Кога и с какво захранихте бебетата си?

• 80 800
  • 630
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, аз пак се вмъквам с няколко въпроса. Въвела съм вече някои зеленчуци и ще продължа с кашите.
1. Добре ли е от зърнените храни като начало да въведа само ориз и царевица (поотделно) и правилно ли е да въвеждам всяка по три дни, както процедирам със зеленчуковите пюрета?
2. Може ли да заместя следобедното хранене с каша, или е много рано (синът ми е на 6+ и вече може да се каже, че почти съм заместила обедното със зеленчукови пюрета)?
3. Кое първо е по- правилно да се въведе- жълтък или месо?
4. Мъжът ми много настоява да започна да давам сокове, но аз предпочитам суров плод. От кой месец би било подходящо да предложа сурови плодове, тъй като първоначално ще давам такива, преминали термична обработка?
5. Има ли някаква универсална таблица за подходящите по месец храни, по която мога да се водя, че вече тотално се обърках от толкова четене?
6. Преди време попаднах на книгата на Магдалена Пашова "По-здрави бебета". Някоя от вас водила ли се е по съветите в нея? Чудя се има ли смисъл да я купувам. На една лекция за захранването препоръчаха книгата на проф. д-р Лиляна Трифонова. Купих двете части и като цяло ми допаднаха.
Извинявам се за многото въпроси. bouquet

# 346
Аз в бейбислинг-бг.ком чета за последователността на храните.

Водя се горе-долу, не го спазвам стриктно.

Сокове няма да давам до годината поне, много по-добре е плод. Круша и ябълка може още в началото, първо термично обработени.

# 347
Маги Пашова се води модерен, съвременен автор и вероятно книгата ѝ би била интересна.
Аз лично първо въведох месото, едва ли има проблем,ако се случи обратното, стига детето да е на подходящата възраст. Оризовата каша въведох като първа храна, три дни са ок.

# 348
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Термично обработен плод не съм давала въобще. Само сурови, добре се приеха и до сега умира за плодове, например банан (имаше назад информация за хистаминовото му съдържание в суров вид, но не съм имала проблеми...) изяжда цял, след основното хранене, така между другото.... Crazy
Но захранвах лятото и имаше повече избор. Давах и череши и кайсии, праскови, пъпеш, диня - никакъв проблем. Въведох ги след зеленчуци и зърнени.

# 349
Здравейте, аз пак се вмъквам с няколко въпроса. Въвела съм вече някои зеленчуци и ще продължа с кашите.
1. Добре ли е от зърнените храни като начало да въведа само ориз и царевица (поотделно) и правилно ли е да въвеждам всяка по три дни, както процедирам със зеленчуковите пюрета? да
2. Може ли да заместя следобедното хранене с каша, или е много рано (синът ми е на 6+ и вече може да се каже, че почти съм заместила обедното със зеленчукови пюрета)?рано е
3. Кое първо е по- правилно да се въведе- жълтък или месо?месо първо съм дала заешко на 7,5 месеца
4. Мъжът ми много настоява да започна да давам сокове, но аз предпочитам суров плод. От кой месец би било подходящо да предложа сурови плодове, тъй като първоначално ще давам такива, преминали термична обработка?по твоят метод
5. Има ли някаква универсална таблица за подходящите по месец храни, по която мога да се водя, че вече тотално се обърках от толкова четене?не съм срещала
6. Преди време попаднах на книгата на Магдалена Пашова "По-здрави бебета". Някоя от вас водила ли се е по съветите в нея? Чудя се има ли смисъл да я купувам. На една лекция за захранването препоръчаха книгата на проф. д-р Лиляна Трифонова. Купих двете части и като цяло ми допаднаха.при толкова много информация не съм купувала специално книги за целта
Извинявам се за многото въпроси. bouquet

# 350
Здравейте,мами.Ео ме и мен в отбора н прясно захранващите.Прочетох почти всичко и в главата ми е пълна каша.Изобщо нищо не ми е ясно.Иам няколко въпроса.Може да ви се сторят глупави и разнищени в темите,но както казах въпреки изчетеното не ми е ясно.Започнх да захранвам с тиква.До тук 4 дни.Днес е 4 ден.Дадох по 7-8 лъжички.Смятам да давам тиквата още 1-2дни.След нея смятам да дам тиква с картоф.С колко лъжички д започна?Става въпрос за готово смесено пюре на Хип.Изобщо има ли някакво количество,което трябва да стигна първо с тиквата?Някъде срещнах 30-40 мл.,на друго място 100 .Сле комбинираното пюре мога ли да считам картофа за въведен?След като дам пюрето би трябвало да намаля порцията мляко,нали така?Благодаря ви предварително за отделеното време.Много сложно ми се вижда това захранване.

