Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 223
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 285
  • Sofia
Нека поясня- част от мнението ми беше насочено не към петицията, а към коментарите. Опитах се да обясня защо въпреки информираността някои жени все пак ще предпочетат секцио. Не съм твърдяла, че петицията ограничава техните права.
И пак да кажа- аз съм ЗА информираността и информираното съгласие. Ще ви дам пример със себе си - въпреки моята практичност и мнението ми, че секциото е идеалното раждане ЗА МАЙКАТА, точно заради многото информации в нета за възможните последици при детето бях решила, да раждам нормално. В крайна сметка да върви по дяволите моето удобство, нали е по-добре за бебето. Избрах си лекар с доказано желание за нормално раждане. До 9 месец, въпреки че съм малка, а плодът беше видимо голям за мен (Дени се роди 4кг) и двете с лекарката искахме поне да пробваме нормално. В 9 месец получих вагинални кондиломи. Четох много. Случвало се заради понижения имунитет. Веднага предприех мерки - ходих на дерматолог, горихме ги с киселини. 10 дни преди термин - отново рецидив. Бях пред дилема - да родя нормално с риск да предам инфекцията на бебето или да раждам секцио.  С лекарката си поговорихме и насрочих операция. Не ми е влияла, обясни ми рисковете. Решението беше мое. Но и до този момент не зная дали постъпих правилно. Точно това имах предвид при евентуалните проблеми при едно информирано съгласие. Представете си мен в болницата. И поставена пред подобна дилема. Как ще вземе решение една родилка в подобни случаи? Ами ако случаят е спешен. Може ли да се предвидят всички ситуации, при които ще и се наложи бързо да вземе решение? Може ли да се разчита, че ще бъде в такова състояние, че да направи обективна преценка? На база какви факти ще направи такава? Сами казахте, че докторите не винаги са "в час" с последните научни изследвания. Значи е възможно лекарят да и представи така нещата, че да я насочи към някое от решенията. Ето такива са ми притесненията.  И погрешно сте ме разбрали - аз съм ЗА това да се случи. Просто очаквам процеса да е труден.

# 286
В БГ ти тръсват един наръч документи, където са описани на мед. език някакви манипулации, които не разбираш (но не и възможните последствия от тях, нито индикациите) и ако недай си Боже поикаш да прочетеш или имаш въпроси, някой започва да ти се кара, че не е твоя работа. Подписвай и давай да даваме  #Crazy #Cussing out
За информираност и дума не може да става.

Именно това се случва. Имаше реален шанс да не ме приемат да раждам, ако не го бях подписала, без уговорки. Отделен е въпросът, че бях със сравнително силни контракции и няколко см разкритие и не бях в състояние да разсъждавам особено трезво.

Мен никой не ме пита искам ли система и съответно - по-бързо раждане. А аз не исках. Обаче доктора бързаше,

Май това е общият случай, защото и при мен се случи същото. На настоятелните ми въпроси какво ми пускат в системата, ми беше отговорено : "нещо, което ще те събуди, когато бебето ти е между краката". Нищо подобно. Събудих се в адски болки. Виках. Мятах се около час-два като риба на сухо (опакована с колани за измерване на какво ли не, защото нямаше кой да ме наблюдава).

Както вече споменах в предходен постинг, родих със секцио по спешност. Имам известни съмнения, че щеше да се наложи тази интервенция, ако нямаше няколко предходни интервенции. И ако не бях вързана за леглото часове наред.

Отделен е въпросът, че бебето си тръгна с вътре болнична инфекция.

На кратко - петицията е насочена към това, майките да имат право да знаят какво се случва с тях, да получават хуманно отношение. Простичко казано - да пият вода, когато им се пие, да се движат, когато изпитват потребност от това и това би направило болките им по поносими.

Петицията е за правото на избор, на тези които в момента са лишени от такъв. И недоумявам защо тези, които разполагат с такъв (избор), се чувстват по някакъв начин застрашени от нея.

Последна редакция: чт, 30 окт 2008, 10:27 от gnidka

# 287
  • София
Подкрепих!  Peace

# 288
   Котката Марта, стана ми интересно за информираното съгласие в Германия - аз не съм подписвала такова. Само при някакъв риск ли се предоставя?

# 289
Котке Марта, интересно ми е,  в кой момент точно майката се запознава с документите за "инф.съгласие"? Непосредствено преди раждането или още докато е бременна? Защото ми е много странно как една раждаща вече жена, с болки, ще се хване да чете толкова много информация, пък и някой да и обяснява рисковете, освен всичко друго?

# 290
Може ли да помоля някоя от авторките на темата да даде един линк, че много искам да прочета т. нар.
формуляр за информирано съгласие.

# 291
Напълно подкрепям поста на NBM!   newsm10
Не подкрепям петицията. Но подкрепям идеята, просто на нашенска почва тази петиция звучи като поредната дискриминация - разделихме се на неинформирани лигли и активно раждащи майки. Аз съм от лиглите - наложи се секцио по спешност. Чудила съм се какво ли щеше да е, ако раждах естествено - но предвид ситуацията никога не бих си позволила да рискувам.
Учудих се от заглавието на петицията - с големи букви и на преден план е написано: Петиция в подкрепа на активното естествено раждане, а с малки и на долния ред: и за подобряване на качеството на медицинските услуги в областта на акушерството и гинекологията - мисля, че щеше да е по-добре, ако акцентът падаше върху качеството - първото е следствие от второто: ако се подобри качеството на здравните услуги и ако някак си се повиши медицинската етика, то активното естествено раждане ще бъде предпочетено от много майки в БГ.
И още нещо към всички, които сте зад тази петиция - не всички, които не подкрепят петицията са против вас. 

