Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 232
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 300
Цитат
Просто за пореден път не знам какво четете като после пишете такива постинги
Чета петицията и последвалите постинги. И изказвам мнение, а после съжалявам, защото възникват някакви безцелни спорове, в които отказвам да бъда въвлякана.
Отново казвам: подкрепям идеята - но думите, които сте използвали, за да я облечете, не отговарят на вижданията ми- затова не съм подкрепила самата петиция!
Цитат
какво четете, с какво не сте съгласни в него просто недоумявам.
Със заглавието, например /вече казах защо/ - но моля те, нека не изпадаме в глупави словоизлияния - това е просто мнение.

И просто губя всякакво желание да се обяснявам щом комуникацията е на етап атака-самоотбрана.

# 301
Отново казвам: подкрепям идеята - но думите, които сте използвали, за да я облечете, не отговарят на вижданията ми- затова не съм подкрепила самата петиция!
Първоначално и аз така, но после я прочетох още 2 пъти и ми се стори, че съм реагирала първосигнално. Може и ти така  Wink

# 302
Напротив, има ги тези документи.
И то публично.

Би ли ми дала линк, моля? Защото това горе е официалния отговор на НЗОК и ако тя казва, че няма единен такъв, а ти казваш, че има  newsm78 Нещо ми се губи връзката между институциите  Tired

Янечек, ти си рядък пример на човек, който може да си признае, че е реагирал първосигнално и да се коригира. Искаше ми се повече хора да бяха като теб  Hug  bouquet

Heder, няма нужда да съжаляваш за изказаното мнение, има си хас! Аз реагирам само на мнения, които директно противоречат на това, което се коментира. Като примерно да се казва, че петиция, която защитава правото на избор е дискриминация  Thinking Такива неща моля да ми се разясняват, защото се чудя от коя точно част на петицията произтича това. Нямам ли и аз право да попитам? Защо реши, че това е атака-самоотбрана? Аз не се браня, а ти атакуваш ли? Защо?

Последното, което точно аз искам е да споря  Peace Аз просто се стремя към факти. Само това.

Последна редакция: чт, 30 окт 2008, 20:09 от Millena

# 303
Напротив, има ги тези документи.
И то публично.

Би ли ми дала линк, моля? Защото това горе е официалния отговор на НЗОК и ако тя казва, че няма единен такъв, а ти казваш, че има  newsm78 Нещо ми се губи връзката между институциите  Tired
Мога да ги постна, евентуално. Пак казвам - еднакви са дотолкова, доколкото касаят процедурите и т.н. за които се подписваш. Иначе може и да са различни - в смисъл - в едната болница сини, в друга  пембяни, но съдържанието е едно и също.
А и в това, което бих могла да постна, го няма отказът. Много важна част от документите, които подписваме (всъщност, които не подписваме, защото никой не ти ги предоставя).
Не знам дали знаете, че отказът е неразделна част от Формуляра за информирано съгласие.

# 304
  • София
Джуличка, постни ги, ако обичаш.

# 305
Джуличка, да знаем това за Отказа. За съжаление у нас не е неразделна част от информираното съгласие.

Текстът на документите е различен и това вероятно може да потвърди всяка една майка, раждала в повече от 1 болница. Освен ако не са го координирали в последно време, но не вярвам, предвид отговора, който дава НЗОК. И от това, което аз чета в него, далеч не става дума за разминавания в цвета, а за това, че всяка болница сама изготвя формулярите "съобразно конкретиката на извършваните медицински дейности в него и информацията се отнася за определени видове изследвания."

