1, 2, 3 - ЯНУАРЧЕТО брои; А, Б, В - знае даже да чете

• 14 871
  • 285
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Пепито така е с времето- не ми стигат 24 часа, лошото е че все от съня си наваксвам и съм започнала да се спихвам все повече, а и не виждам вариант да се оправям по-добре.
[desi] добре си се завърнала   bouquet и на мен ми стана любопитно какво трябва да могат да правят децата ни на тази възраст. Сподели какво казват "учените глави", въпреки че не забравяйте, че мъжките майки не трябва да си "мерят" синчетата с момичешките. Процесите са по-забавени при момчетата, за да си имат за повече време. hahaha

# 31
... дума "бая"? И значи "много"?  Shocked

бая, ама  с ударение на А.  Африканс е смесица някаква местна на базата на холандски. Африканерите са всъщност холандците които са се заселили тука през 17 век. Дори до края на 19ти век се е смятал за диалект на холандския. Сега се води самостоятелен език, защото звученето му се е променило много - Лекер примерно е вкусно на холандски, тука го произнасят лЯкер или лЯкар и т.н. А за езиците - тука са само 11 официални  Joy. Моите 2 малки деца са 3 езични, големия ми син говори 4 езика. /българския им не е говорим - разбират, но отказват да говорят/

# 32
Здравейте и от мен! Hug

Ние сме ОК. Аз вече съм по майчинство и от почивка не ми остава за форума много  време  Mr. Green

[desi], windy [YES] радвам се да видия, че не сте се мяркали отдавна  Hug

Поздрави на всички  Heart Eyes и тия дни ще пиша за постиженията на Коко (който в момента смята с баща си, ама още не могат да се уточнят и стигнат до консенсус за плюса и минуса  hahaha)

# 33
ludmilana, аз все чакам да ми разказва така.
...а защо пък не им дават на момчетата да играят с кукли?! В забавачката тук редовно едно момиче и момче бутат заедно 2 колички с кукли. А на Борил много му харесва къщата с мечетата. Която е точно кукленска къща, но с мечета. И "храни" кучето им. "Мие" зъбите на мечките, слага ги да пишкат, вози ги на една кола... Това да се грижиш не е ли положително възпитание...странна работа.

[desi] , хихи то аз, като го прочетох и само на бая се замислих  hahaha ... и си го преведох, като "кейк (виж) бая (не се сещам да го има в NL) лекер (вкусно) ...  та си мисля да не е чул от вас "бая"?  Grinning
Ще се разбират децата ни, ако се видят значи...  Laughing

А и се замислих...400 думи не са толкова пък много. Само за детската площадка знае повече от 10 със сигурност.  Но като видях написано...много ми се видя.

petenceto  bouquet

Neda, мога да кажа какво ме питаха тук в консултацията дали прави Борил, ...дали седейки се обръща назад да вземе играчка, дали може да реди кубчета едно върху друго, дали прави изречения, дали си знае името, дали каза "това е мое" или "това е на Борил", дали скача на два крака, различава ли образите по картинките (че става въпрос за мече, зайче и т.н.), казва ли ни мама и тати. Май това беше...те холандците не са крайни. Общо взето я карат спокойно с тези неща...

А Борил с особеностите на родовете е много смешен - трамваята, тролеята, "ето го площадката".

При нас има успех с приспособлението за тоалетната чиния...поне сяда и пишка, като му кажа...гърнето хич не го уважава...ама и да си призная много ме е гнус от това гърне...явно и на двамата не ни е по сърце.

