Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 115
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 3 015
Всъщност, Емем, смятам, че с това трябва да се започне. Стаха е най-големия враг на личността, но е най-доброто средство за постигане на обществена дисциплина. За съжаление аз не мога да променя съдебната система, но можем да се борим за промяна в закона. Да водим преговори с Министерството на здравеопазването. Да разговаряме лекари и акушери, с техните директори.

Точно така!  newsm10 Не можем да лежим и да чакаме законодателната промяна да падне от небето, трябва да се създава активна гражданска позиция, ако трябва да се оказва натиск в медии и пред съответните институции bowuu Общественото мнение ИМА значение Peace, стига да е достатъчно ясно, твърдо и безкомпромисно изразено.

# 3 016
Здравейте, случайно попаднах на темата.  Въпреки, че съм родила второто си дете със секцио и предпичитам да бях родила и първото така, съм на мнение че в българските  родилни домове най-малкото , което вълнува болшинството от лекарите е пациентът. В повечето случаи странични субективни и обективни фактори са водещи при взимане на решения за протичане на раждането и начина на родоразрешение (както обичат да му казват) - за съжаление тези фактори не са медицински.  Един път ще те резнат без причина, друг път ще рискуват живота и  на  детето и на майката, когато медицински причини налагат оперативно раждане  -ще те оставят да родиш "нормално". Опитът ми ме научи , че "нормално" може да бъде само раждане, при което и майката и детето са добре обгрижени и се взимат адекватни решения. В интерес на истината трябва да се знае, че раждането по естествен път не винаги е по-добрият вариант, но в действителност в българските родилни домове е абсурд да се говори за нормално раждане изобщо.
Откакто системата ни заби шамар през 2002г. , оставяйки роденото от мен дете с трайни физически увреждания, не съм спряла да мисля по въпроса. Чувството на лекарите в българските родилни домове е за недосегаемост. Безпогрешни и хуманни. Такава е представата в собствените им очи за сектора. Пренебрегнати от държавата и недооценени. И май такъв им е станал и начина на работа - за толкова пари - толкова. И май са забравили, че ние, които сме в ръцете им сме хора.
Компенсация за нечовешкото поведение и за съжаление понякога негативните последици няма. Остава надеждата, че повече хора ще бъдат недоволни. Вярвам, че това може да промени ситуацията.  Аз и семейството ми направихме крачка в тази насока. Подадохме сигнал в прокуратурата през 2002г. във връзка с действия на лекар от най-голямата специализирана болница в България "Майчин дом". Тази седмица, след повече от 7 години излезе решение на првоинстанционен съд. Решението е осъдителна присъда, с която се  признава вина. Решението подлежи на обжалване, но това е крачка в правилната посока.
 А колко пъти не е искана отговорност за действия. Лекарите сами създават митове за това, че осъдени сред тях няма. Използват отчаянието на пациентите и слабостта им в определен момент.
Бъдете недоволни, търсете си правата! Иначе трябва да се сърдим на себе си - обществото създава правилата!

Последна редакция: вт, 16 фев 2010, 16:07 от lurtzchen

# 3 017
lurtzchen, но мога да си представя през какво сте минали ти и семеството ти, но се възшиавам на силата ви да вдигнете глава и да си потърсите правата по съдебен ред. Дано повече хора имат тази смелост и сила! Защото докато пациентите не си потърсят правата, никой нищо намя да промени.

# 3 018
Благодаря, Мег. Наистина не е лесно. Когато животът ти се обърне най-малкото което ти идва наум е да си търсиш правата. Благодаря на родителите ми, които подадоха сигнала в прокуратурата, въпреки твърденията на лекари и юристи , че започваме загубена кауза.
В момента личните ми ангажименти не позволяват да отделя време на популяризирането на случая, но това ще стане в най-кратък срок. Предвиждам го. Миролюба Бенатова отрази преди години случая, сега имаме решение и мисля, че трябва да се даде гласност и на това

# 3 019
Боже като чета какво са преживели майчетата тук се радвам, че раждах секцио.
Как може такова отношение към родилка #Cussing out.Не стига че достатъчно сме стресирани от това как ще мине раждането и дали всичко ще е наред с бебето, ами и да се държат с нас все едно живеем не в 21 век ами в Средновековието, че дори и преди това.

# 3 020
Как може такова отношение към родилка #Cussing out.Не стига че достатъчно сме стресирани от това как ще мине раждането и дали всичко ще е наред с бебето, ами и да се държат с нас все едно живеем не в 21 век ами в Средновековието, че дори и преди това.
Аз не съм "за" секциото, а съм за секцио когато се налага по медицински причини. Моята сестра роди след мен два пъти по естествен път, въпреки моите преживелици, но при лекар, който обича професията си и е отговорен към пациентите. В крайна сметка петицията е за това да се спре насилието спрямо родилките и да бъдат спазвани правата им , като успоредно с това се взимат под внимание рисковете (реалните) за живота и здравето както на майката, така и на детето.

# 3 021
lurtzchen, благодаря, че сподели  Hug

Дано повече пострадали потърсят и срещнат справедливост  Praynig защото иначе нищо няма да се промени.

# 3 022
Гнидка, благодаря! Не коментирам многото "есествени" начини които бяха използвани, за да родя "естествено". Ще ги изброя: задължителната система (без резултат), прегледи мануални не помня колко на брой и нито един ехографски, натискане по корема едновременно от двама лекари, за да смъкнат бебе, чийто размер не позволява да излезе по естествен начин, като добавим и любимия "естествен" в Майчин дом метод "Вакуум екстрактор" ...се радвам, че съм жива и че детето ми не е с умствено травматично увреждане.
Чудя се да се смея ли или да плача като чуя , че съм родила "нормално". Нормално щеше да е детето ми да е здраво. А това щеше да е така, ако лекарите бяха взели адекватно решение в конкретния случай. Решение, което и според съда е било възможно да бъде взето.

Последна редакция: вт, 16 фев 2010, 14:15 от lurtzchen

# 3 023
Интересно ми е дали доц. д-р Сираков чете и какъв би бил коментарът му по случая, с който най-вероятно е запознат  newsm78
По-точно дали обясненията ще са в стил "първите 7 години", отношението в градския транспорт, държавните учреждения и др.

# 3 024
Секциото не е гаранция, че ще си спестиш неволите, съпътстващи естественото раждане - отношението към родилките е едно и също, а рисковете за здравето и живота не са по-малко. Съгласна съм с lurtzchen, че нормално е това раждане, което осигурява сигурност и спокойствие на майката и детето.

# 3 025
Момичета, разбира се, че когато има явна лекарска грешка трябва да се опре до съд. Никакво помайване. Това, което писах в "Молба-обръщение към бъдещите майки" е насочено към родилки, които са озъзнали, че трябва да ги "научим" на нормално отношение ПРЕДИ да е станало късно. С тяхното грубо отношение, със стресиращата среда в болницата, естествения страх от раждането се отваря "възможност" за проблемно раждане. Абсолютно, абсолютно съм сигурна, че много жени с такова раждане са били под стрес, а не физиологическа е била причината. Иска се много малко, за да се променят нещата: малко пари, за да се обзаведат добре, уютно родилните и предродилни зали; няколко спечелени съдебни процеси за лекарски грешки, за да имат мъничко страх; директорите на болниците да ги събират на съвещания, на които  до побъркване да им говорят за обслужването на пациентите/клиентите (шефа ми така прави и ни е досадно, но резултата е налице - в нашата фирма е безупречно обслужването). Разбира се, не на последно място и ПРАВОТО НА ИЗБОР на родилката как да роди, дали бебето да е при нея, дали да засуче веднага след като излезе, дали да напъва и т.н. (всичко го има в петицията). А на медицинския персонал какво му коства да успокоява родилката и да й обяснява преди да започнат болките? Какво им пречи? Не ги разбирам защо не го правят. Нима повече им харесва една изпаднала в шок от стреса родилка? Прочетете "Молба обръщение към акушерите" мисля, че доста ясно съм го написала там. Дори и да си платиш за екип май няма случай някой да се е погрижил за психическото здраве на родилката. Иначе СМЕЛО ви казвам, че раждането е не само прекрасно преживяване, ами и неболезнен, естествен процес.
Да. Трябва да сме по-активни. Да сме благодарни на момичетата от www.estestveno.com Много са борбени, знаят какво искат и крачка по крачка се движата напред. Скоро са имали преговори с Министерството на здравеопазването.
И пак да го кажа: ИЗИСКВАЙТЕ това, от което имате нужда! Не им мълчете! Така малко по малко ще се научат. Аз съм оптимист.

# 3 026
От дир.бг:
"Като жертви на лекарски грешки през последните 5 години се определят 8,3% от българите. Представителното проучване показва, че потърпевшите, потърсили отговорност за допусната лекарска грешка през последните 5  години, се движат в диапазона 5-15 хиляди. Като жертви на лекарски грешки по-често се самоопределят лица от най-активната част от населението - млади, образовани, живеещи в най-големи градове, по-често жени.

Анализът на данните на участниците, заявили, че са потърсили отговорност за допусната според тях лекарска грешка, показва, че в 60 на сто от случаите става дума за смърт.
Според интервюираните в 40% причината за смъртта е неправилна диагноза, също 40 на сто са на мнение, че грешката е настъпила при следоперативното възстановяване, а 20% смятат, че лекарската грешка е в резултат на неправилно медикаментозно лечение.

Според запитани прокурори, съдии и ръководители на здравни институции, най-видимите и социално най-неприемливите медицински инциденти са свързани със смърт на родилки и новородени. "

Ето това, което тук си говорим - 8,3 % от 8 мил. са на над 650 хил човека... само 5-15 хил потърсили права.... Най-честите (определящи се като) жертви - млади, образовани жени...

# 3 027
Брит, за мен друго е притеснително - по цял свят има медицински грешки, те и компютрите правят грешки, какво остава за живи хора със всичките им присъщи емоции... Проблемът е, че няма кой да компенсира тези грешки!!! Някоя условна присъда и някаква сума за причинена по невнимание съмрт и толкова... Медицински застраховки нямат... А с нанасянето на телесни повреди са още по-малки наказанията, за емоционланите пък най-трудно може да получиш нещо... И не е номерът да се получи компесанция за нанесени щети или причинена смърт, а тези слуаи да намаляват. И те ще намалеят когато възможността за компенсации на грешки чрез съда стане реална и лесно достъпна (а не да чакаш 7 г.!!)
...Да не говорим за вредите от принудително лечени и други принудителни мерки, като профилактика примерно - там пък изобщо не можеш да търсиш и съд, защото в закона пише "задължително"...

# 3 028
  • в страната на чудесата
...
 Проблемът е, че няма кой да компенсира тези грешки!!! Някоя условна присъда и някаква сума за причинена по невнимание съмрт и толкова... Медицински застраховки нямат... А с нанасянето на телесни повреди са още по-малки наказанията, за емоционланите пък най-трудно може да получиш нещо...
и да ги разчекнем ли? ефективната присъда компенсира ли?  Grinning
медицински застраховки имат. задължително е.
в нормалните държави са застраховани пациентите, независимо от лекарите. т.е. получават се премиите при увреда, независимо дали и кога би се доказала евентуална вина. ако желаете пример - швеция. би могло да се търси вариант за подобно поведение при раждащите..

# 3 029
и да ги разчекнем ли? ефективната присъда компенсира ли?  Grinning
медицински застраховки имат. задължително е.
в нормалните държави са застраховани пациентите, независимо от лекарите. т.е. получават се премиите при увреда, независимо дали и кога би се доказала евентуална вина. ако желаете пример - швеция. би могло да се търси вариант за подобно поведение при раждащите..

ефективна присъда би накарала някой мърльовци, присвоили си прозвището "лекари" да внимават доста повече какво правят, което ще има много благотоврен ефект

и-да, до известна степен е компенсация да знаеш, че има някаква справедливост

защото сега компенсацията на семействата е да правят помени за загубените си близки

Общи условия

Активация на акаунт