Има един единствен текст, който е информация за родилката (доста бегла, да не кажа откровено смешна, и в никакъв случай недостатъчна за информиран отказ или информирано съгласие, който трябва да се предоставя навсякъде според клиничната пътека Раждане:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА (РОДИТЕЛЯ/НАСТОЙНИКА/ПОПЕЧИТЕЛЯ)

Раждането е физиологичен процес и в голям процент завършва през естествените родови пътища. При постъпване в приемното отделение бременната се посреща от специализиран екип, който извършва преглед с цел да се установят етапът на предстоящото раждане, както и изпразването на тазовите резервоари (клизма).
В предродилна зала се извършват влагалищни прегледи през 2 часа за проследяване динамиката на родовия процес (напредването на раждането). При определено разкритие се извършва изкуствено отваряне на околоплодния мехур (пукане на мехура), което е безболезнена манипулация. Детските сърдечни тонове се проследяват както с акушерска слушалка, така и със специален апарат (акушерски монитор). С цел обезболяване и скъсяване периода на раждането на бременната се прилагат определени лекарства. При недостатъчно ефективни контракции може да се приложат лекарства за засилване на родовата дейност при задължително апаратно проследяване сърдечните тонове на плода.
Раждащата се превежда в родилна зала при пълно разкритие и чувство за напъни, които наподобяват позивите при “голяма нужда”. В този етап жената получава подробни обяснения относно активното й поведение в периода на раждането. Проследяват се сърдечните тонове на плода след всеки напън. По преценка на лекаря се прави местна упойка за отпускане и обезболяване на тазовата мускулатура. При нужда може да се направи малък разрез на кожата и подкожието за разширяване на естествения отвор на родовия канал (епизиотомия или перинеотомия) или да се приложат оперативни методи за бързо завършване на раждането – форцепс или вакуумекстрактор. След раждането на плода се отделят плацентата и плодните ципи. За намаляване на кръвозагубата в този период венозно се прилагат медикаменти. След отделяне на плацентата се извършва инструментален преглед на меките тъкани на родовия канал. Разрезът на естествения отвор на родовия канал (ако е извършен такъв), както и спонтанни разкъсвания (ако има такива), се възстановяват по хирургичен начин след прилагане на местна упойка. Преди превеждане в послеродов сектор, родилката престоява два часа за наблюдение на общото състояние, тонуса на матката и кървенето.
В малък процент раждането може да завърши чрез цезарово сечение – по спешност или предварително планувано. Цезаровото сечение е операция, при която чрез разрез на корема се изважда бебето. Видът и мястото на разреза се определя от оператора в зависимост от конкретните условия. За начина на обезболяване по време на операцията, бременната/раждащата получава информация от анестезиолога. След операцията родилката се настанява за 12-24 часа в отделение/сектор за интензивни грижи.
В послеродовия сектор родилката и новороденото остават няколко дни, където ежедневно се извършва лекарски преглед (визитация) от акушер-гинеколог и неонатолог (педиатър). Проследява се общото състояние на родилката, обратното развитие на матката, състоянието на гърдите и оперативните шевове (ако има такива). Двукратно в денонощието се извършва тоалет на родилката. Тя получава съвети за извършване на тоалета, за грижи за гърдите, за техниката на кърмене, за редовно изхождане по малка и голяма нужда. По преценка се извършват лабораторни, ехографски и други изследвания. Ако родилката е Rh – отрицателна и няма антитела, а съпругът  и бебето са Rh-положителни, до 72 часа след раждането се извършва профилактика с анти-Д гама глобулин. Новороденото (доносеното) се повива през 3 часа. Тоалет се извършва двукратно в денонощието (къпане, тоалет на пъпа и очите). Ваксиниране на доносено новородено срещу хепатит Б се извършва след 12-ия час от раждането, а след 48-ия час от раждането - ваксиниране с БЦЖ ваксина. Задължителното изследване за фенилкетонурия и хипотиреоидизъм се прави след 72-ия час от раждането. При изписване родилката и новороденото се преглеждат и се оформя съответната документация.
Всяка родилка и нейният съпруг (партньор) предоставят необходимите документи във връзка с издаването на удостоверение за раждане на новороденото.

# 306
Никак не си падам по публичността, особено пък ако касае и семейството ми, НО без да се замисля "прескочих" това си недолюбване, за да подкрепя Активното естествено раждане. Никой, обаче, нямаше да се заинтересува да направи историята публична, ако тя не носеше екстремен елемент в себе си, ако нямаше нещо, което да грабне читателя/зрителя и да го накара да гледа и да купува  Sad В такъв свят живеем... нищо ново. Радвам се обаче, че медиите не бяха специализирани и така темата за активното естествено раждане ще стигне до повече хора. В случая екстремното е, че раждането беше планирано неасистирано. Във форумите тук има страхотни разкази за прекрасни активни естествени раждания в български болници, протекли именно по начина, който петицията защитава, но "добрата новина" одавна не е новина, т.е. едва ли някой, освен специализираните издания за бременост и майчинство биха отделили страници за тях. Но и това е нещо. Всеки може да направи нещо за привличане вниманието на обществото към това как се раждат децата ни и дали и какви травми (имам предвид основно тези, които докторите не виждат - психическите) ще ностят цял живот от това.

Аз също преди време търсих формуляри за информирано съгласие. В БГ нет-пространството попаднах само на едни подробни указания за добри практики при изготвянето на такива - бяха много близки до описаното от Котката Марта.
Обаче, когато на мен лично ми се наложи да подпиша такъв, имах времето и спокойствието да го прочета, но не и избора да не го подпиша в този му вид, още по-малко да "преговарям" по него. Имам достатъчно дабра юридическа подготовка, за да разбера, че на практика с този документ СВАЛЯМ всякаква отговорност от медицинския екип  Shocked Шокиращо е, но е факт - формулярът казваше, че екипът ще направи каквото може според знанията си. И ако не знаят какво да правят, то проблемът си е мой, защото съм се съгласила да действат докъдето знаят  Shocked Оттук и никакъв шанс за съдебен иск.

# 307
Ами значи няма смисъл да поствам каквото и да било.
Късмет ви желая.  Peace
Това, че не съм съгласна с много неща и не съм се подписала, не означава, че не желая по - голяма част от нещата в България да се променят.

# 308
Напротив, на мене ще ми е интересно дори за 1 болница да видя черно на бяло какво се подписва, ако го имаш отнякъде (едва ли от нет пространството).

Meg1, да, указанията са хубави наистина (виждала съм ги и аз, търсейки формуляр за информирано съгласие), ама май в сферата на добрите пожелания засега...

# 309
Ето ви това, което в общи линии е еднакво за всички болници. Естествено, не става въпрос само за родилки. Просто Информирано съгласие на пациента:

Цитат
* ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ
1. Информиран/а/ съм за всички интересуващи ме въпроси, свързани с моето заболяване, нуждата от лечение /вкл. и оперативно/, последствията и рисковете от него и от други диагностични и лечебни процедури, които ще ми бъдат прилагани.
2. Съгласен/а съм да се подложа на предлаганата ми интервенция, включително на всички мерки за обезболяване, по време и след нея. Обяснена ми бе необходимостта от анестезия. Уведомен съм какво представлява тя и какви допълнителни рискове създава. Разбирам, че упойката може да бъде сменена, без да ми бъде дадено обяснение за това.
3. Съгласен/а съм да се подложа на всички необходими медицински изследвания в хода на лечението.
4. Съгласен/а съм да приема всички предписани лечебни средства и манипулации.
5. Съгласен/а съм да бъдат използвани кръв и кръвни продукти по предназначение, ако се сметне за необходимо. Изяснено ми е, че преливането на дарителска кръв и други кръвни продукти в много редки случаи може да доведе до усложнения.
6. Съгласен/а съм да се подложа и на онези лечебни процедури, които не са уточнени предварително, но биха могли да се окажат наложителни по време на лечебния процес.
7. Наясно съм, че не могат да ми бъдат дадени пълни гаранции за резултата от лечението.
8. Предоставена ми бе възможност да задавам въпроси, относно процедурите, които ще се прилагат и рисковете и опасността свързана с тях.
9. Считам, че съм получил достатъчно информация, за да дам съгласието си за изследванията и лечебните процедури, които ще ми бъдат приложени.
10. С отстранените тъкани или части от тялото по оперативен път да се постъпи съгласно законите на страната.
11. Аз заявявям, че настоящият формуляр ми бе разяснен подробно, че съм го прочел/са ми го прочели/ и че съм наясно със съдържанието му.
Дата ……………… час ……………
Пациент ………………………………………………………………………
/трите имена/ подпис:
Лекар, дал разяснението …………………………………………………
/трите имена/ подпис:
Прочетено на пациента от ………………………………………………
/ако той не е в състояние да го прочете/ подпис:

Ако пациентът е неспособен и не може да се подпише или да потвърди съгласието си или е непълнолетен, формулярът се подписва от негов законен представител или попечител.   
Пропуснах да кажа, че има и такава точка, където е упоменато използването на вакуум екстрактор и форцепс, но в момента не мога да го намеря. В момента, в който го намеря, ще го постна.  Peace

# 310
Ето ви и едно, което касае прословутото секцио по желание:
Цитат
Ако бременната избере да ражда чрез секцио, то ще й бъде предоставен този документ (информирано съгласие) да го подпише:

Одобрен с консенсус на XXIV Национална Акушерска Конференция
на БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ

ПРОТОКОЛ
ЗА ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ
ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА РАЖДАНЕ ЧРЕЗ ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ ПО ЖЕЛАНИЕ

Долуподписаната...…….
Живуща...…….
ЕГН............................................................ЛК №..................…….от..................................................

Уважаема Госпожо,
Добрата медицинска практика изисква преди да се направи раждане чрез цезарово сечение по Ваше желание да се запознаете с положителните и отрицателните страни както на цезаровото сечение така и на вагиналното раждане, за да може да направите осъзнат своя избор и да поемете своята отговорност за това.
Предлагаме Ви да се запознаете с научните данни за двата начина на раждане. Ако имате някои неясноти или въпроси моля споделете ги с лекуващия лекар.

ПРЕИМУЩЕСТВА НА ПЛАНОВОТО ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ В СРАВНЕНИЕ С ВАГИНАЛНОТО РАЖДАНЕ

1.Избягва се травмата на естествените родови пътища.
2.Операцията е безболезнена, но след излизане от упойката може да има болка, която налага допълнително обезболяване.
3.Избягват се някои травматични за Вас и плода оперативни вагинални раждания-форцепс, вакуум и др.
4.ЦС се извършва в работно време, когато са налице максималните възможности на здравното заведение.
5.Плановото ЦС е улеснение за лекаря, тъй като той може да планира своята служебна заетост.
6.ЦС продължава средно от 30 до 90 мин.
7.Предната коремна стена остава по-стегната след ЦС.
8.Рискът за плода е минимален.
9.ЦС предпазва плода от допълнително инфектиране от мекия родилен канал.

НЕДОСТАТЪЦИ НА ПЛАНОВОТО ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ В СРАВНЕНИЕ С ВАГИНАЛНОТО РАЖДАНЕ

1.ЦС е коремна операция,при която през разрез на кожата и матката се изважда бебето. След ЦС остава кожен белег и се променя анатомията на предната коремна стена, което затруднява евентуална в бъдеще коремна хирургическа интервенция.
2.След цезарово сечение последващата бременност протича с повече рискове.
3.След цезарово сечение се наблюдава по-често стерилитет.
4.Цезаровото сечение е коремна операция от средна сложност и тежест и носи някои рискове като:
- по-голяма кръвозагуба в сравнение с вагиналното раждане при която
(много рядко!) може да се наложе дори и да се отстрани матката
- възпаление на коремната кухина (перитонит) или на матката (ендометрит)
- нараняване на съседни на матката органи в коремната кухина(пикучен мехур и др.)
- профилактично прилагане на антибиотици
- по-бавно обратно развитие на матката (възвръщане към нормалните размери)
- възможно развитие на хематом (събиране на кръв) в коремната стена или кухина,което налага повторно отваряне на корема
- възможно е инфектиране на коремния разрез,налагащо лечение, а понякога и вторично зашиване
5.Цезаровото сечение налага задължително обезболяване, което има макар и минимални рискове.
6.Цезаровото сечение по желание изисква внимателна преценка на датата за раждането, когато плодът е достигнал достатъчна зрялост. Ако плода се извади по-рано може да има проблеми с дишането и да се наложи отглеждане за известно време в кувьоз.
7.След Цезарово сечение е желателно да се изчака поне 1 година преди да се забременее отново.

ПРЕИМУЩЕСТВА НА ВАГИНАЛНОТО РАЖДАНЕ В СРАВНЕНИЕ С ПЛАНОВОТО ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ

1.Възстановяването от раждането е по-бързо и по-рано и по-качествено можете да се грижите за Вашето бебе.
2.Престоят в болница е по-малък.
3.Кръвозагубата е по-малка.
4.След вагинално раждане плода се приспособява по-добре и по-бързо за извънутробен живот.

НЕДОСТАТЪЦИ НА ВАГИНАЛНОТО РАЖДАНЕ ПРЕД ПЛАНОВОТО ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ

1.При вагинално раждане могат да настъпят разскъсвания на мекия родилен канал, които налагат тяхното зашиване под анестезия.
2.Години след вагинално раждане може да има отпускане на тазовото дъно с незадържане на урина или газове или някои смущения в сексуалния живот.
3.По време на вагинално раждане може да възникне ситуация, налагаща извършване на някои манипулации, необходими за успешното раждане на плода като:
- епизиотомия (разрез на кожа и подкожие с цел разширяване на естествения отвор на родовия канал)
- вакуум-екстрактор или форцепс (при неефикасни напъни от Ваша страна по време на раждането и опастност за плода се налага лекарят по спешност да извади плода по инструментален начин)
- инструментална ревизия на маточната кухина - манипулацията представлява "остъргване" на останали в маточната кухина части от плацентата или околоплодните ципи. Ако те останат в матката Вие носите риск от развитие на тежки инфекциозни смущения,които могат да доведат дори до отстраняване на матката Ви.
- маточно- влагалищна тампонада -при недобре контрахирана (отпусната) матка и силно кръвотечение лекарят може да прецени, че е необходимо моставяне на марлено руло в матката,за да се спре кървенето и да се подпомотне контрахирането на матката.
4.По време на вагиналното раждане може да се наложи плода да бъде изваден црез цезарово сечение, когато има опастност за него или лекарят прецени, че той не може да се роди през естествените родилни пътища.
5.След раждане може да имате болки в местата на вътрешните и външни шевове на влагелището.
6.Оперативната рана на влагалището може да се инфектира, което налага лечение,включително и вторично зашиване.

Запознах се с положителните и отрицателните страни на двата начина на раждане. Съгласна съм да се подложа и на онези непредвидени процедури,които могат да се окажат наложителни по време и след операцията. Приемам рисковете на Цезаровото сечение и желая раждането ми да стане чрез Цезарово сечение по мое изрично настояване.

Дата:
Подпис:

# 311
Джуличка, ама нас не ни касае секциото по желание (това и аз го намерих), а регламентирането на нормалното раждане. За секциото - независимо дали по желание или по мед. показатели - всичко е ясно. Там и да искаш, нямаш голям избор. Не можеш да се оперираш сама, нали  Joy Най-много да си избираш между обща и спинална анестезия. При естественото раждане има много повече неизвестни.

Но е забавно, че има такъв документ, формулиран по точно този начин - във всяка друга държава би било скандално  Mr. Green

Цитат
* ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ
1. Информиран/а/ съм за всички интересуващи ме въпроси, свързани с моето заболяване, нуждата от лечение /вкл. и оперативно/, последствията и рисковете от него и от други диагностични и лечебни процедури, които ще ми бъдат прилагани.
2. Съгласен/а съм да се подложа на предлаганата ми интервенция, включително на всички мерки за обезболяване, по време и след нея. Обяснена ми бе необходимостта от анестезия. Уведомен съм какво представлява тя и какви допълнителни рискове създава. Разбирам, че упойката може да бъде сменена, без да ми бъде дадено обяснение за това.
3. Съгласен/а съм да се подложа на всички необходими медицински изследвания в хода на лечението.
4. Съгласен/а съм да приема всички предписани лечебни средства и манипулации.
5. Съгласен/а съм да бъдат използвани кръв и кръвни продукти по предназначение, ако се сметне за необходимо. Изяснено ми е, че преливането на дарителска кръв и други кръвни продукти в много редки случаи може да доведе до усложнения.
6. Съгласен/а съм да се подложа и на онези лечебни процедури, които не са уточнени предварително, но биха могли да се окажат наложителни по време на лечебния процес.
7. Наясно съм, че не могат да ми бъдат дадени пълни гаранции за резултата от лечението.
8. Предоставена ми бе възможност да задавам въпроси, относно процедурите, които ще се прилагат и рисковете и опасността свързана с тях.
9. Считам, че съм получил достатъчно информация, за да дам съгласието си за изследванията и лечебните процедури, които ще ми бъдат приложени.
10. С отстранените тъкани или части от тялото по оперативен път да се постъпи съгласно законите на страната.
11. Аз заявявям, че настоящият формуляр ми бе разяснен подробно, че съм го прочел/са ми го прочели/ и че съм наясно със съдържанието му.
Дата ……………… час ……………
Пациент ………………………………………………………………………
/трите имена/ подпис:
Лекар, дал разяснението …………………………………………………
/трите имена/ подпис:
Прочетено на пациента от ………………………………………………
/ако той не е в състояние да го прочете/ подпис:

Ако пациентът е неспособен и не може да се подпише или да потвърди съгласието си или е непълнолетен, формулярът се подписва от негов законен представител или попечител.   

Коментар:

1. Когато ти го тикнат в ръцете да го подписваш на операционната маса, всъщност за нищо не си информирана, ама си го подписваш ениуей, иначе те заплашват, че няма да те оперират. На мен в Токуда акушерката ми даде да подпиша едно такова, преди да съм водила какъвто и да е било разговор с лекар. Подписах го, защото аз съм си информирана и не ми се вдигаше джабала, но в действителност никой не смята за необходимо да те информира за нищо.

2. Виж по-горе. На мен например веднага след секциото ми сложиха свещичка Индометацин за обезболяване, без да са ме питали дали я искам, а аз не се усетих достатъчно бързо, защото още бях в еуфория. После другите аналгетици ги отказах, но и за тях никой нямаше намерение да ме пита. Влизат и ти пускат системка. Кой знае защо презумпцията е, че всички искат аналгетици  newsm78

3. "Всички необходими медицински изследвания" нищо не означава.
4. "Всички предписани лечебни средства и манипулации" - тоже.

И т.н.

Това е тотален булшит, как така ще подписвам подобно нещо? Това е медицина "на килограм". За такова информирано съгласие можем да се съдим в Брюксел. Освен това е недопустимо всички тези точки да са събрани в един формуляр. Те представляват сами по себе си материал за няколко отделни информирани съгласия. В Германия подписваш за всяка манипулация отделен документ, като в предната част на документа има изчерпателен текст какво представлява манипулацията, какви са рисковете и т.н. Лекуващият лекар е длъжен да дойде при теб лично и да ти даде този документ за прочит, като ти обърне внимание на някои специфики на лечението и след това отговори подробно на всички възникнали въпроси.

Ами ако например съм ок с някои точки от формуляра, а с други - не съм? Ако религиозната ми принадлежност или личните ми убеждения забраняват кръвопреливане? Как да го подпиша този формуляр и какво ще се случи, ако не го подпиша... Изобщо... няма такъв абсурд, да се чуди човек да се смее ли, да плаче ли... и кого да осъди...

# 312
  • Sofia
Кой знае защо презумпцията е, че всички искат аналгетици  newsm78

Може би защото 99% искат аналгетици.

# 313
  • София
Мен пък за аналгетиците ме питаха. И след като отказах, идваха и ме питаха отново през един час. Никой не ми е поставял обезболяващи след раждането без да ме пита.

# 314
Кой знае защо презумпцията е, че всички искат аналгетици  newsm78

Може би защото 99% искат аналгетици.

Не съм сигурна в тези проценти, но както и да е. И дори така да е, пак другия 1% заслужава да може да реши, че предпочита да си изтърпи болката отколкото да дава после аналгетик на бебето си. Това в случай, че благоволят да ти го дадат да го накърмиш, разбира се  ooooh!
И все пак това е минимално нещо от целия постинг на Котката Марта, за която вече стана дума, че е лекар, така че има някаква идея за нещата все пак. Обърнете моля внимание на частта, че подписваш всичко на куп. Това и мен много ме притеснява, всичко или нищо, няма средни положения и коментари. И да, като си съгласен приемаш всеки медикамент и всяка манипулация...  Tired

Общи условия

Активация на акаунт