Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 211
  • 3 189
  •   2
Отговори
# 2 910
Защото е клише, така е. Ако ще е раждане, са "родилни мъки", ако си раждала 10 часа, си се "мъчила", ако си родила за 2 часа, е било "бързо и леко". Пълни глупости, ражданията са толкова различни, нищо не може да се обобщи. Как да няма клишета, като половината от населението не влиза в родилна зала (мъже), така че половинките им спокойно могат да ги въртят на малкия си пръст какви мъченици са, а другата половина повтаря като мантра чутото от баби и прабаби, че "майка лесно не се става". По-лесно е да се въведе поголовно естественото раждане във всички болници, отколкото да се промени нещо в главите.

# 2 911
Защото е клише, така е. Ако ще е раждане, са "родилни мъки", ако си раждала 10 часа, си се "мъчила", ако си родила за 2 часа, е било "бързо и леко". Пълни глупости, ражданията са толкова различни, нищо не може да се обобщи. Как да няма клишета, като половината от населението не влиза в родилна зала (мъже), така че половинките им спокойно могат да ги въртят на малкия си пръст какви мъченици са, а другата половина повтаря като мантра чутото от баби и прабаби, че "майка лесно не се става". По-лесно е да се въведе поголовно естественото раждане във всички болници, отколкото да се промени нещо в главите.
С всичко друго съм съгласна, но не с удебеленото. Скоро и бързо, да не говорим за лесно нещата в България в посока естествено и активно раждане няма да се променят. Развитието на темата го доказва, особено включването на мъжкия елемент - доктора и бащата в цялата дискусия.
Много вода ще изтече.
Колкото и да ми се иска с магическа пръчка да махна и жените в България да могат да раждат спокойни и да се насладят на този миг, а не да лежат в "родилни мъки".

# 2 912
особено включването на мъжкия елемент - доктора и бащата в цялата дискусия.

Rolling Eyes кой е бащата на активното раждане?
Ако докторите не участват в дискусията... то закакво е таз дискусия...

# 2 913

Теб имах предвид. Не като Бащата на активното раждане, а като баща с позиция по въпроса.

# 2 914

Теб имах предвид. Не като Бащата на активното раждане, а като баща с позиция по въпроса.

Не може ли да имам мнение и позиция по въпроса за здравеопазването на децата ми?

# 2 915
  • София
Аз пък не разбирам каква е тази истерия, свързана с естественото раждане, пък чак и петиция. Като са гракнали всички срещу това секцио, сякаш е най-голямото престъпление на света.  Понякога в естественото раждане няма нищо естествено. Когато родих дъщеря си бях в стая с жена, която се беше мъчила 12 часа да роди и беше получила 8 см. разкритие и край, дотук. Момичето беше полудяло, блъскало си главата в стената, изпращали й психолог и всичко това за да решат да извадят бебето чрез секцио. В никакъв случай лекарите не преминават лесно към секцио, аз наистина не разбирам защо битува това мнение, но то просто не е вярно.

# 2 916
Бащатко! Ще ме умориш, честно. Търсиш под вола теле или?
Разбира се, че и бащите имат право на мнение, просто не разбра май какво искам да кажа.

Орхид, ти го наричаш истерия, аз му викам съпротива срещу зле свършена работа.
Въпросът не е против секциото, а да има жената право на избор. Няма нужда от диригент. Това е естествен процес. А секциото да се ползва наистина когато трябва.

# 2 917
Aз имах избор и не виждам защо наистина се пресилват толкова нещата.

# 2 918
аз подкрепям жените,който искат да раждат по естествен начин,за правото на избор, но ако аз трябва да раждам отново,бих избрала да родя секцио.

# 2 919
В никакъв случай лекарите не преминават лесно към секцио, аз наистина не разбирам защо битува това мнение, но то просто не е вярно.

Това на базата на каква информация и статистика го казваш? Защото ако примерно е в следствие на твоето едно раждане...

Както и това...

Цитат на: the Дорис

За кой ли път в темата се чудя да се смея или да плача... И дали авторките на тези толкова категорични мнения са прочели поне мъничко от разказите в темата, в която пишат  Tired

# 2 920
Има лекари и лекари, случаи и случаи, всеки според мен говори от личен опит и от наблюдаваните около него ситуации, свързани с тази тема. Аз не познавам точна статистика и едва ли разказите в темата биха били една ярка основа на такава статистика.
Преди да родя и на мен ми казаха, че лекарите в болницата, където бях избрала да родя, карат пациентите да раждат секцио, защото било по-добре платено, разбира се - нямаше такова нещо. Мислълта ми е, че освен личното изживяване и видяното със собствени очи, за друго - достоверността е относителна. Аз родих секцио по абсолютно мое решение и пак ще родя така, ако имам след време друга бременност. Всеки се възползва от правото си да избира.

# 2 921
Цитат на: the Дорис

За кой ли път в темата се чудя да се смея или да плача... И дали авторките на тези толкова категорични мнения са прочели поне мъничко от разказите в темата, в която пишат  Tired

О да, четох и се хванах за главата за фанатизирането и крайността, в която се изпада. Предполагам ако се захвана ще намеря точно толкова информация и в позлза и на обратната теза.
Не целя да ви засегна, но тази петияция звучи смешно и наивно.

# 2 922
  • София
Ама голямо напъване пада в тая тема.

# 2 923

О да, четох и се хванах за главата за фанатизирането и крайността, в която се изпада. Предполагам ако се захвана ще намеря точно толкова информация и в позлза и на обратната теза.
Не целя да ви засегна, но тази петияция звучи смешно и наивно.

Ами захващай се! Има нужда от такова проучване със сигурност. Ще го направиш, нали?

# 2 924
Да, всеки тук споделя от личен опит и защитава позицията си на база, това което е видял и преживял. Коментираме частни случаи и затова понякога е жалко, че темата се нагорещява за глупости. ОК! Но в България има реални проблеми, за които не трябва да си затваряме очите. Трябва ли да подминаваме факта, че не малка част лекари (вкл. и не-гинеколози) агитират пациентките си за секцио? О дааа, те започват с това, че естественото раждане е най-добре, но боли, изкарват и още добре преценени причини, така че да пожелаеш секциото повече от всичко на света. Манипулации чрез страх. Това се случва наистина! Реалност е независимо дали сте били свидетели вие лично. И няма да намерите статистика за това, колко секцио е било планирано по основателни здравословни причини и колко заради шубето на жените. Тези дни в един блог четох коментари на един гинеколог, че напоследък бременните се хранели много здравословно, затова бебетата им ставали огромни и затова се налагало все по-често да се прави секцио #Crazy - ето ти една хубава причина.
Трябва ли да подминаваме факта, че има лекари в България, които не само че не дават право на избор на пациентите си, но проявяват арогантност и агресивност за да свършат работата по техния начин?
Трябва ли да пренебрегваме факта, че все още има болници в БГ, в които бебетата се отделят от майките? Че няма кой да помогне на майките за кърменето в първите часове след раждането, а вместо това им водят бебетата през 3 часа натъпкани с АМ?
И аз съм съгласна, че в тая тема има голямо напъване, голямо перчене и по двете тези. Но защо е нужно, момичета, след като проблемите са налице, независимо дали вие сте ги преживяли лично или не?

Общи условия

Активация на акаунт