# 351
Здравейте,мами.Ео ме и мен в отбора н прясно захранващите.Прочетох почти всичко и в главата ми е пълна каша.Изобщо нищо не ми е ясно.Иам няколко въпроса.Може да ви се сторят глупави и разнищени в темите,но както казах въпреки изчетеното не ми е ясно.Започнх да захранвам с тиква.До тук 4 дни.Днес е 4 ден.Дадох по 7-8 лъжички.Смятам да давам тиквата още 1-2дни.След нея смятам да дам тиква с картоф.С колко лъжички д започна?Става въпрос за готово смесено пюре на Хип.Изобщо има ли някакво количество,което трябва да стигна първо с тиквата?Някъде срещнах 30-40 мл.,на друго място 100 .Сле комбинираното пюре мога ли да считам картофа за въведен?След като дам пюрето би трябвало да намаля порцията мляко,нали така?Благодаря ви предварително за отделеното време.Много сложно ми се вижда това захранване.
Стига й е толкова на тиквата, слагай вътре в тиквата първият ден 2 лъжички картоф, после още 2 и така. След като се нахранят с пюрето даваш мляко, пък колкото изядат толкова, ако са на АМ ще прецениш след 1-2 ден колко изяждат, и даваш толкова. Иначе чист картоф е лепкав, и поне моето дете така и не хареса, но като го вкараш в нещо познато, номера минава.

# 352
 Няма количество пюре, която детето задължително трябва да изяде. Води се по него, но все пак не прекалявай първия месец. Прекалено бързото увеличаване на количеството твърда храна натоварва стомахчето, а и води до запек.

# 353
Здравейте

Моето момченце след 2 дни става на 6 месеца. Днес ще е 4-ти ден от захранването. За сега сме само на картоф + кърма , като първия ден изяде 1.5 лъжичка, втория две, а третия 5 лъжички. Мислих да започна с тиква, но понеже а.ато му е много течно, въведох първо картофа. Още се чудя по колко дни да въвеждам всяко ново нещо. Не ми се иска да бързам и да замествам хранене, защото обичам да се кърмим. Искам просто да опитва нови вкусове. Сигурно нямаше да захраня скоро, но все някой ме натиска - айде, та айде. Не, че детето не си е мое и в крайна сметка аз си решавам. Пък и се притеснявам,че вечерта кърмата не му стига и се принудих да давам АМ.
Педиатърката няколко пъти ми казва, че с цел да запазим максимално кърменето няма да въвеждаме нищо ново. Чак сега, в 5 месец, ми каза да започваме, защото малкият не качваше много. Не знам какво очаква след захранването, но както и да е. Аз я слушам избирателно. По принцип си пускам някои неща покрай ушите, защото не се припокриват с моите виждания. Караше ме например да слагам сол, захар и масло в пюрето.  Confused Е, не я послушах.

Имам чувството, че колкото и да чета и да се интересувам, все нещо не ми е ясно.

Какво количество трябва да е въведено, за да се счита за заместено храненето? Не за друго, ами да не се изхвърлям толкова.

Мисля след картофа да дам тиква. Трябва ли да е в комбинация с картофа или може самостоятелно? Как приготвяте тиквата?

Сега първо го кърмя и после предлагам пюрето, защото четох, че в началото пюрето е добавка към кърменето, а по-натам обратното.

А, и друго се сетих да питам - знаете ли  стопанство, от което може да се поръчват плодове и зеленчуци онлайн?
Засега имам моркови и тиква, като тиквата е замразена миналата година, има ли проблем да използвам нея?

Сигурно и още въпроси ще ми изникват, но засега толкова се сещам.

Благодаря ви и лек ден!

# 354
Здравейте Мария,

Първо да ви поздравя, че кърмите, изчакали сте до половин годинка на детето с твърдата храна и приготвяте храната му вкъщи, вместо да купувате готови пюрета Simple Smile И че не сте случаша педиатърката за добавките - сол до годинка и захар поне до 2 няма никаква нужда да включвате в храната, даже торта първи рожден ден ще правя с фурми и кокосово малсо, да може да хапне и детето. Включването на малко качествени мазнини (например няколко капки екстра върджин зехтин или съвсем малко кокосово масло или гхи), е полезно за развитието на мозъка, по-пълноценно усвояване на витамините в храната и предотвратяване на запека, който обикновено съпътства започването на захранването, но ако се кърмите приоритетно, бебето така или иначе ще продължи да получава достатъчно мазнини от кърмата. А може към пюретата просто да добавяте малко намачкано авокадо - то е чудесен и напълно натурален източник на полезни мазнини.

