Програмата за детегледачките - 3

• 51 912
  • 718
  •   1
Отговори
# 285
Вчера майка ми сключи най-накрая ТД ,но от СП не са и казали нищо нито за дебитна карта ,нито за реда и начина на ползване на отпуските , нито за допълнителното възнаграждение / т.нар клас / Утре ще ходи до БТ за да си занесе ТД за да я отрегистрират от там и ще попитам и тях,тъй като този път смятам да отида с нея ,или ще търся телефони в СП да ми отговорят на въпроса.Между другото тук в нашето СП жената която приема документите е намусена като буреносен облак и много трудно дава някаква информация.А според мен за тези въпроси които ме вълнуват би трябвало да се обяснява като се подпише договора ,а не да чакат специално някой да ги попита.Аман от кисели бабички......... #Cussing out
Повтарям се но пак го казвам - Добре че беше този форум ,та бях запозната с всичко по документите иначе ..........
от Бюрото по труда са по-запознати по тези въпроси, питай ги тях и пиши моля те какво са ви отговорили за стажа  Praynig
хи хи хи Попитах ги в БТ и те ми отговриха че понеже е пенсионер най-вероятно няма да и се начислява клас  newsm78 но да попитам в СП - от тях зависело?????
А по повод на Дебитната карта на майка ми са и казали да отиде след 10-15 дни и да си я получи от БТ.
Момичета къде точно мога да прочета за условията по програмата-за отпуски ,права и задължения на детегледачките ,срокове за носене на документи /имам предвид за след подписване на договора - декларации и форми за отчитане на работните дни/ за това ако детето бъде заведено в друг град какъв е срока за уведомяване на СП и т,н,

# 286
  • София
Привет на всички мами и татковци!
Към Клеопатра имам едно питане и ще съм изключително благодарен, ако може да внесе малко яснота по въпроса:
Детето ми навърши 2 години на 01.11.08г. В момента съпругата ми е в платен годишен отпуск до 02.01.09.
Проблемът е, че в социалната служба са и казали, че документи за участие в програмата следва да се подадат след 02.01.09г. Въпросът ми е има ли казус, защото според мен така сме ощетени с един месец.
Благодаря предварително!
Няма такова нещо! Вие отговаряте на условията за включване в програмата.Не можете да ползвате неплатен по чл.167а отКТ за отглеждане на дете до 8г. възраст,но никъде не пише, че не може да си ползвате основния годишен отпуск.И майката и детегледачката имат право на платен годишен отпуск /чл.155 КТ/. Подайте си заявлението и документите,без много да им се обяснявате да видим на какво основание ще откажат да ги приемат,след като отговаряте на условията.
Повече за програмата може да прочетете тук
http://www.az.government.bg/Projects/Prog/Maiki/Frame_maiki.htm

# 287
  • София
Вчера майка ми сключи най-накрая ТД ,но от СП не са и казали нищо нито за дебитна карта ,нито за реда и начина на ползване на отпуските , нито за допълнителното възнаграждение / т.нар клас / Утре ще ходи до БТ за да си занесе ТД за да я отрегистрират от там и ще попитам и тях,тъй като този път смятам да отида с нея ,или ще търся телефони в СП да ми отговорят на въпроса.Между другото тук в нашето СП жената която приема документите е намусена като буреносен облак и много трудно дава някаква информация.А според мен за тези въпроси които ме вълнуват би трябвало да се обяснява като се подпише договора ,а не да чакат специално някой да ги попита.Аман от кисели бабички......... #Cussing out
Повтарям се но пак го казвам - Добре че беше този форум ,та бях запозната с всичко по документите иначе ..........
от Бюрото по труда са по-запознати по тези въпроси, питай ги тях и пиши моля те какво са ви отговорили за стажа  Praynig
хи хи хи Попитах ги в БТ и те ми отговриха че понеже е пенсионер най-вероятно няма да и се начислява клас  newsm78 но да попитам в СП - от тях зависело?????

Няма значение дали е пенсионер,и на пенсионерите им се начислявя клас като допълнително възнаграждение.Тр.договор с пенсионер са като всички останали,това важи и за заплащането към него.

# 288
  • София
Момичета, подготвяме от сдружението пресконференция по повод отпадналото предложение за удължаване на майчинството, както и за майчинството на близнаците.
Ще ви помоля да ме извинете тези две седмици, няма да мога да съм много активна.

Надявам се момичетата, които ползват вече програмата или пък са наясно с нея и без да я ползват  като barbi да се включат да ви помогнат  Praynig
Клео успех в начинанието  bouquet
Ако имаш нужда от помощ ми пиши! Hug

# 289
  • София
 Имам трудов договор с СП- Слатина.
 Клас не се начислява,безработна съм...
 Обадих се в БТ Младост и ми казаха ,че служебно ме отрегистрират и да проверя само дали ми е готова дебитната карта. Внукът навършва 3 години през май2009 и имам право на 4 дни платен отпуск.

Последна редакция: ср, 12 ное 2008, 15:22 от Шпунц

# 290
Ще следя темата  Simple Smile

# 291
 Обадих се в БТ Младос и ми казаха ,че служебно ме отрегистрират и да проверя само дали ми е готова дебитната карта. Внукът навършва 3 години през май2009 и имам право на 4 дни платен отпуск.

newsm78 newsm78и как точно изчислиха че само 4 дни имаш право на платен годишен отпуск .Тък йато ще си на работа до 05.2009 -това са близо 7 месеца
аз ги изкарвам по една проста сметка 12 дена -/20дни /12месеца = 1.67 дена на месец *7 месеца =12 дена/ :2gunfir
Поне не са те разкарвали до БТ за да се отрегистрираш,щото майка ми и това прави .Големи врътки правим кой да гледа малката,докато " детегледачката " я викат напред назад из инстанциите.
barbi това за класа ми е пределно ясно /още повече че съм икономист / но явно има различно тълкуване на законите  Joy

# 292
  • София
 Обадих се в БТ Младост и ми казаха ,че служебно ме отрегистрират и да проверя само дали ми е готова дебитната карта. Внукът навършва 3 години през май2009 и имам право на 4 дни платен отпуск.
Клас се начислява когато си работил"същата,сходна или със същия характер работа,длъжност или професия". Не разбрах ти работила ли си на сходна длъжност преди?

# 293
  • София
 Каквото такова... Бях учителка имам педагогическа правоспособност,но.... не знам какви са им критериите.
 Не ми се разправя ,че голямо разкатаване,трябва някой да си вземе отпуска в къщи та да ходя по инстанциите.

# 294
  • София
vessi77 правилно изчисляваш,но те са и изчислили отпуската за съответната година/предполагам/,т.с за 2008г. половин месец от октомври,ноември и декември= на 2.5 х 1.666=4.165 следователно изчисленията им са правилни. WinkПърво обаче ще трябва да ги отработи Flutter.

# 295
  • София
Клео ,можели някъде да видя списъка с болестите които са противопоказни за гледане на дете,защото  от СП"Оборище " ми казаха че нашият случай ще се препрати в ТЕЛК и те ако разрешат свекърва ми може да гледа  детето.Но аз се притеснявам дали нещата се решават обективно. Благодаря предварително !  bouquet

# 296
Ох, и свекърва ми е пенсионер, с инвалиден клас, има исхемична болест на сърцето. Може и да не я одобрят по програмата, нищо че си гледа детето до момента!
А от всичко нагоре по телефона, служителката от социално подпомагане ми обясни, че не мога по настоящ адрес да се регистрирам по програмата, а само по постоянен - живея от 11 години във Варна, но постоянния ми адрес е Русе. Дали е така? Има ли и някой със сходен случай като моя?

# 297
http://www.mlsp.government.bg/bg/news/news.asp?newsid=10908&catid=1

Според това съобщение на пресцентъра на Министерството на труда и социалните грижи може и по настоящ адрес, а не само по постоянен да си подам документите по тази програма!
Сега като мине обедната почивка отново ще звъня. А ако отново отрече - къде да се жалвам?

# 298
  • София
Това е т.8 от програмата, в която ясно пише, че може и по настоящ адрес
8.1. Майките/осиновителките, които желаят да се включат в програмата, подават писмени заявления в дирекциите “Социално подпомагане” по постоянен или настоящ адрес, когато е различен от постоянния. Към писменото заявление се прилага удостоверение за обстоятелството, че майката/осиновителката е с право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете по чл. 53, ал. 1 или по чл. 54, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване.

# 299
Момичета, моля ви за консултация по следния казус:

Става дума за дете на 2г.3м. Двамата родители са българи, но живеят в Щатите и работят по постоянни трудови договори. Детето е при баба си и дядо си в България, дядото е млад пенсионер и го гледа. Може ли дядото да кандидатства по програмата за детегледачките?

Общи условия

Активация на акаунт