Програмата за детегледачките - 3

• 51 903
  • 718
  •   1
Отговори
# 255
момичета вече сме в програмата от 2 месеца обаче пак искат удостоверение този път от НОЙ не от работодателя за чл.164 и чл.54 и да включва името и егн на детето, знаете ли адреса на НОЙ в София откъдето се вади този документ. Успех на всички кандидатстващи
не ти ли казаха за какво изискват този документ? ти кога си излязла в болнични?
НОИ в София е на бул.Александър Стамболийски".
http://www.nssi.bg/

В НОИ на Ал. Стамболийски в стая 103 ти дават молба по образец, която трябва да попълниш  и след 5-7 дни отиваш да си получиш удостоверението.

# 256
Първо, Благодарности на Клеопатра!  bouquet
Второ, някой може ли да ми каже освен лична карта, какви други документи са необходими на майка ми, която е бизработна, за да се регистрира в Бюрото по труда? Трудова книжка и диплома няма, защотобяха унищожени преди5г. при пожар, а копия не е вадила. Медицинското и свидетелството от Психо диспансера при регистрацията ли се представят или пред социалните?
Доколкото прочетох Удостоверението от НОИ, це имам право на обезщетение за гледане на малко дете става готово за около седмица, съответно с него документ от работодател, заявлението и декларации, че лицето-детегледачка е роднина се подават в Дирекция СП, след като вече майка ми е регистрирана в БТ? А тези декларации от къде се набавят?
Момичета, благодаря ви предварително!

# 257

В НОИ на Ал. Стамболийски в стая 103 ти дават молба по образец, която трябва да попълниш  и след 5-7 дни отиваш да си получиш удостоверението.

[/quote]мерси, както винаги сте изчерпателни, и навреме, много успехи на кандидатстващите и приятна нова седмица

# 258
Първо, Благодарности на Клеопатра!  bouquet
Второ, някой може ли да ми каже освен лична карта, какви други документи са необходими на майка ми, която е бизработна, за да се регистрира в Бюрото по труда? Трудова книжка и диплома няма, защотобяха унищожени преди5г. при пожар, а копия не е вадила. Медицинското и свидетелството от Психо диспансера при регистрацията ли се представят или пред социалните?
Доколкото прочетох Удостоверението от НОИ, це имам право на обезщетение за гледане на малко дете става готово за около седмица, съответно с него документ от работодател, заявлението и декларации, че лицето-детегледачка е роднина се подават в Дирекция СП, след като вече майка ми е регистрирана в БТ? А тези декларации от къде се набавят?
Момичета, благодаря ви предварително!
Няма защо  Hug
Прочети 2 поста по-нагоре за документите  Peace
Свидетелството за съдимост и психото се представят при сключване на договора  Peace
За съжаление, това с трудовата книжка и дипломата не знам дали няма да е проблем, трябва да проучиш как стои въпроса.
Декларациите се взимат от ДСП (социалните) Peace

# 259
Здарвейте
в петък са се обадили на майка ми и днес ще ходи да подписва договора със СП.Дай Боже всичко да е ОК.
Сега имам следните въпроси :
1.Стажът и като начален учител ще доведе ли до начилсяване на клас квалификация към 220 лв.?
2.Задължително ли тя трябва да си ползва платения отпуск когато аз съм в такъв/например може да искаме с мъжа ми да си вземем отпуска и да отидем някъде само двамата -нали затова си имаме гледачка Laughing ? /
3.Колко време преди датата от която тя ще иска да е в отпуска трябва да се подаде молбата за такава
4.Заплащането по дебитна карта ли ще става и докога трябва да се представи  номера на банковата сметка в СП.
5.Ако искаме да закараме детенце и баба в другия град от където е майка ми за 3-4 дена пак ли трябва да се обаждаме на СП.Например в сряда ги изпращаме с влака до Ямбол и в неделя отиваме да си ги вземем . newsm78
6.В какво се състоят проверките които ще се правят - и какво означава че ако до 3 пъти не се открият на адреса ще има снакции????Ако се обадят предварително че някой ще идва ще ги чакат ,ама иначе все пак са си свободни да ходят където си искат..
Засега толкова....  bouquet

# 260
  • София
Здарвейте
в петък са се обадили на майка ми и днес ще ходи да подписва договора със СП.Дай Боже всичко да е ОК.

1.Според НСОРЗ трудовия стаж от предходни години се признава и за него се изплаща допълнително трудово възнаграждение,ако е придобит на "същата,сходна или със същия характер работа,длъжност или професия"Именно тази "приемственост" ще позволят на работника бързо да навлезе в работата и да продължи да натрупва знания в същата основна посока на професионално развитие.
Аз намирам двете професии за сходни, но не знам дали ще съм на едно мнение с колегите от СП.
2.Не е задължително а е препоръчително, за да може когато тя е в отпуск вие да поемете грижите за детето.
3.Ползването става по взаимно съгласие на страните. Според мен минимум една седмица предварително трябва да подадеш заявление за да може работодателя да ти разреши с писменно разрешение.Поне така е според Кодекса на труда.
4.Докога незнам,но е желателно след като сте одобрени да представите банковата си сметка,те би трябвало да ви уведомят кога.
За проверките е хубаво някоя майка на която са и правили, да каже в какво точно се състои.

# 261
# 262
  • София
Получавала ли си 110 лв през това време, тоест 50 % от обезщетението за отглеждане на дете?

Там е проблема, че съм получавала 220 лв  .... сложна ли е процедурата, то явно ще трябва да ги възстановявам, не ми е за парите ... да не е само много бумащина и обиколка из инстанциите / затова реших да попитам, ако някой има идея как да процедирам /
Трябва да уведомиш НЕЗАБАВНО работодателя си!Ще трябва да попълниш едно приложение №12.И не се притеснявай за НОИ,когато имат да си взимат пари те не те натоварват в "бумащини" а направо действат.Може би ще си приспаднат надвнесената сума с лихвите
от следващия превод,съгласно КСО:
Възстановяване на неоснователно получени сумиЧл. 114. (1) (Изм., ДВ, бр. 67 от 2003 г.; доп., бр. 105 от 2006 г.) Недобросъвестно получените суми за осигурителни плащания се възстановяват от лицата, които са ги получили, заедно с лихвата по чл. 113. Те могат да бъдат прихващани от вземанията на лицата от държавното обществено осигуряване с разпореждане, издадено от длъжностното лице, на което е възложено ръководството на контрола по разходите на държавното обществено осигуряване в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

# 263
Здравейте и аз да кажа.....
Днес подадох документи в ДСО - община Средец.
Занимава се една единствена жена, другите не знаят / или се правят , че не знаят/ нищо по въпроса.
Освен служебна бележка, удостоверението от НОИ, копие от акта за раждане на детето и заявлението, което изтеглих от тук, ме върнаха за копие от моята лична карта, копие от личната карта на майка ми / бабата/ , копие от дипломата на майка ми  newsm78 и копие от регистрацията в БТ. В крайна сметка , след като представих и тези неща ми приеха документите и чакаме след около седмица да се обадят, а тогава трябва да се занесе свид. за съдимост, бележка от психото, медицинско на майка ми.
Ами....това е ! Ще чакаме......Дано да не измислят още нещо ?!

# 264
Здарвейте

1.Според НСОРЗ трудовия стаж от предходни години се признава и за него се изплаща допълнително трудово възнаграждение,ако е придобит на "същата,сходна или със същия характер работа,длъжност или професия"Именно тази "приемственост" ще позволят на работника бързо да навлезе в работата и да продължи да натрупва знания в същата основна посока на професионално развитие.
Аз намирам двете професии за сходни, но не знам дали ще съм на едно мнение с колегите от СП.

Ще следя развитието на въпроса, че ме интересува пряко. Моята детегледачка има 21години стаж в детска ясла и не е записан в трудовият й договор със СП. Ние сме отскоро в Програмата и не е взела пари, но не мисля че ще се отразят върху заплатата, според мен би трябвало.

# 265
Вчера майка ми сключи най-накрая ТД ,но от СП не са и казали нищо нито за дебитна карта ,нито за реда и начина на ползване на отпуските , нито за допълнителното възнаграждение / т.нар клас / Утре ще ходи до БТ за да си занесе ТД за да я отрегистрират от там и ще попитам и тях,тъй като този път смятам да отида с нея ,или ще търся телефони в СП да ми отговорят на въпроса.Между другото тук в нашето СП жената която приема документите е намусена като буреносен облак и много трудно дава някаква информация.А според мен за тези въпроси които ме вълнуват би трябвало да се обяснява като се подпише договора ,а не да чакат специално някой да ги попита.Аман от кисели бабички......... #Cussing out
Повтарям се но пак го казвам - Добре че беше този форум ,та бях запозната с всичко по документите иначе ..........

# 266
Уважаеми мами,
Пълна и точна инфо може да получите на телефони 090032111 и 02-9871622 или на място на Триадица 2 до ЦУМ от 9 до 17.30.

# 267
  • гр.Варна
Така,и аз да се разпиша с актуална информация за гр. Варна ,пък дано е полезна за някой .
Първо искам да отбележа,че не всички от Социално подпомагане са в течение ,по-скоро отговарят -няма все още процедура и т.н. Единствено двете мили дами от отдел"Човешки ресурси" могат да ви насочат най -точно и наистина са много любезни   bouquet тел. е : 607719 . Там попълних молба ,тъй като малката е над 2 г. носих служебна бележка от месторабота(задължително да пише от кога до кога съм била в отпуск за гледане на дете) ,носих и копие от акта за раждане. След два дни ми се обадиха,че сме одобрени за програмата ,и трябва бабата да отиде да се регистрира в БТ - там ни трябваше трудова книжка ,документ за пенсията, диплома за образование,поискаха ни и медицинското (задължително с печат от психо диспансиера) ,дадоха ни насочващо писмо и обратно в Социално подпомагане .Там представихме пак документите и от утре започва да тече  трудовият договор .А по-късно ще издадат на свеки и дебитна карта,където ще и превеждат сумите. Crazy На мен ми казаха,че всеки месец между 25 и 30 число трябва да представям служебна бележка от месторабота ,както и да попълвам един формуляр-таблица за отчитане явяването на работа  - като истински шеф на свеки  bowuu
И задължително,ако има промени,да ги уведомявам. Аз нямам право на неплатен отпуск ,както и на отпуск за гледане на болно дете(презумцията е,че си има детегледачка) Това ясно ...Не разбрах ,обаче,ако бабата се разболее ,как се процедира-в смисъл,аз ще имам ли право на отпуск за гледане на детето  newsm78,тъй като реално няма да има кой да го гледа,ако тя е болна,а аз на работа  Thinking

Последна редакция: вт, 11 ное 2008, 23:17 от marianik

# 268
Помагайте, мами! Трябва ми съдържанието на декларацията, с която отпада ваденето на свидетелство за съдимост, защото тук не са чували за такава.

# 269
marianik кой ще издаде дебитна карта - СП ли ?И от там ли ще трябва да си я получи детегледачката?

Общи условия

Активация на акаунт