Програмата за детегледачките - 3

• 51 864
  • 718
  •   1
Отговори
# 195
Момичета здравейте. Hug
Оказа се че малкия много лошо преболедува и ще го спирам от ясла.Вчера се обаждах в НОЙ да питам за подробности и необходими документи за отглеждането ми на детето от майка ми и те ме отрязаха че още това решение не е прието и майка ми не може да я включа по тая програма като гледачка на детето ми. ShockedНещо не разбирам.Тя е безработна а не пенсионерка и може да го гледа но.....
Моля ви не мога да изчета всичко понеже малкия все още е болен и нямам възможност.Кажете ми какво мога да направя за да започне тя да ми го гледа и да получава парички по тази програма.Аз съм на работа вече от 2 месеца и майчинството до 2-те му години го прехвърлих на майка ми.Проблема е какво мога да направя от тук насетне,когато вече на е на 2,1год. почти....
Много се извинявам ако някой е задавал подобен въпрос но наистина не мога да изчета всичко.
Благодаря ви предварително.  bouquet

# 196
  • София
mira sm, програмата вече е факт и може да се кандидатства по нея. Трябва да подадеш заявление в дирекция Социално подпомагане и да регистрирате бабата като безработна в Бюрото по труда. Щом работиш и детенце е на възраст между 2 и 3 години, ти отговаряш на условията за кандидатстване,така че действай Wink

# 197
  • София
Здравейте ,бих искала да попитам ако някой знае да ми отговори.Свекърва ми се е пенсионирала при навършване на определените години(тя е на 62г.) ,но впоследствие избра да взима пенсия по болест защото е по висока .Има ли проблем когато бабата е с пенсия по болест. Нейното заболяване е хематологично не са ни казали да има пречка ,но ако кажат искам да знам дали имат правно основание.
Досега сме извадили почти всички документи не зависимо че е бабата е роднина ни искат всичко (Свидетелство от психо диспансера ,свидетелство за съдимост,медицинско свидетелство,трудова книжка,решение от НОЙ  за пенсиониране ,решението от ТЕЛК)Благодаря предварително.  bouquet
До този момент има наети лица, които имат ТЕЛК, но зависи от конректното заболяване. Всеки случай се преценява, така че не вярвам да имате проблем.  Peace
[/quot]

Благодаря много!  bouquet
Аз утре ще ходя да подам декларацията за избиране на свекърва ми в БТ .И от там вече ще чакаме насочващо писмо за СП.След това не знам какъв е редът ,но се надявам в СП да ми обяснят.Мисля че сме вече почти на финала.

# 198
  • Пловдив
Момичета,като гледам колко бързо оправяте документите се учудвам.Аз от първия ден започнах,но за документа от НОИ ми казаха да чакам 10 работни дни...така ли беше и при вас?

# 199
Момичета, прочетох за проблема ви с ДСП "Илинден" още в петък, но за съжаление и двете дами, които отговарят за програмата в МТСП и АСП бяха по комисии и нямаше как да ги открия следобяд. Просто не ми остана време да ви пиша, че съм им звъняла.
Ще звънна днес. По отношение на въпросната служителка от АСП, ако ми дадете име няма да е лошо. А иначе ви препоръчвам да подадете официална жалба срещу нея. Сигурно много майки са се оплаквали от нея една на друга, но ако няма официално оплакване нямат за какво да я пипнат. Не че сигурно ще й направят кой знае какво, ако е човек на някой ама  Confused
Клео,
Става въпрос за Касапова (колко подходящо име, а?)
Да те питам, какво да направим, за да сключим договора преди 20- ти ноември, когато може да няма вече места? И защо в СП Илинден ми казаха,че не може друг човек, освен роднина да ми е гледач по тая проглама #Crazy

# 200
  • София
За участващите в програмата майки с деца между 2 и 3 години:
Сега се връщам от нашето ДСП, където бях за месечното подаване на документи. От следващия месец вече няма да се изисква служебна бележка от работодател, а майките ще попълват декларация (дават бланка), че за съответния месец няма да ползват отпуск по чл. 167а от КТ.
Очаквам потупване по рамото  Laughing
КлеоHug   bouquet   Heart Eyes

# 201
отчитам се за инфо на други майки
Моето дете е на 2 г и 2 месеца ,майка ми го гледа и е пенсионерка.
Аз подадох в СП заявлението ,копие от акта за раждане на детето и служебна бележка от работодател.Дадоха ми да попълня още две декларации/че няма да им носим здравна книжка и свидетелство за съдимост,тъй като роднина ще ми гледа детето/От там  направих настоящ адрес на майка ми в нашия град /защото тя живее принципно в друг/Регистрирахме я в Бюрото по труда тук в нашия град -с лична карта  и документ за настоящ адрес-4 дена след като си подадох документите в СП.Днес след 2-3 дни ходих там заедно с нея -носих удостоверение от психодиспансер на майка ми и разпореждането за пенсиониране.Попълних една декларация в 2 екземпляра.Единия остана в БТ а другия ми го дадоха да го занеса в СП заедно с едно насочващо писмо от тях..В СП ми приеха документите и ми казаха че до няколко дни ще ми се обадят да сключим договор / дай Боже  Praynig/Тогава майка ми да носи медицинско за започване на работа и трудова книжка.След сключването на договора пак трябва да отидем  БТ за да отпишат майка ми от там.Това е засега.Успех на всички заели се с тези процедури
И не на последно място - искрени благодарности на КЛЕО   bouquet  bouquet  bouquet.Благодарение на нея бях много добре информирана за програмата и за необходимите документи и всичко мина доста бързо/поне засега/

# 202
Публикация от днес от сайта на МТСП относно програмата
http://www.mlsp.government.bg/bg/news/news.asp?newsid=10908&catid=1
Описани са подробно всички условия.

# 203
А ако бабата е пенсионирана по болест, може ли да гледа детето?

# 204
Изисква ли се автобиография на бабата? Това заявление, молба за започване на работа, което се пише предварително от нас може ли някои да ми каже горе долу как трябва да звучи. Благодаря много предварително.

# 205
Момичета, за тези от вас , които питаха какъв е случая, когато детето ще се гледа при бабата в друг град.

Майката си прави настоящ адрес в града на бабата и си подава документи в тамошното ДСП. Това е ,  проблеми няма.  Peace
Клеопатра би ли попитала отново за този "настоящ" адрес ,моля те  Praynig . Според мен това не е вярно,или е някаква глупост която са измислили. Не мога да си направя настоящ адрес в Карлово например, при положение че работя и живея в София, а и имаше нещо според закона ,че ако някой не заяви промяна в настоящ адрес, а пък живее на друго място повече от 30 дни, го грози глоба от 20 до 200 лв.

Говорих два пъти вече по този въпрос, такава е практиката, защото няма връзка между АСП-тата в отделните градове за обмяна на данни, както и между БТ, така че няма друг начин. А относно глобата  не се притеснявай, не съм чувала досега някой да е глобен за такова нещо  Wink

# 206
Момичета, прочетох за проблема ви с ДСП "Илинден" още в петък, но за съжаление и двете дами, които отговарят за програмата в МТСП и АСП бяха по комисии и нямаше как да ги открия следобяд. Просто не ми остана време да ви пиша, че съм им звъняла.
Ще звънна днес. По отношение на въпросната служителка от АСП, ако ми дадете име няма да е лошо. А иначе ви препоръчвам да подадете официална жалба срещу нея. Сигурно много майки са се оплаквали от нея една на друга, но ако няма официално оплакване нямат за какво да я пипнат. Не че сигурно ще й направят кой знае какво, ако е човек на някой ама  Confused
Клео,
Става въпрос за Касапова (колко подходящо име, а?)
Да те питам, какво да направим, за да сключим договора преди 20- ти ноември, когато може да няма вече места? И защо в СП Илинден ми казаха,че не може друг човек, освен роднина да ми е гледач по тая проглама #Crazy
Говорих още в понеделник и са се обаждали във въпросното ДСП.Ходила ли си да проверяваш след това? Пиши моля те как вървят нещата, съветвам те да си изпринтиш програмата и да идеш с нея, ако има нещо да им сочиш текстове от там  Laughing

# 207
отчитам се за инфо на други майки
Моето дете е на 2 г и 2 месеца ,майка ми го гледа и е пенсионерка.
Аз подадох в СП заявлението ,копие от акта за раждане на детето и служебна бележка от работодател.Дадоха ми да попълня още две декларации/че няма да им носим здравна книжка и свидетелство за съдимост,тъй като роднина ще ми гледа детето/От там  направих настоящ адрес на майка ми в нашия град /защото тя живее принципно в друг/Регистрирахме я в Бюрото по труда тук в нашия град -с лична карта  и документ за настоящ адрес-4 дена след като си подадох документите в СП.Днес след 2-3 дни ходих там заедно с нея -носих удостоверение от психодиспансер на майка ми и разпореждането за пенсиониране.Попълних една декларация в 2 екземпляра.Единия остана в БТ а другия ми го дадоха да го занеса в СП заедно с едно насочващо писмо от тях..В СП ми приеха документите и ми казаха че до няколко дни ще ми се обадят да сключим договор / дай Боже  Praynig/Тогава майка ми да носи медицинско за започване на работа и трудова книжка.След сключването на договора пак трябва да отидем  БТ за да отпишат майка ми от там.Това е засега.Успех на всички заели се с тези процедури
И не на последно място - искрени благодарности на КЛЕО   bouquet  bouquet  bouquet.Благодарение на нея бях много добре информирана за програмата и за необходимите документи и всичко мина доста бързо/поне засега/
Аз ти благодаря за изчерпателната информация, която си дала, със сигурност ще е полезна за момичетата  Hug Успех със сключването на договора  Peace

# 208
А ако бабата е пенсионирана по болест, може ли да гледа детето?
Ще попитам  Peace

# 209
Изисква ли се автобиография на бабата? Това заявление, молба за започване на работа, което се пише предварително от нас може ли някои да ми каже горе долу как трябва да звучи. Благодаря много предварително.
Не трябва автобиография, а заявлението ще ти го датат като формуляр в Социално подпомагане  Peace

Общи условия

Активация на акаунт