Малко помощ за рецепти за Цептер:)

  • 166 402
  • 793
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 539
да,новата прахосмукачка е много хубава,но за мен ,дори и да я искам,не мога да си позволя да имам другите две и тази също,ще ме изгонят.А за лампата-и аз я имам ама колко я ползвам-аз си знам.Американските палачинки пак са тук от форума(всичко вече готвя от тук),и сега ще изровя на кой беше рецептата,по-бързо стават,мъжт ми и детето искат само от тях,но си е въпрос на вкус,де.само не слагам толкова захар колкото пише,защото не ги искам толкова сладки,но ги правя в тефлонов тиган,за цептерския не знам дали ще станат.Ето я рецептата,копвам я както я е писало момичето,на Narina са:
1 ч.ч (140 г) брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. захар
1/4 ч.л. сол
240 мл прясно мляко
2 с.л. безсолно масло, разтопено
1 голямо яйце, разбито леко

Брашното, захарта, солта и бакпулверът се смесват в една купа. В друга се смесват яйцето, млякото, маслото. Брашняната смес се изсипва наведнъж към яйчната и се разбърква кратко само докато съставките се смесят. Продължителното разбъркване (или разбиване) прави палачинките по-жилави. Пържат се в намазан с разтопено масло тиган (аз предпочетох олио, защото маслото ми загаряше и тиганът запуши). Сипва се по около 1/4 ч.ч. за палачинка, когато се зачерви отдолу и се появят дупчици отгоре се обръщат (стават мноооого бързо). Извадените палачинки се намазват с масло.
Излизат около 8 бр палачинки с диаметър 10см. Пише, че се нахранват 3-4 души, но у нас стигна само за двама.

А аз слагам 2ч.ч брашно,2-3ч.л бакпулвер,1с.л захар,малко сол,2ч.ч прясно мляко,2 яйца и вместо масло,сипвам зехтин на око-1/4 ч.ч .Защото да станат повечко че да се нахраним всички.Ако го хапвате повечко сладки,може и една ванилийка за разкош.
WB,ще ми кажеш ли как разбирачш че водата от аквината  е чиста и хубава,и на колко време се сменятфилтрите,колко струват,колко място ти заема,как се налива водата от нея,замислям се....

Последна редакция: чт, 19 фев 2009, 21:44 от Denito

# 136
  • Враца
  • Мнения: 876
днес явно ми е палачинков ден по Звездев гледах бухтички сутринта  Joy...за малко щях да си остана вкъщи и да се развихрям вкъщи, ама то пък такситата взели че работели дори и в не разринато  Flutter

доста добре звучат палачинките...ще ги пробвам нормалните и тези първо в Цептера пък ако не ми се получи ще продължа на добрия стар тефлон (колкото и да е вреден) ...надявам се да стане...при нас със сигурност ще е двойната доза защото как сме си 4 човека (засега живеем със систъра и мъж и докато ремонтираме апартамента) и ако не направиш голяма доза може и
гладен да останеш...

показателите за водата ги мерихме с един уред който има вид на писалка (не съм сигурна как се казва) но мери замърсеността на водата и когато мерихме пробвахме няколко вида минерални води, чешмяна и на аквина-та...не знам какво показват стойностите но чешмяната имаше стойности близо 100 единици, тази детската (поне дотогава тук най - разпространена) имаше около 110 единици замърсеност...Горна баня беше около 30 и няколко единици...детската на Девин беше 15 единици, а тази от аквината беше 0.2 единици, като казаха че и това е високо че обикновено показвал уреда 0.01 или 0.02...пробвах също водата от аквината и като комбинация с лекцията на мъжо  ме убеди да я поръчаме...няма нищо общо с минералната, да не говорим с чешмяната...във Враца вече има монтирани 3 или 4, и едната е на мацката ми с фитнеса като отида едвам се напивам с вода (а по принцип рядко пия)...

аз като си поръчах с мъж ми разпитах хубаво...филтрите се сменят веднъж годишно, а ако не е много варовита водата и на 2 години (май техен човек идва да си ги сменя)...за цената не знаеше колко е на филтъра но не били много повече от тези на Терапи-то...пък като го сметнах систъра ми колко пари дава за минерална вода то ще се изплати за няколко години...тялото ме е като на кутия на компютър, монтира се под мивката (има и някакъв мех) и изискването е да има в близост мръсен канал, контакт и водопровод, че преправяхме малко контактите в новия апартамент...инсталира се специално от човек от техник на Цептер

аз бях се сетила какви закуски правите в тигана на Цептер  ooooh! ooooh! сега се сетих че бях обещала да направя кемерките...дано да не забравя тесто да купя...

иначе аз първото нещо което пробвах бяха двойно намазани принцеси с кайма  Crazy...пекат се като кюфтенцита по същия начин като като ги обърна от втората страна да ги пека ги поръсвам с кашкавал който се разтопява

# 137
  • Враца
  • Мнения: 876
Да ви кажа половината офис сутринта гледал Звездев и току що изпробхахме бухтичките като няма хора в този сняг, но ги пържихме в Цептерския тиган...страхотна закуска са ...това е реце … 72;та...и резултата...извинявам се, че купата е полупразна но едвам успях да я дръпна да я снимам...важнто е тестото да е по гъсто да не пемат мазнина..калорично, но доста вкусно


          
                             соления вариант (без захар а със сирене)     

 
                              сладкия вариант

Последна редакция: пт, 20 фев 2009, 18:22 от wb

# 138
  • Варна.....
  • Мнения: 1 753
Аз пак да попитам, ама не ми е ясно от това, което е описано в книгата.
Как печете в Цептер?? В смисъл- слагам тигана или там какъвто ми е съда да се загрее и слагам после месото- въпроса е , после затваряте ли с капака?? Щото аз като затворя капака и то става не печено, а като варено???

# 139
  • Враца
  • Мнения: 876
при печенето на по - големи месца (или руладини примерно, независимо от месо или кайма)...аз поне практикувам като при пържолките  или кюфтетата - нагрявам около минута тигана, след което слагам месото и оставям да се запече от всяка страна за по 3-4 мин, като през това време естествено е с капака..така едновременно се запича и задушава и месото остава крехко...не е като варено защото има специфичен аромат на запечено и същевременно е сочно, а не сухо вътре

# 140
  • Враца
  • Мнения: 876
да ви покажа новото си откритие сготвено в Цептер..рецептата е стара и любима и досега варях след което печех...става въпрос за макарони на фурна, но определено ще ги правя вече макарони на тиган...доста по - меки и сочни са от тези на фурна и няма опасност да ги препека и да хрупат горните макарони  hahaha единственото което нямат е загар, но поне при нас това не е проблем....съжалявам че не описах стъпките в снимки, но късно се сетих да взема апарата  ooooh!

Макарони на тиган
Необходимите продукти са:
 - 1/2 пакет макарони,
 - около 70 грама сирене,
 - захар на вкус,
 - 2 яйца,
 - прясно мляко (ванилия по желание)
 
Който има желание може да го запече във фурната, но определено не мисля че има смисъл..Умишлено съм пропуснала и маслото от оригиналната рецепта...препоръчвам ги като десерт...лично аз харесвам солено - сладките вкусове и добавям повечко сирене

рецептата

и резултата

                              
                            
                           

# 141
  • Варна.....
  • Мнения: 1 753
wb , страхотна си.
Откритията ти са направо невероятно добри попадения.  Hug

# 142
  • Враца
  • Мнения: 876
това с макароните наистина е готино (да не кажа мързеливо).... вчера го пробвах в солен вариант с червения сос от лазанята (каймата замених с пилешко)...мисля че ми става любим начин за готвене на макаронени нещица...при добавянето на доматената консерва само прибавих и макароните ....получиха се чудесни макарони и преди сервиране добавих само кашкавал... Peace



Последна редакция: ср, 04 мар 2009, 18:05 от wb

# 143
  • Варна.....
  • Мнения: 1 753
Момичета, опитвали ли сте да "печета" цяло пиле в Цептер??
Ще имам гости довереча и се чудя кво да го направя. Но не съм сигурна в резултата.

# 144
  • Враца
  • Мнения: 876
tais това беше първото което се научих да готвя...докато усъвършенствам етажното готвене ако знаеш само колко пилета се изядоха в къщи  ooooh! дълго време мъж ми отказваше след това да яде пилешко hahaha hahaha

пилето гледай да е толкова голямо че да се събере в основния съд (тенджера)...в една купичка смесваш червен пипер, пилешка подправка или бульон, сол и каквито подправки други харесвате...добавяш към тях олио и ги разбъркваш хубаво да не останат бучици...с получената смес хубаво намазваш пилето навсякъде..може да сложиш в него една главичка лук без да я режеш (за аромат)...отстрани на пилето добави гъби, картофи, червени чушки нарязани на едро...ако правиш етажно готвене добави внимателно отстрани (да не отмиеш червения пипер по кожата) 50 мл бира, а око готвиш само пилето (без варене на пара на втори етаж) не добавяй нищо...

друг вариант е да не добавяш зеленчуци при пилето а в сито чинията (с дупките) да сложиш на пара ориз, грах, моркови и червени чушки смесени хубаво и подправени с едно бульонче.. Peace

пече се по стандартния начин (загряване на силно в началото, готви се на ниска температура и се задушава докто стрелката не се върне в жълтия сектор)

# 145
  • София
  • Мнения: 9 096
Здравейте,
видях първо снимките на wb в друга тема после случайно открих и тази ... поздравления за увлекателните разкази (по прочетох 5-6 страници)
wb, пуснах ти ЛС, но намерих отговори тук затова ще конкретизирам  нещата.
Интересувам се, ако можеш да кажеш цена на тигана с 2те дръжки:  http://www.zepter-homeart.com/bg_BG/i/products/400/tf-009-20.jpg
или този с дългата дръжка http://www.zepter-homeart.com/bg_BG/i/products/400/tf-009-20-s.jpg
В момента има 2 тенджери(една малка малко над 1л) + голяма(предполагам 20 см) + рендето + купа за похлупване (на голямата тенджера, има си и пластмасов капак) и още една "Сервирна чиния"
Придобивката ми е много стара поне на 15 г. и пластмасата (на дръжките и индикаторите) е черна, не бяла.
Всъщност моите неща са част от по-голям комплект който не знам точно какво съдържа (тиган обаче мисля има в него) Свеки ми даде час от нейните.
Имам и един проблем с термоиндикаторите, единия се счупи и го лепих, а втория го стопих на котлона (бях обърнала капак обратно и сбърках копчета на котлоните)
Та ме интересуват и евентуална цена на тези индикатори.

И още нещо палачинки/омлети могат ли да се правят в такъв тип тиган (трябва ли да са похлупе ни за да се опекат)... За  5-6 г. съм сменила 3 тефлонови тигана (Тефал), което е към 110-120 лв. този в момента съм му хвърлила око да потегля за кофата и се замилям за тиган без тефлоновопокритие.
И какъв размер тиган ще препоръчате тези които сега ползвам са 24 см, но тенджерата ми от 20 см е 1 идея по тясна от големия кръг на котлона ми (стъклокерамика), ако е големия размер дъното на тиган ще е по-голямо от котлона ще е проблем ли
На този етап не мога и да си помисля за индукционата джаджа на Цептер предполагам ще епоне 2 пъти по-скъпа от една сносна стълкокерамика.

Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 21:54 от Desem

# 146
  • Враца
  • Мнения: 876
Desem добре дошла  Hug отговорих ти на лични след това видях че си писала тук  Laughing

определено поне аз ти препоръчвам тигана с двете дръжки и то големия диаметър 24 см (2.7литра)...майчето ми има с малкия диаметър 20 см, но той става за двама души и е крайно неподходящ особено при печене на сладкиши или баници (поне при нас) защото се правеха двойни дози...сега и майка ми си поръча голям, а малкия подари на баба ми ...и определено с две дръжки а не с една защото според мен е по удобен (имайки предвид тежестта) и е по - компактен в шкафа (и на моите тефалски само ги прехвърлям в шкафа заради дългите дръжки)...

така както разбрах имаш принцеската (16 см диаметър), тенджерка (20 см), рендето (с което заместваш сито-то с дупките за варене на пара) и комби чинията (трети етаж на системата) + сервирна чиния ... newsm

това че се разминават диаметрите на котлона и съда не е проблем за съдовете, но е проблем защото не е ефективно използването на електричеството (т.е изразходва се повече ток), затова именно препоръчват индукционните котлони, че не е необходимо да се съобразява човек с диаметрите на котлона когато реши да купува съд...

това че не си взела индукционния котлон на Цептер от друга страна е добре защото съдовете с черни дръжки и термоиндикатори котлона не ги хваща, т.е на работят и дава грешка котлона ...в тези с белите пластмаски има нещо което активира котлона (активиращи ампули в дъното доколкото имам спомен)...а за подмяна на пласмаските те не са проблем и се продават отделно...мисля че 15 евро беше термоиндикатора...в понеделник ще видя и съм сигурна че можеше и да е бял и черен и имаше разлика в цената...иначе цената на индукционния котлон е прилична (поне на фона на моите 550лв които дадох за двойка плот за новия си апартамент - преди да знам че майчето и ще ни направи със систъра подобен подарък)...цената на котлона е 180 евро (при нас е било подарък като е поръчала системата)

омлетите аз поне слагам и капак като ги пека и стават невероятно пухкави, но виж за палачинки още не съм се пробвала

# 147
  • Варна.....
  • Мнения: 1 753
Wb, отново ти благодаря.
Така или иначе вече го сготвих и стана невероятно-

подсушеното пиле пекох в основният съд, от всички страни, без да затварям с капака, без мазнина и  подпправки.
Като се опече го натиснах, за да слоха комбо чинията над него с ориза и го оставих да си къкри на много слаб огън. Всъщност го оставих и доста след като свалих ориза. Стана превъзходно. Тове вече ми е любимият начин за пиле- докат ого намразят, като при теб.
Ще пробвам обаче и твоето предложение.
Desem , тово което си показала като тиган с две дръжки е плитичко. Вземи си по- дълбокият вариант, мисля че беше 240 евро. А това малкото тиганче май не се продва самостоятелно, само като подарък- или поне на мен така ми го дадоха.
Стават страхотни палачинки, писала съм май за това по - нагоре в темата.

# 148
  • София
  • Мнения: 9 096
Здравейте, благодаря за приема.
Да се отчета с "първите" цептерски манджи:
- питка
- огретен

# 149
  • Враца
  • Мнения: 876
Desem  smile3501 smile3501

в тенджерката ли направи питката..как стана, а огретена как го правиш  newsm78

за термоиндикаторите :
* черен - 12 евро
* бял - 15 евро

tais ще пробвам пилето по твоя начин, аз това се бях замислила че може да се запече както е цяло от всички страни в тигана и след това като капак да се сложи купата, за да не се премества в няколко съда...и върху купата да се наредят още етажи

Общи условия

Активация на акаунт