Предполагам, че след толкова много четене сте прочели и за методът за Захранване, водено от бебето - предполагам, че ще ви допадне, предвид това, което сте написали. Аз лично мога да споделя само положителен опит - за мен беше важно да формирам правилно отношение към храната и бебето ми да се научи да се справя с парчета храна първо, за да не треперя после как ще приеме нещо в негладка консистенция. Сега е на 11 месеца и се справя с всичко. Но още от първата лъжичка пюре, която му предложих в началото, сам пое инициативата да я грабне и да си я пъхне в устата. И досега е така, никога не съм го хранила аз, само помагам в загребването, а като му давам храна за без лъжица, той си се справя идеално сам, докато и аз хапвам с него, може и нещо тотално различно. Хубаво е отначало още бебето да се храни с още някой член от семейството и да се чувства част от трапезата. А не, че някой сяда специално заради него и му излива лъжици от нещо в устата. Така се предотвратява до голяма степен и така нареченото злоядство - просто инициативата е хубаво да идва от бебето, без да се чувства насилено да приеме храна от лъжица, при това в определено от възрастния количество. Вече после може да давате и супички, да се учи да яде и с лъжица.

За тиквата, принципно е много обичана от повечето бебета, може би понеже е сладка, понеже като я дам на парчета и постояно му се изплъзва от ръката, аз просто я варя докато омекне доста и намачквам с вилица (или от тези метални уреди за пюрета), той си я яде с лъжичка после и я обожава.

Моят винаги си търси кърма след ядене - давам му тогава. Хубаво е със започване на захранването да предлагате и вода от чашка или шише с мек/твърд накрайник.  Най-вероятно е да пропие едва към годинка, но не пречи да е винаги на една ръка разстояние от бебето Simple Smile

Ние още нямаме заместено хранене, но не съм се и стремила. Кърмим се на поискване през деня, когато пожелае, вечер спи непробудно 12 часа. Старая се по 3 пъти на ден да предлагам някаква храна (след сутрешния сън, след обедния сън и преди лягане). Колкото изяде - толкова. Като е на кърма знам, че няма да остане гладен. През втората година очаквам по естествен път да увеличи количествата твърда храна (макар че е голям лакомник и сега яде, докато има нещо пред него...) и да намали кърменето. Ще видим. Водете се по детето най-добре, то само ще си покаже от какво и по-колко се нуждае, вашата задача е просто да предлагате и да се отнасяте с уважение към нуждите му Simple Smile

Има доста сайтове на биостопанства онлайн и София е най-облагодетелствана откъм възможности за доставка. "био ферма онлайн" ако напишете в гугъл, ще ви излязат доста резултати.

Поздрави и успех!

# 355
По същество - първо даваш твърдата храна, после кърмиш. Ако се нахрани с мляко, после може да откаже да яде друго. Тиквата може и с картоф, може и сама, както решиш. Щом му е течно акото на бебето е уместно да захраниш и с оризова каша. Близките два месеца по-добре да не заместваш хранене, така ще натовариш стомахчето на бебето, вероятно ще се запече и кърмата ще ти намалее още повече. Удачно е да използваш замразената тиква - пускаш във вряла вода и вариш до омекване.
Зехтина не е ок за първа мазнина, тежък е и натоварва коремчето.

# 356
mariq91 Ако искаш да запасиш кърменето по-дълго правилото е първо кърмиш, после предлагаш твърда храна. Това до годинката. После обратно. Аз правя така - кърмя, дребния заспива и му сварявам там каквото му варя и като се събуди( след около 30 минути-1 час някъде) му го давам. После пак го кърмя. Той не яде количества, ама аз не искам и да ги яде. До годинката млякото трябва да е основно.

# 357
Ами това не е вярно - предлага се първо твърдата храна, а после гърда. А това с неяденето е нямам думи. Ако иска да запази кърменето, трябва да си поддържа лактацията. Аз примерно кърмя много нощем и затова имам и много мляко.

# 358
Аз казвам какво съветват жените кърмили дълго. Но всеки си решава как да действа. Аз до годинката ядене не искам да замествам.
П.П. Не захранвам с пюрета, а по метода  Захранване водено от бебето. Така че не мога да кажа колко изяжда като грамаж.

Последна редакция: нд, 08 яну 2017, 22:27 от amairani

# 359
Аз съм кърмила дълго. Не може бебе на 9-10 месеца да кара само на кърма, с цел запазване на лактацията. Освен това както го описваш, ти не кърмиш първо, защото дефакто бебето ти е спало час и половина след като е сукало, демек е поизгладняло.
При захранването е важно новата храна да се дава ПРЕДИ кърмата, най-добре е между храненията, за да е спокойно. Всъщност amairani явно точно това и прави.
Хубава статия, на който му се чете - https://www.google.bg/amp/s/xedra.wordpress.com/2009/07/25/food- … ms-android-huawei

Последна редакция: нд, 08 яну 2017, 22:34 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт