Кога и с какво захранихте бебетата си?

• 80 810
  • 630
  •   1
Отговори
# 315
grum4o, пюрето го правя много рядко. Млякото преобладава, но малкият изсърбва млякото от лъжицата и дори да успея да му напъхам в устата моркова, част от него изплюва. Преди това го помлясква в устата с едно отвращение. Наложи се да спрем захранването, понеже се разболя. Сега вече е добре, има още съвсем малко сополи, но ще изчакам напълно да се оправи и ще продължа. Купих готови пюрета на ХИП от пащърнак и бял морков. Останалите зеленчуци аз ще му ги приготвям. Купих и няколко плодови пюрета. Вчера го водих на консултация и педиатърката каза да въвеждам по три дни, като на третия направо да замествам хранене. Според нея му давам доста голямо количество АМ, но аз се водя по указанията на кутията.

Сменете си педиатъра!
Да говори подобни глупости-да замествате хранене 3-и ден от даване на нова храна на ШЕСТМЕСЕЧНО бебе е безумие!

# 316
За педиатърката съм съгласна. Ако бях следвала такива инструкции с моето 6-месечно бебе, което беше в дълбок потрес от домашните ми пюрета от картоф и морков (особено морков), сега щях да имам едно "злоядо" бебе, което да се чудя как да "излъжа" за още една лъжичка за мама, тати, баба и т.н., докато намрази цялата фамилия Grinning

В 7-ми месец беше готов, споделяхме храната, която ядехме всички с него (разбира се, мека и подходяща за първи опити) и сега не мога да смогна на търсенето, яде и с пръсти и течните неща - с лъжица, която винаги, от ден 1, когато още се потрисаше от пюретата, грабваше от ръката ми и си пъхаше сам в устата. Сега, че беше потресен от намереното вътре, е друг въпрос. Вече яде с удоволствие и пюре от морков и картов, яде ги и непюрирани, общо взето яде всичко. Мисълта ми е, че не 6-ти месец някои бебета още не са готови и че пюрета за начало не винаги са най-добрия вариант. На детето му е много по-интересно и вдъхновяващо още от началото да споделя семейната трапеза откъм подходящи храни и компания.

# 317
Аз и да искам не мога да заместя хранене толкова бързо, понеже синът ми не приема особено добре новата храна. След десетдневно прекъсване днес дадох пащърнак. Този път не се разплака, даже се смееше, но отново го изплю. Успях да му натикам поне една лъжица с триста зора. Ще давам още два дни, а после ще продължа с пюре от бял морков. Чета, че с плодовите пюрета е по- лесно, но ще се придържам към схемата, която вече съм започнала. И при вас ли толкова трудно се приемаха зеленчуковите пюрета?

# 318
Да и да не ти казвам, че все още се приемат трудно всякакви манджи (на 9 месеца стана вече бебето ми). Някои храни се приемат добре, други понякога, а трети е голям зор. ЗВБ изобщо не му харесва и изобщо на моменти се отчайвам доста, ама каквото.

# 319
Да и да не ти казвам, че все още се приемат трудно всякакви манджи (на 9 месеца стана вече бебето ми). Някои храни се приемат добре, други понякога, а трети е голям зор. ЗВБ изобщо не му харесва и изобщо на моменти се отчайвам доста, ама каквото.
+1. И да не се отчайвате, но на 3г е същата песен. Че и до 2г възраст не искаше да дъвче, за да ни е пълна картинката. Пюретата за 8 месечни, се давеше от парченцата в тях. Но ето че и така растат.

# 320
  • град-държава
Същата история. Tired
Днес на ДК направо пребих педиатъра ни след въпроса колко хранения замести... общо около 4 лъжички за цял ден.
ЗВБ не се получава и при дъщеря ми, иначе кухнеската хартия я яде и всичко, което докопа, но манджата си я църка само между пръстите.  Laughing Изобщо не я приближава до устата си.
Също на 9м я изхранвам с мляко, а след като пробиха зъбите храненето е кошмарно преживяване.

# 321
И аз кърмя с отвращение, да не ме чуе някой консултант, ще гледам да устискам до годинката.
Аз въведох киселото мляко и то има успех, за сега давам 1-2 пъти в седмицата, след 10 тия месец ще давам по-често. То моето дете е ящно, ама за кърма, плодови пюрета, каши с плодове, баничка, кашкавал и други благинки. Харесва ориз, пилешка супа, ако е на кеф и за друго не се сещам. Хич и не посяга да държи храната, а да си я тикне в устата не се сеща. Аз вече го смятам за захранен с всичко, изключая нещата, които се дават след годинката.

# 322
Значи не сме само ние така. А мога ли да давам двукомпонентни пюрета, ако съм въвела предварително единия от компонентите, а другия не съм?

# 323
Значи не сме само ние така. А мога ли да давам двукомпонентни пюрета, ако съм въвела предварително единия от компонентите, а другия не съм?

Да Peace
Към всяко вече дадено, можете да добавяте ново. Принципа е същия-давате 3-4 дни, изчаквате, добавяте следващо..

# 324
При мен се наблюдава обратния случай. Щерката започна да отбива млякото и определено предпочита пюренца и кашички. С такова нстървение гледа към нашата храна, че смятам вече да й въведа месото.

# 325
Благодаря за отговорите. bouquet Вие колко време, след като започнахте захранването, заместихте хранене?

# 326
Един непоискан съвет, от препатила, като мен: Не отбивайте детето, моето само се почти отби на 8м, само вечер за заспиване си искаше кърма, и аз си казах, хайде и без това ще мине. Да ама после с това не ям, онова не ям, само се ядосвах, че иначе поне кърма щеше да яде. Не е кой знае каква философия кърменето.
Хич не си спомням колко време е минало за заместване на хранене, но някъде около месец ще е било

# 327
О, абсурд да отбиваме млякото още. Просто ми направи впечатление,  че все по-малко пие. Дори да я насиля,  няма ефект. Аз заместник хранене след около месец захранване, но и до сега огладняват по-рано след пюрето.

# 328
Благодаря за отговорите. bouquet Вие колко време, след като започнахте захранването, заместихте хранене?

"Можете да подходите по два начина в зависимост от конкретната ви ситуация (и от мнението на вашето бебе по въпроса!).

Единият начин, който често се препоръчва от педиатрите, е да се стремите да замествате напълно кърмения (но не с плодово пюре, защото то не може да осигури достатъчно калории за замяна на пълноценно хранене). Започва се с 2-3 ч.л. и постепенно, за около 2 седмици, се цели бебето да изяжда приблизително 130-150 гр (някои деца хапват и повече, но повечето ядат все още малки количества). Това дава известна свобода на майката и доста майки предпочитат да заместят едно хранене, за да могат без притеснения да оставят бебето на някого за няколко часа.

Понякога обаче, ако по този начин в бърза последователност се заместят 2-3 кърмения, при повечето майки се наблюдава рязък спад в количеството кърма заради намалялата стимулация и това трудно се оправя.

Другият подход е до около годинката на бебето кърмения да не се изместват, а да се допълват. Т.е. на всяко хранене да продължавате да предлагате и сукане (мляко). По този начин не се налага да добавят допълнително мляко в пюретата. Ензимите в кърмата пък подпомагат усвояването на твърдите храни и преходът на бебето към по-големите количества твърда храна става по-плавно.

Предимствата на този подход са, че бебето само определя увеличаването на количеството твърда храна (доста кърмачета може първите няколко седмици да изяждат само символични количества – 2-3-4 ч.л. твърда храна) според собственото си темпо, а за майката няма притеснения дали не е останало гладно, защото му предлага да си дояде на гърдата. По този начин почти никога не възникват колебания в количеството кърма.

Недостатъците на подхода са в това, че доста майки се притесняват защо детето толкова дълго яде по много малко твърда храна (макар в действителност препоръките са до годинката все още повече от половината калории да се доставят от кърмата), както и това, че майката продължава да бъде основен източник на храна. За някои майки такъв вариант е неприложим или труден за осъществяване, защото се връщат на работа или защото желаят да отбият напълно до годинката на бебето."

https://xedra.wordpress.com/2009/07/25/food-intro/

Scarlet~  Peace

И аз съм за дългото кърмене; така или иначе до 3г трябва да има млечно хранене в менюто на детето..и най-добре то да е кърма..

# 329
Аз ща не ща, прилагам втория подход и още не съм заместила хранене. Смятам след празниците да въведа закуска и вече след нея мляко няма да има (но суче сутрин при събуждането). Кърмата ми няма как да намалее, че кърмя по 5-6 пъти нощем  ooooh! .
Абе дълго кърмене, МТV, ама да не ти се отразява на съня и психиката. Да минават ваксините и ако успея веднага отбивам, млечни ще наваксва с кисело мляко и сирене  chef !

Общи условия

Активация на акаунт