Още нещо исках да кажа...но забравих. Tired

# 34
  • София
уф,и аз не съм фен на гърнето много, все гледам на тоалетнта чиния да я сложа, особено за голямата работа Laughing. Но мъжа ми не я слага - щото така не била 'самостоятелна'. Трябва да видя дали ще може сама да си сяда само със стъпалцето newsm78 - отдавна се каня, и на нея виждам, че за разлика от преди й е по-интересно на тоалетната отколкото на гърнето вече.
Neda, мога да кажа какво ме питаха тук в консултацията дали прави Борил, ...дали седейки се обръща назад да вземе играчка, дали може да реди кубчета едно върху друго, дали прави изречения, дали си знае името, дали каза "това е мое" или "това е на Борил", дали скача на два крака, различава ли образите по картинките (че става въпрос за мече, зайче и т.н.), казва ли ни мама и тати. Май това беше...те холандците не са крайни. Общо взето я карат спокойно с тези неща...
тук в това отношение са още по-лежерни - мен пък нашата педиатърка нищо не ме е питала Вики какво може/или не може ... даже за гърнето не ме е питала - кога, как  newsm78 Тук педиатрите основно гледат видимото физическо здраве, а как се развива иначе детето много не ми е направило впечатление да се занимават  Thinking

# 35
Галита,за какво стъпалце сатава дума? Embarassed Има ли такова чудо,че много ми допада идеята сама да си сяда на тоалетната.Тя на гърнето се оправя съвсем добре без помощ,но тоалетната и е висока.
Я да ви питам и друго нещо в тази връзка.Свекърите на тяхната тоалетна чиния имат детска седалка която се вдига и сваля закрепена за самата тоалетна,купена е преди 15тина години Thinking.Ние тръсихме такава,но не открихме.Нашата е от онези дето се слага и маха.И питането ми е виждали ли сте такава дето се монтира на чинията?

Вяра е луда по Сънчо,вашите дечица харесват ли го?По цял ден пее "аз съм сънчо" песничката и си умира от кеф,а почне ли въпросното "сууупер дълго и обширно" предаване Mr. Green замира пред тв-то.То докато се нагласи детето,то вече е свършило ама карай.Важното е,че тя му се наслаждава най-пълноценно Laughing

Петенце,как сте ти и тумбака Heart Eyes?Купи ли вече някое дрешленце на човеченцето?Като видя че си писала моменталически се пренасям една година назад във времето и всичко минава като на филмова лента.Питам се кога мина тази година Crazy Утре племенницата става на годинка след 25 дни и мойта маймуна,лелееее.....Ама че се отплеснах,съжалявам Embarassed

ВИВКА,Морска,нюня???Няма ви напоследък Hug

# 36

Уинди, те за каква възраст ги дават тези неща за ориентир? Според мен децата разпознават картинки от много ранна възраст, къде ти две г. и половина.  Thinking Стефан не само различава отделни детайли, ами си съчинява и историйки по картинки. Е, вярно, аз му давам тон, но го прави. Реденето на кубчета тук се дава около годинката, ако не и по-рано.  Crazy За мое/твое - казва от време на време, но също казва и "на Стефко". За скачането - онзи ден го накарах и може.
Деси, и аз видях миналата седмица такава детска седалка, закачена за голямата, виждаше ми се стара, но може и да не е. По магазините не съм виждала, но аз толкова съм и търсила. Нир тоалетната я ползваме по предназначение само за пишането (пиша прав и може сам да се обслужва), акането си го вършим в гащите.  Tired

# 37
Реденето на кубчета не е просто редене на кубчета, а на колко кубчета.
windy [YES], въпросите които са те попитали са ориентир за евентуален проблем, ако детето говори малко.  Така се прави скриинг за евентуална ранна интервенция. И е хубаво, че го правят на консултациите. Защото всяко дете се развива различно - едни по бързо, други по бавно, обаче ако в нещо е по-бавно няма кой да ти каже дали е нормално или не е да е така.

# 38
  • София
Галита,за какво стъпалце сатава дума? Embarassed Има ли такова чудо,че много ми допада идеята сама да си сяда на тоалетната.Тя на гърнето се оправя съвсем добре без помощ,но тоалетната и е висока.
Я да ви питам и друго нещо в тази връзка.Свекърите на тяхната тоалетна чиния имат детска седалка която се вдига и сваля закрепена за самата тоалетна,купена е преди 15тина години Thinking.Ние тръсихме такава,но не открихме.Нашата е от онези дето се слага и маха.И питането ми е виждали ли сте такава дето се монтира на чинията?

Вяра е луда по Сънчо,вашите дечица харесват ли го?По цял ден пее "аз съм сънчо" песничката и си умира от кеф,а почне ли въпросното "сууупер дълго и обширно" предаване Mr. Green замира пред тв-то.То докато се нагласи детето,то вече е свършило ама карай.Важното е,че тя му се наслаждава най-пълноценно Laughing
Дес, ето тук долу в ляво е стъпалцето - ние засега го ползваме в коридора за столче при обуване: http://i118.photobucket.com/albums/o98/galia_gtsp/Appt%20Sled%20remont/8953.jpg - мисля и преди е ставали въпрос за тях. Според мен за момченца са по-удобни  Thinking
А за този капак дето питаш, нашите са ми казвали, че някога като малка за мен са слагали такава приставка. Ама сега не съм виждала  newsm78
И Вики обича Сънчо (но скоро не го е гледала - лятото по това време все бяхме навън) ... то вярно, че е хипер късо - около 3 минути #Cussing out #2gunfire, а и много пъти съм се ядосвала, че изобщо го пропускат, та съм се виждала в чудо как да й обясня как днес няма да го има Tired

Уинди, я кажи повече за вашата стълбичка за тоалетната, дай снимки... то не е кой знае колко сложно, ама тук май още не са дошли такива екстри.

# 39
Как сте в дъждовния и студен ден? Аз много обичам такова време, щото ми е топло и уютно и се чувствам много приятно. Естетсвено, ако продължи повече от 3 дни и почвам да се нервирам  Tired

Дес, да ти кажа не съм подготвила абсолютно нищо за бебока, а след седмица влизам в деветия  ooooh! Нито съм купувала нещо (то от дрехите само едно комплектче мога да взема, че имам много от Коко, от бебето на сестра ми, от едно приятелско детенце...), но трябва да взема козметика, нещо за стерилизация и да боядисаме леглото. Другата седмица се заемам сериозно  Crossing Arms

За това какво може Калоян смятам, че е доста будно дете, но не във всяко отношение разбира се. Разпознава няколко буквички и няколко може дори да пише (Н, П, В, Т), познава някои от цифрите (0, 1, Sunglasses, понякога успява да брои до пет, но ако му подсказваш малко. Разпознава колко неща са 1, 2 и отскоро три. Знае всички марки коли, говори много (сигурно знае поне 100-150 думи свързани само с автомобилите  #Crazy), преразказва и скоро играе ролеви игри. Бисерите му са много (вчера ми вика "Не говори, че ме нервираш"  Joy). Казва аз, ти, той..., мене, тебе, мое,твое...Родовете и мн.число ги бърка понякога - вчера вика на баща си, че ще е "госпожин" в градинката  hahaha Махна му памперса през май и рядко има инциденти (мнго стиска и чака до последния момент, което малко ме притеснява), яде сам всичко (супи, манджи, мляко) аз почти не вземам участие в храненето му освен да сервирам. Може да скача с два крака и да скача от по-високи места. От рисуването прави кръгчета и спирали, нещо подобно на слънце, слага очи и уста на картинки. Знае няколко стихчета и песнички, които са учили в градинката предимно. Кубчета реди по пет-шест. В общи линии е това. Недостатъците му са, че рядко ме слуша, голям инат е, понякога изпада в истерии, ако не стане неговото и трудно можеш да го убедиш в нещо... Но както казваше дядото на мъжа ми "Те внуците ще отмъстят за мен"... че и ние сме били същите имам предвид  Mr. Green

И аз се интересувам за столчетата за тоалетна - Калоян предпочита гърнето, рядко ползва дъската на тоалетната, а и аз не искам много да го вдигам на тоалетната.

За Сънчо - не е гледал, ама ми дадохте иде да му го пусна   bouquet Дано почне да заспива и по-рано  Praynig

# 40
И аз нищо не бях купувала до последно."Колежките" от форума купуваха ли купуваха,а аз само гледах и се радвах.Имах толкова неща от Вяра а и трупането на излишества неисках да повтарям,голям опит бях натрупала Wink Един ден обаче се влюбих в един плюшено джинсов космонавт и го купих моменталически за изписването и това си беше.После още няколко нещица за същата цел,мале това пазаруване за малките е такава краста Embarassed Хайде,да избереш най-хубавият кУстиУм за мъничето и да ни го покажеш,Пете Grinning

Галита,мерси много за разяснението Hug

# 41
E,ние пак сме болни-5 дни ходи на ясла и от неделя е болна.След обед сме на лекар.
Аз преди няколко дни четох по весниците,как едно 2 гедишно заключило баба си на терасата и се смях  ли смях.
Е да ама да разкажа какво преживях и аз в неделя.
Бяхме в апартамента на майка м сами двете с Ади. Сутринта около 10 излязох на терасата да простирам и тя гледаше филмче на лаптопа.Дръпнах аз вратата да не й духа и да не влизат боклуци.Сетих се аз за бабата дето викала,а туй нейното се снеело и викало"Не чувам,не чувам!"
През няколко секунди наглеждах тя си гледа филмчето.Останаха ми няколко дрешки и по едно време чувам "ХРЪЦ",и "Мамо".Бутам вратата тя заключена.То детето очаква като натисне дръжката на долу да се отвори ,да ама не.Започнах да й казвам да бута на горе.А тя ми вика"Не мога,не мога.После "Не чувам,не чувам.Аз вече се притесних видях я че започна да плаче и аз си викам трябва първо да я успокоиш.Видях две баби от съседния блок,започнах да викам,ама те не ми обръщат внимание.По едно време я гледам носи телефона ии викам "Не можеш мамо звъннна на тати".
Успях да я бедя да си донесе детското столче,да се качи и да бута с двете ръчички на горе
"Бутай на горе,на горе"-викам аз
Добре че детето знае какво е на горе.По едно време малко утна на горе после още малко и аз с рамо бутнах вратата и успя да вляза.Посягам към телефона и гледам че мъж ми звънял,тя затова е носила телефона но от уплаха не е успяла да го вдигне.

Посмяхте ли се,а ?  Joy Joy

# 42
no Нее , не сме се смяли , ами малко ми стана страшничко... изпръпнах кога ли ще ни се случи и на нас... Sick

# 43
  • ... някъде преди лудницата ... до църквата!
Пепито -  и аз определено изтръпнах и да си призная напоследък много мисли в тази посока ми минават! Преди години сестричката ми на 3г се заключи в детската стая ... не стига това ами и креватите ни с брат ми, бяха на два етажа и тя се качила отгоре, откъдето обаче не можеше да слиза!!! До ден днешен си спомням близо 60те минути през които неистово ревеше от кревата и нареждаше, колко я е страх!  Sad

[desi], windy [YES] - благодаря ви за споделеното!

Аз да ви се похваля - Алекс прояде прясно мляко Laughing. Правех му палачинки и той милия му стана толкова интересно, че реши да пробва бялата течост и в резултат от 3дни всяка сутрин търси прясно прясно и Нескуик за закуска! Хипер щастлива съм! От толкова време чакам този момент! Другото ново при нас е, че и памперса лека-полека остава в миналото.

Целувки на всички!

Последна редакция: вт, 07 окт 2008, 02:26 от lika

# 44
galita , има, има, проверих http://shop.danet.bg/product_info.php?cPath=35_38&products_id=3729

[desi] , да и бройката я записват. То те си карат по въпросник за всички деца.  Даже последния път ни го изпратиха да го попълним предварително, за да имаме време да разговаряме по точките, които ни интересуват. И разбира се всичко ни е наред...само малко му бил "pittig"(питай дребните Wink ) характера.

Анту, тези нещата ни питаха, когато беше на 2.5. Явно на тази възраст се очаква вече да го правят. Явно искат да забележат тези, които примерно правят или не правят нещо. Т.е. изключенията.

lika , аз ако знаех, че на някой ще му е интересно д абях внимавал повече какво питат и после да ви докладвам...и Борил пие мляко само с какао. Но обича много киселите млека за пиене и с това сме го заместили прясното.

Общи условия

Активация на акаунт