Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 830
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 395
Оля,   bouquet
След този пространен списък, едва ли някой има какво да добави.
Аз продължавам да не съм съгласна, че 65% от нормално раждащите жени имат нужда от епизиотомия, а още 20% са оставени да се разкъсът по естествен път. При все че позната акушерка с дългогодишна практика и има 1% случаи на естествено разкъсване и нито една епизиотомия за цялата си кариера. Някак си не ми се вижда достоверно нейните клиентки да са по-разтегливи от българките  Thinking И при всички изследвания специално на тази тема, накрая опираме не до тъканите на майката, а до стила и способностите на асистиращите я....

# 1 396
Подписах!
Искам като дойде време да раждам, да не се държат с мен като с парцал, персонала по болниците е ужасно неучтив и ако не мъкнеш "подаръчета" тежко ти... Имам скорошни наблюдения, макар и не след раждане...
За мен лекарите също не са светая светих, напротив хора, които може и да ти помогнат, но на мен лично повече са ми навреждали, от както не ги посещавам не боледувам.
Не желая един ден на бебето ми да се прилагат какви ли не процедури само защото такава била практиката, не искам да бъда принудена да раждам по гръб, има много добри алтернативни пози, дори такива идващо от изтока, които не са популярни, защото лекарите не ги познават.
Не искам нищо повече от това да взема решение съобразно собствените си принципи!

# 1 397
На мен много ми допада да чета таzи импровиzирана дискусия  Peace
Това може да донесе само полzа, след като участват и се интересуват компетентни лица.
Доктор Сираков, искрени комплименти към Вас, zа желанието и старанието да се иzкажете, както и zа достъпния еzик, който иzполzвате.

# 1 398
Pea®ly Такъв довод „свършва смяната” няма. Като свършва смяната – или си довършваш работата или тя се предава на следващата смяна.

По протокол сигурно е така. Сигурно няма и случаи на предизвикване на раждане в петък, защото в събота избраният доктор трябва да замине на почивка...?

Цитат
Повярвайте ми, никой нормален гинеколог няма да се намесва и да си усложнява живота (със секцио, епизиотомии, шиене и т.н.) освен ако това не се наложи.

Не мога да не се сетя веднага за всички, при това известни като нормални лекари, които си "усложняват" живота със секцио по желание на пациента. В случая не се налага в действителност, съдейки по Вашите думи, но го правят ... (Например мен двама лекари в различни болници са ме питали как предпочитам да родя - със секцио или нормално).

Д-р Сираков, не ме разбирайте погрешно, чест Ви прави, че отделяте време на тази дискусия. Не можете да отговаряте за всички лекари и техните действия, разбира се. Само споменавам това, което смятам за нередно.

Връщайки се към петицията и нейните искания, в интерес на всички ни е да има диалог. Както споменахте, има още много трески за дялане в нашата АГ-помощ. И отново в интерес на всички ни е тези трески да бъдат изгладени.

# 1 399
  • в страната на чудесата
Pea®ly,
искаш ли да не се връщаме назад в темата, но секцио по желание, т.е. по-немедицински причини съществува навсякъде.
или да се върнем в мракобесните времена и да забраним и абортите. хайде по-кротко, а?
естествено е, че ще те попитат как предпочиташ да родиш. нали това е ролята на доктора - да обсъдите желанията и възможностите и да потърсите най-положителната прогноза.

# 1 400
естествено е, че ще те попитат как предпочиташ да родиш. нали това е ролята на доктора - да обсъдите желанията и възможностите и да потърсите най-положителната прогноза.
Ами аз не чаках да ме питат, казах много точно и ясно как искам да родя, на което ми беше отговорено, че точно така няма да може, защото не се правело така Shocked Не съм знаела аз кое на мен ще мие най-добре и най-удобно! ooooh! Че, кой да знае, съседкакта ли или докторът, който ме е виждал 8 пъти в живота си за по 30 мин. макс?!?!