# 292
   Котката Марта, стана ми интересно за информираното съгласие в Германия - аз не съм подписвала такова. Само при някакъв риск ли се предоставя?

Обикновено е документ 4-5 страници, с който се запознаваш предварително, но може би във всяка провинция/болница е различно. В болницата в Берлин, в която аз карах стаж, в този документ бяха описани най-честите възможни усложнения и съответно интервенции, рисковете и т.н.

вива–нова - нали съм обяснила, че майката се запознава с цялото протичане на раждането предварително, още на ЖК, има си birth plan, обсъжда всички евентуални усложнения/рискове с наблюдаващата акушерка/лекар.

Джуличка, едва ли има такъв формуляр ъплоуднат в нета, той е административен документ.
Формулярът на Токуда е различен от този на държавните болници, доколкото знам... Интересно е какво става, ако откажеш да подпишеш за част от упоменатите интервенции - дали отказват да ти водят раждането  newsm78

# 293
NBM, втория ти постинг няма нищо общо с първия като теза. Или не си се изразила достатъчно ясно, когато преди писа за практичността и комфорта на секциото и каква сапунка е нормалното раждане или аз нещо не мога да чета нормално  Tired Вторият път стана доста по-ясно, че си родила със секцио по избор, но заради медицински причини, което е едно съвсем различно нещо!

Heder, "лиглите" ги пре-пре-екпонирахме. Стана ясно, че много от нас като мен и duol примерно сме родили със секцио по спешност и не, не се определям или чувствам като "лигла" нито някога някой от нас е употребявал тази дума в посока на избралите да родят със секцио. За секциото по медицински причини - още по-малко някой би имал нещо против. Какво четете, с какво не сте съгласни в него просто недоумявам. Би ли обяснила каква точно дискриминация има в петицията? Много те моля  Praynig Peace

Цитат
ако се подобри качеството на здравните услуги и ако някак си се повиши медицинската етика, то активното естествено раждане ще бъде предпочетено от много майки в БГ.
ТОЧНО това казва петицията, както и 95% от постингите ни по темата  Peace Просто за пореден път не знам какво четете като после пишете такива постинги  ooooh!

# 294

.........Джуличка, едва ли има такъв формуляр ъплоуднат в нета, той е административен документ.......
.....Формулярът на Токуда е различен от този на държавните болници, доколкото знам...
Защо да няма такъв формуляр в Нет-а ? Thinking Има безброй други документи, които ги има.
А защо пък в Токуда да е различен ? Нали всички болници работят съобразно Закона в България ?  Thinking
Наистина ли никой не може да  покаже този документ ?

# 295
Според мен това с лиглите наистина много се преекспонира, а и никоя от нас не го е употребила и не би си позволила подобни квалификации. Нека да влагаме по-малко лични пристрастия... ще се получи по-разумен диалог.

Джуличка, сега ще потърся.
Различен е, в Токуда го подписвах лично.

Ето какво открих на сайта на НЗОК:

"Здравейте! Зная, че като пациент имам право на информирано съгласие при всякакви медицински интервенции. Интересува ме, дали има единен / еднакъв за всички болници / формуляр за информирано съгласие, който трябва да подпиша, отивайки да раждам? Законно ли е още с постъпването в болницата да подписвам формуляр, че съм съгласна докторите да правят с мен каквото те предценят за необходимо, вкл. да ми слагат окситоцин, успокоителни и т.н.? Все пак раждането не е операция и могат да ме информират и в хода на раждането за това, което се налага / ако се налага. Предварително благодаря за коментарите. Ако има такъв формуляр, моля да ми кажете къде мога да го видя. Мария Стефанова"

Отговор от: НЗОК - 2008-03-26 10:10:44 ;

Уважаема г-жо Стефанова, Формуляр за „Информирано съгласие” се изготвя от всяко лечебно заведение, съобразно конкретиката на извършваните медицински дейности в него и информацията се отнася за определени видове изследвания.

Последна редакция: чт, 30 окт 2008, 19:14 от Котката Марта

# 296

Уважаема г-жо Стефанова, Формуляр за „Информирано съгласие” се изготвя от всяко лечебно заведение, съобразно конкретиката на извършваните медицински дейности в него и информацията се отнася за определени видове изследвания.
Благодаря ти  Peace, но не това исках да прочета. Освен това, тук не пише, че формулярите са различни, а просто, че всяка болница сама си ги издава.

# 297

Благодаря ти  Peace, но не това исках да прочета. Освен това, тук не пише, че формулярите са различни, а просто, че всяка болница сама си ги издава.

Ами, потърси сама... аз само това открих  newsm78
Не пише, обаче, че сама си ги издава, а че сама ги изготвя - т.е. спокойно могат да са с различно съдържание. От този отговор на касата аз съдя, че всъщност унифициран формуляр съобразно някакъв регламент няма. Т.е.  няма и контрол...

# 298
За формулярите това е отговор на едно запитване от наша мама до НЗОК, когато търсехме тези документи по време на подготвката именно на тази петиция. Така че не, няма ги тези документи публични и определено са различни за различните болници. Факт.

# 299
За формулярите това е отговор на едно запитване от наша мама до НЗОК, когато търсехме тези документи по време на подготвката именно на тази петиция. Така че не, няма ги тези документи публични и определено са различни за различните болници. Факт.
Напротив, има ги тези документи.
И то публично.
И то - не, не са различни, що се отнася до това за какво точно се подписвате под това "информирано съгласие". Имам предвид това, което коментираме във Форума - за процедурите, които ги упълномощаваш да ти прилагат и т.н.
Точно това ми беше чудно - защо в една такава петиция липсва най - важното ? А именно - това, което искате да промените с нея - ПРАВОТО на жената да избира сама.

Общи условия

Активация на акаунт