ще попълниш и други документи, ще ти кажат. Живот и здраве!  Simple Smile

# 1 044
отново ви благодаря за бързите отовори   bouquet

# 1 045
Благодаря за поясненията относно размера и документите - чудесни сте!  bouquet

# 1 046
Бихте ли ми отговорили на следния ?-От ве4е 9 месеца съм в майчинство и сега 6те подовам документи за получаване на детски.Бележката за доходите ,която искат кои месеци назад влизат?тези 10,които съм полу4авала майчинство + 2та докато съм работела ли,или тези 10 не влизат,много благодаря!

# 1 047
Бихте ли ми отговорили на следния ?-От ве4е 9 месеца съм в майчинство и сега 6те подовам документи за получаване на детски.Бележката за доходите ,която искат кои месеци назад влизат?тези 10,които съм полу4авала майчинство + 2та докато съм работела ли,или тези 10 не влизат,много благодаря!

Издава се за последните 12 календарни месеца. Ако сте работили ще имате брутна и нетна заплата, ако се получавали обезщетения от НОИ се пише 0,00 лв. като брутен доход и се пишат дните които сте била в съответния вид отпуск. След това по служебен път социалната служба си взима данните от НОИ

# 1 048
  • София
Здравейте - искам да попитам следното :
В майчинство съм от 1.11.2008. Мога ли да подписвам граждански договор - как стоят нещата?

# 1 049
Здравейте - искам да попитам следното :
В майчинство съм от 1.11.2008. Мога ли да подписвам граждански договор - как стоят нещата?

Според мен чак след като ви изтече срока на болничните листове. По време на действието им вие се водите в нетрудоспособност и реално според НОИ не можете да работите. Вие си преценявате как да постъпите, но преценете дали си струва да загубите обезщетение заради сумите които трябва да получите. Ако решите да работите можете да сключите договора с по-късна дата и да ви платят реално парите след изтичането на болничните

Общи условия

Активация на акаунт