# 1 401
Duol , благодаря за интересната информация! Наистина, препоръките на СЗО категорично не се спазват в българските болници, говоря от личен опит и никой не може да ме убеди в противното.
Доцент Сираков потвърди, че там се ползва "БЪЛГАРСКИ стандарт", за които също бих искала да науча повече.

За да преценим кой от двата стандарта е по-успешен, защо не направим едно сравнение по измерими показатели? Нека се изнесат данни от една болница в чужбина, където се спазват предписанията на СЗО и данни от МД - тук доцент Сираков може да помогне като ни насочи към някой достатъчно независим и сериозен източник. Надявам се, че има направени такива статистически проучвания? Нека съпоставим процентите на:
-перинатална смъртност;
-майчина смъртност;
-раждания чрез секцио;
-епизиотомии;
-амниотомии;
-използване на медикаменти;
- др. предложения??

Добре е да се изнесат и данните за България като цяло, за да се ориентираме къде сме ние и накъде вървим, спазвайки българския стандарт.

# 1 402
iva D,разбира се,че родилката трябва да знае на какви процедури ще бъде подложена,с какви медикаменти ще бъде третирана и тн.Тя трябва да бъде информирана,а не да може да решава дали тези процедури да й бъдат приложени.

Божеее, не вярвах, че след толкова страници някоя глупост ще е в състояние да ме изненада, ама ей я на.  ooooh!
Значи, уважаема Majata, всички онези, които раждат секцио по желание нямат право да го правят, така ли?
Не, че подкрепям въпросния начин на раждане, ама не там е въпросът.
Тези с епидуралната нямат право да си я избират ли?
Тези, които искат бебетата да са при тях денонощно нямат право на това, така ли?
Друго нещо - ако ти виждаш, че блъскат бебето ти в количката в коридора, че е наакано, а никой не го преобува, че го хранят с АМ, без да си им позволила, ти нямаш право да се обадиш, защото те знаят повече, така ли?!
И не на последно място - ако аз искам да родя права/клекнала/на четири крака няма да мога, защото те знаят по- добре от мен как ми е най- лесно ли?
И въобще що за малоумни разсъждения, че някой си може да решава какво да прави с МОЕТО тяло и с МОЕТО бебе, а аз нямам право на това?
 Shocked ooooh!

# 1 403
Ами аз не чаках да ме питат, казах много точно и ясно как искам да родя, на което ми беше отговорено, че точно така няма да може, защото не се правело така Shocked Не съм знаела аз кое на мен ще мие най-добре и най-удобно! ooooh! Че, кой да знае, съседкакта ли или докторът, който ме е виждал 8 пъти в живота си за по 30 мин. макс?!?!
И аз много ясно си казах какво искам и какво НЕ искам. Докторът кимна, отбеляза си, а на самото раждане и по време на престоя ми в болницата получих всички неща от списъка, които НЕ исках.  ooooh!

# 1 404
И аз много ясно си казах какво искам и какво НЕ искам. Докторът кимна, отбеляза си, а на самото раждане и по време на престоя ми в болницата получих всички неща от списъка, които НЕ исках.  ooooh!

Че ти какво очакваш?
Докато има такива проблясъци като на госпожата по- горе, естествено, че ще ти правят каквото ТЕ искат, а не ТИ.
Ти като не знаеш и не разбираш нищо, къде си тръгнала, моля ти се?!

# 1 405
  • в страната на чудесата
Брит, исках да кажа, че така трябва да става, че такава е ролята на лекаря. пациентът в крайна сметка прави своя избор когато е информиран за последствията от него и носи отговорността за избора си. отговорността на лекаря е друга. 

# 1 406
Мишка моя,  Hug. Съгласна съм с теб, че така би трябвало да се развиват нещата. За съжаление впечатлението е, че у нас рядко се получава така.

# 1 407
  • София
Доц. Сираков, поздравявам ви и аз за добронамерения тон.
Като човек участвал прако в написвнето на петицията ще си позволя, обаче, да коментирам част от изказването ви по исканията ни (което не пречи на това да говорим наживо).

Тук се сетих за една от „дивотиите” (извинявайте ! Simple Smile) – искането бебето да НЕ БЪДЕ аспирирано. Защо ? Какво ще му стане от аспирирането ? Нищо ! А практиката показва, че почти винаги има какво да се аспирира... Неаспирирано бебе - означава пневмония.

Съжалявам, че ще копирам нещо вече  написано, но предвид казаното от вас по-горе, няма как:
Цитат
"В “Ръководството по реанимация” от 2005г. на Европейския Съвет по Реанимация (ЕСР) четем, че бебетата, които се нуждаят от каквите и да са реанимационни мерки са сравнително малко. Описани са и грижите, които в общия случай трябва да се положат за бебето непосредствено след раждането. А те включват само подсушаване, покриване с топла завивка и контакт кожа-до-кожа с майката [20.1, p.22]. ЕСР дефинира нуждата от аспириране само в случай на обструкция на дихателните пътища от твърда субстанция или кръв, като подчертава, че агресивното фарингеално аспириране може да доведе до забавяне на спонтанното започване на дишането, както и да причини ларингеален спазъм и вагална брадикардия [20.1, p.21]. Други потенциални проблеми са сърдечна аритмия и пулмонарен артериален вазоспазъм [20.2].Всъщност при слизането на бебето в родилния канал, натискът, който вагината оказва върху торакса, подпомага изчистването на секретите от горните дихателни пътища на бебето и рутинното аспириране не е препоръчително [20.3]. Аспирирането е наложително само когато в амниотичната течност е наличен гъст мекониум, както и ако бебето изпитва затруднения при спонтанното изчистване на горните дихателни пътища. Като следствие ларингоскопията и интубирането също не трябва да се извършват рутинно, а само при респираторен дистрес [20.4].
В препоръките на Американската Асоциация по Педиатрия (ААП) за началото на кърменето се подчертава важността да се избягват всякакви рутинни и ненужни интервенции, каквито са аспирирането на носа и устата на бебето. Изследвания сочат, че те пречат на иначе естествено проявяващия се интерес към сукането през първия час след раждането [20.5].
В третото издание от 2000г. на “ Ръководство по ефективна грижа за бременността и раждането” Енкин и съавтори изнасят интересни резултати от мащабни контролни изследвания при бебета, отделили мекониум преди раждането. Разгледани са 4 контролни изследвания включващи 2800 бебета като се съпоставят резултатите при рутинно спрямо никакво (или селективно) ендотрахеално интубиране и аспириране на бебета, отделили мекониум преди раждането, но доносени и енергични. Противно на общоприетото, рутинното ендотрахеално аспириране не показало никакви предимства и дори се свързвало с повишен риск от синдром на аспирация на мекониум. В заключение авторите съветват практиката на рутинното интубиране на такива бебета да бъде изоставена за сметка на назална и фарингеална аспирация [20.6, pp. 421-422].
В заключение, макар и не на последно място, трябва да споменем, че СЗО класифицира рутинната назална и орална аспирация на бебето към реанимационните практики, които са неефективни или вредни [20.7].

-----------------------------

20.1. European Resuscitation Council, Paediatric Life Support :Guidelines for Resuscitation 2005 Available at: http://www.erc.edu/download_gl.php?d=7
20.2. Tyson JE (1992) Immediate Care of the Newborn Infant in Sinclair J C and Bracken M B (eds) Effective Care of the Newborn Infant. Oxford: Oxford University Press; 21-39
20.3. Estol PC, Piriz H, Basalo S, Simini F, Grela C Oro-naso-pharyngeal suction at birth: effects on respiratory adaptation of normal term vaginally born infants. J Perinatal Med 1992; 20:297-305
20.4. Kerem E, Yatsiv I, Goitein KJ. Effect of endotracheal on suctioning of arterial blood gases in children. Intensive Care Med 1990; 16(2): 95-9.
20.5. American Academy of Pediatrics, Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics. 2005 Feb;115(2):498-506
20.6. Enkin, M.W., Kierse, M.J.N.C., Neilson, J., Crowther, C., Duley, L., Hodnett, E. et al (2000). A Guide to Effective Care In Pregnancy and Childbirth,(3rd ed.). Oxford: Oxford University Press
20.7. World Health Organisation. Basic newborn resuscitation: a practical guide. 1997

Цитат на: msirak

Сетих се и още едно нещо, с което не съм съгласен: Да се „насърчава родилката да се храни и да приема течности по време на раждането.”
А Вие знаете ли колко често се случва раждащата, просто от контракциите, от напъните, да започне да повръща ? И знаете ли какво ще стане ако тя вдиша повърнатото ? Казва се синдром на Менделсон. От него тя може и да умре.
Ние не сме садисти. И не изпитваме седистично удоволствие от това да забраняваме това и онова на раждащите. Всяка забрана или правило си има обосновка. Изпипана и уточявана от стотици години акушерски опит.
Ето това пък на много места по света се смята за остаряла практика.
Позволете категорично и абсолютно да не се съгласим, че рискът от аспирация е толкова висок, че изисква забрана на храна и течности на абсолютно всички раждащи, включително и нискорисковите (които според СЗО са около 80+% от всички). Няма как да и да пропуснем да споменем, че опасността от аспирация стои тогава, когато става въпрос за обща анестезия. Отговорете ми тогава, колко са спешните случаи, от всички изобщо, които изискват обща анестезия и какъв е рискът от аспирация при тях? В документа на СЗО, за който споменахме вече, се изчислява риск от смъртност при аспирация приблизително 1 на повече ор 1 000 000! Рискът от смърт заради ПТП е далеч по-малък, но не го профилактираме със забрана на производството и возенето/каране на автомобил, нали?!
Но дори да пренебрегнем риска, изследванията по въпроса сочат, че забраната за течности и хране НЕ гарантира стомашно съдържимо по-малко от 100мл. Нещо повече, повишената киселинност при неядене е реално не по-малко опасна при евентуално аспириране!

Цитат
За “Misoprostol” – прочетете в някои международни форуми за какво се използва Мизопростола (www.obgyn.net). Ние, у нас, безкрайно много изоставаме с неговата употреба. Защото има съпротива (от конкурентни фирми) за неговото въвеждане...
А ако стават бели при употребата му – виновна е липсата на опит.
Всяко лекарство, ако се употребява неправилно може да доведе до бели...
„Със закон” не се урежда въпроса за употребата на даден медикамент.  „Забранените” медикаменти са много малко, но  Мизопростоллът не е сред тях, както се чу напоследък по медиите.  Просто – не се внася. А всеки лекар има право да употребява медикаменти съобразно своите знания и информираност, вкл. и нерегистрирани у нас (на свой риск, разбира се).

За мизопростола- наясно сме за какво принципно се използва и не бих казала, че в БГ безкрайно изоставаме в употребата му предвид на колко малко места е одобрен за използване за индукция. Да, не е забранен у нас, но не е  и одобрен за целта, за която АГ лекарите го ползват. И след като самия производител Searle публикува предупреждение за използването му при бременни и рисковете му(което предизвиква огромна дискусия и противоречия), то няма как да не замисли човек за безопасността му и нуждата най-малкото на достатъчно рандомизирани изследвания и систематични ревюта, защото историята помни не един и 2 случая като viox, масово предписваната естрогеннно заместващата терапия и чудесата, които обещаваше, ползата от PSA скрининга и т.н.
Както и да е. Най-малкото трябва да има съгласуван и възприет протокол.

# 1 408
Доц.Сираков,

Присъствали ли сте на едно напълно естествено раждане?
(от старт до физиологическо раждане на плацентата, където Вие сте фактически само наблюдател на процеса)

Ако да, бихте ли споделили впечатленията си?

# 1 409
Pea®ly,
искаш ли да не се връщаме назад в темата, но секцио по желание, т.е. по-немедицински причини съществува навсякъде.
или да се върнем в мракобесните времена и да забраним и абортите. хайде по-кротко, а?

WTF? Хайде по-кротко наистина  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт