Кога и с какво захранихте бебетата си?

• 80 799
  • 630
  •   1
Отговори
# 360
Хм, не виждам нищо абсурдно в това до годинка млякото да е основната храна и честно казано не знам кой е по-добрият вариант, кое след кое да следва, но ми се струва най-логично твърдата храна да е между две кърмения. Примерно детето става сутрин, суче, минава около час, майката да приготви спокойно закуската и детето да поогладнее, детето хапва, разхождат се, прибират се, суче и спи. Примерно. Поне при нас е нещо подобно, само че интервалите на сукане са доста по-кратки в нашия случай, имам голям лакомник. Напоследък и суче, сякаш е само на мляко, и яде твърда храна, сякаш е само на твърда храна...не знам къде ги побира нещата. На 11 месеца е, и ние сме почнали по ЗВБ. Напоследък, понеже наближава годинка, увеличих дажбите на твърда храна и честотата на предлагане, той пък увеличи и яденето, и сукането, че и вода пропи по това време...

# 361
Даа явно не сме се разбрали. Имах предвид, че бебето не трябва да е прегладняло когато му се предлага твърда храна. Ей днес примерно дребния се размрънка докато му сваря зеленчуците. Ами ако не му бях дала да суче, щеше да яде на кукуво лято с такова настроение. Сука и след половин час като стана готово за ядене си омаха броколите за норматив. Обаче си държа на мнението, че до годинката млякото трябва да е основно. Не казвам единствено, но то трябва да е на първо място, а другото да е допълващо.

# 362
Да,то реално млякото е основната храна и на моето диване, но определено не го навсища достатъчно и трябва да яде и друго. Нощем понякога се будеше през час да суче, затова му въведох и вечеря иначе не исках да избързвам. Мисълта ми беше, че хранителните нужди на бебето нарастват, затова е необходимо все пак да се започне с въвеждането на твърдата храна, а колко ще изяде си зависи от детето. Аз не знам колко грама изяжда, не гоня количество, давам докато почне да крещи, че не иска  Rolling Eyes .

# 363
Все пак говорим за едно и също нещо - да се водим по детето. Моето е на 8 месеца, но за сега обяда му е напълно достатъчен. И някой плод или коричка хляб докато ядем ние. Rolling Eyes

# 364
Аз съм на мнение, че колкото по-късно се захани едно бебе-толкова по-добре за него->предвид незрелите органи и др. фактори в съзряването на бебешкия организъм във времето..
Големия го захраних на 6,5мес-до годинката (и малко след нея де) беше основно на кърма; не харесваше много-много пюретата..
Дребния го захраних на 8,5мес-същата работа като брат си-прояде след годинката;
И двамата са кърмени по близо 3г.

# 365
Аз съм на мнение, че колкото по-късно се захани едно бебе-толкова по-добре за него->предвид незрелите органи и др. фактори в съзряването на бебешкия организъм във времето..
Големия го захраних на 6,5мес-до годинката (и малко след нея де) беше основно на кърма; не харесваше много-много пюретата..
Дребния го захраних на 8,5мес-същата работа като брат си-прояде след годинката;
И двамата са кърмени по близо 3г.

Каката я захраних рано според мен( на 5.5 месеца) и макар че имаше всички признаци за готовност мисля, че избързах. На малкия му предложих на 6, но той пък не беше готов. Един месец го оставих да си играе, да опознава, да мачка. На 7+ започна да хапва. Сега вече сам посяга да си взема, докато ям аз. Дори сам си се захрани с хляб. Отмъкна ми го от ръката, докато ядях. Нямах време да реагирам преди да го напъха в устата си. hahaha (Е той вече беше захранен с глутен де. Преди тази кражба.)

# 366
Благодаря ви за отговорите!

Днес ни е 5- ти ден от захранването и изяде само 5 лъжички (по-малко от вчера). Не съм го насилвала, колкото-толкова.
Утре ще опита и тиква.   Simple Smile
Дано да му хареса.

За ЗВБ се интересувах, но не мисля, че е за мен. Прекалено голяма паника съм. Все ще ме е страх да не се задави и т.н.

Чела съм я тази статия. Както и това, че първо се кърми и тогава е пюрето, някъде тук четох. Днес реших да пробвам първо да предложа картофчето, а после да се кърмим  и той взе, че изяде по-малко от вчера.

Ние се кърмим и през нощта. Никога не съм искала да му спирам нощното кърмене. Поне по 2-3 пъти си хапва. Проблемът ми обаче е вечер, когато кърмата определено не му стига. Понеже имаме и малко драма с кърменето понякога (дърпа се и реве), аз гледам да се изцеждам, колкото успея и другото е добавка. Колкото и да не ми се иска, няма как да го оставя гладен. Знам, че за увеличаване на лактацията най-доброто е сученето, но като е твърдоглав...Много ми е мъчно и се натоварвам психически,като започне да ми се дърпа. Но няма да се откажа!!!

# 367
Здравейте отново.  bouquet
Синът ми вече е на 7+ месеца и въпреки че започнах захранването, той все още не желае да пие вода. Опитвам да му давам с лъжичка, но я плюе. Иначе яде стабилно, но все още не съм заместила хранене. Досега съм въвела някои зеленчуци, 3-4 плода и оризова каша. Започнах да добавям към водата малко АМ, колкото да добие вкус, само и само да поема повече течности. Мисля си да пробвам да слагам малко плодово пюре отново за вкус (когато му давам вода с лъжица), но не знам дали това е правилен вариант, понеже чистата вода нищо не може да я замени. Вие имали ли сте такъв проблем с непиене на вода и как се справихте с него? Също така ме интересува кога започнахте да давате на децата да пият от чашка.

Искам да попитам и за зърнените каши. Чисти ли ги давате, или в някаква комбинация? Моят син изобщо не харесва оризова каша, независимо, че я смесвам с АМ.  Пробвах да добавя пюре от морков (вече съм го въвела) и се прие сравнително добре. С плодови пюрета не желая да смесвам, тях ги давам отделно сутрин между храненията. Още не съм дала царевична каша, не знам с нея как ще са нещата.

Последна редакция: сб, 28 яну 2017, 13:52 от Forest rain

# 368
Според мен е нормално през зимата бебето да отказва вода. С чашка може да му даваш откогато решиш, не е рано, ако това ти е въпроса. Ако пишка достатъчно и няма запек не мисля, че има за какво да се притесняваш. Ще пропие, ти предлагай.
Според мен е вече излишно да даваш чиста оризова каша, още повече, че не я харесва. Тя е ок за старт на захранването и като въвеждане на ориз. Иначе не съм фен на кашите, давам само овесена с настърган плод. Но, ако искаш да даваш каша, естествено, че може да я смесваш с  нещо.

# 369
Кашите са отвратителен блудкаж, моето дете се разплака, като се опитах да й дам оризова каша, а до този момент зеленчук не ми беше отказвала. Овкусих с лъжица пюре от круша и се прие. Царевичната я овкусих с банан. Моето започна да пие мъничко вода от шише със силиконов накрайник (от ДМ) и преходна чашка (от Икеа), но аз я кърмя след храненията, така че водата е съвсем символично количество след кърмене и понякога между храненията, едва ли има и 5 мл.

# 370
Оризова каша и моята дъщеря не харесваше, но царевична харесваше, а накрая се оказа, че харесва млечните каши, но не харесва безмлечните. Те са безвкусни сигурно затова  newsm78 Вода пропи след като се отби на 9м, дотогава въпреки че беше захранена, не харесваше вода, но пък пиеше чай. Ако искаш опитай с чай, тогава вземах на хип.

# 371
Много бебета пропиват вода към годинката, преди това отказват. Ако сте на кърма, вероятно си набавя нужните количества течности от нея, ако сте на АМ, то нали се смесва с вода, предполагам и оттам им стига.

Вземете едно удобно шише с твърд накрайник и го дръжте така, че да е на удобно разстояние за хващане от бебето. То ще става все по-мобилно и ако има достъп до вода през целия ден, когато има нужда от нея, ще пропие много по-бързо и лесно, отколкото ако само предлагате след всяко ядене. Най-добре предлагайте, но и давайте неограничен достъп до вода през по-голямата част от деня, когато е активен.

Тези каши за мен са си чист джък фуд за бебета. Варете си нещата в чист вид и ги смесвайте с истински плодове/зеленчуци.

# 372
Моите деца не обичаха безмлечните каши. Смесвах им ги с плод или кърма/АМ, за да ги ядат. И двамата пропиха вода след годинката, в началото на летните жеги.

# 373
Благодаря за отговорите. Много ми помагате. bouquet
Аз хем се притеснявам, че яденето не му стига, хем гледам и да не прекалявам, понеже той е като бездънна яма, поне засега. На 7м. и половина е, а режимът му е горе-долу такъв:

8-8.30- АМ (200мл.)
10.30ч.- плодово пюре (125гр.)
13-13.30ч.- зеленчуково пюре (125 гр.) и АМ (80-90мл.)
17-17.30ч.- каша с 1ч.л. зеленчуково пюре за вкус (ок. 120гр.) и АМ (80-90мл.)
20-20.30ч.- АМ (200мл.)
22-23.00ч.- АМ (160-170мл.)

Храненето с плодово пюре към 10ч. не винаги се получава, понеже понякога по това време заспива. Късното вечерно хранене към 22-23ч. също понякога го пропускаме, ако е заспал. Там е работата, че имам чувството, че нито пюретата, нито млякото му стигат, понеже престана ли да го храня, се ядосва. В същото време на една консултация ми бяха направили забележка, че го прехранвам и затова гледам да не прекалявам. Мисля, че вече е готов напълно да заместя обедното хранене. Предстои да въведа жълтък, а след него месо, като мисля да започна с пуешко. Добре ли е като за първи вид месо?
Колко време трябва да давам жълтък, за да се счита за успешно въведен, при положение че се дава през ден?
Имам и друг въпрос. Киселото мляко, сиренето, краве маслото мисля да ги въведа след годинката (предвид че на 12 и 13 месеца предстоят ваксини, може би на около 1г. и 2-3 месеца), а глутена най- рано след десетия месец. Прекалявам ли с изчакването?

Последна редакция: вт, 31 яну 2017, 10:59 от Forest rain

# 374
От каква логика се водиш, че искаш да изчакваш толкова с млечните продукти? Не виждам връзка с ваксините, още повече, че детето яде АМ. От една страна въвеждаш бавно, от друга описаните количества твърда храна, които даваш хич не са малко. Три хранения на ден за бебе на 7 месеца са много.
Според мен е прекалено да даваш каша+зеленчуци за вечеря на тази възраст. Аз бих давала само едно от двете.

Общи условия

Активация на акаунт