Програмата за детегледачките - 3

• 51 268
  • 718
  •   1
Отговори
# 165
  • София
И моето дете ще се гледа от бабата в провинцията няколко месеца, докато дойде време за градина. Някой има ли подобен казус и какво да се направи в този случай?
Обърнете се към СП в града който ще се гледа детето.И бабата трябва да е регистрирана в БТ там.

# 166
  • София
Момичета страхотни сте , давате пълна и точна информация   bouquet
Ние имаме малко проблеми и търчим по болници и тъй като нашия клон на соц.грижи е на възможно най-далечното и неудобно място , дали някой няма бланките /или адрес откъдето да си ги сваля /, които дават там/служебна бележка ; заявление ; две декларации , че няма да се вади ЗК и свид за съдимост/ , да си ги изпринтя направо и с готовите док да ида до службата , че мн задачи стават и направо не зная  Confused
Рових се из нета и сайта на Министерството , ама няма нищо Rolling Eyes
За съжаление все още не съм открила бланки качени в интернет, но те съветвам да отидеш лично на място да ги попълниш за да няма неточности при попълването! 

# 167
  • София
По отношение на това дали майка, която работи на 4 часов трудов договор може да се ползва от програмата, отговориха, че няма пречка.

Аз съм на 4 часов договор зна4и ли че мога да си гледам аз детето през 3-тата му година и да ми дават по 240лв а не да го гледа баба му.Това ли имаш в предвит с казаното по горе?
ОСНОВНА ЦЕЛ НА ПРОГРАМАТА Е:

Насърчаване заетостта на жените и тяхното професионално развитие чрез осигуряване на грижи за техните деца от регистрирани в дирекциите „Бюро по труда” лица, в рамките на периода на отпуска съгласно чл.164, ал.1 от Кодекса на труда и до навършването  на 3-годишната възраст на детето.

и това което искаш да направиш няма как да стане, тъй като не може хем да си регистрирана като безработна в БТ, хем да работиш на трудов договор.

# 168
  • Бургас
Здравейте момичета, наистина много ви благодаря за пълната информация, помощта ви е безценна   bouquet
В сряда подадох документите в социалното, в четвъртък регистрирах майка ми (пенсионерка е) и днес ми се обадиха от социалното че трябва да подпиша още една декларация и да занеса и моята диплома за последното завършено образование. Пиша това, за да не разкарват момичетата още веднъж и за нея. Това било ново изискване от днес следобед.

# 169
Благодаря за инфото. Би ли обяснила реда, щом си минала по този път, моля те, мисля, че ще е полезно за всички тук. Как така първо ти си се регистрилала, а после майка ти, не става ли заедно? 
Бланката за служебната бележка, която се попълва от фирмата може ли да се намери от другаде или трябва първо да се вземе от СП, да се попълни от фирмата и после пак да се занесе в СП?

# 170
  • Бургас
Първо подадох документи в социалното. Понеже детето ми е под 2 години не е необходима служебна бележка. Трябва удостоверението за право на обезщетение за отглеждане на малко дете по чл. 53 или 54 (ако детето е родено след 1.1.2007 от НОИ, ако е преди това от работодателя), копие от акта за раждане на детето, копие от личната карта на майката и в нашия случай и на бабата (пенсионерка). Допълнително там се попълват още няколко документа. Не ги запомних, но не са нищо особено. От днес искат и последната диплома на майката и попълних още една декларация. Понеже сме роднина не се изисква свидетелство за съдимост и здравна книжка.
Майка ми като безработна пенсионерка се регистрира на следващия ден в бюрото по труда. Както вече казаха момичетата преди това са необходими лична карта, трудова книжка, диплома и разпореждането за отпускане на пенсия. Попълват се още няколко документа (и тях не запомних какви са, но и те не са нищо особено).
Днес като занесох дипломата ми казаха че следващата седмица няма да стане, но по-следващата вече може да назначат майка ми.
За тогава искат медицинско от личния лекар, от психото и автобиография. След назначението аз трябва да подам декларация по приложение 12 за промяна на обстоятелствата при работодателя за да ми спрат 50% от майчинството. Ако живот и здраве се стигне до там ще пиша пак какво са искали, ако поискат и още нещо допълнително също.
Само да уточня за момичетата от Бургас - ако удостоверението ви трябва да се издаде от НОИ се ходи на 5-я етаж в 4-та стая. Там работят много хора, но ще ви насочат (зависи коя година сте родени). Става бързо общо взето.

# 171
  • София
По отношение на това дали майка, която работи на 4 часов трудов договор може да се ползва от програмата, отговориха, че няма пречка.

Аз съм на 4 часов договор зна4и ли че мога да си гледам аз детето през 3-тата му година и да ми дават по 240лв а не да го гледа баба му.Това ли имаш в предвит с казаното по горе?

Насърчаване заетостта на жените и тяхното професионално развитие чрез осигуряване на грижи за техните деца от регистрирани в дирекциите „Бюро по труда” лица, в рамките на периода на отпуска съгласно чл.164, ал.1 от Кодекса на труда и до навършването  на 3-годишната възраст на детето.

и това което искаш да направиш няма как да стане, тъй като не може хем да си регистрирана като безработна в БТ, хем да работиш на трудов договор.

Е ако съм безработна и регистрирана в БТ мога ли да си гледам моето дете по тази програма и да ми плащат 220лв

# 172
Благодаря ти много, Steltion, много беше полезно Peace

# 173
  • Sofia
Ходих вчера в социалните на Илинден, казаха ми да дойда след 20 -ти ноември, още не било действащо!!! Shocked Така ли и и как тогава някъде из София вече сключват договори! Помагайте - на кого да се оплача... Клео???
Клео,   Praynig Praynig Praynig моля те, дай някакви координати на компетентни хора от СП!!!! Не може някаква си от общината да се прави на шеф на топлата вода. Тази кифла не даваше да влизат хора в стаята й преди две години #2gunfire #2gunfire Гонеше ги като прокажени! Изключително зла е!! Нямям нерви!
Твърдо съм решила да не й позволявам да ми скача по главата!

# 174
  • София

Е ако съм безработна и регистрирана в БТ мога ли да си гледам моето дете по тази програма и да ми плащат 220лв

Не, не можеш.

# 175
Ходих вчера в социалните на Илинден, казаха ми да дойда след 20 -ти ноември, още не било действащо!!! Shocked Така ли и и как тогава някъде из София вече сключват договори! Помагайте - на кого да се оплача... Клео???
Клео,   Praynig Praynig Praynig моля те, дай някакви координати на компетентни хора от СП!!!! Не може някаква си от общината да се прави на шеф на топлата вода. Тази кифла не даваше да влизат хора в стаята й преди две години #2gunfire #2gunfire Гонеше ги като прокажени! Изключително зла е!! Нямям нерви!
Клео, помагай,моля те!
Елиона, предполагам говориш за Касапова #Cussing out

# 176
  • Sofia
Клео,   Praynig Praynig Praynig моля те, дай някакви координати на компетентни хора от СП!!!! Не може някаква си от общината да се прави на шеф на топлата вода. Тази кифла не даваше да влизат хора в стаята й преди две години #2gunfire #2gunfire Гонеше ги като прокажени! Изключително зла е!! Нямам нерви!
Клео, помагай,моля те!
Елиона, предполагам говориш за Касапова #Cussing out
Идея нямам как се казва, но е изключително зло същество. Бога ми, аз работя с много, ама с много хора, но такова зло не съм срещала. На нея цялата вселена й е крива и се изживява като шеф на света. Преди 2 години като трябваше да си взема еднократната помощ ми идваше да я удоша, при все че нямаше за какво да ми се заяде. Тя седи в стаята и ако ако някой дръзне да влезе, го прави на нищо подобно. Не мога да ви опиша какво нагло поведение има.
Твърдо съм решила да се върна при нея и да и го навра в..........ка.
Клео, аз съм юрист, но нещо не успявам да намеря нормативната уредба, регулираща тази материя.
Моля те, насочи ме, за да мога да се аргументирам.
Не смятам, че някакви кифли трябва да ни правят на нищо подобно, само защото си търсим правата!!!
Моля да ме извините за епитетите, но наистина съм бясна!!!!!

# 177
Здравейте! Искам да попитам дали е възможно да наемем детегледачка от бюрото по труда ( т.е. бабата, която не е пенсионерка, но е безработна) и едновременно с това, детето да ходи на ясла? Благодаря Ви!

# 178

Едно от условията да НАЕМЕШ някой да гледа детето ти е да РАБОТИШ..
Не можеш да се самонаемеш..
Можеш да гледаш нечие друго дете и да те наемат като детегледачка, но не можеш да гледаш своето..

И аз искам така ама няма  Crazy

# 179
 Момичета, прочетох за проблема ви с ДСП "Илинден" още в петък, но за съжаление и двете дами, които отговарят за програмата в МТСП и АСП бяха по комисии и нямаше как да ги открия следобяд. Просто не ми остана време да ви пиша, че съм им звъняла.
Ще звънна днес. По отношение на въпросната служителка от АСП, ако ми дадете име няма да е лошо. А иначе ви препоръчвам да подадете официална жалба срещу нея. Сигурно много майки са се оплаквали от нея една на друга, но ако няма официално оплакване нямат за какво да я пипнат. Не че сигурно ще й направят кой знае какво, ако е човек на някой ама  Confused
Eliona това което ти трябва според мен е следното:
Изменението на програмата е прието със Заповед № РД 01/900 от 22.10.2008 г. Публикувано е на интернет страницата на АСП, да не кажат, че не знаят. Точката от програмата, която е нова и позволява на пенсионерите да се включат е :
6.3. Лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, регистрирани в дирекциите “Бюро по труда”.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт